İnternet üzerinden yayın yapan bir web siteniz varsa bazı durumlarda domain yönlendirme zorunluluğuyla karşılaşabilirsiniz. Web sitelerin faaliyet alanları zamanla değişir. Daha önce kullandıkları alan adları çeşitli nedenlerden dolayı bir süre sonra yetersiz kalır. Bu gibi durumlarda internet operasyonlarında kesinti veya kayıp yaratmadan domain yönlendirmesi yapmak gerekir. Bu işlemi farklı yöntemlerle gerçekleştirmek mümkündür. İşlem adımlarını doğru şekilde uygulayan herkes daha önce hiç domain yönlendirmesi yapmamış olsa bile başarılı sonuçlara ulaşır. Web sitenizde eğer domain yönlendirme zorunluluğu oluşmuşsa basit birkaç adımla bu işlemi kolayca gerçekleştirmeniz mümkün. Bu yazımızda, adım adım domain yönlendirme süreçleri hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

Domain (Alan Adı) Yönlendirme Nedir?

Önce biraz domain yönlendirmesinden bahsedelim. Kısaca ifade etmek gerekirse domain yönlendirme, bir alan adının alternatif bir başka alan adına yönlendirilmesidir. Nitekim farklı bir alan adı kullanacak sitelerin domain yönlendirme yapmaları doğal bir zorunluluktur. Web siteniz için başlangıçta yeterince uygun olmayan bir alan adı seçmiş olabilirsiniz. Diyelim ki bu alan adının hedef kitlenize erişimde yetersiz kaldığını fark ettiniz. Hedef kitleniz bu alan adı ile verdiğiniz hizmetler arasında bağlantı kurmakta zorluk çekiyorsa domaininizi yeni bir domaine yönlendirmeniz mümkün. Bu sayede web sitenizi kapatıp tümüyle yeni bir web sitesi kurmanız gerekmez. Domain yönlendirme çalışmaları sayesinde mevcut alan adınızı yeni bir domaine yönlendirerek bu tür ihtiyaçları kolayca karşılarsınız. Artık işlevi kalmayan subdomainler için de ilgili ekranlar üzerinden yeni subdomainlere yönlendirme yapmanız mümkün.

“Domain yönlendirme nedir?” sorusu web site yöneticilerinin zaman zaman merak ettiği bir sorudur. Bazı durumlarda bu soru çok daha kritik bir önem kazanır. Çünkü domain yönlendirme çözümleri amatör veya profesyonel tüm webmasterların bazen çok işine yarar. Özellikle amatör webmasterlar adım adım domain yönlendirme çözümleri hakkında bilgi sahibi olmak ister. İşlem adımlarını öğrenip gerekli güncellemeyi hızlıca sonuçlandırmak isterler. Aslına bakarsanız, domain yönlendirme yapmak basit bir iştir. Ancak yine de daha önce hiç domain yönlendirmesi yapmamış kişilere biraz karışık görünebilir. Bu yazımızda paylaşacağımız adım adım domain yönlendirme örnekleri bu süreçte karşılaşacağınız zorlukları aşmanıza katkı sağlayacaktır.

Hangi Durumlarda Domain Yönlendirme Yapılır?

Genel olarak baktığımızda, öncelikle farklı bir alan adı kullanmak istediğinizde alan adı yönlendirmesi yapmanız gerekir. Alan adınızın yanı sıra bazı durumlarda alan adı uzantısı için de yönlendirme yapmak gerekir. Örneğin alan adı uzantınız .com şeklindeyse bunun yerine .com.tr uzantısı kullanmaya karar vermiş olabilirsiniz. Nitekim 14 Eylül 2022 tarihi itibariyle faaliyete başlayan TRABİS ile birlikte .tr uzantılı alan adı satışları belgesiz hale geldi. Artık dileyen herkes .tr uzantılı alan adını kolaylıkla satın alma imkanına sahip. İster alan adınız olsun, isterseniz alan adı uzantınız için hosting hesabınızı kullanarak domain URL yönlendirme işlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Domain yönlendirmesi gerektiren en yaygın durumlardan bir diğeri de site tasarlamadığınız alan adını tasarımı biten siteye yönlendirmek şeklindedir. Domain yönlendirme nasıl olur diye merak edenler bu konuyu özellikle merak eder. Bu konuda adım adım domain yönlendirme çözümlerini aşağıda geniş şekilde ele alacağız. Diğer taraftan, süresi dolan alan adlarının kullanımı zamanla başkalarının eline geçer. Hosting hesabınızda otomatik yenileme özelliği yoksa alan adınızı kullanım hakkınızı kaybetmeniz mümkündür. Bu gibi durumlarda web sitesinin yeni bir domain name sunucusuna yönlendirilmesi gerekir. Böyle bir durumla karşılaşmış ve ne yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Bu konulardan hiç anlamam, diyorsanız adım adım domain yönlendirme çözümleri için dilerseniz servis sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz. Böylelikle gerekli işlemleri servis sağlayıcınız sizin yerinize gerçekleştirecektir.

