İnternet kullanıcıları web üzerinde yayını gerçekleşen siteleri ziyaret etmek için Google Chrome, Internet Explorer veya Opera gibi tarayıcıları kullanır. Tarayıcılardaki adres çubuğuna bir web sitesini ziyaret etmek için “http” ya da “https” ile başlayan ve .com, .net gibi bir uzantıyla biten site adresi yazılır. Bu adres, alan adı ya da domain name olarak adlandırılır. Bu bağlamda birçok internet kullanıcısı domain nedir diye merak eder. Bu yazımızda kısaca bu konuyu ele alacağız. 
Web sitelerinin her birinin rakamlardan oluşan benzersiz bir adresi vardır. Ancak ziyaret edilen her bir web sitesi için bu sayı grubunu akılda tutmak kolay değildir. Bu aşamada devreye giren domain name ziyaret etmek istediğiniz siteye kolayca erişmenizi sağlar. 

Domain Uzantısı Nedir?

Alan adının en sağında yer alan nokta işaretinden sonraki kısma domain uzantısı adı verilir. Kendi arasında hiyerarşik bir yapılandırması olan alan adları konusunda hiyerarşinin zirvesinde alan adı uzantısı yer alır. İnternet dünyasında en sık kullanılan alan adları .com, .net ve .org’dur.
Domain uzantısı seçiminde farklı pek çok etkene dikkat etmek gerekir. Bir görüşe göre domain seçiminde ülke uzantılarını tercih etmek faydalıdır. Başka bir görüşe göre ise domain uzantısının proje özelinde uygunluğu daha önemlidir. 
Dünya genelinde internet ortamındaki projelerde genellikle .com uzantılı alan adları ön plandadır. Domain nedir diye merak edenler bunun da nedenini öğrenmek ister. Kısaca ifade edecek olursak bunun temel nedeni .com’u kolayca satın almanın mümkün olmasıdır. Ayrıca kullanıma çıkan her alan adı belirli bir coğrafi konumu ya da belirli bir proje türünü hedefler. Ancak uzantıları farklı nedenlere bağlı olarak amacı dışında kullanmak hedeflere zarar verir. 

Domain Neden Önemlidir?

Domain name marka bilinirliğine çok büyük bir katkı sağladığı için son derece önemlidir. Bu yüzden olabildiğince akılda kalıcı, kısa, ürün veya hizmetle ilgili bir domain name sahibi olmak gerekir. Domain nedir diye merak edenler bu seçim hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Kısaca ifade edecek olursak şunu söyleyebiliriz. İnternet kullanıcılarının satın alma ve web sitesini ziyaret etme konusundaki dürtüsü üzerinde domainlerin önemli bir etkisi vardır. Web sitesine harcanan emek ne kadar fazla olursa olsun projeyle uyumlu bir domain name sahibi değilseniz rakiplerinizi geçmeniz zordur.

Domain Uzantıları SEO’ya Etki Eder Mi?

SEO yani Search Engine Optimization, diğer bir deyişle Arama Motoru Optimizasyonu son yıllarda çok daha önemli hale geldi. Domain nedir diye merak edenler domain uzantılarının SEO’ya etkilerini de merak etmekte. Kısaca şunları söylemek mümkün. SEO çalışmaları web sitelerinin arama motoru sıralama sonuçlarında (SERP) daha üst sıralarda listelenmesini sağlamak için gerçekleşen kapsamlı çalışmalardır. Yüksek rekabet oranına sahip anahtar kelimeler için yapılan Google aramalarında ilk sayfalarda yer alan web sitelerinin farklı alan adı uzantıları vardır. Alan adı uzantıları SEO açısından aslında herhangi bir olumlu ya da olumsuz sonuç yaratmaz. Burada önemli olan, bir web sitesinin internet kullanıcılarına iyi bir ziyaret deneyimi yaşatmasıdır. 

Domain Nasıl Çalışır?

İnternet kullanıcıları ziyaret etmek istedikleri web sitesinin alan adını tarayıcıya yazdıktan sonra önemli bir şeye ihtiyaç duyar. Bu şey, bağlı bulunulan en yakın DNS sunucusu üzerinden alan adının sorgulanmasıdır. Bu bilgi ilgili DNS sunucusunda bulunmadığı takdirde başka bir DNS sunucusu üzerinde yeni sorgulama gerçekleşir. İlgili kayda ulaşıncaya kadar bu işlem devam eder. DNS sunucusu bulduğu bilgiyi kullanıcı bilgisayarına gönderirse kullanıcı siteye erişim gerçekleştirir. İstenen bilginin hiçbir internet sitesinde olmaması halinde ise internet sitesi hata verir ve erişim gerçekleşmez.

Domain Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Domain için markanın ya da işletmenin web ortamındaki kimliği demek çok da yanlış değildir. Bu nedenle domain name’i titizlikle seçmek gerekir. Domain nedir diye merak edenlerin bu seçime de özellikle dikkat etmesi gerekir. Nitekim seçtiğiniz domain name’in telaffuzu ve yazımı kolay olmalıdır. Aynı zamanda da kısa ve akılda kalıcı olması gerekir. Domain name içinde kısa çizgiye ve sayıya yer vermemek gerekir. Bunun yanı sıra domain name’in yapılan işi ya da internet sitesini yansıtması da gerekir. 
Domain yapısında birçok uzantı ya da protokol vardır. Normalde 3 parçadan oluşan alan adlarının ilk kısmı HTTPS protokolüdür. Bu kısım, açtığı bağlantının güvenli olup olmadığını gösterir. İkincisi domain adı, üçüncüsü ise domain name’in sonuna gelen domain uzantısıdır. .com Domain Almak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenlere de göz atmayı düşünebilirsiniz.

Subdomain Nedir?

Domain nedir diye merak edenler subdomain’in de ne olduğunu merak eder. Kısaca belirtecek olursak subdomain alt alan adı olarak da bilinir. Ana domainden üretilen diğer domainlerin tümü birer subdomain’dir. Ana domain olmadan subdomain olmaz. Nitekim subdomain’i hosting hesabının yönetim panelinden kolayca oluşturmak mümkündür. Böylelikle ana sitenin blog sitesine, sanal mağazasına, forum sitesine veya herhangi bir web uygulamasına kolayca erişim gerçekleşir. Subdomain Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızda Subdomain hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Domain Transferi Nedir?

Daha önceden kayıt altına giren bir alan adını farklı bir firmaya taşımaya domain transferi denir. Domain transferi birçok farklı durumda gündeme gelir. Örneğin yenileme fiyatı yüksekse Domain Transferi güzel bir çözümdür. Veya aldığınız hizmetten memnun değilseniz bu yola başvurmanız mümkün. Eğer domain name transferi yapmak istiyorsanız kaydın ya da son transfer işleminin üzerinden 60 gün veya daha uzun bir sürenin geçmiş olması gerekir. 

Domain Name Nasıl Satın Alınır?

Domain name satın almak için ilk olarak almak istediğiniz domain name’in sorgulama aracı üzerinden sorgulamasını yapmanız gerekir. Eğer domain name müsaitse satın alma işleminizi kolayca gerçekleştirirsiniz. Onay sürecinin ardından alan adınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 7