İnternet teknolojileri ve hosting hizmetleri alanında cloud sunucular birçok bakımdan öne çıkmayı başarıyor. Bu sunucular da aslında diğer sunucular gibi web sitelerine barındırma hizmeti sağlamakta. Fakat hız, verimlilik, kullanım kolaylığı ve güvenlik gibi konularda cloud sunucu sistemlerinin avantajları çok daha yüksek. Fiziksel sunuculara erişim her zaman kolay değildir. Bu nedenle webmasterlar ve ziyaretçiler zaman zaman çeşitli sorunlarla karşılaşırlar. Oysa bulut sunucular ihtiyaç duyulan verilere zaman ve mekan engeli olmaksızın erişim imkanı sağlıyor. Peki cloud sunucu nedir ve nasıl çalışır? Cloud sunucu teknolojisi nedir? Bu sunucuları kullanmanın faydaları nelerdir? Bu yazımızda cloud sunucularla ilgili bu tür sorulara kısa cevaplar vereceğiz.

Cloud (Bulut) Sunucu Nedir?

Kısaca ifade edecek olursak cloud sunucu, web sitelerin internet üzerinden yayın yapabilmeleri için gerekli dosyaları içinde barındıran sanal bir depolama alanıdır. Bulut sunucu olarak da bilinen cloud sunucuların çok önemli bir özelliği vardır. Bu özellik, depolama alanı için fiziksel bir ihtiyaç gerektirmemesidir. Bu nedenle cloud sunucuya erişmek, fiziksel bir sunucuya yakın bir lokasyondan erişmek kadar hızlı ve kolaydır.

Cloud sunucu teknolojisi sayesinde büyük veri merkezleri, sunucularının depolama alanlarını sanallaştırma imkanı kazanır. Böylelikle kaynaklar birleşir. Depolama alanlarının yanı sıra işlemci güçlerini birleştirmek için de bu teknolojinin sağladığı imkanlar yüksektir. Dolayısıyla cloud sunucu çözümleri hem webmasterlar hem de ziyaretçiler tarafında çok daha nitelikli bir web deneyimi sağlar.

Cloud sunucu nedir diye merak edenler bu sunucuların fiziksel sunucularla ilişkisini de merak eder. Aslına bakarsanız, diğer sunucular gibi cloud sunucular da web sitelerinin internet üzerinden yayın yapabilmeleri için gerekli dosyaları barındırır. Şu farkla ki, cloud sunucular fiziksel bir alana ihtiyaç duymaz. Böylelikle erişim ve sayfa yükleme hızı konusunda lokasyondan kaynaklı sorunları kökünden çözerler.

Bir web sitesine erişim için internet kullanıcılarının, sitenin dosyalarını barındıran sunucuya erişmesi gerekir. Sunucu eğer fiziksel bir sunucuysa ve kullanıcının bulunduğu lokasyondan uzak bir noktadaysa erişim süresi ciddi derecede uzun olabilir. Üstelik sunucu bakımı ihmal edilmişse fiziksel yakınlığın bile hız konusunda fayda sağlamaması mümkündür. Oysa bulut teknolojisinin faydaları sayesinde bilişim işlemleri, çok güçlü tek bir makine üzerinden ilerlemez. Bunun yerine birçok küçük makinede farklı işlemler eş zamanlı ilerler. Bu da hız, verimlilik, kullanım kolaylığı ve güvenlik gibi konularda cloud sunucu çözümlerinin öne çıkmasını sağlar.

Cloud Sunucu Nasıl Çalışır?

Bugüne kadar cloud sunucu hizmetlerinden yararlanmadıysanız bu sunucuların nasıl çalıştığını merak ediyor olabilirsiniz. Nitekim cloud sunucu nedir diye merak edenler bu sunucuların nasıl çalıştığını da öğrenmek ister. Kısaca ifade edecek olursak cloud sunucuların bilişim altyapısı tümüyle sanal veya fiziksel ile sanal karışımı olabilir. Cloud sunucu kurulumu konusunda her iki yöntem de yaygındır. Tümüyle sanal sistemlerde depolama alanı için fiziksel bir ihtiyaç söz konusu değildir. Diğer sistemlerde ise bazı ihtiyaçlar fiziksel sunuculardan karşılanır.

Hangi çeşidi söz konusu olursa olsun, cloud sunucu sistemlerinin çalışma ilkeleri birbirine çok benzer. Nitekim bu sistemler, sunucuda barındırdıkları dosyaları tek bir disk gibi çalışan farklı depolama kümelerine dağıtır. Örneğin HTTP dosyaları, CSS ve JS dosyaları, görsel ve video dosyaları için farklı depolama kümeleri vardır. Bulut sunucular, her bir dosya çeşidini saklamak ve ihtiyaç halinde hızlıca kullanmak için farklı yazılımlardan yararlanır. Ayrıca API’ler üzerinden sunucu işlemlerini çok daha kolay ve otomatik hale getirmek de mümkündür. Cloud sunucu nedir diye merak edenler bu konuyu da merak eder. Tüm depolama kümelerinin tek bir disk gibi çalışması, API’ler üzerinden bu tür işlemlere imkan sağlar. Bu sunucuları hız ve verimlilik konusunda daha cazip hale getiren nedenler de esasen bu tür çalışma özellikleridir.

