Günümüzde internete erişim olanakları hızla artarken internet üzerinden verilen hizmetler de hızla artıyor. İnternette her gün milyonlarca yeni içerik üretiliyor, yeni web siteleri faaliyete başlıyor. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de web sitelerin sayısı hızla artıyor. İster kurumsal şirketler tarafında olsun, isterse KOBİ’ler ve bireysel kullanıcılar tarafında web sitesi kurmak ve web üzerinden iş yapmak giderek daha önemli hale geliyor. İnternet üzerinden iş yapanların ilgi duyduğu konulardan biri olan SEO çalışmaları da web sitelerin trafiğini arttırmak için yeni web siteleri kurmayı gerektiriyor. Hangi alanda olursa olsun internet üzerinden iş yapacak gerçek ve tüzel kişiler artık tek bir web sitesine değil, birçok web sitesine ihtiyaç duymakta. Hal böyle olunca, web hosting ile ilgili konular birçok kullanıcının cevap aradığı sorular haline geliyor. Sıfırdan başlayanlar için web hosting rehberi konulu bu yazımızda bu alanda en merak edilen sorulara kısa açıklamalar getiriyoruz.
İçindekiler
Kısaca Web Hosting
Web sitesi kurmak isteyen internet kullanıcılarının bilmesi gereken konuların başında web hosting gelmekte. İngilizce bir sözcük olan hosting sözcüğü, Türkçede “barındırma” anlamına geliyor. İnternet dünyasında birçok terimde olduğu gibi bu terimin de İngilizcesi daha yaygın bir kullanıma sahip. Ancak hosting hizmetleri, barındırma hizmetlerinden ibaret değildir. Gerçi bu hizmeti veren firmalar, web sitesi sahiplerine siteleri için en temelde barındırma hizmeti sunar. Bununla birlikte hosting hizmetlerinin kapsamı barındırma hizmetlerinden ibaret değildir. Buna ek olarak başka birçok hizmeti de web sitesi sahiplerine sunarlar. Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetleri bu nedenle biraz karışık gelebilir. Bu konuyu ana hatlarıyla ve adım adım şu şekilde inceleyelim.
Web Hosting Hizmeti Nedir?
Bir web sitesinin ziyaretçiler tarafından kesintisiz şekilde kullanılmasını sağlayan hizmete web hosting hizmeti denir. Hosting hizmetinden yararlanan web site sahipleri, siteleri için barındırma hizmeti almış olurlar. Hosting kavramının işaret ettiği barındırma hizmeti en temelde bunu ifade eder. Barındırma hizmetinin kapsamı ve içeriği değiştiği için maliyeti de değişir. Bu hizmet sayesinde internet kullanıcıları web sitesinin içeriğine diledikleri zaman online olarak erişebilirler. Bu içerik herhangi bir blog yazısı, görsel veya multimedya paylaşımı olabilir. Sitenin içeriğinde yer alan tüm dijital veriler web hosting hizmetleri kapsamında sunucuda bulundurulur.
İnternet kullanıcılarının ilgili sitenin içeriğine ulaşmaları için internete bağlı herhangi bir bilgisayar veya mobil aracının olması yeterlidir. Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmeti bağlamında sunucunun ne olduğu da merak konusudur. Web sitenin içeriğine erişimi sağlamak için kullanılan sunucu esasında sürekli açık bir bilgisayardır. Sunucuya erişim, tarayıcının adres çubuğuna alan adı girmeyle başlar. Adres yazımının ardından web hosting sunucusu sitenin verilerini yüklemek için gerekli dosyaların aktarımını sağlar. Bu konuda daha geniş bilgilere ulaşmak için hosting nedir konusunu ele aldığımız yazımızı göz atabilirsiniz.
Web Hosting Paketi Satın Almak Nedir?
Sıfırdan başlayanlar için hosting konusunda en merak edilen sorulardan biridir. Kısaca ifade edecek olursak hosting paketi satın almak, web sitesinin tüm dosya ve verilerini depolamak için bir sunucu hizmeti almak veya kiralamak anlamına gelir. Bu sunucu tek bir sitenin verilerini depolayan gerçek, yani fiziksel bir sunucu olabilir. Veya tek bir sunucu farklı web sitelere barındırma hizmeti verebilir. Başka bir seçenekte tek bir fiziksel sunucu, birden fazla bağımsız sanal sunucuya bölünür. Bu sayede tek bir sunucu üzerinde birden fazla web sitesini barındırmak mümkün olur. Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetlerinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bu farklılıklardır. Eğer web sitesinin kurulum aşamasında doğru tercihleri yapar ve kendinize en uygun hosting paketini satın alırsanız diğer tüm süreçler daha kolay ilerler. Ancak tabii ki de hosting paketinizin yetersiz kaldığı durumlarda paket değişikliği yapmanız da mümkündür.
