Web sitelerin kullandıkları domainler ve domain uzantıları, çalışmaları hakkında önemli bir göstergedir. Siteniz için seçtiğiniz alan adı dijital dünyada markanızı yansıtır. Alan adı uzantısı ise markanızı hiç tanımayan kullanıcıların bile çalışmalarınız hakkında genel bir kanaate sahip olmalarını sağlar. Domain uzantıları arasında .org uzantısı en yaygın olanlarından biridir. Bu uzantıyı kullanan web sitelerin genellikle kamu yararına faaliyet gösteren ve kâr amacı gütmeyen siteler oldukları düşünülür. Aslına bakarsanız .org domain almak için bu bir şart değildir. Nitekim .com veya .net uzantılı domain alamayan kullanıcılar da .org domain tescil işlemleri gerçekleştirebilmekte. Peki .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler nelerdir? Bu bağlamda en merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda sizler için kısaca ele alıyoruz.  

.org Nedir?

Öncelikle .org ifadesinin ne anlama geldiğinden kısaca bahsedelim. Bu ifade, İngilizce organization sözcüğünün ilk üç harfinden oluşmaktadır. İnternet üzerinden faaliyet gösteren çeşitli organizasyonlar, alan adı uzantıları arasında daha çok .org domaini tercih eder. Bilindiği üzere alan adları iki temel başlıkta incelenir. Ve bunlar da .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasındadır. Bunlardan üst düzey alan adları arasında en yaygın olanları .com, .net ve .org’dur. Web sitesinin alan adında noktadan sonra gelen kısım üst düzey alan adını gösterir. İkinci düzeyde ise kayıt firmasından alınan domainler mevcuttur. TLD (Top Level Domain, Üst Düzey Alan Adı) seçiminde en önemli kriter projeye uygunluktur.  

Bu bağlamda .org ifadesini daha çok organizasyonlar kullanır. Nitekim kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, örgütler vb. siteler genellikle org domain uzantısı kullanmayı tercih eder. Fakat bunun yanı sıra başka birçok sitenin de bu domaini kullandığını görüyoruz. Bunun çeşitli nedenleri olmakla birlikte en önemli nedeninin .org domain kullanmanın yarattığı güven duygusu olduğunu söylememiz mümkün. İşte bu güven duygusu .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında kilit bir öneme sahiptir. Bu yönde alacağınız kararlar, kullanıcılar üzerinde sitenize karşı herhangi bir güvensizlik yaratmamalı. Başka bir deyişle, yanlış şekilde kullanımı gerçekleşen .org domainler kullanıcı deneyimi açısından olumsuz bir durum teşkil edebilir.  

.org Domain Almak Nedir?

.org alan adı olarak da bilinen .org domain, genellikle çeşitli organizasyonlar ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından kullanılan domain çeşididir. Diğer domain çeşitleri gibi .org domain almanın tarihçesi de 1985 yılına uzanmakta. İnternet kullanımının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte domain name çeşitlerinin tek ve benzersiz olmasını sağlamak gerekiyordu. Bu süreçte oluşturulan uluslararası mekanizmalar, domain alımı ve kullanımına ilişkin çeşitli kurallar belirledi. Tarihte .org domain adını kaydettiren ilk kuruluş ABD’nin doğusunda faaliyet gösteren bir araştırma enstitüsüydü. Ve o yıllarda .org domain almak sadece bu tür organizasyonlarla sınırlandırılmıştı. Ne var ki zaman içinde .org alan adı kullanımı arttı. Sadece 10 yıl içinde bu sayı 10 milyonu aştı. Halihazırda dünya genelinde en yaygın alan adları arasında .org domain çeşitleri önemli bir hacme sahip.  

Aslına bakarsanız günümüzde .org alan adlarını sadece dernek ve vakıfların, hayır kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin tescil ettirebileceğine dair genel bir kural yoktur. Dileyen herkes .org uzantılı domain adresi kullanma hakkına sahiptir. Nitekim bu konu .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında en önemli konulardan biridir. Çünkü genel kanaatin aksine .org domain almak için ne organizasyon olmak ne de herhangi bir belge sunmak gerekmemektedir. Halihazırda .org domain uzantıları farklı pek çok web projesi için tescil edilebilmektedir. Özellikle .com domain veya .net domain almanın mümkün olmadığı durumlarda kullanıcılar en iyi alternatif olarak .org domain alma yoluna gidebilmekte. Dahası, günümüzde çeşitli markalar iyi tanınan ve güvenilir bir marka olduklarını göstermek için .org domain kullanmayı özellikle tercih edebiliyor. 

.org Domain Özellikleri Nelerdir?

