İnternet üzerinden ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmek istiyorsanız güzel bir web sitesine ihtiyacınız var demektir. Bunun için öncelikle alan adı seçimi yapmanız gerekir. İnternet kullanıcıları e-ticaret siteleriyle ilk iletişimi alan adı üzerinden kurar. Domain veya domain name olarak da bilinen alan adı sitenin amacını, içeriğini ve işlevini ne kadar iyi yansıtırsa ticari anlamda başarısı o kadar yüksek olur. E-ticarete yeni adım atıyorsanız kullanışlı bir alan adı almak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Alan adı sorgulaması yapmadan önce bazı noktalara dikkat ederseniz çok daha isabetli seçimler yapabilirsiniz. Bu yazımızda e-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama nasıl yapılır diye merak edenler için faydalı bilgiler paylaşacağız.

Alan Adı (Domain) Nedir?

Yazımıza en temel noktadan başlayalım. E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama konusuna geçmeden önce alan adı nedir konusuna kısaca değinmek istiyoruz. En basit tanımıyla alan adı yani domain, bir web sitesinin internetteki ismini ve adresini ifade eder. Her web sitesinin kendine ait bir alan adı vardır. İnternet kullanıcıları bu alan adı sayesinde web sitesine erişim sağlar. Böylelikle sitenin sunduğu hizmet ve olanaklardan yararlanırlar. Bu yüzden alan adı sorgulama işlemleri sitenin kurumsal iletişiminde merkezi bir öneme sahiptir.

Daha teknik açıdan ifade edecek olduğumuzda alan adı, bilgisayarların birbirlerini tanıması için geliştirilen özel bir numara sisteminden oluşan internet protokolünün akılda kalacak şekilde basitleştirilmiş halidir. Aslında her web sitesinin rakamlardan oluşan benzersiz bir adresi vardır. Fakat bu rakamları akılda tutmak kolay değildir. Domain name olarak da bilinen alan adı sayesinde ziyaretçiler web sitesine daha kolay erişim imkanı kazanır. Bu konu hakkında daha geniş kapsamlı bilgileri Domain Nedir? Ne İşe Yarar? isimli yazımızda bulabilirsiniz.

Alan Adı Uzantısı Nedir?

Alan adının yanı sıra alan adı uzantısı da bu bağlamda önemli bir kavramdır. Bunu da kısaca ifade edecek olursak web sitesinin alan adının en sağındaki nokta işaretinden sonra gelen kısma alan adı uzantısı veya domain uzantısı denir. Alan adı bulma siteleri bu uzantılar konusunda uygun seçenekleri kullanıcının tercihine sunar. Bu uzantılar başlıca 5 çeşittir.

.com şeklindeki uzantılar daha çok ticari amaçlı web sitelerinde kullanılır. Uzantıdaki “com” ifadesi, ticari anlamına gelen “commercial” sözcüğünün kısaltmasıdır.

.org şeklindeki uzantıları çeşitli organizasyonlar kullanır. Bu uzantıdaki “org” ifadesi, “organization” sözcüğünün ilk üç harfini ifade eder.

.net şeklindeki uzantılar teknoloji odaklı sitelere aittir. İfadenin kaynağı ise iletişim ağı anlamına gelen “network” sözcüğüdür.

.gov şeklindeki uzantılar devlet kuruluşlarına aittir. İfadenin kaynağı ise hükümet anlamına gelen “government” sözcüğüdür.

.edu şeklindeki uzantılar ise eğitim kurumlarına aittir. Bu ifadenin kaynağı ise eğitim anlamına gelen “education” sözcüğüdür.

Alan adı seçimi ve alan adı uzantısı seçimini etkileyen farklı pek çok konudan bahsedebiliriz. Bu bağlamda örneğin ülke uzantıları önemli bir konudur. Domain seçiminde ülke uzantısı bazı durumlarda avantaj sağlar. Ancak uzantının proje özelinde uygunluğu çok daha önemlidir. İnternette en çok karşılaştığımız alan adı uzantısı da .com uzantısıdır. Bunun esas nedeni, bu uzantının dileyen herkes tarafından ve kolayca satın alınabilir olmasıdır.