Web Hosting Firması Nedir?
Web sitesinin etkin ve güvenli şekilde çalışması için teknik altyapı desteği ve kaynakları sağlayan firmalara web hosting firması denir. Bu firmaların en önemli görevleri;
- Web sitelerini kendi sunucularında barındırmak,
- Sunucuyu çalışır durumda tutmak,
- Sunucu güvenliğini korumak,
- Site içeriğinin ziyaretçilerin tarayıcılarına ulaşmasını sağlamaktır.
Hosting firmalarına ait sunucular, veri işlem merkezi anlamına gelen DPC’lerde (Data Processing Center) yer alır. Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetlerine ilişkin veri işlem merkezleri de merak konusudur. Bu merkezler her bakımdan en gelişmiş güvenlik sistemlerine sahiptir. Başka bir deyişle sunucu güvenliği, donanım güvenliğinden ibaret değildir. Aynı zamanda da yazılım bakımından güvenlik önlemlerini gerektirir. Hosting firmalarının sunucuları, internet güvenliği sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biridir. Hosting hizmetlerinin güvenliği ve devamlılığı hosting firmasının donanım ve yazılım bakımından alacağı önlemlerle yakından ilgilidir.
Diğer taraftan hosting firmaları web sitesine barındırma hizmetlerinin yanı sıra farklı hizmetler de sunar. Bunlar içinde en önemlileri;
- Alan adı satışı,
- Alan adı transferi,
- SSL sertifikası satışı,
- Sunucu bakımı ve optimizasyonu,
- Hazır site satışıdır.
Web Hosting Hizmetleri Neleri Kapsar?
Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetlerinin kapsamı da önemli bir merak konusudur. Nitekim hosting hizmetleri denildiğinde akla ilk gelen şey şüphesiz ki barındırma hizmetidir. Ancak hosting hizmetlerinin barındırma hizmetlerinden ibaret olmadığına yukarıda kısaca işaret ettik. Konuyu biraz daha açmak gerekirse, hosting hizmeti veren firmalar web sitesinin içerikleri için sadece depolama alanı oluşturmaz. Farklı paketler içinde farklı hizmetlerden de yararlanma imkanı sunarlar. Örneğin web sitesi üzerinden e-posta alımı bunlardan biridir. Web sitesinin trafik akışının ihtiyaca göre düzenlenmesi de bir diğer hosting hizmetidir. Sitenin trafiği artmaya başladıkça web sitesinin bant genişliğini artırmak gerekir. Böylelikle veri aktarım hızı ve veri miktarı artar. Bu da ziyaretçilere daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak anlamına gelir. Bu bakımdan hosting hizmetleri sadece web siteleri için önemli değildir. Aynı zamanda da kullanıcı deneyimleri açısından önemlidir.
Günümüzde birçok hosting firması, trafik akışını düzenleme konusunda web sitesi yöneticilerine uygun çözümler sunmakta. Bu çözümler aynı zamanda da sitenin teknik SEO tarafında daha iyi bir noktaya gelmesine yardımcı oluyor. Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO çalışmaları web sayfaların ilgili aramalarda daha üst sıralarda çıkmasını sağlayan çalışmalardır. Site içi SEO, site dışı SEO, lokal SEO, teknik SEO gibi farklı başlıklardan oluşan bu çalışmalar içinde hosting firmaları da önemli bir aktör konumunda. Bu nedenle günümüzde birçok hosting firması web sitelere aynı zamanda da SEO desteği sunuyor. Edindiğimiz hosting hizmetinin SEO dostu olması ve SEO desteği bulunması oldukça önemli. Ve tabii web hosting paketleri içinde SEO desteğinin olup olmamasına göre paket fiyatları değişiyor.
Web Hosting Almak Gerekli Midir?