Siteniz için .org domain alıp almama konusunda çeşitli tereddütler yaşıyorsanız bunları aşmak için .org domainin özelliklerini bilmeniz faydalı olacaktır. Her ne kadar .org domain satın alma şartları bağlamında kısıtlayıcı bir engel olmasa da domain satın alma işlemlerinde projeye uygunluk en önemli kriterdir. Seçeceğiniz domain name uzantısı kullanıcılara vermek istediğiniz mesajları doğru şekilde yansıtmazsa web operasyonunuz hakkında soru işaretleri oluşur. Bu nedenle .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında org alan adı uzantısı hakkında şunları dikkate almanızda yarar var.  

  • Üst düzey alan adlarından biridir. Dünya genelinde en fazla kullanılan domain uzantıları arasında üst sıralarda yer alır.  
  • Akılda kalıcı ve güven verici bir domain uzantısıdır. İnternet kullanıcılarının zihninde sitenin sivil organizasyonlarla ilişkilendirilmesini sağlar.  
  • İnsanları belirli amaçlar etrafında birleşmeye teşvik eder. Bu amaçlar arasında eğitim, kültür, sanat vb. etkinliklere katılım ön plandadır. Ayrıca yardım kuruluşlarının en çok tercih ettiği domain uzantısıdır. Özellikle online bağış toplama ve benzeri destek çalışmalarında .org domain kullanımı güven vericidir.  
  • Hizmet sağladığınız kişilerin hayatlarına değer kattığınız mesajı verir. Aynı mesajı .com domain ve diğer domain çeşitleriyle vermek güçtür. Nitekim .com uzantılı domainler daha çok ticari konuları akla getirir.  
  • Sosyal sorumluluk projelerine marka değeri katar. Geliştirdiğiniz projenin sosyal sorumluluk yönlerini vurgulamak için .com domain yerine .org domain kullanmak daha iyi bir seçimdir.  

Hangi Sitelerin .org Domain Kullanmaları Gerekir?

Aslına bakarsanız, bu konuda herhangi bir zorlayıcı hüküm yoktur. Fakat .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında şunları özellikle vurgulamak istiyoruz. Web operasyonunuz üzerinden ticari anlamda kâr elde etmek gibi bir amacınız yoksa .org domain tam size göredir. Nitekim .org domainin yukarıda saydığımız özellikleri kamu yararına faaliyet gösteren organizasyonlar için bu domaini daha uygun hale getirmekte. Ancak siteniz üzerinden ticari gelir elde etmek istiyorsanız .org domain yerine .com veya .com.tr domaini tercih edebilirsiniz. Böylelikle internet kullanıcılarının zihninde web operasyonunuz hakkında soru işareti oluşmaz. Bu bağlamda doğru kararlar almak için kendinize şu soruları sorabilirsiniz.  

  • Web operasyonunuz üzerinden kâr amacı güdüyor musunuz?  
  • Sunduğunuz hizmetler kamu yararına yönelik mi?  
  • Sitenizde eğitim amaçlı ve tarafsız bilgiler yaymayı düşünüyor musunuz?  
  • Online bağış toplamak yönünde bir amacınız ve gerekli izinleriniz var mı?  
  • Hedef kitleniz yardımseverler ve gönüllülerden mi oluşuyor?  

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar evet ise .org domain almak sizin için iyi bir seçimdir. Diğer durumlarda .com, .net ve diğer domain örnekleri daha uygundur. Aslına bakarsanız, kamu yararına hizmet veren çeşitli organizasyonların da bazı ticari varlıkları vardır. Fakat .com domain yerine .org domain kullanmak kamu yararını vurgulamak açısından daha iyi bir seçimdir. Ayrıca günümüzde çeşitli ticari şirketler de kamu yararına gerçekleştirdikleri organizasyonları .org uzantılı alan adları üzerinden kitlelerle paylaşmakta. Böylelikle aynı alan adının .com uzantılı adresiyle genel ticari faaliyetlerini sürdürüyorlar. Diğer taraftan .org uzantılı adresleriyle yardım ve benzeri çalışmalarını gerçekleştiriyorlar. Eğer aşağıdaki alanlardan birinde hizmet verecekseniz domain tercihinizi .org domainden yana yapmanızı tavsiye ederiz.  

  • Sivil toplum organizasyon çalışmaları,  
  • Dernek ve vakıflar, hayır kuruluşları, 
  • Kültür, sanat, eğitim vb. enstitüler, 
  • Sosyal sorumluluk projeleri, 
  • Dini kuruluşlar.  

.org ile .org.tr Arasındaki Farklar Nelerdir?

