Birden fazla kullanıcı hesabının yer aldığı sunucularda kaynak ve performans yönetimi bazen ciddi bir sorun haline gelir. Her hesabın ihtiyaç duyduğu kaynak miktarı farklıdır. Bir hesapta artan kaynak kullanımının diğer hesaplara zarar vermemesi gerekir. Bu tür durumlarda CloudLinux işletim sistemi etkin ve pratik çözümler sağlamakta. İlk çıktığı 2009 yılından bu yana CloudLinux hem kurumsal tarafta hem de bayi hosting hizmeti verenlerin pek çok sorununu kolayca çözmekte. Farklı işletim sistemleriyle uyumlu çalışması ve lisans maliyet avantajı da CloudLinux’un önemli birer tercih nedenidir. Peki Cloudlinux lisans nedir, nasıl alınır, nasıl kurulur? Bu konular hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bu yazımızda sizler için kısaca özetledik.

CloudLinux Nedir?

Öncelikle CloudLinux’tan biraz bahsetmek istiyoruz. Çünkü Cloudlinux lisans nedir diye merak edenlerin lisans almadan önce bilmeleri gereken bazı şeyler var. Kısaca ifade etmek gerekirse CloudLinux, 2009 yılında geliştirilen bir işletim sistemidir. Igor Seletskiy’nin geliştirdiği bu sistem daha çok paylaşımlı sunucular üzerinden verilen hizmetlere yöneliktir. Nitekim bu hizmetlerde sunucu stabilizasyonunu sağlamak zordur. Çünkü hesapların kaynak kullanımları farklı ihtiyaçlara göre değişir. Ancak bir hesapta kaynak artışı sağlarken diğer hesapların bundan zarar görmemesi gerekir. Dahası, paylaşımlı sunucularda veri güvenliğini sağlamak da önemli bir ihtiyaçtır. Gereği yapılmadığında ne yazık ki sitelerin hassas bilgilerinin sunucu kanalıyla üçüncü kişilerin eline geçmesi ciddi sorunlara yol açar.

İlk olarak 2009 yılında tanıştığımız CloudLinux işletim sistemi bu gibi konularda etkin ve pratik çözümler geliştirdi. Sunucu kararlılığı bağlamında LVE ve MySQL yöneticisi iki başarılı çözümdü. Böylelikle tek bir sitenin sunucudaki tüm CPU, bellek ve IO kaynaklarını tüketmesini önledi. Bunu esasen, ana bilgisayarların bireysel kaynak sınırları belirlemesine izin vererek gerçekleştirdi. Bu sayede kullanıcı, kendi kaynak sınırlarının üzerinde kaynak kullanma imkanını kaybetti. Veri güvenliği bağlamında CageFS, HardenedPHP ve SecureLinks özellikleri devreye girdi. Diğer taraftan PHP, Python ve Ruby seçiciler kârlılık artışını olanaklı kıldı. Performans özellikleri bakımından ise Mod_Lsapi, PHP X-Ray ve merkezi izleme önemli birer geliştirmeydi.

CloudLinux Özellikleri Nelerdir?

  • Her kullanıcı için CPU, bellek ve IO değerlerini sınırlamaya imkan verir. İşlem sayıları ve eş zamanlı bağlantıları kısıtlamayı destekler. Bunları yaparken OpenVZ kaynak çekirdeğini ve RPM paketlerini kullanır. Böylelikle sunucunun genel kararlılığını ve performansını artırır.
  • CageFS sayesinde kullanıcıları izole eder. Aynı sunucudaki kullanıcılara farklı kaynak atamayı olanaklı kılar. Kayıp oranlarını azaltır.
  • Kullanıcıları izole ettiği için birbirlerini görmelerini engeller. Sunucudan yararlanan bir kullanıcı, aynı sunucudaki diğer sitelerin veritabanlarına erişemez. Bu bakımdan CageFS izolasyonu veri güvenliğini de sağlar.
  • Veritabanındaki aşırı yüklenmeleri ve kötüye kullanımları izler. İzinsiz girişleri ve aşırı istekleri önler. Bu durum en çok siber saldırılar sırasında avantaj sağlar.
  • PHP’nin tüm sürümlerini destekler. Yeni sürümlerin yanı sıra eski sürümlerde de destek sağlar. Böylelikle kullanıcının istediği PHP sürümünü kullanmasına imkan tanır. Cloudlinux lisans nedir diye merak edenler bu konuda esnek davranabilir. Nitekim hesap yöneticisi 100’ün üzerinde PHP uzantısı arasından seçim yaparak istediği sürümü kullanma imkanına sahiptir.
  • SecureLinks teknolojisi sayesinde sunucuyu kötü niyetli kullanıcıların sembolik bağlantı dosyalarından korur.
  • Python sürümü seçimine ve ek modüller yüklemeye de olanak tanır. Böylelikle her kullanıcı, kendisine en uygun uygulamaları kolayca yükleyip kullanma imkanı kazanır.