Kaç Çeşit Domain Yönlendirme Vardır?

Temel olarak iki çeşit domain yönlendirme vardır. Bunlardan ilki direkt yönlendirmedir. İkincisi ise maskeli (veya çerçeveli, frame) yönlendirmedir. Domain yönlendirme çeşitleri içinde her ikisi de yaygın bir kullanıma sahiptir. Direkt yönlendirme nedir diye merak ediyorsanız, kısaca alan adının direkt yönlendirilmesidir. Bunu şöyle bir örnek üzerinden açıklamak mümkündür. Söz gelişi, orneksite.net adresi için orneksite.com adresine yönlendirme yapmak istiyorsunuz. Tarayıcınızın adres çubuğuna orneksite.net yazdığınızda orneksite.com sitesinin açılmasını istiyorsanız yapmanız gereken işlem alan adı direkt yönlendirmesidir. Alan adı URL yönlendirmesi olarak da bilinen bu yöntemin gerçekleşmesi için hosting panelinize erişiminizin olması yeterlidir.

Diğer taraftan domain yönetimi alanında bir diğer yönlendirme çeşidi de maskeli yönlendirmedir. Bu yönlendirmede, tasarımı olmayan bir domain, tasarımı bitmiş siteyle açılır. Adım adım domain yönlendirme çözümleri sayesinde bu işlemi de kolayca yapmanız mümkün. Böylelikle tarayıcınızın adres çubuğunda eski domaini görürsünüz. Fakat tarayıcınıza yeni sitenin tasarım yüklemesi gerçekleşir. Bununla birlikte diğerine oranla bu yöntem daha fazla vakit alır. Çünkü web siteniz kendi içinde başka bir web siteyi çalıştırmaya başlayacaktır. Maskeli yönlendirmeyi domain aldığınız firmanın web sitesinde Alan Adları sayfasını kullanarak yapmanız mümkündür. Veya dilerseniz sitenizin ana dizinine kodlama yoluyla da bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün.

Domain yönlendirme çeşitleri içinde ayrıca HTML ile sayfa yönlendirme, alan adı IP yönlendirme, alt domain yönlendirme gibi farklı işlemler de yer alır. Bu işlemlerin her birinin kendine özgü püf noktaları vardır. Ancak kullanıcıların domain yönlendirmesi yapmadan önce bazı temel bilgilere sahip olması gerekir. Adım adım domain yönlendirme rehberimizde biz daha çok bu temel bilgilerin altını çizeceğiz. Bu bilgiler sayesinde diğer yönlendirme işlemlerinizi de ilgili panellerden kolayca gerçekleştirmeniz mümkün.

Domain Yönlendirme İçin Neler Gerekir?

  • Mevcut alan adınız çalışır durumda olmalı.
  • Yönlendireceğiniz domain size ait ve kullanılabilir durumda olmalı.
  • Yönlendirmeyi gerçekleştireceğiniz hosting hesabınıza erişiminiz olmalı.
  • DNS sunucu değişikliği için hosting firmanızla iletişiminiz olmalı.

Adım Adım Domain Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Domain yönlendirme işlemlerini farklı ihtiyaçlara göre uygun ekranlar üzerinden farklı adımları takip ederek gerçekleştirmeniz mümkün. Örneğin sahip olduğunuz domaini hosting firmasına yönlendirmek istiyorsanız DNS sunucu değişikliğine ihtiyacınız yoktur. Alan adınızı hosting hesabınıza yönlendirmek için hosting firmanızın DNS bilgilerini öğrenmeniz yeterlidir. Fakat farklı bir hosting firmasından hizmet almaya başladıysanız DNS sunucu değişikliği yapmak için servis sağlayıcınızla iletişime geçmeniz gerekir. Bu işlemlerin her biri için farklı ekranları kullanmak gerekir. Yazımızın bu kısmında, farklı ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde adım adım domain yönlendirme çözümleri paylaşacağız.

Alan Adı Hosting Hesabına Nasıl Yönlendirilir?

