Bilgisayarınızda web sitenizi hazırladıysanız internet üzerinden faaliyet göstermek için önemli bir aşamayı geride bırakmışsınız demektir. Web sitesi hazırlamak başlı başına büyük bir iştir. Sitenizin tasarımı güzel ve etkili, kullanışlılığı da yüksekse hedeflerinize daha kolay ulaşırsınız. Ne var ki iyi bir web sitesi tasarlamak internet üzerinden faaliyet göstermek için yeterli değildir. Bunun için sitenizi sunucuya yüklemeniz gerekir. Üstelik siteyi sunucuya yüklemek site tasarımı yapmak kadar önemli bir konudur. Çünkü yükleme sırasında yapacağınız herhangi bir yanlış, kullanıcı deneyimlerini olumsuz etkiler. Peki web sitesi sunucuya nasıl yüklenir? Yükleme sırasında nelere dikkat etmek gerekir? Bu yazımızda sunucuya site yükleme konusu hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

Web Sitesini Sunucuya Yüklemek İçin Neler Gerekir?

Kısaca ifade etmek gerekirse web siteniz yayına hazırsa sitenizi sunucuya yüklemek için en temelde domain ve sunucuya ihtiyacınız var demektir. Domain ve sunucu web sitenizi internet kullanıcılarının erişimine açar. Dinamik web sunucusu internet kullanıcılarının sitenize kolayca erişimini sağlar. Web sitesini serverda yayınlama konusunda ayrıca özel bir FTP yazılımına ihtiyacınız olacak. Nitekim dosya aktarım işlemlerini bu yazılım sayesinde kolayca gerçekleştirmeniz mümkün. Web sitesini FTP ile sunucuya nasıl yükleyeceğiniz konusuna yazımızın devamında yer vermekteyiz. Web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak edenler FTP kullanımının püf noktalarını yazımızın devamında bulabilirler.

Bir web sitesini hosta yüklemek aslında kolay bir iştir. Ancak yine de bazı teknik bilgilere sahip olmayı gerektirir. Bunun için öncelikle domain ve sunucu seçimini tamamlamış olmanız gerekir. Bu seçimleri yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de bilmenizde yarar var. Söz konusu olan online alışveriş sitesiyse e-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama yöntemleri bu konuda çok faydalı olacaktır. Sunucu seçiminde de bazı konulara dikkat etmek gerekir. Bu konuda dilerseniz hosting firmanızdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Eğer web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak ediyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız ihtiyaç duyduğunuz desteği hosting firmanız sağlayacaktır. Kendi sunucunuzu kurmak ve işlemek çok pahalı ve zahmetli bir iştir. Üstelik teknik bilgi gerektirir. İyi bir hosting firması ile çalışırsanız sunucuyla ilgili ihtiyaç duyduğunuz tüm çözümlere kolayca erişirsiniz.

Ücretsiz Web Alanı Hizmetleri Güvenilir Midir?

Günümüzde web sitelerine artan ilgi, ücretsiz web alanı hizmetleri kapsamında farklı çözümleri beraberinde getiriyor. Web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak edenler bu hizmetlerden de yararlanmak isteyebiliyor. Daha çok amatör webmasterlar ücretsiz web alanı sağlayan sitelerden birine sayfalarını yükleme yolunu tercih edebiliyor. Diğer taraftan bazı üniversiteler de kendi öğrencilerine yönelik bu tür hizmetler sağlayabiliyor. Kendi web sunucusunu kurma imkanı olmayan öğrenciler bu hizmetlerden yararlanabiliyor.

Ücretsiz web alanı hizmetleri hakkında değerlendirme yaparken web sitesinin amacı en önemli belirleyicidir. Nitekim webmasterların site yayınlama nedenleri çok farklıdır. Örneğin hobi siteleri veya bloglar boş zamanları geçirmek için güzel bir alternatiftir. Böyle bir site kurmak istiyor ve fazla masraf yapmak istemiyorsanız ücretsiz web alanı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak edenler bu hizmetleri genellikle ekonomik nedenlerle tercih eder. Fakat bu hizmetlerde veri güvenliği çözümleri zayıftır. Web sitesini sunucuya yükleme güvenliği bazı durumlarda ciddi sorun teşkil eder. Örneğin istemciye yönelik siber saldırılar karşısında bu hizmetlerin sunduğu çözümler çoğu zaman yetersiz kalır.

