Domain uzantıları arasında .com uzantısı en yaygın uzantılardan biridir. İnternette .com uzantılı alan adları kullanıcıların en çok gördüğü alan adları arasında ilk sırada yer alır. Öyle ki tüm web sitelerin yüzde 50’den fazlası domain uzantısı olarak .com’u tercih etmekte. Herhangi bir alanda internet üzerinden faaliyet gösterecekseniz, iyi bir web sitesine ve kullanışlı bir domain adına sahip olmanız gerekir. Ancak bunlar yetmez. Alan adı uzantısı seçimi de web operasyonunuz açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda web site yöneticileri .com alan adı satın alma işlemleriyle ilgili çeşitli tereddütler yaşamakta. Özellikle .com ile .com.tr alan adı uzantısı arasında seçim yapmak birçok webmaster için zorlu bir süreçtir. Bu yazımızda .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler hakkında temel noktalara kısaca işaret edeceğiz. Siteniz için .com uzantılı alan adı almadan önce zihninizdeki pek çok soru işaretine bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.

.com Nedir?

Öncelikle .com’un ne demek olduğuna kısaca işaret edelim. Fakat buna geçmeden önce domainden kısaca bahsetmemiz gerekmekte. Nitekim .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında öncelikle domainden bahsetmemiz gerekir. İnternet üzerinden yayın yapan sitelerin bir alan adı yani domaini vardır. Domain name olarak da bilinen alan adları, web sitelerin internet dünyasındaki ismini ifade eder. Domainler, internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemine dayanır. Aslında her sitenin adresini tanımlayan özel bir IP numarası vardır. Fakat bunları akılda tutmak mümkün değildir. Bu zorluğu aşmak için domainler kullanılır. Böylelikle ziyaretçiler diledikleri web sitelere daha kolay erişim imkanı kazanır.

Web sitelerin adres kısmında domain adından sonra gelen noktayı takip eden bölüme alan adı uzantısı denir. Web sitesinin alan adı ne olursa olsun domain uzantısı, sitenin içeriğini bilmesek bile faaliyet alanı hakkında önemli bir ipucudur. Bu çerçevede .com uzantısı, en yaygın alan adı uzantısıdır. Com sözcüğü aslında İngilizce commercial sözcüğünün ilk 3 harfinden gelmektedir. Anlamı ise “ticari” demektir. Bu bakımdan .com nedir diye merak ediyorsanız bu ifadenin aslında en temelde, ardına eklendiği alan adı üzerinden gerçekleşen ticari faaliyete işaret ettiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte, günümüzde ticari faaliyette bulunmayan siteler de daha çok .com’u tercih etmekte.

Alan adı uzantıları arasında .com uzantısı en eski ve en yaygın uzantıdır. Kullanımı ilk olarak 1985 yılında başladı. O yıllarda kapsamı ticari web sitelerle sınırlıydı. Ne var ki zaman içinde farklı siteler de bu uzantıyı kullanmaya başladı. Günümüzde de bu durum geçerli. Nitekim günümüzde herhangi bir ticari amaç gözetmeyen web siteler de .com domain al seçiminde bulunabilmekte. İnternet kullanıcılarının büyük bir bölümü, bir işletmenin web sitesine firma adı + .com uzantısıyla ulaşabileceğini düşünme eğilimindedir. Üstelik .com uzantılı domain adları pek çok kullanıcı tarafından daha güvenli bulunmakta. Bu gibi nedenlerden dolayı .com uzantılı alan adlarına ilgi halihazırda oldukça yüksek düzeyde.

.com Domain Almak Nedir?

Kısaca ifade edecek olursak .com domain, internet alan adı sisteminde yer alan üst seviye alan adlarından biridir. Web sitenizin internet üzerinden yayın yapabilmesi için bir domaine ihtiyacı vardır. Domain adı satın almak isteyen kullanıcılar aynı zamanda da alan adı uzantısı satın almak durumundadır. Bu bakımdan .com domain almak aslında domain satın almanın bir parçasıdır. Bu uzantıyı almak için öncelikle alan adı sorgusu yapmalısınız. Siteniz için istediğiniz domain adı eğer alıma müsaitse, bu alan adını .com uzantısı üzerinden satın almanız mümkündür. Site eğer alan adı üzerinden domain park işlemi gerçekleştirmişse aynı domainin farklı alan adı uzantılarını almanız mümkün olmaz. Dolayısıyla .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında domain satın alma şartları ilk ve en önemli konular arasındadır.

