Colocation Türkçede ortak yer, ortak konum manasına gelmektedir. Birçok alanda aynı isimde hizmet sunulmakla beraber hosting alanında da reseller, dedicated vb. gibi bir hizmet şeklidir. Birçok büyük şirketin kendi sunucuları, sunucularını internete bağlayacak geniş band interneti, sunucularla ilgilenecek eğitimli elemanları bulunmaktadır. Fakat bu imkanları kendi bünyelerinde bulundurmak orta ve küçük boy firmalar için bel büken bir masraf olabilir. Bu boşluğu gidermek amacıyla hosting firmaları colocation hizmeti vermektedir.

Colocation Hizmeti

Bu hizmette sizin ayarlamış olduğunuz bir sunucuyu (server), hosting firmasına gönderirsiniz ve bu firma size temelde barındırma, internet erişimi (bant), ip gibi hizmetler verir. Tabi anlaşmanıza bağlı olarak sunucu bakımı, yedekleme vb. hizmetleri de hosting firması verebilir.

Colocation Hizmetinin Avantajları

Şüphesiz bir firma için en önemli avantajı maliyetin kendi barındırmasına göre daha az olmasıdır. Bir hosting firmasının sağladığı internet erişim hızı ve bandwidth genişliğini kendi sağlamaya çalıştığı zaman colocation hizmetinden çok daha fazla ücret ödemek zorunda kalır.

Colocation hizmetinin diğer bir avantajı yüksek güce sahip  güç kaynaklarıyla desteklenen datacenterlarda barınmasından dolayı elektrik kesintilerinden etkilenmemesidir. Firmanın elektrik kesintileri için aldığı güç kaynakları sunucular için yeterli olmayabilir.

Hem colocation hizmetini diğerlerinden ayıran hem de çok güzel bir avantaj sağlayan özelliği de sunucunun size ait olmasıdır. Eğer sisteminizin yavaş olduğunu veya size yetersiz geldiğini düşünürseniz yine kendi parçalarınızla upgrade (yükseltme) işlemi yapabilirsiniz.

Sunucunuzun size ait olmasından kaynaklanan diğer bir özelliği de yazılım seçimi konusunda özgür olmanız. İşinize yarayan yazılımları yükleyip, yaramayanları kaldırabilirsiniz…

Hosting firmaları sunucunuzu güvenli datacenterlarda barındırırlar. Bu yüzden serverınızın güvenliği için endişe duymanıza gerek kalmaz.

Çoğu hosting firması sizin için cüzi bir ek ücretlerle sunucunuzun bakımını yapar. Bu bir şirkette yapılmak istenseydi, o iş için özel eleman tutulması ve onun maaş, sigorta maliyetlerini karşılanması gerekirdi.

Colocation Hizmetinin Dezavantajları

Colocation hizmetinden faydalanmak için en iyi hosting firması; datacenter’ı size yakın olan hosting firmasıdır. Bunun nedeni sunucuya herhangi bir işlem (bakım, yedekleme, yeni yazılım yüklemesi vs.) yapmak diğer bir deyişle fiziksel temasta bulunmak istediğiniz zaman yol sizin için sıkıntı olabilir. Eğer büyük bir şehirde yaşamıyorsanız bir hosting firması bulmak zor olacaktır. Bu gibi durumlarda colocation yerine dedicated seçmek daha mantıklı bir çözüm olabilir.

Eğer hali hazırda bir sunucuya sahip değilseniz ve de colocation hizmeti sizin için herhangi bir nedenden dolayı gerekli değilse bu hizmetin astarı yüzünden pahalı olabilir. Neticede bir sunucu almanız gerekecektir ve sunucu fiyatları da o kadar cazip sayılmaz.

Eğer başka bir hosting firmasıyla anlaşmak isterseniz sunucu taşımak, taşırken ki kesintiler vs. sizin için sorun olabilir; neticede sunucu fiziksel bir şey… Ama bir dedicated için bu böyle değildir. Yedeğinizi alıp gidersiniz; neticede veri sanal bir şeydir.

Eğer anlaşma dahilinde değilse colocation hizmetinde sunucunun birçok sorunuyla siz ilgilenmek zorunda kalırsınız. Örneğin bakım, yedekleme vs…

Colocation ve Dedicated Farkları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi colocation hizmetinde sunucu sizin tarafınızdan edinilir ve hosting firmasına gönderilir. Bu aşamadan sonra hosting firması size barındırma ve sunucunuzun internet erişimi gibi hizmetleri sunar. Yine yukarıda belirttiğimiz gibi eğer anlaşma dahilinde değilse sunucunun bakım, yedekleme, yazılım sorunları gibi çoğu işiyle siz ilgilenmek zorunda kalırsınız. Dedicated hizmetinde ise sunucunun bir çok işiyle hosting firması ilgilenir.

Colocation Hizmeti Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bu hizmeti alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey hizmeti aldığınız firmanın güvenilirliği ve kalitesidir. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi firmanın size yakın olmasında yarar vardır. Tabi alırken ihtiyaçlarınıza göre bant genişliği ve ip sayısını belirlemeniz gerekir.

-Fiyatlandırma neye göre yapılır?

Son olarak colocation hizmetinde fiyatlandırmayı nelerin etkilediğine değinelim. Fiyatlandırmayı; sunucu sayısı, sunucunun kasa modeli (yani kapladığı alan da diyebiliriz), ip sayısı, verilen internet hizmetinin hızı, trafik genişliği (bandwidth) gibi hizmetlere göre yapılır. Tabi bu hizmetlerin birim fiyatlarını belirleyecek en önemli etken hizmeti alacağınız firmanın kalitesidir. Bu hizmetlere ek olarak alabileceğiniz firmadan firmaya göre alınabilirliği değişen hizmetler de bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak:

Remote Console Management Port: Bu hizmet sunucunuz üzerinde daha fazla hakimiyet sağlar.

Remote Power Management Port: Bu hizmet ile sunucunuza verilecek elektrik özel bir devre ile verilir ve verilen elektrik üzerinde sizin hakimiyetiniz sağlanır.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?