Alan adı uzantısındaki ülke uzantıları web sitesinin verdiği hizmetlerin coğrafi sınırlamasını ifade eder. Bu sınırlar sitenin hedef kitle tanımlamasıyla doğrudan ilgilidir. Maliyet açısından da bu tür uzantılar daha uygundur. Alan adı fiyat sorgulama bilgileri de tercihleri etkiler. Fakat web sitesi daha geniş trafik kaynaklarına sahip olmak istiyorsa ülke uzantısı kullanmamalıdır. E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama konusunda da buna dikkat etmek gerekir.

E-Ticaret Siteleri İçin Alan Adı Seçimi Niçin Önemlidir?

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de e-ticaret sektörü hızla büyüyor. İnternete erişim olanakları arttıkça internet üzerinden satış kanalları da artıyor. Perakende satışa oranla online satışın pek çok bakımdan avantajlı olması firmaları bu alana yönlendiriyor. Verimlilik, zaman ve kaynak yönetimi, maliyet avantajı gibi nedenlerle e-ticaret alanına her geçen gün yeni oyuncular katılıyor. Sektörün dinamik bir sektör olması rekabetin de artmasına yol açıyor. Bu rekabet ortamında e-ticaret siteleri ilk ve en önemli adımı alan adı seçimiyle atmakta.

Uygun alan adı seçimi e-ticaret sitesinin hem trafiğini hem de cirosunu olumlu yönde etkiler. Bu yüzden alan adı kayıt sorgulama işlemleri sırasında aceleci olmamak gerekir. İnternet üzerinden ürün veya hizmet satışı gerçekleştirecekseniz her şeyden önce siteniz için uygun bir alan adı belirlemeniz gerekir. İnternet kullanıcıları sitenizi ziyaret etmeden önce ilk olarak domain adınızı duyacak veya görecektir. Bu nedenle domain name site iletişimi bağlamında kullanıcıya ilk mesajı veren temel unsurdur.

Bu yönüyle alan adını bir tür kitap ismi gibi düşünebilirsiniz. Kitabın ismi içeriğini ne kadar güzel ifade ederse okuyucu üzerinde o kadar güzel bir etki bırakır. E-ticaret sitesinin marka bilinirliği de domain name ile yakından ilgilidir. Bu nedenle domain hosting hizmetleri günümüzde e-ticaret sitelerinin marka iletişimi ve bilinirliği konusunda en önemli bileşenlerinden birini oluşturur. E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama sırasında marka iletişiminin önemini ihmal etmemelisiniz.

Alan Adının SEO’ya Etkisi Nedir?

Aslına bakarsanız, alan adı seçiminin SEO’ya etkisi öteden beri tartışmalı bir konudur. Nitekim hedef anahtar kelimeyi içeren bir alan adı kullanmanın sorgu sayfalarında avantaj sağladığına inanılır. Yakın döneme kadar bu konuda üretilen birçok söylem çeşitli analizlerle doğrulanabiliyordu. Ne var ki Google’ın özellikle son 2 yıldır yaptığı algoritma güncellemelerini dikkatle incelediğimizde domain seçiminin SEO’ya etkisinin giderek daha sınırlı bir etki haline geldiğini görüyoruz.

Söz gelişi, internet üzerinden kahve satışı yapacaksınız diyelim. Bu durumda alan adınızda kahve kelimesinin geçmesinin SEO’da belirleyici bir kriter olacağını artık söyleyemeyiz. İnternet üzerinden hizmet veren e-ticaret sitelerinin sayısı arttıkça Google, alan adı ile ürün arasında güçlü bir bağ aramaktan vazgeçmek zorunda kaldı. Bu durum e-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama işlemlerini de etkiliyor. Nitekim hedef anahtar kelimeyi alan adında geçirmeniz Google için artık eskisi kadar önemli değil. Oysa sitenizdeki ürün, marka, kategori veya blog sayfalarında içerik kalitesi yüksekse alan adınız ne olursa olsun ilgili aramalarda web sayfanız daha yüksek bir trafik alabiliyor.