Günümüzde hem ticari web siteler hem de diğer pek çok web sitesi .com uzantılı domain almaya özel bir ilgi duyuyor. Ürettikleri bilgileri veya sundukları hizmetleri geniş kitlelere ulaştırmak isteyen webmasterlar, alan adı uzantısı seçimlerini genellikle bu yönde yapma eğilimi gösteriyor. Fakat .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında bu eğilime dikkat etmek gerekir. Aslına bakarsanız, tıpkı domain seçiminde olduğu gibi domain uzantısı seçiminde de projeye uygunluk çok daha önemli bir kriterdir. Nitekim domain uzantıları arasında örneğin .org ve .net uzantıları da bazı bakımlardan önemli avantajlar sağlar. Ancak şu da bir gerçek ki özellikle ticari firmalar güvenilirlik ve akılda kalıcılık açısından .com domain satın alma konusuna daha yüksek bir ilgi göstermekte. Çünkü 1990’lardan günümüze .com domainler internet kullanıcılarının en iyi bildiği alan adları arasında üst sıralarda yer almakta.

.com Domain Özellikleri Nelerdir?

Web siteniz için .com domain almak istiyorsanız bunun özelliklerini mutlaka bilmelisiniz. Genel kanaatin aksine .com domain kullanmak web operasyonlarında her zaman avantaj sağlamaz. Başta hosting ve sunucu kaynakları olmak üzere bazı konularda özel tercihler yapmayı gerektirir. Ve bunlar da .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasındadır. Kısaca ifade edecek olursak;

  • .com domaini hem ticari hem de bireysel alanda kullanmak mümkündür. Fakat domain uzantısı seçimi yaparken öncelikle projeye uygunluk ölçeğinden hareket etmek gerekir. Projeye göre diğer alan adı uzantılarını kullanmak çok daha faydalı olabilir.
  • .com domainin global ölçekte erişim kolaylığı vardır. Eğer hizmet sahanız ülke sınırlarının ötesine uzanıyorsa .com domain kullanmak iyi bir seçimdir.
  • .com domainlerin akılda kalıcılığı yüksektir. Alan adı uzantıları içinde en yaygın uzantı olduğu için hatırlama güçlüğü yaratmaz. Bu nedenle alan adı tercihlerinde genellikle ilk sırada yer alır.
  • Web üzerinden yüksek trafik çekmek isteyen siteler genellikle .com uzantılı domain kullanmak yönünde bir tercihte bulunur. Fakat bu durumda web sitesi sunucu tarafında yüksek kaynaklara ihtiyaç duyar. Kaynakların yetersiz kalması durumunda sitenin performansı düşer.
  • .com uzantılı domain name kullanan siteler global ölçekte kolay erişilebilirliğe sahip olduğu için siber saldırılara daha açıktır. Bu saldırılardan korunmak için özellikle sunucu tarafında birtakım güvenlik çözümlerine ihtiyaç duyarlar.

.com Domain Almak Hangi Durumlarda Gereklidir?

Aslına bakarsanız, .com domain almak konusunda herhangi bir kısıtlayıcı engel yoktur. Bu bakımdan isteyen herkes web sitesi için bu yönde bir tercihte bulunabilir. İnternette alan adı uzantıları arasında .com uzantısının daha yaygın olmasının belli başlı nedenleri vardır. Bunlar içinde en önemlilerinden biri erişim kolaylığıdır. Nitekim ülke uzantısı içermeyen alan adları global ölçekte ziyaretçi çekme imkanına sahiptir. Fakat bu durumun artıları olduğu gibi eksilerinin olduğunu da unutmamak gerekir. Özellikle sunucu tarafında kaynaklar sınırlıysa .com uzantılı domain almak sitenin performansına zarar verir. Dolayısıyla .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında bu konuya özellikle dikkat etmek gerekir.