Siteniz için org alan adı alma düşünceniz varsa .org ile .org.tr uzantısı arasında tereddüt yaşıyor olabilirsiniz. Nitekim .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında bu bağlamda şunları da vurgulamak isteriz. Genel olarak baktığımızda .tr uzantılı alan adları bazı kullanıcılara daha güvenli gelmekte. Çünkü .tr uzantısı konusunda gerekli süreçler günümüzde TRABİS gözetiminde ilerlemektedir. Olası bir kötüye kullanım durumunda ise BTK’ya bağlı hakemler devreye girmekte. Bu bakımdan, eğer hizmet sahanız Türkiye’yle sınırlıysa .org.tr uzantılı alan adı kullanmak güvenilirliğinizi pekiştirebilir. Domain kullanımıyla ilgili sorunlarınızın çözümünde de önemli avantajlar elde edebilirsiniz. Ancak dernek veya vakfınız global ölçekte hizmet veriyorsa daha geniş erişim potansiyelleri için .org domain almanız daha iyi bir tercihtir.  

Diğer taraftan .org domain ile .org.tr domain arasında maliyet konusunda da önemli bir fark vardır. Ve bu da .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasındadır. Genel olarak baktığımızda .com, .net ve .org domain fiyatları diğerlerine oranla daha yüksektir. Ayrıca tescil süresi, alan adında yer alan sözcüklerin popülaritesi ve tescil şirketinin fiyat politikası da fiyatların farklılaşmasına yol açar. Oysa .tr uzantılı alan adları maliyet konusunda daha avantajlıdır. Bu avantajı satın alma işleminizde kullanmanız mümkün. Bunun yanı sıra .org domain satın alırken alan adınız için .org.tr uzantısını da satın alabilirsiniz. Domain için alan adı yönlendirmesi yaptığınızda ziyaretçileriniz görmek istediğiniz siteye erişim gerçekleştirir. 

.org Domain Kullanmanın SEO’ya Etkisi Nedir?

İnternet üzerinden yayın yapan tüm web siteler daha geniş kitlelere ulaşmak için arama motoru optimizasyonu çalışmalarına önem verir. Kısa adıyla SEO olarak bilinen bu çalışmalar, web sitesinin teknik altyapısından içerik kalitesine kadar birçok değişkeni hesaba katmayı gerektirir. SEO’da hiçbir çalışmanın tek başına sonucu etkileme imkanı yoktur. Bu çalışmalar çok geniş kapsamlı ve derinliklidir. Sonuçlarını almak da uzun sürer. Hazırladığınız bir içeriğin indekse girmesi ve trafik çekmesi bazen haftalar sonra gerçekleşir. Üstelik arama motoru algoritmalarında gerçekleşen her güncelleme indeks değerlerini az ya da çok etkiler.  

Bu çerçevede düşündüğümüzde .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında şu noktayı özellikle vurgulamak isteriz. Sitenizin .com veya .org domain kullanması SEO açısından doğrudan belirleyici bir kriter değildir. Arama motoru pazarının güçlü oyuncusu Google, internet aramalarında çıkan sonuçları sıralarken birçok kritere göre çeşitli analizler yapar. Bu nedenle web sayfanızın yüksek indeks almasında .org domain kullanmanın doğrudan olumlu veya olumsuz etkisinin olacağını söyleyemeyiz. Trafik potansiyelleri açısından ise hedef kitle seçimi önemlidir. Eğer hedef kitleniz Türkiye ölçeğiyle sınırlıysa .org domain yerine .org.tr domain kullanmak iyi bir seçimdir. Fakat bunun da indeks değerlerini etkilemede tek başına yeterli olmadığını unutmamalısınız.  

.org Domain Nasıl Alınır?

Web siteniz için .org domain almaya karar verdiyseniz bunu nasıl gerçekleştireceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Bu bağlamda birçok kullanıcı .org domain almak için herhangi bir evrak gerekip gerekmediğini merak eder. Aslında tıpkı diğer domain satın alma işlemlerinde olduğu gibi .org domain almak için de belge zorunluluğu bulunmamakta. Dilediğiniz .org uzantısını, satın alma şartlarına uygunsa hosting firmanız üzerinden satın almanız mümkün. Yazımızın bu kısmında .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında bu süreci adım adım kısaca özetleyeceğiz.  

1. Adım: Domain satın alma işlerinde güvenilir ve hizmet kalitesi yüksek bir firma bulmak önemlidir. Kayıt firmanızdan alacağınız hizmetler sadece .org domain tescil ile sınırlı olmayacaktır. Domain yenileme, alan adı yönetimi, yönlendirme işlemleri ve diğer birçok konuda da hizmet almanız gerekecektir. Firmanızı iyi seçerseniz sonraki süreçlerde önemli bir sorun yaşamazsınız.  

