Web dünyasına yeni adım atıyorsanız hosting seçimiyle ilgili doğru kararlar almada zorluk çekebilirsiniz. Gerçekten de web sitelerin hangi hostingi kullanmaları gerektiğini belirlerken dikkate almaları gereken birçok konu vardır. Doğru hosting paketi seçimi web operasyonunun kalitesini olumlu yönde etkiler. Hosting paketinin yetersiz kalması durumunda ise bazı iyileştirmelerle aynı paketi kullanmaya devam etmek mümkündür. İyileştirmelerin yetersiz kalması durumunda ise paket değişikliği yapmak kaçınılmaz hale gelir. Web siteniz için paylaşımlı hostingin iyi bir seçim olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Fakat paketiniz bir süre sonra yetersiz hale gelebilir. Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları ile bu gibi durumlarda web operasyonunuzun kalitesini yükseltmeniz mümkün.

Sunucu Özelliklerini İyi İnceleyin 

Bilindiği üzere paylaşımlı hosting, tek bir fiziksel sunucunun birden fazla web sitesine verdiği barındırma hizmetidir. Barındırma hizmetleri arasında shared hosting olarak da bilinen bu hizmette aynı sunucu üzerinde yüzlerce, hatta binlerce web sitesinin olması mümkündür. Sunucu kaynakları, aynı sunucudaki tüm sitelerin ortak kullanımına açıktır. Hal böyle olunca sitelerden biri daha fazla kaynak kullanmaya başladığında diğer siteler bundan etkilenir. Disk alanı bu bağlamda en önemli konulardan biridir. Nitekim sunucudaki site sayısı arttıkça disk alanı yetersiz hale gelir. Bu tür durumlarda tüm sitelerde sayfa yükleme hızı düşer, performans yavaşlar. Paylaşımlı hostingde kaynakların yanı sıra diğer birçok özelliği de web siteler ortaklaşa kullanır. RAM, CPU ve bant genişliği konusundaki her değişim siteleri etkiler. 

Günümüzde hosting alanında hizmet veren birçok servis sağlayıcı paylaşımlı hosting hizmeti sunmakta. Bununla birlikte, servis sağlayıcıların kullandıkları sunucuların teknik özellikleri farklıdır. Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları bağlamında ilk olarak sunucunuzun özelliklerini iyi bilmelisiniz. Servis sağlayıcınız eğer gerekli niteliklerin çok altında bir sunucu kullanıyorsa yapacağınız iyileştirmelerin etkileri sınırlı olacaktır. Bu bağlamda sunucudaki sabit diskin türü önemlidir. Nitekim sabit disklerin başlıca iki çeşidi vardır. Bunlar SSD ve HDD şeklindedir. Performans açısından baktığımızda SSD diskler HDD disklerden çok daha başarılıdır. Paylaşımlı hosting paketi alırken paket özelliklerini iyi incelerseniz SSD disk tercihinde bulunma imkanınız olur. Servis sağlayıcınız HDD disk kullanıyorsa siteniz için sunucu değişikliği talebinde bulunabilirsiniz. Web sitesini yeni bir sunucuya taşımak paylaşımlı hostingde birçok sorunun çözümü için iyi bir yöntemdir. 

İlave SSD Disk Alanı Kullanın 

Diyelim ki servis sağlayıcınız zaten SSD disk üzerinden hizmet veriyor. Fakat sitenizin hızından memnun değilsiniz. Bu durumda ilave SSD disk alanı kullanmak paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları arasında faydalı bir yöntemdir. Nitekim paylaşımlı hosting paketleri web dünyasına giriş için en uygun hizmetlerden biridir. Fazla ziyaretçi trafiğine sahip olmayan siteler genellikle bu paketleri tercih eder. Hatta profesyonel web yöneticileri bile başlangıç aşamasında bu paketleri faydalı bulur. Ancak zamanla sunucu kaynakları yetersiz hale gelir. Bu tür durumlarda örneğin 5 GB ilave SSD disk alanı kullanmak sitenizin performansını olumlu yönde etkiler. Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları bağlamında ilave disk alanını 30 GB düzeyine bile çıkarmanız mümkün. Böylelikle hosting sunucunuzun kaynakları yetersiz olsa bile kendi kaynaklarınızla operasyon kalitenizi artırabilirsiniz. 