1. Adım: Alan adınızı aldığınız firmanın sitesi üzerinden size özel Alan Adlarım sayfasını açın.

2. Adım: Alan Adı Yönlendirme İşlemleri sekmesini tıklayın.

3. Adım: Yönlendirilecek Adres kısmına alan adınızı yönlendireceğiniz adresi yazın.

4. Adım: Tamam butonuna bastığınızda alan adınız hosting hesabınıza yönlendirilecektir.

Eğer bu 4 adımla domaininizi hosting hesabınıza yönlendirmeyi başaramazsanız, domaininizi aldığınız firmayla iletişime geçerek yönlendirme işleminizin tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

Maskeli Domain Yönlendirme Nasıl Yapılır?

1. Adım: Alan adınızı aldığınız firmanın sitesi üzerinden size özel Alan Adlarım sayfasını açın.

2. Adım: Alan Adı Yönlendirme İşlemleri sekmesini tıklayın.

3. Adım: Maskeli Yönlendirme kısmına alan adınızı yönlendireceğiniz adresi yazın.

4. Adım: Tamam butonuna bastığınızda maskeli domain yönlendirme işleminiz gerçekleşecektir.

Alan Adı Farklı Bir Domaine Nasıl Yönlendirilir?

Sahip olduğunuz alan adını hosting hizmetiniz içinde farklı bir domaine yönlendirmek isteyebilirsiniz. Bunun için adım adım domain yönlendirme şu şekildedir:

1. Adım: Hosting hesabınızda yönetim panelini açın ve Domain İşlemleri kısmına tıklayın.

2. Adım: Karşınıza çıkacak ekranda Domain Yönetimi bölümünü tıklayın.

3. Adım: Domain yönlendirmesi yapmak istediğiniz alan adının yanındaki Yönet butonuna basın.

4. Adım: Yönlendireceğiniz Adres kısmına alan adınızı yönlendirmek istediniz domaini yazın.

5. Adım: Devam butonuna basın.

Bu 5 adım sayesinde DNS sunucu değişikliği yapmadan domain yönlendirme işleminiz gerçekleşir. İşlemin tahmini bitiş süresi ise birkaç saniye ile birkaç dakika arasında değişir.

com.tr Domain Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Domain yönetimi konusunda alan adlarının yanı sıra alan adı uzantılarının yönlendirilmesi de önemli bir konudur. Sitenizde örneğin .com uzantılı bir domain kullanıyorsanız domaininizi com.tr uzantılı domain adınıza kolayca yönlendirmeniz mümkün. Adım adım domain yönlendirme çözümleri bağlamında bu konudaki işlem sırası şu şekildedir:

1. Adım: Hosting firmanızın oluşturduğu müşteri hesabınıza giriş yapın.

2. Adım: Domainlerim kısmını tıklayın. Böylelikle karşınıza domainleriniz çıkacaktır.

3. Adım: Yönlendirme yapmak istediğiniz alan adının yanındaki Yönet butonuna basın.

4. Adım: Domain Park Hizmetleri kısmını etkinleştirin.

5. Adım: Alan Adı Yönlendirme sekmesini tıklayın.

6. Adım: Hedef kısmına yönlendirmek istediğiniz alan adını yazın. Ardından yönlendirme şeklini belirleyin. Kalıcı yönlendirme yapmak için 301 kodunu kullanın.

7. Adım: Kaydet butonuna bastığınızda com.tr domain yönlendirme işleminiz başarılı şekilde sonuçlanacaktır.

Farklı Firmadan Satın Aldığınız Domain İçin Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Bu işlemin gerçekleşmesi için DNS sunucusu değişikliği gerekir. Bu konuda talebinizi servis sağlayıcınıza iletirseniz firma tarafından değişim gerçekleştirilecektir. Eski alan adınız için adım adım domain yönlendirme işlemleri şu şekildedir:

1. Adım: Hosting yönetim panelinize girerek kullandığınız hosting ürünü ile alan adınızı eşleştirin. Bu işlemin, kayıt servisinin hızına göre birkaç dakika veya birkaç saat sürmesi mümkündür.

2. Adım: Alan adınızın DNS sunucularını değiştirmek için servis sağlayıcınızla iletişime geçin. Hosting firmanızdan satın aldığınız domainlerde DNS sunucu kayıtları default olarak firmanızın hosting sunucusuna yönelmiş şekilde gelir. Değişimi sağlamak için firma tarafında DNS sunucu güncellemesinin gerçekleşmesi gerekir.

