Kullanıcılar internet sitelerini ziyaret ettiklerinde, web sitesi adresinin yer aldığı adres çubuğunun sayfalara göre değiştiğini görürler. Adres çubuğunda yer alan alan adları, üst düzey ve ikinci düzey olarak iki çeşittir. Üst düzey web siteleri .com, .org veya .gov gibi alan adı uzantıları kullanır. İkinci düzeyde ise servis sağlayıcılardan satın alınan isimler yer alır. Alt alan adı olarak da bilinen subdomain ise ikinci düzey domainden önce gelir. Web sitesi sahipleri domain satın aldıklarında subdomain kullanım hakkına da sahip olur. Bu nedenle ekstra bir ücret ödemezler. Fakat subdomain nedir konusu internet kullanıcıları arasında önemli bir merak konusudur.

Subdomain Neden Kullanılır?

Kısaca ifade edecek olursak subdomain kullanımı genellikle web içeriklerini organize etmek veya bölümlere ayırmak için gündeme gelir. Subdomain nedir diye merak edenler, subdomainin domainden farkını özellikle merak eder. En temelde subdomain, domainden farklı bir amaca sahip içerikleri kullanıcılara sunmak için ayrı bir katalog meydana getirir. Yeni bir subdomain oluşturmak aslında aynı adres altında yeni bir web sitesi oluşturmak gibidir. Bu yeni sitenin ana siteden az ya da çok farklı olması mümkündür. Subdomain genellikle e-ticaret sitelerinin mağaza kısımlarında öne çıkar. Ayrıca internet sitelerinin blog ve forum bölümlerinde ya da farklı dil seçenekleri için de devrededir. Bununla birlikte subdomainleri doğru şekilde oluşturmak ve amacına uygun şekilde kullanmak gerekir. 

Subdomain Kullanıcıları Yönlendirmede Önemli Rol Oynar

İnternet sitelerini ziyaret eden kullanıcılar, doğru adreslere ulaşmak ister. Subdomainler bu yönlendirmede en önemli unsurlardan biridir. Subdomain nedir diye merak edenler bu yönlendirmenin ne zaman gerekli olduğunu öğrenmek ister. Aslında bu opsiyon yalnızca web sitelerinde yeterli içerik olması durumunda devreye girmelidir. Ayrıca işletmelerin bünyelerindeki farklı birimler için de subdomain kullanımı söz konusu olabilir. Ancak bu noktada sayıya ve kullanım amacına dikkat etmek gerekir. Çünkü subdomainlerin kafa karışıklığı yaratmaması gerekir. Herhangi bir nedenle işlevsiz hale gelen subdomainleri ise kaldırmak ve trafiği yeniden siteye yönlendirmek gerekir. 

cPanel’de Subdomain Nasıl Oluşturulur?

Web sitesi sahiplerinin web hosting paketi çerçevesinde subdomain oluşturmaları mümkündür. Bu paketlerde subdomainlerin çalışması, domain adresini alma ve yönlendirme yapmaya bağlıdır. 
Subdomain alt alan adı olduğu için öncelikle ana domainin bağlı bulunduğu kontrol paneline giriş yapmak gerekir. cPanel kontrol panelini kullanıyorsanız bu iş için öncelikle cPanel’e giriş yapın.

  • Etki Alanları/Domains bölümünde bulunan Alt Etki Alanları/Subdomains linkine tıklayın.
  • Create a Subdomain/Create/Oluştur bölümlerini doldurun.
  • Subdomain/Alt Etki Alanı kısmına oluşturmak istediğiniz subdomaini yazın. 
  • Domain/Etki Alanı kısmına ana domaini yazın.
  • Document/Root/Belge Kök Dizini kısmına subdomaine bağlı dosyaların dosya yöneticisinde yer almasını istediğiniz dizini yazın. 
  • Create/Oluştur butonunu tıklayarak işlemi tamamlayın. Subdomain oluşturma işleminin global sunuculara yansıması 2 ila 24 saat arasında gerçekleşir.
  • Subdomain oluştururken bir başka web sitesine yönlendirme yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda, Bir Alt Etki Alanını Değiştir kısmını tıklayın. Yeniden Yönlendirmeyi Yönet bölümünü açın. Gelen ekrana yeni adresi girip kayıt işlemini tamamlayın. Böylelikle işleminiz kolayca gerçekleşir. 
  • FTP klasörü, işlemin ardından otomatik olarak devreye girer. 
  • FTP adresine giriş yaptıktan sonra klasöre içerikleri yüklemeye başlayabilirsiniz. 

Subdomain ve SEO

Aslında Subdomain nedir diye merak edenler, subdomain ile SEO arasındaki ilişkiyi de merak eder. Bu konuda çeşitli görüşler vardır. En yaygın görüş ise subdomain kullanmanın arama sonuçlarına doğrudan zarar vermeyeceği yönündedir. 
Önceki dönemlerde subdomain, root alan adından tamamen ayrı bir konumdaydı. Web siteleri alt alan adları da root alan adlarını belirli anahtar kelimelerde sıralamak için devredeydi. Fakat Google bu konuda birtakım düzenlemeler gerçekleştirdi. Böylelikle belirli bir anahtar kelime için subdomainin üst sıralara çıkması için daha fazla kriteri gözetme ihtiyacı oluştu. 

Subdomain Avantajları

Web sitenize yeni bölüm eklemek ve bunları hedef kitlelere göre farklılaştırmak istiyorsanız subdomainler önemli avantajlar sağlar. Bu konuda şöyle bir yöntem izlemeniz mümkün. Yeni bir açılış sayfası oluşturun. Kayıt sayfası ve gerekli diğer unsurları da hazırlayın. Bir subdomainin performansını değerlendirmek için bu sayfaya trafik yönlendirmeniz mümkün. İyi bir sonuca ulaşırsanız bu sayfayı birincil kampanyadaki bir sayfaya ekleyebilirsiniz. Aksi durumda ise birincil alan adında herhangi bir değişiklik yapmadan alt alan adını silmeniz mümkün. Bu seçenek, tasarımı değiştirme veya sitede başka bir değişiklik yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Ayrıca istediğiniz kadar deneme yapmanıza imkan verir. 
Diğer yandan subdomain kullanmak yeni bir web sitesi oluşturmadan markayı büyütmenin en etkili yollarından biridir. Mevcut URL yapılarını daha karmaşık hale getirmeden farklı bölümler için yeni URL’ler kullanmak bu sayede mümkün olur. Üstelik farklı alt siteler arasında geçiş yapma ihtiyacı oluşmaz. Bu da kapsamlı bir online marka bilinirliğine ulaşmayı mümkün kılar. Ayrıca gereksiz veri kaybını önler. Bu bakımdan, web hosting paketi satın alma işlemi sırasında subdomain haklarınıza mutlaka dikkat etmelisiniz. Çünkü oluşturabileceğiniz subdomain sayısı paketinizin imkan verdiği sayıyla sınırlı olacaktır. 

Doman hakkında bilgi isterseniz, Domain Nedir? Ne İşe Yarar? konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 13