İlave Trafik Kotasından Yararlanın 

Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları arasında etkili bir diğer yöntem de ilave trafik kotasından yararlanmaktır. Nitekim hosting sunucularının belli bir trafik kotası vardır. Bant genişliği olarak da bilinen bu kota, sunucunun anlık olarak veri aktarım miktarını gösterir. Bir internet sitesine gelen ziyaretçiler, kullandıkları cihazlar üzerinden sunucuya istek gönderirler. Bu isteğe yanıt veren sunucu, ilgili dosyaları istemciye yollayarak veri akışı sağlar. Paylaşımlı hostingde trafik kotası bazen ciddi bir sorun haline gelir. Çünkü aynı sunucudaki bir veya birkaç sitenin trafiğinin artması, sunucunun diğer sitelerden gelen istekleri karşılamasını zorlaştırır. Bu tür durumlarda ilave trafik kotası kullanmak etkili bir çözümdür. Örneğin 10 GB’lık bir ilave trafik kotası web sitenizin daha iyi bir performans göstermesine yardımcı olur. Böylelikle sunucudaki diğer sitelerin trafiklerindeki değişimlerden çok daha az etkilenirsiniz. 

Statik IP Üzerinden Yayın Yapın 

Paylaşımlı hosting kullanıcılarının gerçekte çok azı, kullandıkları sunucuları hangi sitelerle paylaştıkları hakkında bir fikir sahibidir. Çoğu kullanıcının hiç aklına bile gelmeyen bu durum aslında arama motorları için çok önemli bir konudur. Nitekim, aynı sunucudaki sitelerden birinin yasa dışı satış veya propaganda yapması tüm sitelerin kara listeye girmesine yol açar. Sitelerden birinin spam çalışmalar yapması da yine tüm siteleri etkiler. Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları bağlamında bu noktada en etkili çözüm statik IP kullanmaktır. Dedicated IP olarak da bilinen bu IP, web sitesini hostingdeki diğer sitelerle aynı IP üzerinden yayın yapma zorunluluğundan kurtarır. Siteniz için kullanacağınız statik IP sayesinde diğer sitelerin kötü amaçlı faaliyetlerine karşı sitenizi korursunuz. Böylelikle sizin dışınızdaki nedenlerden dolayı arama motorlarının filtrelerine girmezsiniz. 

Risklere Karşı Önlemlerinizi Alın

Paylaşımlı hostingin başta maliyet olmak üzere birçok avantajı vardır. Ancak dezavantajları da az değildir. Nitekim güvenlik riskleri bu bağlamda ciddi bir konudur. Tek sunucu içinde birden fazla sitenin olması tüm sitelerin güvenliği açısından riskli bir durumdur. Üstelik ziyaretçilerin de veri güvenliğini tehdit eder. Gerçi sunucudaki siteler birbirlerinin dosyalarına erişim sağlayamaz. Ancak paylaşımlı hosting sunucuları web saldırılarına karşı daha açıktır. Bu saldırılardan sadece tek bir site etkilenmez. Aynı sunucudaki tüm siteler zarar görür. Bu tür riskleri azaltmak için servis sağlayıcıların yapması gereken bazı optimizasyonlar vardır. Fakat sunucu optimizasyonlarını istenilen zamanda yapmak da her zaman mümkün olmaz. Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları bağlamında bu konularda servis sağlayıcınızla sürekli iletişim halinde olmalısınız. 

Hosting sunucusunda firewall kurulumu olması bu bağlamda son derece önemlidir. Nitekim donanımsal firewall özelliğine sahip sunucular tüm ağı tek bir fiziksel cihazla korur. Ağdaki veri akışını izleyerek uygunsuz trafiği önler. Bu önlemeyi nasıl yapacağına ilişkin belirli protokoller çerçevesinde hareket eder. Yazılımsal firewall ise sunucuyu dışarıdan gelecek saldırılara karşı korur. Her iki firewall uygulaması da web sitelerde güvenli veri akışı için önemlidir. Ayrıca sunucuya erişmek için kullandığınız bilgisayarda lisanslı antivirüs programının olması da faydalıdır. Diğer taraftan, herhangi bir saldırıya karşı verilerinizi yedeklemeyi ihmal etmemelisiniz. Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları bağlamında otomatik yedekleme hizmetinden yararlanmanız birçok kaybı önlemenize yardımcı olur. 

Güvenlik Güncellemelerini İhmal Etmeyin

Web sitelerde veri güvenliği konusunda servis sağlayıcıların yanı sıra site yöneticilerinin de yapmaları gereken bazı işler vardır. Bunlardan en önemlisi şüphesiz ki güvenlik güncellemeleridir. Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları bağlamında bu güncellemeleri kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Paylaşımlı hosting hesaplarında kötü amaçlı yazılım korumaları güvenlik konusunda önemli bir ihtiyacı karşılar. Ancak bunlar her zaman yeterli olmaz. Eğer WordPress temelli bir web siteniz varsa güvenlik önlemleri konusunda aslında birçok imkana sahipsiniz demektir. Nitekim Joomla veya Drupal gibi içerik yönetim sistemlerine oranla WordPress’te güvenlik önlemleri çok daha güçlüdür. Üstelik bunları etkinleştirmek de güncellemek de çok kolaydır. Ne var ki güvenlik güncellemelerini ihmal ettiğinizde bu önlemlerin faydası olmaz. Unutmayın ki tüm hosting çeşitleri arasında web saldırılarına en açık olanı paylaşımlı hostingdir. İhmal edeceğiniz her güvenlik güncellemesi sitenizi savunmasız hale getirir. 