Web siteniz eğer profesyonel bir amaca yönelikse, kendi domain ve hostinginizin olması her bakımdan daha avantajlıdır. Eğer internet üzerinden satış yapacaksanız kendi sunucunuzun olması çok daha büyük avantaj sağlar. Çünkü özellikle güvenlik konusunda en başarılı çözümleri kendi sunucunuza sahip olduğunuzda elde edersiniz. Bununla birlikte sunucu kurulumu ve yönetimi teknik uzmanlık gerektiren bir iştir. Web sitesini sunucuya yükleme hatası ve çözümü konusunda yeterli deneyiminiz yoksa yükleme sırasında çeşitli sorunlar yaşamanız mümkün.

Web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak edenler bu sorunları çözmek için bazen ciddi sıkıntılar yaşamakta. Bu gibi durumlarda en kolay çözüm hosting firmasından destek talep etmektir. Hosting firmanız bu tür ihtiyaçlarınıza zamanında ve etkin çözümler sağlıyorsa iyi bir hosting firmasıdır. Hatta dilerseniz web site sunucu açma konusunda tüm süreçleri hosting firmanızdan talep edebilirsiniz. Firmanızın sağlayacağı kurumsal hosting çözümleri internet operasyonunuzu güvenli şekilde sürdürmenize yardımcı olacaktır.

Web Sitesi Sunucuya Kolayca Nasıl Yüklenir?

Bir web sitesinin sunucu üzerinden yayına başlaması için web dokümanlarını sunucuya yüklemek gerekir. Dokümanlarınızı hangi adrese yerleştireceğinizi sunucu hizmeti veren firmadan öğrenebilirsiniz. Bu konuda servis sağlayıcınızın yapacağı diğer açıklamaları da dikkatle takip etmeniz gerekir. Ne tür bir sunucunuz olursa olsun, web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak edenlerin bu konuda aceleci davranmamaları gerekir.

Aslına bakarsanız, web sitesini sunucuya yüklemek kısaca web dokümanlarının sunucuda oluşturulan dizine kopyalanmasından ibarettir. Bu kopyalama işlemi, kısa adıyla FTP olarak bilinen protokol sayesinde gerçekleşir. İngilizce File Transfer Protocol ifadesinin baş harflerinden oluşan FTP web sitesinin sunucu üzerinden yayınını olanaklı kılan temel protokoldür. Farklı FTP çeşitleri, web sitesini sunucuya yükleme konusunda farklı ihtiyaçlara çözüm sağlar. Bilgisayarların işletim sistemleri arasındaki farklar FTP seçimini doğrudan etkiler. Uygun olmayan bir FTP seçimi nedeniyle örneğin uygulama uzantı veya kullanıcı komut dosyalarını dizine eklemeyle ilgili bazı sorunlar yaşamanız mümkün.

Uygun bir FTP uygulamasını bilgisayarınıza indirdikten sonra FTP sunucusuna bağlanmak için bilgilerinizi programa kaydetmelisiniz. Ardından karşınıza yükleme ekranı çıkacaktır. Bu ekran farklı FTP türlerine göre değişiklik gösterir. Ancak temelde birbirlerine çok benzer. Yükleme ekranında, bilgisayarınızdaki sunucu ve klasörlerin ağaç görüntüsünü görebilirsiniz. Klasör içeriğini gösteren sekmeler, klasörlerdeki dosyaların neler olduğunu gösterir. Yükleme ekranında yeni site eklemeyle ilgili kısmı tıkladığınızda web site yükleme işlemi başlar. Ardından, sitenizin FTP adresini girmeniz gerekir. Kullanıcı adı ve şifrenizi de girdikten sonra yükleme ekranı sizi bağlantı bölümüne yönlendirir.

Web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak edenler son aşamaya da özellikle dikkat etmeli. Siteniz yüklemeye hazır hale geldiğinde öncelikle httpdocs klasörünü tıklayın. Ardından sistem tarafından otomatik olarak oluşturulan index.html dosyasını silin. Hazırladığınız dosyaları sürükle bırak yöntemiyle bu kısma taşıyın. Böylelikle siteniz sunucu üzerinden yayına başlar. Dinamik web sunucusu adresi ile internet kullanıcılarının erişimine hazır hale gelir.