Sıfırdan başlayanlar için hosting almanın gerekli olup olmadığı da bir başka merak konusudur. Hangi sektörde olursa olsun web sitesi üzerinden iş yapacak olanlar, hosting konusunda bazı tercihlerde bulunmak durumunda. Kısaca ifade edecek olursak, web sitenizin hostinginin sizde olması bazı bakımlardan avantaj sağlar. Bu avantajların en önemlileri veri güvenliği ve gizliliktir. Günümüzde örneğin tüm büyük e-ticaret sitelerinin kendilerine ait sunucuları vardır. Bu sayede güvenlik ve gizlilik konusunda en üst düzey standartlara sahip olurlar.
Ne var ki, bu tercihi gerçekleştirmek için yüksek derecede teknik bilgi ve beceri gerekir. Sadece teknik altyapı ve ekipman bakımından değil, donanım ve yazılım bakımından da web sunucusuna sahip olmak zor ve uzmanlık gerektiren bir iştir. Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetleri bağlamında bu uzmanlığa ulaşmak kolay değildir. Sunucu satın almak ve kurmanın yanı sıra bakım ve diğer işlerini de doğru şekilde yapmak gerekir. Site yöneticilerinin bu konularda teknik imkanları yetersizse sunucu satın almak birçok bakımdan sorunlu bir süreci beraberinde getirir. Sunucu üzerinden yapılacak en küçük bir hata bile sitenin tüm verilerinin zarar görmesine neden olabilir.
Diğer taraftan, hosting hizmet sağlayıcısı web sitesinin sorunsuz şekilde ve güvenli biçimde çalışması için gerekli altyapı desteğine sahiptir. Web sitesinin altyapısı için gerekli protokollere ek olarak güvenlik protokolleri konusunda da hosting hizmetleri etkin çözümler sunar. Eğer e-ticarete yeni adım atıyor ve kendi sunucunuzu nasıl yönetmeniz gerektiğini bilmiyorsanız güvenilir web hosting firmaları ile iletişime geçmeniz her bakımdan daha faydalıdır. Hosting firmaları ayrıca uygun alan adı seçimi, e-posta yönetimi ve diğer pek çok başlıkta da ihtiyaç duyduğunuz çözümleri etkin şekilde devreye alır. Bu da sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetlerinde ortaya çıkacak pek çok sorunu kolayca çözmek anlamına gelir.
Web Hosting Türleri Nelerdir?
Web hosting türlerinin neler olduğu da sıfırdan başlayanlar için önemli bir soru, bazen de sorundur. Nitekim hosting türleri hakkında geniş bir çeşitlilik vardır. Ve bunlar arasında en doğru tercihi yapmak için bunları iyi bilmek gerekir. Ne var ki hosting hizmetlerinden yararlanmak isteyen kullanıcılar genellikle hosting türlerinin neler olduğundan ziyade fiyatlarına odaklanırlar. En ucuz hosting bulmak için internette arama motorları üzerinden çeşitli aramalar yaparlar. Oysa hosting türleri, hosting fiyatlarından çok daha önemli bir konudur. Çünkü seçtiğiniz hosting türü ihtiyaçlarınıza uygun değil ise en ucuz hosting bedelleri bile bütçeniz üzerinde gereksiz bir yük oluşturur. Sıfırdan başlayanlar için web hosting rehberimiz içinde hosting türlerine de burada kısaca işaret edeceğiz. Bu türler;
- Paylaşımlı hosting,
- VPS hosting,
- VDS hosting,
- Dedicated hosting,
- WordPress hosting,
- Windows hosting,
- Linux hosting,
- Cloud hosting,
- Kurumsal hosting,
- Reseller hosting şeklindedir.
Paylaşımlı Hosting Nedir?
Hosting firmasının tek bir sunucu üzerinden birden fazla web sitesine sunduğu hosting hizmetine paylaşımlı hosting denir. Paylaşımlı hostingde web sitelerin sunucu kapasitesi sınırlıdır. Bu nedenle belli bir ziyaretçi sayısının üzerine çıktıklarında site hızları düşer. Fakat düşük bant genişliğinde ve belli bir ziyaretçi düzeyinde paylaşımlı hosting kullanmak maliyet açısından daha avantajlıdır. Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetleri bağlamında ihtiyaç ve maliyet analizi önemli bir konudur. Web sitelerin genellikle kurulum ve ilk dönemlerinde paylaşımlı hosting paketi kullanmaları yaygın bir durumdur. Sitenin ziyaretçi sayısı arttıkça yüksek bant genişliğine ihtiyacı artacağı için farklı bir hosting paketine geçmesi mümkündür.