Eğer web üzerinden büyük ölçekli bir ticari faaliyette bulunacaksanız .com domain satın alma işlemleri sizin için uygun bir seçenektir. Halihazırda web kullanıcılarının önemli bir bölümü .com uzantılı alan adlarını güvenilirlik ve erişilebilirlik açısından daha olumlu değerlendirmektedir. Bununla birlikte, ülke sınırları içindeki ticari operasyonlar bağlamında .com.tr uzantılı alan adlarının da iyi bir seçim olabileceğini unutmamalısınız. Ki bu konu .com domain satın almak isteyenlerin zihinlerini en çok kurcalayan konulardan biridir. Oysa yukarıda da belirttiğimiz gibi, domain seçiminde olduğu gibi domain uzantısı seçiminde de projeye uygunluk diğer faktörlerden daha önemlidir. Eğer web projenizin kapsam ve sınırlarını iyice netleştirirseniz .com uzantısı ile .com.tr uzantısı arasında herhangi bir tereddüt yaşamazsınız.

.com Domain ile .com.tr Domain Arasındaki Farklar Nelerdir?

Web siteniz için alan adı uzantısı seçiminde .com ile .com.tr arasında tereddüt yaşıyorsanız aralarındaki farkları öğrenerek kararınızı netleştirebilirsiniz. Yazımızın bu kısmında .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında bu farklara da kısaca işaret edeceğiz. Nitekim web siteler faaliyetleri hakkında kullanıcılarına mesaj vermek için sadece alan adlarını kullanmaz. Aynı zamanda da alan adı uzantı seçimlerini kullanırlar. Bazı siteler için .com domain kullanmak daha avantajlıdır. Fakat bazı siteler için .com.tr domain daha avantajlı olabilir. Genel olarak baktığımızda;

  • .com domain satın almak için herhangi bir özel gereksinim yoktur. Dünyanın herhangi bir ülkesinden herhangi bir kullanıcı, eğer ilgili domain daha önce satın alınmamışsa .com alan adını kolayca alır. Fakat .com.tr domain bölgesel kısıtlama içerir. Web sitesinin faaliyet alanını coğrafi açıdan ifade eder.
  • Alan adınız .com uzantısına sahipse global ölçekte trafik potansiyelleriniz yüksektir. Oysa .com.tr alan adı uzantısı bölgesel sınırlama içerdiği için bölgesel aramalarda yüksek trafik potansiyeline sahiptir. Eğer global ölçekte hizmet vermeyi düşünmüyor, hizmet alanınızı Türkiye’yle sınırlamak istiyorsanız .com.tr uzantılı domain nameler daha iyi bir seçimdir.
  • Maliyet bakımından .com uzantısı daha yüksek bir bütçeyi gerektirir. Oysa .com.tr uzantısının maliyet avantajı vardır. Bu da yine .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında önemli bir konudur.
  • Akılda kalıcılık bakımından .com uzantısı daha faydalıdır. Ancak .com.tr uzantısına ilginin de giderek arttığını görüyoruz. Özellikle belgesiz .com.tr satışı ile birlikte bu uzantıya da talep artıyor. İlerleyen süreçte bu uzantının da akılda kalıcılık konusunda aynı düzeye erişebileceğini tahmin edebiliriz.
  • Web sitelerinin prestiji bakımından da .com domaine ilginin halihazırda daha yüksek olduğunu görüyoruz. Fakat bu algının da yakın gelecekte değişmeyeceğini kimse garanti edemez.

.com Domain Almak SEO’da Avantaj Sağlar Mı?

Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki arama motoru optimizasyonu demeye gelen SEO çalışmaları çok kapsamlı çalışmalardır. Nitekim web sitelerin arama sorgularında üst sıralarda çıkmasını sağlayan pek çok unsur vardır. Başta site içi, site dışı, teknik ve lokal SEO çalışmaları olmak üzere SEO’da pek çok çalışma indeks değerlerini az ya da çok etkiler.

Konuyu alan adı uzantısı özelinde değerlendirdiğimizde .com domain almanın SEO’da doğrudan belirleyici bir faktör olduğunu söyleyemeyiz. Bu konuda yaygın kanaat .com domainin arama sonuçlarında siteyi daha üst sıralara taşıdığına inanmak şeklindedir. Oysa Google, özellikle son yıllarda yaptığı algoritma güncellemeleriyle yapay zeka bileşenlerinden giderek daha fazla yararlanmakta. Dolayısıyla .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında SEO konusunda dikkatli olmak gerekir. Nitekim .com domainlerin daha avantajlı olduğunu gösteren bir bulguya sahip değiliz.