FTP Türleri ve Özellikleri Kısaca Nelerdir?

Web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak edenler FTP türleri ve özellikleri hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Yazımızın bu kısmında en yaygın FTP türlerinden üç tanesini kısaca tanıtacağız. İşletim sisteminiz eğer Windows ise WinSCP FTP’yi kullanabilirsiniz. Bu yazılım sadece Windows üzerinde çalışır ve aynı ekranda çok sayıda oturum düzenlemeyi mümkün kılar. Dosya aktarımında şifreleme teknolojisi kullanan bu yazılım kurumsal şirketlerin en fazla tercih ettiği FTP çeşididir.

Hem Windows hem de Mac işletim sistemlerinde kullanabileceğiniz bir FTP çeşidi arıyorsanız Cyberduck yazılımını tercih edebilirsiniz. Ancak bu yazılımda Linux desteği bulunmamakta. Bu yazılımın özellikle hız konusunda sağladığı deneyim daha başarılı. Web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak edenler bu yazılımı özellikle hız için tercih edebilir. Diğer taraftan Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerinde kullanabileceğiniz iyi bir FTP için ise FileZilla yazılımını deneyebilirsiniz. Bu yazılımın en önemli özelliği ücretsiz ve kolayca kullanılabilmesidir. Üstelik Windows’un eski sürümlerini de desteklemesi önemli bir avantajıdır.

FTP türleri ve özellikleri hakkında biz burada daha fazla detaya girmeyeceğiz. Bu konuda daha geniş bilgileri FTP Nedir? Ne İşe Yarar? Hangi Amaçla Kullanılabilir? isimli yazımızda bulabilirsiniz.

FTP Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Her şeyden önce bilgisayarınızın işletim sistemini dikkate almalısınız. Web site sunucu açma işlemi yaparken Windows, Linux veya Mac işletim sistemlerine göre uygun bir FTP programını kullanmak gerekir.
  • İşletim sisteminizin yanı sıra desteklediği FTP sürümü de önemlidir. Aksi durumda web sitesini sunucuya yükleme işleminin başarısız olması mümkündür. FTP ile web sitesini sunucuya yüklemeden önce kullandığınız sürümü işlemcinizin desteklediğinden emin olmalısınız.
  • FTP sunucusunun teknik özellikleri de ayrıca önemlidir. İhtiyaçlarınıza uygun olmayan bir FTP sunucusu kullanırsanız web dosyalarınızın yükleme hızı düşer. Web sitesini sunucuya yükleme uygulamaları FTP sunucusunun teknik özellikleriyle yakından ilgilidir. Özellikle büyük hacimli web siteleri söz konusu olduğunda teknik özellikleri zayıf FTP sunucuları yetersiz kalır. Bu tür durumlarda bağlantılarınızın başarısız olma riski artar.
  • Sürükle bırak özelliğine sahip FTP programları kullanım kolaylığı açısından daha avantajlıdır. Web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak edenler FTP uygulamasında sürükle bırak özelliğinin olup olmadığına da özellikle dikkat etmeli.
  • Güvenli dosya aktarım özelliğine ihtiyaç duyan sitelerin FTP seçimi de önemli bir konudur. Bu tür durumlarda şifreli dosya aktarım protokollerini kullanmak veri güvenliği için daha uygundur. Günümüzde birçok kurum ve kuruluş, güvenli dosya aktarımları için daha güvenilir çözümler sunan FTPS ve SFTP uygulamalarını tercih etmekte.

FTP Sunucusundaki Klasörlerin Adları ve Görevleri Nelerdir?

anon_ftp: FTP üzerinden dosyalarınızı tüm internet kullanıcılarıyla paylaşmak için kullanabileceğiniz klasör adıdır. Kimseyle paylaşmak istemediğiniz dosyaları bu klasöre kesinlikle koymamanız gerekir. Kullanıcı adı veya şifre gerektirmeden genel kullanıma açık bu klasör yanlış kullanıldığı zaman güvenlik açığı meydana getirir.

cgi-bin: Veri tabanı yazma ve çalıştırma izinlerini barındıran klasör adıdır. CGI veya MS Access gibi veri tabanı izinlerinizi bu klasör içinde tutmalısınız.