VPS Hosting Nedir?
Virtual Private Server ifadesinin kısaltması olan VPS, web siteleri için sanal özel sunucu anlamına gelir. VPS hostingde fiziksel bir sunucu, birden fazla bağımsız sanal sunucuya bölünür. Böylelikle tek bir sunucu üzerinde birden fazla web sitesini barındırmak mümkün olur. Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar da merak konusudur. Çünkü bazı hizmetler bazı bakımlardan daha avantajlı olabilir. Nitekim paylaşımlı hostinge oranla VPS hosting bazı bakımlardan daha avantajlıdır. Çünkü paylaşımlı hostingde web sitesinin kendisine ait bir sunucusu yoktur. Bu nedenle sunucu üzerinde değişiklik yapma imkanı bulunmaz. Oysa VPS hostingde her bir web sitenin kendine ait sanal bir sunucusu vardır. Web siteleri kendi sunucuları üzerinde istedikleri değişikliği yapma imkanına sahiptir. VPS hosting hizmetinden yararlanan web sitesi sayısının artması sorun teşkil etmez. Çünkü bu durum diğer sitelerin bant genişliği veya site hızlarını etkilemez.
VDS Hosting Nedir?
Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetleri bağlamında önemli bir diğer hosting türü de VDS hostingdir. Virtual Dedicated Server ifadesinin kısaltması olan VDS, sanallaştırılmış fiziksel sunucu anlamına gelir. VDS hosting hizmetlerinde fiziksel bir sunucu, çeşitli yazılımlar sayesinde birden fazla fiziksel sunucu gibi hizmet verme imkanı kazanır. Üstelik sunucudaki VDS hesaplarının bazılarının Linux, bazılarının ise Windows işletim sistemini kullanması mümkündür. Ayrıca her bir hesap için trafik ve diğer metrikleri ayrı ayrı düzenleme imkanı vardır.
VPS ile VDS’nin en önemli benzerliği, her iki hosting hizmetinin de sanallaştırma kullanarak hizmet vermesidir. Paylaşımlı hostinge oranla VPS hostingin özelleştirilme imkanları fazladır. VDS hosting ise yönetim ve kontrol bakımından daha geniş olanaklara sahiptir. Fakat maliyet bakımından durum tersine döner. VDS hostingin maliyeti VPS hostinge oranla daha yüksektir. VPS ile VDS arasındaki farklar hakkında daha kapsamlı bilgileri ilgili linki tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Dedicated Hosting Nedir?
Hosting çeşitlerinden bir diğeri de kiralık sunucu hizmeti anlamına gelen dedicated hostingdir. Bu hizmette web siteleri özel bir sunucu kiralar. Dolayısıyla sunucu kendilerine tümüyle ait değildir. Fakat kullanım hakları kiralama süresi boyunca kendilerine aittir. Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetleri içinde sunucu kiralama konusu da önemli bir başlıktır. Nitekim web site kurmak isteyenler hangi durumlarda sunucu kiralama hizmetinden yararlanmaları gerektiğini öğrenmek ister. Eğer yoğun bir ziyaretçi akışına sahip ve hızlı bir web sitesi istiyorsanız bu hizmet daha iyi bir seçim olabilir. Web sitesi üzerinden satış yapacaksanız potansiyel müşteri kitlenize mutlaka dikkat etmelisiniz. Çünkü ihtiyaçlarınızın altında kalan bir dedicated hosting hizmeti, müşterileriniz için kötü bir online alışveriş deneyimi anlamına gelir.
WordPress Hosting Nedir?
Birçok internet kullanıcısı WordPress’i bir blog oluşturma platformu olarak bilir. Gerçekten de WordPress günümüzde internet dünyasında en önemli içerik yönetim sistemlerinden biridir. Bununla birlikte WordPress’in verdiği hizmetler içerik yönetimiyle sınırlı değildir. Nitekim WordPress aynı zamanda da bir hosting hizmet sağlayıcısıdır. Dolayısıyla sıfırdan başlayanlar için web hosting seçenekleri içinde WordPress hosting de önemli bir alternatiftir. Eğer amatör blog yazarlığı yapıyor ve internet dünyasına yeni adım atıyorsanız ücretsiz WordPress hosting hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ancak şunu da unutmayın ki bu hizmette WordPress’in sunduğu imkanlar kısıtlıdır. Sitenize eklenti eklemek için WordPress sizden diğer paketlere geçmenizi talep edecektir.
