Bu yazımızda blogun ne olduğunu, blog açarken neler yapmanız gerektiğini ve blogunuzda dikkat etmeniz gerekenleri ele alacağız.

Blog Nedir?

Blog insanların internet ortamı üzerinden görüşlerini , bilgilerini ve olayları sundukları platformlardır. Bloglar sayesinde blog yazan kişi ve yazılanları okuyan kişi arasında bi iletişim sağlanır. Bu iletişim yazılanlara yorum şeklinde gerçekleşir.

Kişiler, topluluklar, temasal ve kurumsal olmak üzere dört adet blog türü mevcuttur.

Kişiler

Yaşadığı olayları , gündemdeki olayları internet dünyasında yayınlamak isteyen insanların oluşturduğu bloglardır. Bu bloglar en yaygın olanlarıdır.

Topluluk

Birden fazla kişinin üyelik sistemi sayesinde tek bir platformda görüşlerini sunduğu bloglardır.

Kurumsal

Şirketlerin, şirketteki haberleri, bulundukları sektör hakkındaki haberleri, yenilikleri sundukları bloglardır. Müşterileriyle samimiyet oluşturması nedeniyle şirketler tarafından oldukça ilgi çekicidir.

Temasal

Belirli bir konu üzerinde yazılan bloglardır. Bu bloglar siyaset, gündem, teknoloji, internet gibi kategorilerde olabilirler.

Blog çeşitlerini öğrendikten sonra, bloga nasıl sahip olabileceğimizi öğrenmemiz iyi olacaktır.

Bir bloga sahip olmanın iki yolu vardır.

1-) Ücretsiz hizmetlerden yararlanmak.

2-) Ücret ödeyerek kendi oluşturacağınız platformlar.

Bir bloga başlarken

Açacağınız blog tam anlamıyla sizi yansıtmalı. Diğer bloglardan alıntı özellikler, yazılar ve çeşitli argümanlar sizin blogunuzun ziyaretçiler tarafından hoşnut karşılanmamasına sebep olacaktır.

Ziyaretçilerinizin hoşnutluğunu kazanmak için blogunuzun teması , bahsettiği konular ve özellikleri uyum sağlaması gerekmektedir. Uçaklar hakkında açtığınız bir blogda günlük siyasetten bahsetmeniz blog okuyucuları tarafından pekte hoş karşılanmaz. Aynı şekilde hayatın güzelliklerinden bahsettiğiniz bir blogda siyah bir tema kullanmanızda pek hoş gözükmeyecektir. Blogu sunarken yeterince ziyaretçilerinizin yorumlarını dikkate almanızda yararınıza olacaktır.

Blogunuz olabildiğince tek konu hakkında olması da hem Google açısından hem de okuyucular açısından iyi olacaktır. Her konunun olduğu bir blog için belirli bir ziyaretçi portföyü yoktur. Buda devamlı olarak sitenizi takip eden insanların olmadığı anlamı gelir.

İçeriği bakımından doygun  bir blog sayesinde kazanç elde etmenizde mümkündür. Ayrıca blogunuz sayesinde hayran grubu da oluşturabilmeniz mümkün.

Ücretsiz hizmet sunan servisler;

Blogger, WordPress gibi platformlar sayesinde ücretsiz blog sahibi olmamız mümkündür. Bu platformlar bize subdomain şeklinde hizmet verirler. Ücretsiz olduğu için bazı kısıtlamaları vardır. Örnek verecek olursak wordpress.com dan alacağımız bir bloga reklam sunmak için kod eklemek olanaksızdır.

Blogspot.com’dan nasıl blog alabilirim? Avantajları nelerdir?

Blogspot.com’dan hizmet almak için ilk olarak bir google hesabına sahip olmamız gerekli.

Bu adrese tıklayarak ilk önce bir google hesabı edinmemiz gerekli. Gerekli formları doldurduktan sonra google hesabına sahip olabiliriz.

Blogger.com sitesinden giriş yaptıktan sonra yönetim panelinden yeni bir blog oluşturabilirsiniz.

Bloggerin avantajları şunlardır ;

-Google tarafından daha çabuk indexlenme imkanı.

-Blogla ilgilenirseniz bir google servisi olduğu için kalıcı bir hite sahip olabilirsiniz.