Son yıllarda gerçekleştirdiği algoritma güncellemeleriyle Google, en kaliteli içerikleri bulup sorgu sayfalarında üst sıralara çıkarmak için yapay zeka bileşenlerinden etkin şekilde yararlanıyor. Dolayısıyla e-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama konusunda bu noktayı unutmamalısınız. Alan adınız ne olursa olsun, sitenizde herhangi bir konuda hazırladığınız içerik eğer kaliteliyse Google bunu mutlaka olumlu yönde değerlendirecektir. Google’ın kalite yönergelerine uygun içerikler yapay zeka algoritma bileşenlerinin yaptığı eşleştirmeler sayesinde artık alan adından bağımsız olarak yüksek bir indeks değeri alma imkanına sahip.

Ne var ki bu durum, domain ile SEO arasında hiçbir ilişki olmadığı anlamına da gelmemeli. Genel olarak baktığımızda, şu özelliklere sahip alan adlarının kullanıcıların siteye bakışını olumlu etkilediğini ve sorgu sayfalarında siteyi tıklamak için daha fazla istek uyandırdığını söyleyebiliriz:

  • Akılda kalıcılığı yüksek,
  • URL yapısı kısa,
  • Hedef kitleye doğru mesajlar veren,
  • Kullanıcılara kendilerini özel hissettiren alan adları ziyaretçi davranışlarını olumlu yönde etkilemekte.

E-Ticaret Siteleri İçin Alan Adı Seçiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Alan adına karar vermek aslında tüm sektörler için zordur. E-ticaret siteleri için ise çok daha kritik bir öneme sahiptir. Akılda kalmayan, kullanıcıların anlamakta zorluk çektiği, ifade etmekte zorlandıkları alan adları sitenin trafiğini ve cirosunu olumsuz etkiler. E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama konusunu kısaca şu başlıklar altında ele alacağız.

Alan adı ile web sitesinin amacı arasında yakın bir ilişki olmalı.

İnternet kullanıcılarının web sitesiyle kurduğu iletişimin öncelikle domain ile başlaması bu konuda esas belirleyicidir. Online satışını yapacağınız ürün veya hizmetlerle ilgisi olmayan bir alan adı seçimi yaptığınızda kullanıcılar sitenizin amacını ve işlevini anlamada zorluk çeker. İnternet kullanıcıları dijital platformlarda web sitelerini değerlendirmeye ilk olarak alan adlarından başlar. E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama bu ilk mesajı göz önünde bulundurmayı gerektirir. Söz gelişi, sitenizde saat satışı gerçekleştirecekseniz alan adı seçimi sırasında saatle ilgili terimleri sorgulamanız çok faydalı olacaktır. Fakat örneğin gıda satışı yapacaksanız domain name olarak saat terimlerini kullanmanız hiç de isabetli olmaz.

E-ticaret siteniz için seçeceğiniz alan adı sadece sitenizin amacını ve içeriğini tanımlamaz. Aynı zamanda da kurumsal kimliğiniz, sektördeki konumunuz, müşterilerinize sunduğunuz deneyimler ve daha pek çok şey hakkında fikir verir. Sitenizi gören veya sunduğunuz hizmetlerden yararlanan kullanıcılar alan adınızdaki terimleri duyduklarında doğal olarak sitenizi hatırlar. Bu bağlamda en iyi örnekleri internet üzerinden hizmet veren pazaryerlerinin alan adlarına bakarak bulabilirsiniz. Örneğin “hepsiburada” ifadesi pazaryerindeki zengin ürün çeşitliliğini yansıtan isabetli bir alan adıdır. E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama konusunda bu seçim size bir ipucu verebilir.

Akılda kalıcılığı yüksek olmalı.

E-ticaret sitelerinin alan adının yalnızca amacıyla uyumlu olması yetmez. Aynı zamanda da akılda kalıcı olması gerekir. Böylelikle kullanıcılar sitenizi çok daha kolay hatırlar. Tekrar alışveriş yapmak istediklerinde sizi bulmaları kolaylaşır.

Akılda kalıcılık konusunda dilerseniz yakın çağrışımlardan yararlanabilirsiniz. Örneğin satışını yaptığınız ürünün veya hizmetin adında geçen bir veya iki harfi değiştirerek yepyeni ve akılda kalıcı bir domain bulabilirsiniz. Bu nedenle e-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama yaparken sadece bilinen sözcüklere odaklanmamak gerekir. Akılda kalıcılığı artırmak için terimlerden ve yakın çağrışımlı sözcüklerden yeni alan adları oluşturmanız mümkün. Bunu başarmanız için biraz yaratıcılık, biraz da cesaret yeterli olacaktır.