Cloud Sunucu Teknolojisi Nedir?

Günümüzde pek çok iş türü sanal platformlara doğru kayma eğiliminde. Başta perakende sektörü olmak üzere birçok sektör sanal platformlar üzerinden iş yapmanın avantajlarını görüyor. Hal böyleyken cloud sunucu nedir sorusu kadar cloud sunucu teknolojisi de merak konusu oluyor. Nitekim bu teknoloji sadece web sitelere ve kullanıcılara daha iyi bir web deneyimi sunmuyor. Üçüncü parti yazılımlar sayesinde işletmelere insan kaynakları, depo yönetimi, lojistik ve diğer alanlarda da çeşitli imkanlar sağlıyor.

Kısaca ifade edecek olursak cloud sunucu teknolojisi, cloud bilişim platformu üzerinden çalışan teknolojidir. Bu teknolojide sunucunun ve bağlı bileşenlerin düzgün çalışması için gerekli tüm yazılımlar bilişim platformunda aktif durumdadır. Böylelikle sunucu hizmetleri tek bir fiziksel sunucu yerine cloud bilişim ortamı üzerinden karşılanır. İhtiyaç halinde sunucu üzerinde gerekli değişimi yapmak anlık ve basit bir iştir. Cloud sunucu nedir diye merak edenler işin yazılım tarafını da öğrenmek ister. Sunucu işlemlerini gerçekleştirmeyi sağlayan yazılımların her biri ayrı bir birim olarak platformda yer alır. Bu nedenle herhangi bir birimde oluşan aksaklık diğer birimleri etkilemez. Web sitesi eğer üçüncü parti yazılım nedeniyle sunucu tarafında bir sorunla karşılaşırsa, bu sorunun çözümü de fiziksel sunuculara oranla çok daha kısa sürer.

Cloud sunucu nedir diye merak edenler bu teknolojide depolama alanlarının büyüklüğünü de öğrenmek ister. Genel olarak baktığımızda, bulut sunucu altyapısının en önemli özelliklerinden biri de büyük bir depolama alanı sunmasıdır. Ve bu da aslında en önemli tercih nedenlerinden biridir. Söz gelişi, binlerce metin ve görsele, multimedya dosyasına sahip bir haber sitesini fiziksel bir sunucuda barındırmak çok büyük bir maliyet yaratır. Üstelik erişim hızı konusunda da ciddi sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Oysa cloud sunucu teknolojisinin sağladığı geniş depolama alanları bu tür sorunlara çok daha pratik çözümler sağlar.

Cloud Sunucu Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

  • Sunucuya herhangi bir zaman diliminde istenilen herhangi bir noktadan ulaşmaya imkan tanır.
  • Sunucuya fiziksel olarak erişim zorunluluğu bulunmadığı için zaman ve ulaşım maliyetlerinden tasarruf sağlar.
  • Hizmet akışında ve sunucu çalışmalarında kesinti riskini ortadan kaldırır.
  • Sunucu üzerinde aynı anda birden fazla kişinin çalışma yapmasını olanaklı kılar. Fiziksel sunucularda bu tür işlemlerin sunucuya zarar verme riski yüksektir.
  • Verileri tek bir alanda depolamayıp dağıttığı için olası bir sorun nedeniyle kayıpları minimalize eder. Bir alanda oluşacak herhangi bir kayıp diğer alanları etkilemez.
  • Fiziksel sunuculara oranla cloud sunucularda veri depolama alanlarının genişliği çok daha yüksektir. Bu nedenle örneğin binlerce ürün sayfası ve görselinden oluşan e-ticaret siteleri için cloud sunucular çok daha isabetli bir seçimdir.
  • Sistem yedekli çalıştığı için web sitesini yeni bir sunucuya taşıma gibi işlemlerde veri kaybı riski yok denecek kadar azdır.
  • Tümüyle sanal olarak hizmet veren cloud sunucu sistemlerinde sunucu bakımı veya onarımı gibi işler için ek maliyet söz konusu değildir.
  • İstenildiği zaman kaynak artırma veya azaltma işlerini kolayca gerçekleştirmeyi sağlar.
  • Sunucu üzerinden kaynak kullanımı anlık olarak ayarlanabildiği için gereksiz kaynak kullanımı oluşmaz.
  • Siber saldırılara karşı daha iyi bir güvenlik kalkanı oluşturur. Sistemin aşırı yüklenme sonucu durma veya erişim sorunları yaratma ihtimali çok düşüktür.

Cloud Sunucuyu Hangi Siteler Kullanmalı?