2. Adım: İstediğiniz .org domain için alan adı sorgulaması yapın. Böylelikle alan adının daha önce tescil edilip edilmediğini görürsünüz. Tescil edilmiş bir domaini süresi dolmadan ve yeniden tescil süreci başlamadan almanız mümkün değildir. Nitekim alan adı kayıt ve yenileme süreçleri bu bağlamda önemlidir. Bunlar da yine .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasındadır. Kullanacağınız domain sorgulama sistemi bu tür durumlarda sizi alternatif domainlere yönlendirecektir. 

 3. Adım: Tescil sürenize karar verin. Seçtiğiniz domaini ister 1 yıllığına, isterseniz daha uzun süreliğine tescil ettirmeniz mümkün. Fakat üst sınır maksimum 10 yıldır. Tescil sürenizin bitmesinin ardından yenileme süreci başlar. Süresi içinde yenileme yapmamanız durumunda .org domain kullanma hakkınız sona erer. Dilerseniz sürenizin bitmesini beklemeden de domain kullanma hakkınızdan feragat etmeniz mümkün.  

4. Adım: Satın alma işleminizi bitirmek için ödeme ve domain doğrulama işlemlerinizi gerçekleştirin. Ödeme işleminizi kayıt firmanızın sunduğu ödeme seçeneklerinden biriyle yapabilirsiniz. Domain doğrulama işlemi için ise aktif bir mail adresi gerekmekte. Bu nokta .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında çok önemlidir. Çünkü kullanıma kapalı bir adres verirseniz doğrulama gerçekleştiremezsiniz.  

.org Domain Nasıl Transfer Edilir?

Bazı durumlarda .org domain için transfer işlemi yapmak gerekir. Nitekim servis sağlayıcınızın sunduğu imkanlar yetersizse, verdiği hizmetlerden memnun değilseniz domain transferi seçeneğinden yararlanmanız mümkün. Bu yolla .org domaininiz mevcut kayıt kuruluşundan diğer kayıt kuruluşuna geçer. Bu da .org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında önemli bir konudur. Fakat bu sürecin diğer domain transfer süreçlerinden farkı yoktur. Tıpkı diğerlerinde olduğu gibi .org domaininizi de farklı bir kayıt kuruluşuna taşımak için servis sağlayıcının verdiği domain yönetim panelini kullanabilirsiniz. İlgili ekranda .org Domain Transfer Et butonunu tıkladığınızda işleminiz başlar.  

Bununla birlikte, transferin sonuçlanması belli bir süre gerektirir. Bu süre içinde bazı kullanıcılar .org domain çalışmıyor şeklinde bir şikayette bulunabiliyor. Transfer adımlarını doğru şekilde gerçekleştirdiğinizden eminseniz bu süreçte yapabileceğiniz başka bir şey yoktur. Sunucu ve donanımlardan kaynaklanan hataların çözümünü ise ancak servis sağlayıcınız gerçekleştirebilir. Bazı durumlarda transfer işlemi 15 günlük bir süreçte biter.  

.org Domain İçin Whois Gizleme Nasıl Yapılır?

.org domain almak isteyenlerin bilmesi gerekenler bağlamında önemli konulardan biri de whois gizlemedir. Satın aldığınız .org uzantılı alan adının whois bilgilerini dilerseniz gizlemeniz mümkün. Bunu yapmak için domain paneli üzerinden ilgili sekmeyi tıklamanız yeterlidir. Bu işlem ücretsiz olup domain sahibinin kendi takdirinde olan bir işlemdir. Ancak elbette bilgileriniz sistemde kalmaya devam eder. Farklı kullanıcılar arasında oluşan domain ihtilafları çözüm yolları bağlamında bu bilgiler esas alınır.  

En Ucuz .org Domain Nereden Alınır?

Domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında 10 yıldan uzun bir deneyime sahip daha.net, en ucuz domain fırsatları konusunda da her zaman yanınızda. Web siteniz için .org domain almaya karar verdiyseniz, domain sorgulama ve satın alma işlemlerinizi sitemiz üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Kullanıcı dostu arayüzümüzle bu işlemleri kolaylaştırıyor, her bütçeye uygun ekonomik çözümler sunuyoruz. Sitemizde bu amaçla oluşturduğumuz .org Domain Kayıt sayfamızı ziyaret ederek daha.net ayrıcalıklarından yararlanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca her türlü domain tescil, yenileme, transfer ve benzeri konularda da teknik ekibimizden 7/24 ücretsiz danışmanlık desteği alabilirsiniz.  

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 5