Şirket isminiz ile alan adınız farklı olabilir.

Kurumsal şirketler söz konusu olduğunda alan adı seçiminde şirket adının daha ön planda olduğunu görüyoruz. Oysa e-ticaret siteleri için durum her zaman böyle değildir. Çünkü şirket adı seçiminin farklı bir mantığı vardır. E-ticarette alan adı seçiminde ise daha farklı kriterler ön plandadır. Örneğin şirket adınızda Türkçe karakter kullanmanızın hiçbir sakıncası yoktur. Ve online satış yapmayacaksanız şirket adınız ile domain adınızın ayrı olması gerekmez. Şirket adınızdaki ç, ğ, ı, ö, ş, ü harflerini dönüştürerek kendinize alan adı alabilirsiniz. İngilizce karakter uyumuna sahip bir şirket veya marka adınız varsa harf dönüşümüne de gerek kalmaz.

Ne var ki e-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama sırasında şirket adı ile alan adı arasında zorunlu bir ilişki olduğunu düşünmemelisiniz. E-ticaret sitesinin şirket adının akılda kalıcı olması gerekmez. Oysa alan adının akılda kalıcı olması temel bir kriterdir. Akılda kalıcılığı zayıf şirket adınızı İngilizce harflerle alan adına dönüştürmeniz size fayda sağlamayabilir. Web hosting hizmetleri bağlamında eğer iyi bir danışmanlık hizmeti alırsanız bu konuda daha isabetli seçimler yapmanız mümkün olur. Unutmayın ki alan adınız internet kullanıcıları üzerinde sattığınız ürün veya hizmeti satın alma dürtüsü uyandırabilmeli. Bu kritere sahip değil ise sektördeki rekabet gücünüz daha düşük düzeyde seyreder.

Alan adının geçmişini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Bir alan adının kullanıma uygun olması bu alan adının daha önce hiç kullanılmamış olduğunu göstermez. E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama yaparken alan adının geçmişini de kontrol etmek gerekir. Seçeceğiniz alan adının daha önce kullanımı gerçekleşmişse arama motorları tarafından indekslenmiş sayfalarının olması mümkündür. Bu alan adında yer alan subdomainler yanlış ve zararlı amaçlara yönelik ise ileride sorun yaşamanız da mümkün. Arama motorları subdomainleri indekslerken farklı pek çok veriyi dikkate alır. Alan adındaki tüm subdomainler arama motorlarına sitenin içeriği hakkında çeşitli veriler sağlar. Subdomain konusuna biz burada değinmeyeceğiz. Bu konuda daha geniş bilgileri Subdomain Nedir? Ne İşe Yarar? isimli yazımızda bulabilirsiniz.

E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama yaparken alan adı geçmişini de kontrol etmek gerekir. Aksi durumda ne yazık ki arama motorları sitenizi çok yanlış şekilde değerlendirebilir. Bu kontrolü sağlamak için örneğin tarayıcınızı kullanabilirsiniz. Tarayıcı üzerinden alan adını girerek arama yaptığınızda karşınıza çıkacak sayfalar bu konuda bazı fikirler verir. Daha geniş kapsamlı sorgulamalar için bu amaçla hizmet veren platformları kullanabilirsiniz. Örneğin The Wayback Machine bunlardan biridir. Daha pratik çözümler için ise hosting firmalarının sağladığı Whois sorgulama hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Bu sorgulama size alternatif domain name seçenekleri hakkında da bilgi ve fikir verir.

URL yapısı kısa olmalı.

E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama konusunda kısa URL yapısı da önemli bir avantajdır. Bildiğiniz üzere günümüzde internete erişim kanalları içinde mobil cihazların oranı giderek artmakta. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte interneti ve özellikle arama motorlarını kullanım şekilleri değişiyor. Akıllı telefonlarda URL gösterimi konusunda imkanlar daha sınırlıdır. Örneğin ürün sayfalarının adreslerinin önemli bir kısmı akıllı telefonlarda gösterilmez. Bir sitenin alan adının kısa olması özellikle mobil aramalarda siteye avantaj sağlar. Kaldı ki alan adının karakter sayısının uzaması akılda kalıcılığı da zorlaştırır. Gereğinden uzun alan adlarının sadece bir kısmı mobil cihazlarda adres çubuğunda görünür. Bu da kullanıcıda hatırlama güçlüğü yaratır.