Aslına bakarsanız, bu konuda herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Fakat bazı sitelerin cloud sunucu kullanmalarında büyük yarar vardır. Cloud sunucu nedir diye merak edenler, hangi sitelerin bu sunucuları kullanması gerektiğini de merak eder. Kısaca ifade edecek olursak, sayfa ve dosya sayısı yüksek, günlük ziyaretçi sayısı fazla siteler için cloud sunucular daha iyi bir seçimdir. Örneğin e-ticaret siteleri, haber ve sağlık siteleri, magazin, aktüalite, spor içerikli yayın yapan sitelere cloud sunucular önemli avantajlar sağlar. Ayrıca sosyal platformlar, sosyal iletişim ağları ve benzeri siteler için de cloud sunucu çözümleri çok faydalıdır. Bu faydaların başında ise şüphesiz ki erişim ve sayfa yükleme hızı konusunda sağladığı çözümler gelmekte.

Hangi sektörde olursa olsun cloud sunucu kiralayan veya satın alan kurumsal firmalar internet operasyonlarını daha sağlıklı yönetme imkanı elde eder. Cloud sunucu nedir diye merak edenler konunun operasyon yönetimi boyutuna da özellikle dikkat etmeli. Web sitelerin kaynak ihtiyaçları sabit bir çizgide seyretmez. Bazı zaman dilimlerinde trafik yoğunlukları artar. Örneğin e-ticaret sitesinin düzenlediği bir kampanya, siteye bir anda yüksek bir trafik akışı sağlar. Haber sitesinin geçtiği bir son dakika haberi de bazen sitenin trafiğini bir anda katbekat artırır. Bu gibi durumlarda web sitelerin yüksek bant genişliğinde çalışması gerekir. Bunun için de sunucu tarafında bazı aksiyonların alınması gerekir.

Fiziksel sunucular söz konusu olduğunda bu aksiyonlar hem daha zahmetli, hem de daha risklidir. Üstelik geç kalınması durumunda sitenin bir anda çökmesi bile ihtimal dahilindedir. Siteyi sürekli yüksek bant genişliğinde çalıştırmak ise kaynak yönetimi açısından verimsiz bir yöntemdir. İşte bu gibi durumlarda cloud sunucu çözümleri gerekli aksiyonların hızlı ve kolayca alınmasını sağlar. Sunucuya fiziksel erişim imkanının sınırlı olması ciddi bir sorundur. Aynı anda birden fazla kişinin sunucu üzerinde işlem yapamaması da bir başka sorundur. Oysa cloud sunucu sistemleri bu tür durumlarda en ideal çözümleri sunar.

Cloud Hosting Nedir?

Hosting hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız cloud sunucu nedir kadar önemli bir başka konu daha var. Bu da cloud hosting nedir konusudur. Kısaca ifade edecek olursak, bu hizmetin temelinde birden çok sunucu havuzuna sanallaştırma yöntemi uygulamak vardır. Bu sayede sunucular sanal fiziksel sunucu olarak hizmet vermeye başlar. Üstelik fiziksel sunuculara oranla çok daha yüksek bir depolama alanı sunarlar. Tüm işlemlerin tek bir panel üzerinden takibi de önemli bir avantajıdır. Sunucu kaynak ve ihtiyaçlarındaki değişkenliğe göre cloud hosting hizmetlerinde farklılaşma söz konusudur. Bu noktada iyi bir hosting firmasıyla çalışmak önemlidir. Bu sayede değişen ihtiyaçlarınıza en uygun çözümlere kolayca ve ekonomik şekilde ulaşırsınız.

Hosting hizmetleri kapsamında cloud sunuculara ilginin giderek arttığını görüyoruz. Nitekim iyi bir cloud hosting server çözümünüz varsa sunucu web operasyonunuz güçlenir. Böylelikle ihtiyaçlarınızı karşılamak için sitenizi başka bir sunucuya taşımanıza gerek kalmaz. Ayrıca cloud sunucu nedir diye merak edenler aynı sunucu üzerindeki farklı sitelerin durumunu da öğrenmek ister. Kısaca ifade edecek olursak cloud sunucu imkanlarından hostingdeki diğer sitelerin yararlanması da mümkündür. Coğrafi konumunuz ne olursa olsun cloud hosting hizmetleri sayesinde web operasyonunuzu sağlıklı şekilde sürdürürsünüz. Üçüncü parti yazılımlar ve diğer konulardaki sorunlarınızı da daha kolay şekilde çözme imkanına sahip olursunuz.

Cloud Sunucu Çözümlerinde daha.net Ayrıcalığı

Cloud sunucu nedir konusunu ele aldığımız bu yazımızı bitirmeden önce küçük bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Günümüzde cloud hosting hizmetleri kapsamında fiziksel sunucuları sanallaştırma teknolojisine ilgi hızla artıyor. Yüksek hız, kapasite yönetimi ve diğer birçok nedenle cloud sunuculara talep artıyor. 2010 yılından beri bu alanda hizmet veren daha.net, ihtiyaç duyduğunuz çözümler için yanınızda. Bu alanda verdiğimiz hizmetleri incelemek için Sunucu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Sitenizi cloud sunucuya taşımak için ihtiyaç duyduğunuz çözümler için daha.net’in uzman teknik ekibinden 7/24 danışmanlık desteği alabilirsiniz.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 1