Genel olarak baktığımızda, bir web sayfasının ilgili aramada üst sıralarda çıkmasına katkı sağlayan birçok unsur vardır. Fakat ister ana sorgular olsun isterse niş sorgularda Google algoritmaları, web sayfaları artık daha çok kullanıcı ihtiyaçlarına göre sıralamakta. Bunun içindir ki bazı durumlarda yerel sonuçlar diğerlerine oranla daha avantajlı olmakta. Bu açıdan baktığımızda .com.tr domain kullanmak yerel aramalarda site için daha faydalı gibi görünebilir. Ancak bunun da kesin bir ölçüt olmadığını unutmamak gerekir.

Sayfanız eğer temel SEO optimizasyonlarına sahip değil ise .com.tr uzantısı kullanmak yerelde avantaj sağlamaz. Dolayısıyla .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında SEO konusunu tek bir bileşenle ele almamak gerekir. Yapay zeka algoritmaları açısından baktığımızda SEO’da en iyi sonuçları kullanıcıların ihtiyaçlarını en iyi karşılayan sayfaların alacağını söylememiz mümkün. Bu perspektif üzerine diğer konulara da dikkat ederseniz SEO’da istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz.

.com Domain Almak Riskli Midir?

Web sitesi için .com domain almak isteyen kullanıcıların zihnini kurcalayan sorulardan biri de bu sorudur. Yazımızın bu kısmında .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında bu soruya da kısaca açıklık getireceğiz. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu soruya cevap verirken web sitesinin faaliyet alanını, trafik yoğunluğunu ve sunucu kaynaklarını dikkate almak gerekir. Eğer global alanda hizmet verecek, yoğun trafik çekecek ve sunucu kaynakları fazla bir web sitesi istiyorsanız .com domain almak tam size göredir. Böyle bir durumda .com domain almak riskli mi diye sunucu tarafında endişe etmenize gerek yok. Fakat sunucu kaynaklarınız kısıtlıysa sitenize çekeceğiniz yoğun trafik nedeniyle sitenizin performansının düşmesi mümkündür.

Diğer taraftan .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında şuna da işaret etmek istiyoruz. Bu domaine sahip web siteler faaliyet alanları itibariyle DDoS saldırısı ve benzeri siber saldırılara daha açıktır. Bu tür saldırılarda bilgisayar korsanları, web sitelerine sunucu tarafında kaldırmaları mümkün olmayan istekler gönderirler. Böylelikle sitenin web operasyonu durma noktasına gelir. Dolayısıyla .com uzantılı alan adlarının riskli olup olmadığını değerlendirirken siber saldırı risklerini de hesaba katmak gerekir. Ve tabii bunlara uygun güvenlik çözümlerinden de mutlaka yararlanmak gerekir. Aksi takdirde web operasyonunuz siber saldırılara karşı savunmasız kalır. Sunucu güvenliği hakkında daha geniş bilgileri Sunucu Güvenliği Hakkında Her Şey isimli yazımızda bulabilirsiniz.

.com Domain Nasıl Alınır?

Web siteniz için .com domain almaya karar verdiyseniz bu işlem için gerekli adımları kısaca şu şekilde ifade edebiliriz.

1. Adım: Güvenilir ve hizmet kalitesi yüksek bir hosting firması bulun. Nitekim .com domain satın alma ve diğer tüm hosting işlemleriniz için firma kalitesi çok önemli bir faktördür. Firmanız sadece domain satın alma işlemleri konusunda değil, hosting ve sunucu tarafında da teknik destek konusunda nitelikli çözümler sunmalı.

2. Adım: Domain sorgulaması yapın. Bu sorgulamayı firmanızın internet sitesindeki Domain Sorgula kısmından kolayca yapmanız mümkün. Nitekim .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında bunu unutmamalısınız. Çünkü .com domain almak için öncelikle alan adı sorgusu yapmanız gerekir. Ardından eğer uygunsa .com uzantısını domain adınızla birlikte alabilirsiniz.