error_docs: Özel hata sayfalarının yer aldığı klasör adıdır. Size özel hata sayfalarını koyacağınız klasör budur.

httpdocs: Yayınlayacağınız web dosyaları için kullanacağınız klasördür. Yayınlamak istediğiniz tüm web dosyalarını bu klasöre atmanız gerekir.

httpsdocs: Sitenizde SSL protokolü ile çalışacak sayfaları koymanız gereken klasör adıdır. Güvenli web dosyası yayını için bu klasörü kullanmanız gerekir.

private: Özel dosyalarınızı saklayacağınız klasör adıdır. Kimsenin görmesini istemediğiniz dosyaları bu klasörde saklamanız gerekir.

statistics: Sitenizin istatistik bilgilerini içeren klasör adıdır. FTP, e-mail ve log dosyalarınızı sistem bu klasörde tutar. Bu klasörde silme işlemi yaparsanız sitenizle ilgili istatistik bilgilerine ulaşmanız mümkün olmaz.

subdomains: Subdomainler için kullanacağınız klasör adıdır. Sitenizde oluşturacağınız subdomainler için bu klasörü kullanmalısınız.

Web Sitesini Sunucuya Yüklerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Web sitenizin iyi bir kullanıcı deneyimi sağlaması için istemcide dosyaların kolayca bulunabilmesi gerekir. Bu nedenle dosyaları bulmayı kolaylaştıran araçlar ve yer imlerini mutlaka kullanmalısınız.
  • Sitenizde biçim sayfaları, resim ve diğer dokümanlarınızın sayısı fazlaysa her biri için ayrı ayrı alt dizinler oluşturmalısınız.
  • Alt dizinler arasındaki bağlantıların, yani linklerin çalıştığından emin olmalısınız. Bu kontrolü sitenizi sunucuya yüklemeden önce yaparsanız daha kolay gerçekleştirirsiniz. Sunucuya yükledikten sonra site link kontrolü daha fazla çaba gerektirir.
  • İstemci ile sunucu arasındaki dosya transferi için bilgisayarların birbirine bağlanması gerekir. Bu amaçla kullanacağınız FTP yazılımını doğru seçmelisiniz. Web sitesi sunucuya nasıl yüklenir diye merak edenler bu tür seçimlerde aceleci davranmamalı. Kendiniz için en uygun FTP yazılımını kullanırsanız internet sitesi sunucusu kullanımı konusunda ileride önemli bir sorun yaşamazsınız.
  • Dosya transferine başlamadan önce istemcinizin ilgili FTP sürümünü destekleyip desteklemediğini mutlaka kontrol etmelisiniz.
  • Siteniz için bulut depolama sunucularından yararlanacaksanız istemcinizin SSL ve SSH protokollerini desteklemesi gerekir. Web sitenizi sunucuya yüklemeden önce bu konuya da mutlaka dikkat etmelisiniz.
  • Sitenizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için bilgisayarınızda tarayıcınızı açıp sunucunuzdaki URL’yi girmeniz yeterlidir. Web sitenizi sunucuya yükleme sürecinde her şey düzgün şekilde gerçekleşmişse sitenizi sorunsuz şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Sunucuya Web Sitesi Yüklemede daha.net Ayrıcalığı

Web sitesi sunucuya nasıl yüklenir konusu hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı küçük bir hatırlatmayla tamamlamak istiyoruz. 2010 yılından beri domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında hizmet veren daha.net, web sitesini sunucuya yükleme konusunda da etkin ve pratik çözümler sağlamakta. Web sitenizi sunucuya taşırken sizlere vereceğimiz ilk destek FTP yedeklerinizi sistemimize taşımakla başlayacaktır. Bunu yapabilmemiz için sitenizin çalıştığı sistemin kontrol panellerini bilmemiz yeterli.

Siteniz şayet cPanel veya Plesk ile uyumlu bir kontrol paneline sahipse dilerseniz tüm yedeklerinizi sizin adınıza taşıyabiliriz. Bu sayede web sitenizi sunucuya taşıma konusunda hiçbir kafa karışıklığı yaşamaz, işlerinizi kolayca sonuçlandırırsınız. Web sitenizde sunucu ve hosting tarafında ihtiyaç duyduğunuz diğer tüm çözümler için de daha.net’in uzman teknik destek ekibi 7/24 hizmetinizde.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 6