Web siteleri için en önemli konuların başında CMS yani İçerik Yönetim Sistemi seçimi gelir. Bu sistemlerin her birinin kendine göre bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle içerik yönetim sistemi seçimi yapmak zor bir süreçtir. Bu alanda öne çıkan iki platformdan biri Joomla, diğeri WordPress’tir. Bu yazımızda, hangi durumlarda hangisini seçmenin daha faydalı olabileceğine dair birkaç noktaya kısaca işaret edeceğiz. 
Hem WordPress’in hem de Joomla’nın kendine özgü bazı artıları ve eksileri vardır. Bununla birlikte her ikisi de modern ve farklı özelliklere sahip web siteler oluşturmayı sağlar. Joomla da WordPress de 10 yıldan uzun bir süredir kendi kendine barındırılan ve açık kaynaklı içerik yönetim sistemleridir. WordPress aslında 2003 yılında bir blog platformu olarak başlamıştı. Fakat günümüzde internet sitelerinin önemli bir bölümüne hizmet vermektedir. 2005 yılında piyasaya sürülen Joomla da en popüler ikinci içerik yönetim sistemidir. 

WordPress’in Avantajları Nelerdir?

WordPress özellikle geliştirici olmayanlar için kullanımı en kolay içerik yönetim sistemidir. Nitekim blog yazıları ile statik sayfalar için bir ayrım içerir. Joomla ise yalnızca kategorilerle işlenebilecek tek bir makale türüne sahiptir.
WordPress, web sitelerin farklı özelliklerle gelişmesini sağlayan çok büyük bir eklenti ve tema ekosistemine sahiptir. Kullanıcıları arasında dünyaca ünlü birçok blogger vardır. Bu ekosistem aynı zamanda da web geliştiricilere de farklı çözümler sunar. Üçüncü taraf çözümleriyle ekosistemin sınırları genişler. Üstelik maliyet açısından da uygundur. Diğer yöntemlerle çok masraflı olacak işleri WordPress’te daha düşük bir maliyetle gerçekleştirmek mümkündür. 

Joomla’nın Avantajları Nelerdir?

Joomla kullanıcı erişim kontrolleri ve kullanıcı yönetimi konusunda çok gelişmiş bir sistemdir. Joomla’nın bileşenleri ile modülleri çeşitli konularda esneklik sağlar. Standart dışı içerik türlerine de elverişli bir yapısı vardır. Joomla çekirdekte yerleşik çok dilli destek vardır. Oysa WordPress üçüncü taraf bir eklenti kullanmayı gerektirir. Joomla’da farklı içerik parçaları için farklı şablonlar kullanmak mümkündür. Fakat WordPress’te yalnızca bir tema kullanımı söz konusudur. Joomla Hosting satın almak isterseniz tıklayabilirsiniz.

WordPress ve Joomla ile Çalışmak Kolay mı?

Joomla, Drupal’a oranla daha başlangıç dostu bir seçenektir. Fakat WordPress hâlâ bir web sitesi oluşturmanın en hızlı ve kolay yoludur. Statik içerikli ya da blog içeren normal bir web sitesi için WordPress hızlı ve pratik çözümler sunar.
Çoğu sunucu WordPress otomatik yükleyicileri içerdiği gibi önceden yüklenmiş WordPress ile de gelebilir. WordPress arayüzü, hemen içerik oluşturmaya başlayacak kadar kolaydır. 54 binden fazla ücretsiz ve premium eklentileriyle WordPress’in sunduğu alternatifler çok geniştir.
Joomla da tıpkı WordPress gibi otomatik yükleyiciye sahiptir. Ancak yine de web sitesine WordPress’ten daha fazla zaman ayırmayı gerektirir. Resmi Joomla uzantı kütüphanesinde yaklaşık 8 bin uzantı vardır. Fakat resmi Joomla şablon kütüphanesi yoktur. Bu yüzden Joomla şablonları için bir sayı ifade etmek mümkün değildir. 

WordPress ve Joomla Güvenli midir?

WordPress’in de Joomla’nın da temel yazılımları güvenlidir. Her iki platformda da ek güvenlik için üçüncü taraf eklentilerine izin verir. Aynı zamanda da pano içi güncelleme sistemine sahiptir. Ne var ki insan hatalarından kaynaklanan güvenlik açıkları her ikisinde de zaman zaman görülebilir. 

Joomla vs. WordPress: Hangisi Daha İyi?

Her iki platformun da kendine göre bazı avantajları vardır. Bu nedenle birinin diğerine %100 üstünlük sağlaması mümkün değildir. WordPress web sitelerinin büyük bir kısmına daha iyi görünür. Bu yüzden varsayılan seçim olma özelliğine sahiptir.
WordPress’in kullanım kolaylığını herkes deneyimleyebilir. Özellikle geliştirici olmayanların işlerini WordPress ciddi ölçüde kolaylaştırır. Geliştirme maliyetlerini de düşürür. Hızlı şekilde çalışma olanağı sunar. Herhangi bir sorun karşısında profesyonel yardım almayı da kolaylaştırır.
Ne var ki geliştiriciyseniz veya profesyonel yardım alma imkanınız varsa, sitenize esneklik kazandırmak için Joomla’yı da tercih edebilirsiniz. Nitekim farklı içerik türleri görüntüleme ve kullanıcıları yönetme konusunda Joomla’nın avantajları daha geniştir.

Niçin WordPress?

Herhangi bir bilgisayar ortamında belge hazırlayan bir kullanıcı WordPress ile içerik hazırlayıp bunu kolayca yayınlayabilir. Bunu yapmak için yalnızca Yayımla butonuna basması yeterlidir. WordPress’te yayını gerçekleşmiş içerikleri yönetmek de kolay bir iştir. Ayrıca taslak oluşturma, otomatik zamanlama gibi konularda da pratik çözümler mevcuttur. Dahası, sayfalar veya yazıları şifreyle korumak da mümkündür. Bunlar WordPress’in standart özellikleri arasında yer alır. 
WordPress kullanıcılara 5 farklı kullanıcı rolü sunar. Kullanıcıları bu rollere göre sınıflandırmaya imkan verir. Örneğin yöneticiler ile editörlerin yetki ve erişim imkanları farklıdır. Aboneler ise daha kısıtlı bir erişim imkanına sahiptir. WordPress’te medya ortamı da zengindir. Kullanıcılar sürükle-bırak yöntemiyle bu bağlamda da hızlı ve kolay bir deneyim yaşar. Dahası, resimlere alternatif yazılar ve altyazılar ekleme imkanı vardır. Bu sayede içeriklere resimler dahil edilebilir. Yazılarda ya da sayfalarda foto galerileri oluşturmak da mümkündür. Resimleri yeniden boyutlandırmak veya kırpmak da kolaydır. 
WordPress’in yapısındaki kod parçalarından her biri W3C standartlarına uygundur. Bu yüzden günümüz ve yarının web tarayıcılarında çalışma özelliğine sahiptir. WordPress kurulumu üç farklı temayla birlikte gelir. Ancak binlerce tema arasından dilediğiniz temayı seçmeniz mümkündür. Ya da kullanıcı tek bir tıklama ile kendi temasını yükleyip kullanmaya başlayabilir. Temanın aktivasyonu saniyeler içinde biten bir süreçtir. WordPress’in çekirdek yapısında başka birçok standart özellik vardır. Ancak tüm web sitelerinin ihtiyacını giderecek özellikleri barındırdığını söyleyemeyiz. WordPress Hosting paketlerimize göz atabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 12