3. Adım: Domain seçiminizi gerçekleştirin. Bu seçimi yaparken alan adınızın web projesine uygun olduğundan mutlaka emin olun. Projenizi yansıtmayan, kullanıcılarda kafa karışıklığına yol açan domainler iyi bir seçim değildir.

4. Adım: Domain uzantınıza karar verin. Tıpkı domain seçiminde olduğu gibi domain uzantısı seçiminde de projeye uygunluk en önemli kriterdir. Kullandığınız Domain Sorgula sayfasında domainle birlikte alabileceğiniz alan adı uzantıları listelenecektir. Tercihiniz .com uzantısından yanaysa ilgili kısımda Sepete Ekle butonunu tıklayın. Sonraki adımları sistem, ekranınıza otomatik olarak düşürecektir.

5. Adım: Domain sahipliğini doğrulayın. Domain satın alırken kullandığınız mail adresi domain sahipliğini doğrulamak için önemlidir. Nitekim .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında bu da önemli bir konudur. Aksi takdirde sistem tarafından gönderilecek doğrulama bağlantısına erişim imkanınız olmaz.

.com Domain Whois Bilgileri Nasıl Gizlenir?

Domain kayıt işlemi yaparken sistem sizden bazı bilgiler ister. Ad, soyad, adres, telefon ve mail adresinden oluşan bu bilgiler domain sahibinin whois bilgileridir. Dileyen kullanıcılar bu bilgilerin gizli kalmasını sağlayabilir. Nitekim .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında bu da önemli bir bilgidir. Whois gizleme özelliğinden yararlanmak için alan adınızı satın aldığınız firmanın kontrol panelini kullanabilirsiniz. Kontrol panelinden Whois Gizleme kısmına girdiğinizde ilgili kısmı işaretleyerek bilgilerinizi gizlemeniz mümkün.

.com Domain Kayıt Kaç Yıllığına Geçerlidir?

Domain kayıt işlemleri belirli süre sınırlamalarına sahip işlemlerdir. Dolayısıyla .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında tescil süreleri de önemli bir konudur. Tescil işlemlerinde minimum süre 1 yıldır. Fakat dileyen kullanıcıların .com domain için en çok 10 yıllığına tescil işlemi gerçekleştirmeleri de mümkündür. Süre bitiminin ardından domain kaydını yenilemek gerekir. Yenileme prosedürleri alan adı uzantısına göre farklılık gösterir. Süresi içinde yenilemesi gerçekleşmeyen domainler ise önce cezalı duruma düşer. Sonraki süreçte yenilemenin gerçekleşmemesi durumunda tescil sona erer ve başka kullanıcıların satın alması için uygun konuma gelir.

En Uygun Fiyata .com Domain Nereden Alınır?

Yazımızın son kısmında maliyet konusuna da kısaca işaret etmek istiyoruz. Nitekim .com domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında bu da önemli bir konudur. Hosting firmaları .com domain satışı konusunda farklı fiyat belirlemeleri yapabilmekte. Şüphesiz ki her firmanın teknik altyapısı, insan kaynakları gücü ve hizmet kalitesi farklıdır. Buna bağlı olarak domain fiyatları da firmadan firmaya değişir. Eğer bu alanda uzun yıllardır hizmet veren firmaları tercih ederseniz bu bağlamda avantaj sağlarsınız. Teknik altyapı, insan kaynakları ve hizmet kalitesi bağlamında kurumsal firmalar en uygun fiyata .com domain satışı konusunda iyi bir seçimdir.

2010 yılından bu yana domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında faaliyet gösteren daha.net, en uygun fiyata .com domain satışı konusunda da uygun çözümlere sahip. Kullanıcı dostu arayüzümüzle kullanıcıların domain satın alma işlemlerini kolaylaştırıyoruz. İstanbul’da bulunan sunucularımızla kullanıcılarımıza 7/24 güvenli web hosting ve sunucu hizmeti sağlıyoruz. Domain işlemleri ve diğer konulardaki sorunlarınıza etkin çözümler üretiyoruz. Sağladığımız fiyat avantajı da kullanıcılarımız için önemli bir tercih nedeni. Sitemiz üzerinden .com domain sorgulama ve satın alma işlemlerinizi .com Domain Kayıt sayfamızdan kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 9