Hosting paketleri arasında fark yaratan en önemli parametrelerden biri şüphesiz ki disk kotasıdır. Web siteleri için barındırma hizmeti sunan servis sağlayıcılar farklı paketlerde farklı disk kotaları oluştururlar. Siteniz için hosting paketi satın alırken disk kotasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Nitekim ihtiyaçlarınızın altında kalan disk kotası, sitenize herhangi bir dosya veya uygulama yüklemenizi engeller. Hatta mail göndermeniz bile sorun haline gelir. En gelişmiş hosting sunucuları bile yetersiz disk kotası nedeniyle web operasyonunuzun zarar görmesini önleyemez. Bu gibi durumlarda bir üst pakete geçmeniz veya ek kota satın almanız gerekir. Hosting disk kotası hakkında sağlayacağınız her iyileştirme, web dünyasında birkaç adım daha öne çıkmanıza yardımcı olur. 

Hosting Disk Kotası Nedir?

Web siteniz için daha önce hosting hizmetlerinden yararlandıysanız disk kotasının ne demek olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Ancak bilmeyenler için bundan biraz bahsedelim. Hosting disk kotası kısaca, web siteler veya uygulamalar için barındırma hizmetlerinde sunucuda ayrılan toplam depolama alanıdır. Hangi tür web sunucu olursa olsun, sunucularda depolama alanının belli bir büyüklüğü vardır. Bu büyüklük KB, MB, GB veya TB cinsinden ifade edilir. Web alanı olarak da bilinen disk kotası, sitenin veya uygulamanın internet üzerinden faaliyet göstermesi için gerekli tüm dosyalarını içinde barındırır. Dosyaların yanı sıra veritabanları, mail hesapları, yazılımlar vb. de depolama alanı içinde yer alır. Bu yönüyle disk kotası aslında bir anlamda depolama hafızasıdır. Web operasyonunun kesintisiz devam etmesi için tüm bunların sunucudaki depolama alanında bulunması gerekir. 

Hosting hizmeti sunan servis sağlayıcılar, kullanıcıların disk kotası sorunları ile sıkça karşılaşır. Nitekim hosting paketi seçimi sırasında kimi zaman bilgi eksikliği, kimi zaman da bütçe imkanları nedeniyle düşük disk kotaları tercih edilir. Bu gibi durumlarda hosting firmaları aslında gerekli danışmanlık desteğini sağlayarak uyarı görevlerini yerine getirirler. Ancak düşük disk kotasına sahip paket alımı gerçekleştiğinde site yöneticileri, karşılaştıkları sorunların genellikle hosting sunucularından kaynaklandığını düşünür. Oysa bu yaklaşım şekli doğru değildir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, hosting disk kotası aslında bilgisayarların depolama hafızasına benzer. Bilgisayarda hem dosya barındırmak için hem de bilgisayarı kullanmayı sağlayan programları çalıştırmak için belli bir disk alanına ihtiyaç vardır. Bu alan yetersizse bilgisayarın markası, sunucusu, işlemcisi ne olursa olsun performansı düşük olur. Benzer bir durum hosting disk kotası hakkında da geçerlidir. 

Disk Kotası Ne İşe Yarar?

Hosting disk kotası nedir diye merak edenler bu kotanın ne işe yaradığını da merak eder. Kısaca açıklamak gerekirse disk kotası, kullanıcıya ayrılan hosting sunucusunun toplam depolama alanının genişliğini gösterir. Web sitesi veya uygulamanın kullanabileceği maksimum veri miktarını ifade eder. Nitekim bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıların siteyi görüntüleyebilmeleri için dosyalarının istemciye yüklenmesi gerekir. Siteye ait tüm dosyaları, veritabanlarını vd. bileşenleri içinde barındıran web alanı internet erişimi için kritik önemdedir. Dünyanın herhangi bir noktasından siteye gelen ziyaretçilerin siteyi kullanmaları için tüm dosyalarının web alanına yüklenmiş olması gerekir. Bu alanın genişliği yetersizse bazı dosyalar ve uygulamalar düzgün çalışmaz. Kotanın aşılması durumunda ise erişim durur. 