CloudLinux Niçin Popüler?

Yukarıda kısaca özetlediğimiz CloudLinux işletim sistemi gerçekten de hosting hizmetleri alanında oldukça popüler bir işletim sistemidir. Cloudlinux lisans nedir diye merak edenler bu popülerliğin nedenlerini de merak eder. CloudLinux öncelikle hosting üzerinde oluşturulan her kullanıcıyı birbirinden izole etme imkanı sunar. CageFS teknolojisi sayesinde her kullanıcı, kendisine özel olarak atanan sunucu kaynaklarını kullanır. İster VPS hosting hizmeti olsun isterse paylaşımlı hostingde bu durum kritik bir öneme sahiptir. Çünkü yüksek kaynak kullanan müşterilerin diğer hesapları etkilememesi gerekir. Bunu sağlayan CloudLinux aynı zamanda da gereksiz kaynak kullanımını sınırlar. Böylelikle sunucu stabilizasyonunu artırır.

Kullanıcı izolasyonunun doğal bir sonucu olarak CloudLinux sayesinde sunucu güvenliği artar. Veritabanlarına izinsiz girişler önlenir. İster hosting firmaları olsun, isterse reseller hosting hizmeti veren freelancerlar bu sayede sunucu ve hosting tarafında en etkili ve güvenilir çözümlere kolayca erişir. CloudLinux sayesinde ayrıca sunucu üzerinde oluşturulan paketlerde yeni limitlemeler yapmak mümkündür. Bu sayede kullanılmayan sunucu kaynakları için yeni hesaplar oluşturma imkanı oluşur. Sunucu kaynak verimliliği maksimum düzeye ulaşır. Bu nedenlerden dolayı CloudLinux hosting hizmetleri alanında popülerliğini uzun yıllardır korumakta.

Cloudlinux Lisans Nedir?

Kısaca ifade edecek olursak CloudLinux’tan yararlanmanızı sağlayan lisansa Cloudlinux lisans denir. Nitekim CloudLinux lisanslı ve ücretli bir işletim sistemidir. Lisans satın alma işlemleri ise servis sağlayıcı veya CLN (CloudLinux Network) üzerinden gerçekleşir. Kontrol paneli tercihlerinde daha çok cPanel ön plandadır. Bunun yanı sıra Plesk Panel veya DirectAdmin’le de Cloudlinux lisansı almak mümkündür. İster amatörler olsun isterse profesyoneller için Cloudlinux lisans almanın en kolay yolu servis sağlayıcı üzerinden alım gerçekleştirmektir. Bu sayede lisans kurulumu, aktivasyon ve diğer teknik destek hizmetlerine daha kolay erişim imkanı oluşur. Lisans kontrolü yapmak için ise CLN sistemine kayıt olmak gerekmez. Cloudlinux lisans satın alma işlemi gerçekleştiren herkes

https://cln.cloudlinux.com/console/check-license

adresi üzerinden lisans kontrolü gerçekleştirebilir.

Servis Sağlayıcı Üzerinden Cloudlinux Lisans Nasıl Alınır?

Sunucu ve hosting tarafında ihtiyaçlarınızı karşılamak için Cloudlinux lisans almaya karar verdiyseniz, bu lisansı nereden alacağınızı belirlemeniz gerekir. Nitekim Cloudlinux lisans nedir diye merak edenler satın alma süreçlerini de merak eder. Bu bağlamda hem kurumsal işletmeler hem de amatörler için servis sağlayıcılar iyi bir seçimdir. Çünkü lisans işlemleri ve CloudLinux kullanımı bazen teknik destek hizmetlerinden yararlanmayı gerektirir. 7/24 hizmet alabileceğiniz servis sağlayıcılar bu nedenle iyi bir seçimdir.

Cloudlinux lisans almak için servis sağlayıcı seçimi yaptıktan sonra satın alma işlemini web sitesinin ilgili sayfasından kolayca yapmanız mümkün. Karşınıza çıkacak ekranda uygun paketi seçip Satın Al butonuna bastığınızda ürün sepetinize eklenir. Ödeme işleminin ardından aktivasyon için gerekli süreç başlar. Bu süreçte sıkıntı yaşamamak için satın alma sırasında verdiğiniz mail adresine erişiminizin olması gerekir. Çünkü devam eden süreçlerde bildirimler mail yoluyla gelir.

CLN Üzerinden Cloudlinux Lisans Nasıl Alınır?