Windows Hosting ve Linux Hosting Nedir?
Hosting hizmetleri bağlamında merak uyandıran konulardan biri de Windows hosting ile Linux hostingdir. Kısaca ifade edecek olursak Windows hosting, Windows tabanlı hostingdir. Yani Windows işletim sistemini kullanan hosting türüdür. Bu hosting türü ASP kodlama diliyle sorunsuz çalışır. ASP’nin anlamı Active Server Pages, yani Etkin Sunucu Sayfaları’dır. Microsoft’un dinamik web sayfaları üretmek için geliştirdiği sunucu taraflı programlama dilidir. Linux hosting ise Linux işletim sistemi üzerinden çalışan hosting hizmetidir. Bu hizmet PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanan siteler için en ideal hosting hizmeti olarak kabul görür. Windows hosting ile Linux hosting arasındaki farklar hakkında daha geniş bilgilere ulaşmak için ilgili linki tıklayabilirsiniz.
Cloud Hosting Nedir?
Türkçesiyle bulut sunucu barındırma olarak bilinen bu hizmet de en önemli hosting türlerinden biridir. Bu hizmette birden çok fiziksel sunucu havuzuna sanallaştırma yöntemi uygulanır. Böylelikle sanal fiziksel sunucular ortaya çıkar. Sıfırdan başlayanlar için hosting hizmetleri arasında cloud hostingin diğerlerinden avantajları merak konusudur. Aslına bakarsanız, VPS veya VDS hostinge oranla cloud hostingin en önemli avantajı sunucu kaynaklarının tek bir panel üzerinden ihtiyaca göre düzenlenmesidir. Sunucu kaynakları değişkenlik gösteren web siteler için cloud hosting hizmetleri en doğru tercihtir. Bu amaç doğrultusunda hosting firmaları web sitelere uygun çözümler sunar. Bu çözümlerden yararlanan web siteler sunucu ihtiyaçları arttığında başka bir sunucuya geçme gereği hissetmez. Aynı sunucu üzerinden kaynak ihtiyaçları karşılanır. Bulut sunucudaki siteye erişim için ziyaretçiler kendilerine en yakın coğrafi konumdaki sunucuyu ziyaret eder.
Kurumsal Hosting Nedir?
Kısaca ifade etmek gerekirse kurumsal hosting, e-posta trafiği yoğun işletmeler tarafından tercih edilen bir web barındırma çözümüdür. Sıfırdan başlayanlar için web hosting hizmetleri bağlamında bu konu, daha özel bir uzmanlık gerektiren bir konudur. Çünkü bu hizmetten daha çok kurumsal işletmeler yararlanır. Bu amaçla farklı teknolojilerden eş zamanlı olarak yararlanmak da mümkündür. Kurumsal hosting hizmetlerinde depolama alanının büyüklüğü e-posta trafiğinin hacmine göre netlik kazanır. Depolama alanının yetersiz kalması durumunda alan büyütme veya e-posta silme seçenekleri devreye girer.
Reseller Hosting Nedir?
Web hosting hizmetleri bağlamında merak uyandıran bir diğer hosting türü de reseller hostingdir. Türkçesi bayi tipi barındırma hizmeti demeye gelen bu hizmet hosting pazarlaması yapmaya imkan tanır. Hosting hizmetinden yararlanan bir kullanıcının sahip olduğu depolama alanı ve bant genişliğini başka sitelere kullandırmasına reseller hosting denir. Kullanıcının sahip olduğu imkanlar ölçüsünde müşterilerine sunacağı hosting hizmetinin sınırları değişir. Diğer web hosting hizmetlerinde genellikle 1 domain vardır. Reseller hosting hizmetlerinde ise birden fazla domaine hizmet vermek mümkündür.
Sıfırdan başlayanlar için web hosting rehberi ile hosting hizmetleri hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı küçük bir hatırlatmayla tamamlamak istiyoruz. Türkiye’nin en büyük Holding ve Şirketlerine hizmet veren daha.net her türlü hosting ihtiyacınızı karşılamak için yanınızda. Sitemiz üzerinden verdiğimiz hosting hizmetlerini inceleyebilirsiniz. Sizin için en uygun hosting hizmetinden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hosting hizmetleri hakkında bilgi edinmek ve hosting almak isterseniz daha.net’in uzman kadrosu her zaman yanınızda.
Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 7