Hosting disk kotasında sadece kullanıcıların siteyi görüntülemeleri için gerekli dosyalar yoktur. Daha kaliteli ve güvenli bir web deneyimi yaşamalarını sağlayan çeşitli yazılımlar ve güvenlik çözümleri de mevcuttur. Web alanı içinde bazı dosyaları ziyaretçiler görüntüleyemez. Ki bu durum, hosting disk kotası hakkında önemli bir noktadır. Sitenin daha güvenli bir kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Tabii sitenin faaliyet alanı, amacı ve hedeflerine bağlı olarak disk kotası seçimi farklılık gösterir. Örneğin tanıtım amaçlı sitelerde yüksek disk kotasına ihtiyaç yoktur. Fakat çevrimiçi hizmetlerin kapsamı arttıkça disk kotasının büyüklüğü önemli hale gelir. Bu yüzden günümüzde hemen tüm büyük çevrimiçi mağazalar sınırsız disk kotası ve sınırsız trafik tercih eder. Böylelikle sitelerine dosya, kod, yazılım vb. yüklemede sorun yaşamazlar. Ayrıca ziyaretçi sayılarındaki anlık değişimlerden de etkilenmezler. 

Hosting Disk Kotasında Neler Vardır?

  • Web sitesi veya uygulamaya ait tüm metinler ve görseller,
  • Ses veya video dosyaları ile sunu dosyaları,
  • Sıkıştırılmış dosyalar ve diğer veri dosyaları,
  • Farklı dizinler ve alt klasörler,
  • Veritabanları ve yazılımlar,
  • Eklentiler ve web uygulamaları,
  • HTML, JavaScript, CSS vd. kodlar,
  • Mail adresleri ve hesapları. 

Sınırsız Disk Kotası Nedir?

Hosting disk kotası hakkında en merak edilen konulardan biri de sınırsız disk kotasının ne demek olduğudur. Nitekim geniş disk alanına ihtiyaç duyan site ve uygulamalarda sınırsız disk kotasına talep yüksektir. Adından da belli olduğu üzere, sınırsız disk kotasında web alanı büyüklüğü için herhangi bir sınır yoktur. Bu da web sitesi veya uygulamaya dilediği kadar veri depolama imkanı sunar. Hangi alanda faaliyet gösterirse göstersin, statik web sitelerde disk kotası yetersiz hale gelince genellikle bir üst pakete geçmek iyi bir çözümdür. Veya ilave hosting disk kotası almak da fayda sağlar. Fakat dinamik web sitelerde üst paketler bazen yetersiz kalır. Hosting disk kotası boşaltma işlemleri de bazen fayda sağlamaz. İşte bu gibi durumlarda en başarılı sonuçlar sınırsız web hosting paketi satın alma işlemleriyle gerçekleşir. 

Disk Kotası ile Trafik Kotası Arasındaki İlişki Nedir?

Hosting hizmetleri alanında disk kotasının büyüklüğü ile trafik kotası arasındaki ilişki bazı yanlış anlamalara sahne olur. Nitekim birçok web site yöneticisi bu ikisini birbirine karıştırır. Yüksek disk kotası satın aldıklarında trafikle ilgili sorunlarının da çözüleceğini düşünürler. Oysa bu doğru değildir. Çünkü disk kotası ile trafik kotası iki farklı veri miktarını ifade eder. Bunlardan aylık trafik kotası ziyaretçilerin aylık veri indirme miktarını gösterir. Disk kotası ise sunucuda depolanabilecek veri miktarının büyüklüğünü ifade eder. Bu yönüyle web alanı aslında site tarafıyla ilgilidir. Trafik kotası ise kullanıcı tarafıyla ilgilidir. Dolayısıyla trafik kotası düşük sitelerde ziyaretçiler, disk kotası geniş olsa bile bir süre sonra hız ve performans sorunları yaşayabilirler. Bu yüzden hosting disk kotası hakkında alım yaparken trafik kotasını da dikkate almanızda yarar var. 