Cloudlinux lisans nedir diye merak eden bazı kullanıcılar CLN sistemi üzerinden lisans satın almanın nasıl gerçekleştiğini de merak eder. Kısaca ifade edecek olursak öncelikle

https://cln.cloudlinux.com/console/register/customer

adresi üzerinden sisteme kaydolmanız gerekmekte. Kayıt formunu doldurup onayladığınızda yeni hesap oluşturmuş olursunuz. Mail adresinize gelecek bildirimde kullanıcı adınız ve şifreniz yer alacaktır. Kayıtlı mail adresinizi onayladıktan sonra CLN sistemine giriş yapabilirsiniz. Giriş için kullanacağınız adres

https://cln.cloudlinux.com/console/auth/login

şeklindedir. Sisteme girdikten sonra ilgili sekmeleri kullanarak istediğiniz işlemi yapmanız mümkün. Bu sayede lisans ekleme, silme veya düzenleme yapabileceğiniz gibi sunucu ekleme, silme veya düzenleme de yapmanız mümkün. Ödeme yöntemlerini seçme ve satın alma gibi konularda da ilgili ekranları açmanız yeterlidir. Ödeme işleminin ardından lisans durumunuzu kontrol etmek için

https://cln.cloudlinux.com/console/check-license

adresine gidebilirsiniz. Sunucu IP adresinizi girdiğinizde lisans kontrol işlemi gerçekleşecektir.

Cloudlinux Lisans Kurulumu Nasıl Yapılır?

Cloudlinux lisans nedir diye merak edenler kurulum süreçleri hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Aslına bakarsanız, Cloudlinux lisans satın al işleminiz, sürecin önemli bir bölümünü tamamlamıştır. Geriye basit birkaç adım kalmış demektir. Bu süreçte dilerseniz servis sağlayıcınızın sunacağı ücretsiz teknik destek hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Nitekim komut kullanarak kurulum yapmak birçok kullanıcıya zor gelir. Hatta bazen Cloudlinux lisans hatası gibi sorunlar oluşur. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için servis sağlayıcınızdan ücretsiz kurulum desteği talebinde bulunabilirsiniz. Komut sistemiyle kurulum gerçekleştirmek için ise

wget https://repo.cloudlinux.com/cloudlinux/sources/cln/cldeploy

sh cldeploy -i

adımlarını kullanabilirsiniz. Aktivasyon işleminin ardından Cloudlinux’u kullanmaya başlayabilirsiniz. Aktivasyon için gerekli komut,

/usr/bin/cldetect –update-license

şeklindedir.

Cloudlinux Lisans Fiyatı Ne Kadar?

Cloudlinux lisans nedir diye merak edenler lisans fiyatlarını da merak eder. Hatta en uygun fiyata Cloudlinux lisans satın alma işlemini nereden yapacaklarını öğrenmek ister. Aslına bakarsanız, işletim sistemi lisans fiyatları firmadan firmaya değişir. Firmaların teknik altyapıları, insan kaynakları gücü ve diğer nedenler fiyatları farklılaştırır. Üstelik fiyatlar genellikle dolar kuru üzerinden belirlendiği için kurdaki değişimler de fiyat farkı meydana getirir. Bu nedenlerden dolayı Cloudlinux lisans fiyatı hakkında en güncel bilgileri servis sağlayıcınızın internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Genel olarak baktığımızda, cPanel Cloudlinux lisans fiyatının diğerlerinden daha ucuz olduğunu söylememiz mümkün.

daha.net Güvencesiyle Cloudlinux Lisans Satın Alma ve Aktivasyonu

Cloudlinux lisans nedir konusunu ele aldığımız bu yazımızı küçük bir hatırlatmayla tamamlamak istiyoruz. Domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında hizmet veren daha.net, 2010 yılından bu yana hizmet kalitesini sürekli artırmanın gayreti içinde oldu. İstanbul’da bulunan sunucularımızı ve teknik ekibimizi güçlendirmeye, sizlere hep daha iyi hizmetler sunmaya büyük özen gösterdik. Cloudlinux lisans satın alma işlemleriniz için de daha.net her zaman olduğu gibi yine yanınızda. Sitemizde bu amaçla oluşturduğumuz Cloudlinux Lisans sayfamızı ziyaret ederek satın alma sürecinizi kolayca tamamlayabilirsiniz. Kullanıcı dostu arayüzümüz sayesinde işlemlerinizi kolaylaştırıyor, sizleri gereksiz zaman kaybından kurtarıyoruz. Kurulum, aktivasyon ve diğer talepleriniz için de teknik destek ekibimizden 7/24 ücretsiz hizmet alabilirsiniz.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 3