-Blogunuzu yönetmek oldukça kolaydır.

-HTML ve xml yapısını biliyorsanız kendi temalarınızı kullanabilirsiniz.

-Blogunuz SEF uygulamasına sahiptir. Permalink için uğraşmanıza gerek yoktur.

WordPress.Com dan nasıl blog alabilirim? Avantajları nelerdir?

WordPress.com’a girip sağ tarafta bulunan sign up now bölümüne tıklayarak wordpress.com altyapılı bir bloga sahip olabilirsiniz.

WordPress.Com avantajları ise şunlardır ;

-Dünyanın en gelişmiş blog scripti olan WordPress altyapısını kullanarak bi blog sahibi olursunuz ,

-Kullanımı kolaydır ve işlevseldir.

-Sade ve hızlıdır.

Ücretli Servisler Nasıl Kullanılır?

İsminden de anlaşılabileceği gibi bu servisleri kullanmak için belirli bir para harcamanız gereklidir. Ücretsiz servisler gibi hızlı olmamasına rağmen daha çok avantaja sahiptir. Böyle bir bloga sahip olmanız için bir alan adı ve hosting hizmetine sahip olmanız gerekmektedir.

Bu iki hizmeti daha.net adresinden edinebilirsiniz.

Ücretli hizmetlerde bir blog oluşturabilmemiz için sahip olmamız gereken bir araç daha scripttir. Dünyanın en gelişmiş blog scripti ise WordPress’tir.

WordPress nedir? Nasıl kullanılır? Avantajları nelerdir?

WordPress PHP diliyle oluşturulmuş bir blog scriptidir. Bu nedenle WordPress’i stabil ve en iyi şekilde çalıştırmak için Linux tabanlı bir hizmete sahip olmamız gerekli. Bu hizmeti edindikten sonra WordPress Türkiye sayfasından veya edindiğiniz WordPress hosting hizmetinden yararlanarak bu scripti kurabilirsiniz.

Son sürümüyle gelen özellikleriyle beraber WordPress oldukça basit ve işlevsel bir scipt haline geldi. Eklenti ve tema yönetimi, şuan yazılan yazının daha sonra yayınlanması, kolay yedekleme gibi özellikler sadece bir kaçı ve bu özellikler bile WordPress’i seçmeniz için iyi bir sebep olacaktır.

Avantajlardan daha da bahsedecek olursak;

-WordPress-Tr den indirdiğiniz dosyalarla oluşturduğunuz bir WordPress blog Türkçe olarak hizmet sunar. Bu da biz Türk kullanıcılar için oldukça yararlı bir hizmettir.

-Oldukça geniş eklenti ve tema yelpazesine sahip olan WordPress’te işinize yarayacak dolusuyla araç bulabilirsiniz. Kod bilginiz mevcut ise kendi tema veya eklentinizi de yazabilirsiniz.

-WordPress kod yapısı olacak oldukça sade ve stabil bir scripttir.

-Seo da ise kendi altyapısının sunduğu avantajlar dışında wpSeo ve All in SEO gibi oldukça gelişmiş SEO eklentilerine sahiptir.

-WordPress scripti kullanmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Lisanssızdır.

WordPress’te tema seçimi

WordPress tema konusunda oldukça gelişmişi bir scripttir. İnternetteki WordPress tema aramanızın sonucunda oldukça fazla sonuçla karşılaşırsınız. Bunun yanında WordPress’in kurulduğu anda otomatik olarak sahip olduğu default teması mevcuttur. Bu temayı kendinize göre düzenlemeniz mümkündür.

WordPress Eklenti Seçimi

Blogunuzu kontrol ettiğiniz sayfadan veya arama motorları sayesinde geniş WordPress eklenti yelpazesinden işinize yarayan bir tane seçebilirsiniz. Örnek verecek olursak sayaç, reklam yönetimi, SEO, video player eklentilerine WordPress sayesinde sahip olabilirsiniz.

Eğer Windows hosting hizmetine sahip iseniz asp olarak yazılan blog yazılımları da bulunmaktadır.

daha.net‘in her barındırma paketinde WordPress’in ücretsiz olarak geldiğini biliyor muydunuz?

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?