Hosting Disk Kotası Hakkında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Her şeyden önce, sitenizin teknik altyapısına ve kullandığı veri miktarına dikkat etmelisiniz. Web projenizde altyapıyla ilgili yapacağınız tercihler hosting kota seçiminizi doğrudan etkileyecektir. 
  • Web sitelerin kurulum aşamasında bazen gereksiz yazılımlar veya eklentiler fazlaca kullanılır. Bu tür durumlarda kotanızın hemen dolmaması için ihtiyaçlarınızın biraz üzerinde kota almanızda yarar var. 
  • Disk kotası seçiminde genellikle yıllık ihtiyaçlar göz önünde tutulur. Ancak kullandığınız yazılımlar veya eklentiler kotanızda epeyce yer kaplayabilir. Bu tür durumlarda kota artırımı için vakit kaybetmeden aksiyon almalısınız. 
  • Hosting disk kotası hakkında beklenmeyen durumlara karşı hazırlıklı olmalısınız. Özellikle dinamik web sitelerde disk alanı kullanımı fazladır ve değişkenlik gösterir. Bu siteler için en ideal çözüm sınırsız hosting paketine geçmektir. 
  • Web sitelerdeki veritabanları ve maillerin kapladığı disk alanı sitenin toplam hosting kotasına dahildir. Sitenize ait fazla sayıda veritabanı ve mail hesabı varsa kotanızı buna göre seçmelisiniz. 
  • Disk kotası seçimi yaparken trafik kotanıza da özellikle dikkat etmelisiniz. Aradaki makası fazla açmamalısınız. Trafik kotanızın yetersiz kalması durumunda yüksek hosting disk kotanız iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamaz. 
  • Eğer lisanslı kontrol paneli kullanıcısıysanız disk kotanızı panel üzerinden takip edebilirsiniz. Gerektiğinde artırım işlemlerini de kolayca yapabilirsiniz. 

Disk Kotası Aşım Uyarısı Nedir?

Web siteler için kota aşım uyarıları üç durumda gündeme gelir. Bunlardan biri disk kotası aşım uyarısıdır. Diğeri aylık trafik kota aşımıdır. Üçüncüsü ise veritabanı kotası aşım uyarısıdır. Eğer cPanel kullanıcısıysanız disk kotanızı aşmanız durumunda “Disk quota exceeded” uyarısı ile karşılaşırsınız. Hosting disk kotası hakkında bu uyarı örneğin dosya yükleme sırasında oluşabilir. Veya veritabanı güncelleme sırasında gündeme gelebilir. Bazı durumlarda ise aşırı mail gönderimi nedeniyle oluşur. Bu gibi durumlarda yeterli kota oluşturmadan yeni bir yükleme veya güncelleme yapamazsınız. 

Web sitelerde HTTP uzantısında olan veriler disk kotasında genellikle fazla yer kaplar. Bu alanın önemli bir bölümünü görsel ve video dosyaları kullanır. Eğer bu tür içeriği fazla bir siteniz varsa kota aşım uyarısıyla karşılaşmamak için kotanızı iyi kullanmalısınız. Web site sunucu çeşitleri için depolama alanlarının bazı sınırları vardır. Bu sınırları aşmamak için örneğin gereksiz dosya veya yazılımları silebilirsiniz. WordPress tabanlı bir siteniz varsa kullanmadığınız eklenti ve temaları mutlaka silmelisiniz. Çünkü bunlar disk kotasında fazla yer kaplar. Ayrıca gereksiz medya dosyalarını da silebilirsiniz. Veya bunları farklı bir disk alanında barındırmak da etkili bir çözümdür. Bu tür önlemler sayesinde kota aşım uyarıları ile pek karşılaşmazsınız. Hosting disk kotası hakkında gerekli önlemleri zamanında almazsanız dijital dünyada hedeflerinize ulaşmanız zorlaşır. 