Bu bağlamda alan adlarında sıfat kullanımı da önemli bir konudur. E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama sırasında gereksiz sıfatlardan uzak durmak gerekir. Aslına bakarsanız, bazı sıfatlar elbette sitenin hedef kitleyle ilişkisini olumlu yönde etkiler. Ancak sıfat kullanımını abartmamak gerekir. Örneğin internet üzerinden gıda satışı yapacaksanız domain önünde taze, lezzetli, enfes gibi sıfatlar kullanabilirsiniz. Fakat sıfat sayısı arttıkça bu durum aleyhinize dönmeye başlar. Söz gelişi muthislezzetli, enfestatli gibi ifadelerle başlayan alan adları iyi bir domain seçimi değildir. Sıfat kullanmak istiyorsanız ürünle ilgili en uygun ve sadece tek bir sıfatla yetinmelisiniz.

Tire ve sayı kullanmamalısınız.

E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama yaparken tire ve sayı kullanımı da önemli bir konudur. Alan adı kayıt sorgulama sırasında kullanıcılar seçtikleri sözcüklerin kullanıma kapalı olduğunu görünce bu tür yöntemlere başvurabiliyor. Ne var ki alan adlarında tire ve sayı kullanımı kafa karıştırır. Bunun yerine harf kullanmak kafa karışıklığını önler. Alan adındaki sözcüğün önüne veya arkasına sayı koyduğunuzda ziyaretçi bu sayıyı zor hatırlar. Oysa sayıyı harflerle yazarsanız hatırlaması kolay olur. Tireli yazım şekilleri de hatırlama güçlüğü yaratacağı için uygun değildir. Üstelik arama motoru algoritmaları tireli alan adlarını spam olarak görme eğilimindedir. Bu da siteniz için önemli bir risk anlamına gelir.

Hedef kitlenin beğeni ve tercihlerini gözetmelisiniz.

E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama konusunda hedef kitle de önemli bir kriterdir. İnternet üzerinden satış yapacaksanız hedef kitlenizi iyi tanımanız her bakımdan önemlidir. Sitenizde kullanacağınız iletişim dili, hedef kitlenize vereceğiniz mesajlarla birebir örtüşmeli. Alan adı seçiminde de hedef kitlenizi dikkate alırsanız avantaj elde edersiniz. Bu bağlamda hedef kitlenizin duymak istediği sözcükleri düşünmek, bunlar arasında seçim yapmak faydalı olacaktır. Bu sayede bir taraftan ziyaretçilerinizle daha güçlü bağlar kurarsınız. Bir taraftan da ziyaretçilerinizin siteniz üzerinden alışveriş yapmaları konusunda doğal bir istek duymalarını sağlarsınız.

Daha Net Başarılar İçin daha.net!

E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama sırasında nelere dikkat etmek gerektiğine kısaca işaret ettiğimiz bu yazımızı küçük bir hatırlatmayla tamamlamak istiyoruz. Hosting hizmetleri alanında 12 yıldır hizmet vermekte olan daha.net yaptığı yatırımlar sayesinde teknik altyapısını güçlendiriyor, hizmet kalitesini artırıyor. İstanbul’da bulunan sunucularımızla sizlere 7/24 güvenilir ve yeterli bir teknik destek hizmeti sağlıyoruz. Alan adı seçimi ve kullanımıyla ilgili her türlü sorununuza pratik çözümler üretiyoruz.

Alan adı sorgulama nasıl yapılır diye merak edenler sorgu işlemleri sırasında bazı tereddütler yaşayabiliyor. Söz konusu olan e-ticaret sitesi ise bu tereddütlere kaygılar da eşlik edebiliyor. E-ticaret siteniz için alan adı seçimi yaparken sitemizdeki sorgu sayfalarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kullanıcı dostu panellerimiz en isabetli seçimleri yapmanızı kolaylaştırıyor. Hosting firmaları içinde lider oyunculardan biri olan daha.net ayrıcalıklarından daha iyi yararlanmak için dilerseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. E-ticaret siteleri için kullanışlı alan adı sorgulama çözümlerimiz sayesinde siteniz için en uygun domain seçimini yapabilirsiniz.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 8