Sitenizin Teknik Altyapısını İyi Planlayın 

Web sitesi kurmak teknik tarafta birçok konuyu birlikte düşünmeyi gerektirir. Sitenizi oluştururken kullandığınız yazılım dilini sunucunun tanıması bunlar içinde en önemlisidir. Paylaşımlı hostingde sunucuların gelişmiş özellikleri kurulu olarak gelir. Ve sunucular genellikle ASP ile PHP programlama dillerini destekler. Site sahiplerinin genellikle cPanel veya Plesk Panel ile kendi kontrol panelleri vardır. Hiçbir yönetici bir diğerinin paneline erişemez. Ancak sunucuya yüklenecek medya türü ve yazılımlarla ilgili bazı kısıtlama veya engellerin olması mümkündür. Bu gibi durumlarda sorun yaşamamak için teknik altyapınızı çok iyi planlamalısınız. Kullanacağınız sunucunun herhangi bir kısıtlama veya engel içerip içermediğini bilmelisiniz. Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları böylelikle daha başarılı sonuçlar verir.

Basit Bir Tema Kullanın 

Web dünyasına yeni adım atanlar gösterişli bir tema kullanmanın kendileri için daha faydalı olacağını düşünme eğilimindedir. Oysa tema özelliklerinin artması web sitelerde hız ve performans düşüklüğüne yol açar. Bu sorun özellikle mobilde daha yoğun şekilde kendini gösterir. Çünkü mobilde gösterim alanlarının kısıtlı olması karmaşık temaların daha geç yüklenmesine neden olur. Aslına bakarsanız, örneğin kişisel bloglar için paylaşımlı hosting en uygun seçimlerden biridir. Ancak blog temasının gereksiz detaylar içermemesi gerekir. Veya küçük ölçekli işletmelerin web siteleri için de paylaşımlı hosting paketleri en uygun paketlerdir. Fakat web site teması karmaşıksa sayfa yükleme hızı düşer. Dolayısıyla paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları bağlamında web siteniz için basit bir tema kullanmanızda yarar var. 

Görselleri Mutlaka Sıkıştırın 

Web siteniz sabit bir içeriğe sahipse ve kaynaklarınız da yeterliyse aslında hız ve performans konusunda önemli bir sorun yaşamazsınız. Statik web siteleri arasında örneğin portfolyo tarzı siteler paylaşımlı hostingi en fazla kullanan sitelerden biridir. Ne var ki, görselleri sıkıştırmadan yüklemek bir süre sonra sitelerin kötü bir performans vermesine neden olur. Unutmayın ki küçük boyutlu dosyaların indirme hızları her zaman için yüksektir. Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları arasında bunu da ihmal etmemelisiniz. Görselleri sıkıştırmak için internet üzerinden kolayca bulabileceğiniz birçok sıkıştırma programından yararlanabilirsiniz. Örneğin TinyPNG bunlardan biridir. Veya Optimizilla da gayet başarılı bir sıkıştırma programıdır. Ayrıca dilerseniz Gzip sıkıştırması da yapmanız mümkün. Bu sayede statik web siteniz herhangi bir ek kaynağa gerek olmadan da daha iyi bir performansa kavuşur. Dinamik web siteleri için ise görsel optimizasyon tek başına yeterli olmayabilir. 

Önbellek Kullanarak Sunucu Üzerindeki Yükü Azaltın 

Web sitelere hız ve performans konusunda avantaj sağlayan önbellek kullanımı da bu bağlamda faydalı bir yöntemdir. Nitekim önbellekte, sitenizdeki tüm sayfa ve dosyaların küçültülmüş formları yer alır. Eğer WordPress tabanlı bir siteniz varsa yapacağınız WP Fastest Cache etkinleştirmesiyle ziyaretçilerinize daha iyi bir web deneyimi sunmanız mümkün. Paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları bağlamında önbellek kullanımı veritabanınızdaki sorgu sayısını ciddi ölçüde düşürür. WordPress’te önbellek kullanımı bazı temel özellikler için ücretsizdir. Daha gelişmiş özellikler için ise ücretli paketleri kullanmanız gerekir. Önbellek kullanmanın faydasını sitenizdeki görsel içerikler arttıkça daha iyi görürsünüz. Çünkü ne kadar sıkıştırsanız da paylaşımlı hostingde yoğun görsel içeriğe sahip sitelerin performansları düşük kalır. Bu gibi durumlarda dilerseniz WordPress hosting kullanımı ile siteniz için çok daha iyi sonuçlara ulaşmanız mümkün.

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?