Bu soru belli bir seviyeye gelmiş sitesi olan her webmaster`ın kafasını kurcalayan, karar vermesi gereken bir konudur. Bunu size örneklerle sıkmadan anlatmaya çalışacağız.

Bir akşam arkadaşlarınızla sohbet ederken Ankara`ya iş sebebiyle gitmeniz gerektiğini dile getiriyorsunuz. Bir arkadaşınız ise Ankara`da kendisinin de işi olduğunu, dilerseniz benzin parasını bölüşürseniz beraber arabayla gidebileceğinizi söylüyor. Siz bunu şartlarınıza göre düşünerek karara bağlayabilirsiniz.

Yukarıda verdiğimiz örneğin Vps veya Dedicated`la alakası nedir derseniz; Sizin bir web siteniz olduğunu ve bu sitenizin yüksek giderleri-hitleri olduğunu varsayalım. Bu siteniz için vps veya dedicated tercihi yapmanız gerekecektir. Tabi bunu yaparken sitenizin sistem kaynakları tüketimi, ne kadar maliyeti olduğu gibi faktörleri değerlendirmeniz gerekir. Örneğimize geri dönersek kendi arabanızla tek başınıza yola çıkmaya karar verirseniz Ankara`ya gidişinizin maliyeti artacaktır. Eğer arkadaşınızla gitmeye karar verirseniz doğal olarak maliyet düşecektir.

İşte Vps veya Dedicated tercihi de buna benzer. Siz eğer tek başınıza gitmeye karar verirseniz dedicated bir sunucu kiralarsınız. Maliyetim düşsün, arkadaşımla da gidebilirim derseniz Vps sunucu seçimi de yapabilirsiniz. Böyle düşününce vps sunucu seçimi, dedicated seçimine göre daha cazip geliyor. Ama vps her zaman ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetmez. Örneğin siz yanınızda birkaç aile ferdini Ankara`ya götürmek isteyebilirsiniz veya yanınızda daha fazla eşya götürmeniz gerekebilir. Bu durumda arkadaşınızla gitmeniz pek mümkün olmayacaktır. İşte bu durumda daha yüksek ihtiyaçlarınıza göre dedicated sunucu seçmeniz gerekebileceğini ortaya koyar.

Ayrıca yeriniz varsa gideceğiniz yere ücretli olarak başka arkadaşlar götürmek de isteyebilirsiniz. Bu durumda sistem maliyetini düşürebilir hatta duruma göre kara bile geçebilirsiniz. Bunu Vps ve Dedicated sunucuların ikisinde de sağlayabilirsiniz. Fakat önemli olan yine sunucunuzun bu yükü kaldırıp kaldıramayacağıdır.

Vps mi? Dedicated mı? sorusunu yukarıdaki açıklamalarımıza göre maddelersek;

  • – İhtiyacımıza uygunluk, yeterlilik, performans
  • – Bütçemiz

Şeklinde maddeleyebiliriz.

Tercihimizin vps olacağı durumları geniş olarak somut şekilde açıklayalım; Bizim orta halli, aylık olarak düzenli bir getirisi olan web sitemiz olsun. Bu sitemiz için artık Vps alma zamanının geldiğini düşünüyoruz. Sitemizin aylık olarak tükettiği bandwidth, harddiskte kapladığı alan ve ne kadar cpu hızına ihtiyacı olduğunu bildiğimizi farz ederek bu ihtiyaçlar başta olmak üzere araştırma yapıp belli paketlerde karar vermeliyiz. Tabi ille de tek site barındırmamız gerekmiyor. Örnek olarak standart bir siteyi vermek istedik. Birden fazla siteniz varsa bu sitelerin biraz önce saydığımız ihtiyaçların toplamının tahminen ne kadar olacağını hesaplamanız gerekir. Bunları hesapladığınızda eğer ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve giderlerinizle gelirlerinizin çok farklı olmayacağı belirgin bir şekilde görünüyorsa www.daha.net gibi güvenilir bir internet servis sağlayıcıdan vps paketi alabilirsiniz.

Belli özelliklerde bir vps kullandığımızda ne gibi maliyetlerim düşer?

– Tek başınıza kullanacağınız koskoca bir dedicated`dan daha düşük bir parça alarak maliyetiniz düşer.

– Kontrol paneli kullanacağınız muhtemel olacağını düşünürsek Vps paketlerde kontrol paneline vereceğiniz ücret düşer (Özellikle cPanel kullanacaksanız) .

– Çevreniz genişse ve sistem kaynaklarını fazla tüketmeyeceğini düşündüğünüz siteler bulup ücret alabileceğinizi düşünüyorsanız, maliyetleriniz düşer hatta kara bile geçebilirsiniz. (Eğer sadece satış işi yapacaksanız faaliyet belgesi almanız gerekir.)

Şimdi de tercihimizin dedicated olacağı durumlara değinelim;

Sitemiz çok büyük sistem özellikleri tüketiyor olabilir. Başka webmasterlara hosting satışı yapmak istiyor olabiliriz. Yani vps`nin yetmeyeceğini düşündüğümüzde veya daha büyük projelerimiz olduğunda dedicated tercihi yapmalıyız.

Unutmamanız gereken bir nokta da aslında dedicated`da ne yapabiliyorsanız vps`de de genel olarak onu yapabileceğinizdir. Yani dedicated`da ki yetkilerinizle vps`de ki yetkileriniz yakındır. Mühim olan hep üstünde durduğumuz ihtiyaçlarımıza sunucu özelliklerinin uygunluğudur.

Kısaca vps veya dedicated tercihi yaparken en önemli mesele sistem ihtiyaçlarımızın yeterli olup olmayacağıdır. Yüksek özellikli bir sisteme ihtiyacımız varsa dedicated bir sunucu alıp sunucunun bütün öz kaynaklarını kendimizin kullanması iyi olacaktır. Fakat daha küçük özellikler bana yetiyor derseniz vps de kullanabilirsiniz. Genel olarak vps-dedicated seçiminde bir diğer faktör de gelir-gider dengesidir. Eğer dedicated bir sunucu kullanmaya gelirleriniz yetmiyorsa ve vps özellikleri size yetiyorsa vps kullanmanız kesinlikle daha mantıklı olandır. Ama sunucu kaynakları yeterli gelmiyorsa dedicated kullanmaktan başka çare kalmaz.

Genel olarak bir sonuca bağlarsak vps veya dedicated tercihiniz sizin gelirinize, girişimciliğinize veya ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Eğer ben bu faktörlere göre başarabilirim diyorsanız tabii ki en sağlıklısı ve doğru olanı dedicated bir sunucu almanızdır ama diyorsanız ki “vps özellikleri bana yeterli” o zaman vps kullanmanızda hiçbir sakınca yok.

Son olarak, vps veya dedicated her ne tercih yaparsanız yapın unutmamanız gereken en önemli nokta güvenilir, hizmet kalitesi yüksek, bilindik ve her zaman için teknik destek alabileceğiniz bir firma seçmenizdir. Birkaç lira ucuz alacağım diye kaliteden ödün verdiğinizde sonuçları ne yazık ki çok kötü olabiliyor. Bunun için daha.net sizin her zaman yanınızda, gerek güvenilirlik gerekse temiz geçmişiyle her türlü sunucu ihtiyaçlarınızda bana göre gönül rahatlığıyla daha.net kullanabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?