Kota Aşım Uyarısı Alanlar Neler Yapmalı?

  • Öncelikle kota kullanımlarınızı kontrol ederek hangi kaynakta aşım olduğunu tespit etmelisiniz. Sonraki aşamalarda neler yapmanız gerektiği kaynak noktasına göre farklılık gösterecektir. 
  • Hosting disk kotası hakkında aşım uyarısı alıyorsanız ilk olarak site ziyaret loglarını kontrol edin. Web sitelerde log kayıtları fazlaca yer kaplar ve bu yüzden kota aşım uyarısına neden olur. Düzenli takip gerçekleşmediğinde disk kotası kısa sürede dolar. Fazla logları silerseniz kota aşım uyarısı muhtemelen gidecektir. 
  • Bu tür durumlarla sık karşılaşmaya başladıysanız, ziyaret logları için otomatik silme özelliğinden yararlanabilirsiniz. Böylelikle sistem log kayıtlarınızı otomatik olarak siler ve kotanızın dolmasını önler. 
  • Disk kotanızda yer açmak için sitenizde kullanmadığınız dosya ve sayfalar için silme işlemi yapabilirsiniz. Bu sayede kota artırımı yapmadan da hosting paketinizi kullanmanız mümkün. Ancak bağlantılar için kalıcı yönlendirme yapmayı ihmal etmeyin. Aksi durumda artan 404 sayfaları sitenize SEO’da zarar verir. 
  • Yukarıdaki önlemler yeterli olmadıysa hosting paketi yenileme için servis sağlayıcınıza başvurun. Örneğin WordPress tabanlı siteniz için uygun bir WordPress hosting paketi satın alma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. 
  • Diğer hosting çeşitleri için de paket yükseltmesi yapmak aşım sorununu etkin şekilde çözmenize yardımcı olur. 
  • Hosting paket güncellemesi yapmak istemiyorsanız ilave disk kotası satın almayı değerlendirebilirsiniz. Özellikle paylaşımlı hosting kullanıcıları bu yöntem sayesinde aynı pakette kalarak daha iyi bir disk kotasına sahip olurlar. 
  • Kota aşım uyarısını eğer trafik kotanızdan dolayı alıyorsanız bu durumda da paket güncellemesi yapabilirsiniz. Veya ilave trafik kotası satın alabilirsiniz. 
  • Veritabanı kota aşım uyarısı almanız durumunda ise lisanslı kontrol panelinizi kullanarak kota artışı sağlayabilirsiniz. Ancak bu işlemi yapmadan önce tüm verilerinizi mutlaka yedeklemelisiniz. Aksi durumda ne yazık ki veri kaybı riskiyle karşılaşmanız mümkün. 

Hosting Disk Kotasını Verimli Kullanmak İçin Neler Yapmak Gerekir?

Web site ve uygulamalar için uygun disk kotası belirleme yeterli değildir. Aynı zamanda da disk kotasını verimli kullanmak gerekir. Aksi durumda oluşan web alanı depolama sorunları operasyon kalitesini düşürür. Hosting disk kotası hakkında alacağınız tasarruf önlemleri maliyet konusunda da avantaj sağlar. Böylelikle kota artırımına gerek duymadan da hostinginizi verimli şekilde kullanmaya devam edersiniz. Yazımızın bu kısmında, hosting disk kotanız için tasarruf yöntemlerini kısaca şu şekilde ele alacağız. 