3. Adım: Talebiniz karşılandığında domain yönlendirme işleminiz tamamlanacaktır. Hosting firmasının DNS bilgilerini yönetim panelinden girmesiyle domain yönlendirme işlemi biter. Bu süreç yaklaşık 24 saatte sona erer. Ancak bazı durumlarda sürecin birkaç gün uzaması da mümkündür.

cPanel Domain Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Web siteler için kontrol paneli tercihlerinde cPanel ile Plesk Panel en yaygın tercihlerdir. Web siteniz için cPanel kullanmak yönünde bir tercihiniz varsa cPanel için adım adım domain yönlendirme çözümleri şu şekildedir:

1. Adım: Domain yönlendirme yapabilmeniz için öncelikle alan adınızı cPanel hesabınıza eklemiş olmanız gerekir. Nitekim bu eklemeyi yapmadan alan adı port yönlendirme işlemini yapma imkanınız oluşmaz. Bu işlemi Eklenti Etki Alanları kısmından kolayca yapmanız mümkün.

2. Adım: Eklenti Alanları bölümünü tıklayın ve ardından Yeniden Yönlendirmeler sekmesini açın.

3. Adım: Yönlendirme şeklini seçin. cPanel domain yönlendirme işlemini alan adınız için veya tek bir sayfa için yapmanız mümkündür.

4. Adım: Kalıcı yönlendirmeler için 301 kodunu kullanın. Fakat geçici yönlendirme yapmak istiyorsanız 302 kodunu kullanmanız gerekir.

5. Adım: Onaylama işleminizin ardından cPanel domain yönlendirmeniz tamamlanacaktır.

Plesk Panel Domain Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Web siteniz için Plesk Panel kullanmak yönünde bir tercihiniz varsa domain yönlendirme işlemlerinizi bu panel üzerinden de pratik şekilde yapmanız mümkün. Domain yönlendirme nasıl yapılır diye merak edenler arasında bu konu da önemli bir merak konusudur. Plesk Panel’in hem Windows hem de Linux işletim sistemlerinde çalışması, dünya genelinde gördüğü ilgiyi artırmakta. Plesk Panel ile adım adım domain yönlendirme çözümleri kısaca şu şekildedir:

1. Adım: Plesk Panel kullanıcı adı ve şifrenizi girerek yönetim ekranını açın.

2. Adım: Web Siteleri ve Alan Adları kısmını tıklayın.

3. Adım: Bir Takma Alan Adı Ekleyin sekmesini açın.

4. Adım: Takma Alan Adı kısmına yönlendirmek istediğiniz alan adını yazın. Alt kısımdaki Alan Adı İçin kısmına ise hangi alan adı için bu işlemi yapmak istediğinizi belirtin. Bu kısımda 301 yönlendirmesi yapabileceğiniz gibi dilerseniz DNS senkronizasyonu, SMTP servisi ile mail servisi için de yönlendirme yapmanız mümkün.

5. Adım: Tamam butonuna basın. Böylelikle Plesk Panel ile domain yönlendirme işleminiz başarıyla gerçekleşmiş olacaktır.

Domain Yönlendirme Gerçekleşmezse Neler Yapmak Gerekir?

Aslına bakarsanız, adım adım domain yönlendirme çözümleri alan adı yönlendirme işlemlerinde oldukça pratik çözümlerdir. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı bazen işler yolunda gitmez. Bu durumda kullanıcının panik yapmaması ve sabırlı olması gerekir. Bu gibi durumlarda aşağıdaki adımlar sayesinde çözüme ulaşmak kolaylaşır.

1. Adım: Alan adınızın DNS bilgilerini kontrol edin. DNS bilgileriniz güncel değil ise yönlendirme işleminiz aktif olsa bile sitenize erişim gerçekleşmez.

2. Adım: Yönlendirme işleminizi kontrol edin. İşlem sırasında yeni alan adınızı yanlış yazmışsanız domain yönlendirme işleminiz doğru şekilde gerçekleşmez. Nitekim küçük bir harf hatasının bile domain yönlendirme çalışmıyor şikayetine neden olması mümkündür.

3. Adım: Servis sağlayıcınızın DNS sunucu yönlendirmesi yaptığından emin olun.

4. Adım: DNS güncellemesi gerçekleşmişse domain yönlendirmesinde sonuç almak için sabırlı olmalısınız. Bazı durumlarda bu süreç 3-4 gün devam eder. Bu zaman diliminde hosting veya site kontrol panelinden yapabileceğiniz başka bir işlem yoktur.

Adım adım domain yönlendirme çözümleri paylaştığımız bu yazımızı küçük bir hatırlatmayla tamamlamak istiyoruz. 2010 yılından itibaren domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında hizmet veren daha.net, ihtiyaç duyduğunuz web çözümlerine hızlı ve kolay erişim imkanı sağlıyor. Domain, hosting ve sunucu tarafında her türlü ihtiyacınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Domain yönlendirme ve diğer tüm ihtiyaçlarınız için daha.net’in uzman ekibinden 7/24 danışmanlık desteği alabilirsiniz.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 3