Alan adınızı bir web hosting hizmetine yönlendirmeye çalışıyorsanız NameServer terimiyle karşılaşabilirsiniz. NameServer, URL’leri web sunucularının IP adresiyle bağlamaya yardımcı olur. Bu nedenle, “internetin telefon rehberi” olan DNS yani Alan Adı Sistemi’nin önemli bir parçasıdır. Kullanıcılar tarayıcılarına bir URL girdiklerinde, bu URL’in o alan adındaki sunucusuna erişimin pratik bir yolu olmalıdır. Her ziyarette IP adresini girmek zordur. NameServer’lar, URL’lerin sunucu IP adresine erişim sürecinde büyük bir kolaylık sağlar. 
NameServer internet üzerinden trafiği düzenler ve yönlendirir. Tarayıcı çubuğunuza bir web sitesi adı girip Enter’a bastınız diyelim. Tarayıcınız aradığınız web sitesinin kodunu çözer ve trafiğinizi doğru web sunucusuna iletir. NameServer, bu işlemin tam ortasında yer alır. Hangi web sitelerinin nerede bulunduğuna ilişkin kayıtları tutar.

NameServer Nedir?

Bilgisayarlar IP adreslerine ihtiyaç duyar. Alan adlarını yani web sitesi adreslerini anlamaları kolay değildir. NameServer alan adını bir IP adresine çevirir. Böylelikle insanların anlaması kolay bilgiler ile bilgisayarların anlaması kolay bilgiler arasında bağlantı kurar.
NameServer DNS’te alan adlarını IP adreslerine çeviren bir sunucu olarak her bir etki alanını bir ya da daha fazla IP adresiyle eşleştiren DNS kayıtlarını depolayarak düzenler. Bu sayede bilgisayarların işleyeceği IP adresleriyle, internet kullanıcılarının hatırlayacağı alan adları arasında köprü görevi görür.
Tarayıcı çubuğunuza bir alan adı girdiğinizde, DNS önce o alan adından sorumlu name server’ı bulur. Name server daha sonra isteğinizi alır ve ilişkili DNS kaydına veritabanında ulaşır. Kaydı bulduğunda, IP adresini tarayıcınıza iletir. Son olarak, tarayıcınız bu yeni IP adresini hedef web sunucusuna ping atmak için kullanır. Böylelikle web sunucusu, istediğiniz web sayfasına ulaşmanızı sağlar.
Tüm bu süreçler neredeyse anında gerçekleşir. Üstelik birden fazla adım atmasına rağmen, tarayıcının NameServer’a anında ping atması mümkündür. Yanıtı da anında alır ve erişim gerçekleşir.
DNS kayıtları ve NameServer’lar birlikte çalışır. Ancak bu ikisi iki farklı şeydir. DNS, Alan Adı Sistemi anlamına gelir. DNS kayıtları, hangi IP adreslerinin hangi alan adlarıyla eşleştiğine ilişkin bilgileri tutar. NameServer ise bir kitaplık ve DNS kayıtları kataloğudur.
Başka bir deyişle DNS, bilgisayarları ve hizmetleri internet üzerinden birbirine bağlayan sistemi anlatır.

NameServer ise bir alan adını IP adresine bağlayan DNS kayıtlarını tutma yoluyla bu sistemde önemli bir rol oynar. Gerçekleştirdiği görev nedeniyle NameServer’lar önemlidir. Onlar olmasaydı, web sitelerine erişmek için sayısız IP adresini hatırlamamız gerekirdi. NameServer’lar arka planda o kadar hızlı çalışır ki web sitesi yöneticileri de ziyaretçileri de bunun farkına bile varmazlar.

NameServer Nasıl Kurulur?

Alan adı kayıt siteleri genellikle varsayılan bir NameServer sağlar. Hosting firmasının verdiği NS adreslerine alan adı alınan firmadan yönlendirme gerçekleşti diyelim. Bu durumda alan adı NameServer adresleri hangi sunucuyu gösteriyorsa web sitesi o sunucu üzerinde çalışır.  NameServer adresleri, karşılarındaki adreslere göre sorgulama yapar. İlgili IP adresi hangi sunucuyu işaret ediyorsa o sunucuyu bulur. Bununla birlikte kendi özel NameServer’ınızı kurmayı da tercih etmeniz mümkün. Ayrıca alan adınızı başka bir web hosting firmasındaki NameServer’lara yönlendirmeniz de mümkündür. NameServer ayarları web hosting firmasının verdiği kullanıcı adı ve şifre aracılığıyla domain yönetim sistemi üzerinden gerçekleşir. Hosting firmanızı değiştirirseniz kurumsal hosting hesabınızın değişmesiyle birlikte name server adresinizi de güncellemeniz gerekir. Bu işlemin ardından ROOT DNS sunucularının ilgili alan adındaki name server adres değişimini tanıması için maksimum 48 saate ihtiyaç vardır.

Bir Domain’e Ait NameServer’ın Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bir domainin hangi name server sunucusunu kullandığını anlamak için dnschecker.org adresine gidip ilgili kısma alan adını yazmak yeterlidir. Böylelikle dünya genelindeki pek çok DNS sunucusundan name server bilgilerinin kontrolü başlar ve sonuçlar liste şeklinde çıkar. Bu yöntemle dilediğiniz domain’e ait name server bilgisine hızlı ve kolay şekilde ulaşırsınız.

Çoğu internet kullanıcısı, name server’larının ne olduğunu bilmez. Aslında bilmeye de ihtiyaç duymaz. Ancak name serverlar web’in nasıl çalıştığı açısından hayati bir öneme sahiptir. Onlar olmasaydı, ziyaret etmek istediğimiz her web sitesi için her IP adresini not almamız gerekirdi. Sıradan bir web sitesi sahibi olsanız bile, name serverların amacını ve DNS’deki rollerini anlamanız önemlidir. Bu bilgiler, alan adınızla ilgili olarak sitenizde bir sorun yaşadığınızda veya aynı IP adresine işaret eden birkaç alan adı yönetim işlerinizde son derece gerekli ve faydalıdır. 

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 77