  • Yayınlayacağınız hiçbir görseli sıkıştırmadan yüklememeli, büyük boyutlu dosya kullanmaktan kaçınmalısınız. İyi bir sıkıştırma programıyla hosting disk kotanızda yüzde 60 ile 70 arasında tasarruf yapmanız mümkün. 
  • Pasif durumda veya kullanmadığınız sayfaları temizlemek disk alanı veri tasarrufu konusunda etkili bir yöntemdir. Eski gönderilerinizi ve önemini kaybeden sayfalarınızı düzenli olarak temizlerseniz kotanızda gereksiz yük oluşmaz. Devre dışı bıraktığınız her uygulama ve gereksiz eklenti kotanızda iyileşme sağlar. 
  • Veritabanında otomatik olarak oluşturulan veriler zaman içinde geniş bir yer kaplar. Bu nedenle veritabanlarınızı düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Otomatik verileri temizlemeyi ihmal etmezseniz disk alan verimliliği konusunda başarı düzeyiniz artar. 
  • Disk alanınızdaki spam ve çöp kutusunu da düzenli aralıklarla mutlaka temizlemelisiniz. Hosting disk kotası boşaltma konusunda bunlar oldukça etkili yöntemlerdir. 
  • İşlevini tamamlamış yedeklemeleri silmeyi ihmal etmemelisiniz. Hosting disk kotası hakkında bu da önemli bir tasarruf yöntemidir. Bu yedeklemeler de bazen kota üzerinde gereksiz yük haline gelir. 
  • Maillerinizi düzenli olarak kontrol etmeli, önemsiz mailleri kalıcı olarak silmelisiniz. Bu tür mailler de hosting disk kotası hatası almanıza yol açabilir. 
  • Sitenize uygun bir eklenti kurarak disk kotası kullanım detaylarınızı öğrenebilirsiniz. Siteniz eğer WordPress tabanlıysa bu konuda birçok eklenti bulabilirsiniz. Bu eklentiler hosting disk kotası limiti takibi için pratik bir çözümdür. 
  • Büyük boyutlu dosyalarınızı depolamak için dilerseniz ücretsiz sanal sunucu çözümlerinden yararlanabilirsiniz. Çevrimiçi depolama hizmetleri arasında örneğin Google Cloud Storage iyi bir platformdur. Disk kotanızda yer açmak için dilerseniz Dropbox veya SoundCloud hizmetlerinden de yararlanmanız mümkün. 

cPanel’de Disk Kotası Düzenleme Nasıl Yapılır?

Eğer Linux hosting paketi kullanıyorsanız cPanel üzerinden disk kotanızı kolayca düzenleyebilirsiniz. Hatta cPanel önbelleği ve günlük log girişlerinizi temizleyebilirsiniz. Bu iş için otomatik silme özelliğinden yararlanmanız da mümkün. Dünya genelinde geniş bir kullanıcı kitlesine hizmet veren cPanel hosting disk kotası hakkında da pratik çözümlere sahip. cPanel’de disk kotası düzenleme sürecini adım adım şu şekilde özetleyelim. 

1. Adım: cPanel’e giriş yapın. Herhangi bir işlem yapmadan önce verilerinizi her ihtimale karşı yedekleyin. 

2. Adım: Disk kotası kullanımınızı kontrol edin. Bunun için önce Dosyalar bölümünü, ardından Disk Kullanımı kısmını tıklayın. Böylelikle hangi dizinde yer açmanız gerektiğine daha doğru karar verebilirsiniz.

3. Adım: Hesaplarınızı listeleyin ve düzenlemek istediğiniz etki alanının yanındaki + işaretini tıklayın. 

4. Adım: Karşınıza çıkan ekranda Hesabı Değiştir kısmına gelin. Bu kısım, cPanel üzerinden hosting disk kotası düzenleme işlemini yapacağınız yerdir. 

5. Adım: Yeni paket ayarlarını uygulamak için Değiştir butonuna basın. 

6. Adım: Disk Kotası bölümündeki ayarı değiştirin. Bu kısma gireceğiniz değer, hosting hesabınız için ayrılan toplam disk miktarı olacaktır. 

7. Adım: Son aşamada Kaydet butonuna basın. Böylelikle cPanel’de hosting disk kotası hakkında iyileştirme işleminiz gerçekleşmiş olacaktır.

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?