SSL sertifikaları ve faydaları hakkında bir çok şey öğrenin!

SSL Sertifikası Nedir?

“Güvenli Giriş Katmanı” manasına gelen “Secure Sockets Layer” (SSL), sunucu ve web tarayıcısı arasında kimlik doğrulanmış ve şifreli bir bağlantı kurmasına imkan veren bir protokoldür. İnternet ortamında çok fazla sahte yazılım ve dolandırıcı içeriklerin artması sebebiyle güvenlik önlemlerini artırma kararı alan Google, “güvenli” olarak nitelendirdiği web siteleri için SSL sertifikası sahibi olmayı zorunlu hale getirdi. Bu karar ile ”güvenli” olarak kategorize ettiği web siteleri için URL çubuğunda asma kilit işareti ile bu bilgiyi göstereceğini de bildirdi. Bu sayede web sitelerini ziyaret eden kullanıcılar kart numarası ve şifreler gibi gizlilik gerektiren bilgilerini güvenli bir şekilde site içerisinde kullanabilme fırsatı bulmuş oldular. Örneğin, bir e-ticaret sitesine girdiğimizde HTTPS yerine HTTP görüntülüyorsak, bu durum kötü niyetli saldırılara açık durumda olduğumuz anlamına gelir, çünkü tarayıcı bilgilerimizi düz metin olarak sunucuya aktarmış demektir. Bu durumda web trafiğimizi takip eden kimseler kişisel bilgilerimizi görüntüleyip, ele geçirebilirler.  SSL sertifikası varlığında bu web trafiği şifrelenir ve güvenli hale gelir. 

HTTP Nedir?

Açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” olan ve “Üstün Metin Transfer Protokolü” olarak bilinen HTTP, sunucu-kullanıcı arasındaki bilginin nasıl şekilde aktarılacağını gösteren bir protokoldür. Bu protokol otomatik olarak arama çubuğunda konumlanır. Özetle, web sayfalarını görüntüleyen protokoldür. Veri alışverişi arasındaki kurallar bu protokol aracılığı ile belirlenir. Tarayıcılar aracılığıyla adres çubuğuna internet sitesini girdiğimizde HTTP ile sunucuya talep iletilir ve bu talebe cevap geldiğinde internet sitesinin verileri kullanıcıya ulaşmış olur. Bu şekilde kullanıcı internet sitesine girmiş olur.

HTTPS Nedir?

Açılımı “Secure Hyper Text Transfer Protocol” olan HTTPS, “Güvenli Metin Aktarma Protokolü” olarak bilinir. HTTP gibi HTTPS de bir protokoldür. İkisi arasındaki fark HTTPS’de güvenlik ön plandadır. HTTP protoküne SSL sertifikası eklenmesi HTTPS’yi oluşturur. Bu sayede internet sitelerinin metinlerle kurduğu bağlantılar şifrelenir. HTTP protokolünde olduğu gibi bir internet sitesine girme talebimiz iletilir, cevapla birlikte giriş sağlanır. Buradaki farklılık HTTPS ile bağlantı kurulduğunda çok daha ağır güvenlik önlemleri vardır ve kişisel bilgilerimiz başkaları tarafından hiçbir şekilde görüntülenemez.

SSL Sertifikasına Neden İhtiyaç Duyulur?

Kişisel bilgileri çalmak için uğraşan bilgisayar korsanları nedeniyle artık sadece e-ticaret siteleri ya da finans işlemleri yapan online mecralar değil neredeyse tüm web siteleri için güvenlik son derece önemli hale geldi. Bu durumda SSL sertifikası kullanıcılara daha güvenli ve risksiz bir deneyim sunacağını göstermiş oluyor. Kişisel bilgilerini; ödeme yöntemi, kart bilgileri ya da e-posta bilgisi vermesi gereken kullanıcı, SSL sertifikasının faydaları sayesinde web sitesinin güvenli ve saldırılara karşı şifreleme uygulandığı bilgisi ile güvenli bir deneyim yaşar.

Türlerine Göre SSL Sertifikaları

Temelinde güvenlik için tasarlanan SSL sertifikaları birbirinden farklılık gösterirler. Güven düzeyine göre SSL sertifikaları sıralaması şu şekildedir:

1. DV SSL (Domain Validated)

Sitenin güvenli olduğunu garanti eden en temel SSL sertifikasıdır. Çok fazla ayrıntı barındırmadığından en uygun bütçeli SSL hizmetidir. Ticari işlemler yapan web siteleri için çok uygun görülmez.

2. OV SSL (Organization Validated)

Orta ölçekli hizmet kabul edilen OV SSL sahipleri ticari sicil belgelerini son derece net şekilde doğrulamak durumundadır. Bu sertifikalar, sertifikaya sahip işletme ile ilgili bilgileri barındırır ve ticari web sitelerinin çoğunluğu tarafından tercih edilir.

3. EV SSL (Extended Validation)

Güvenliğe maksimum düzeyde önem verenler tarafından tercih edilen sertifika türüdür. Tüketici güvenini garantilemek isteyen kişilerin kesinlikle tercih etmesi gereken SSL türü olarak sınıflandırılır. Bu sebeple en yüksek bütçeli hizmet olarak EV SSL konumlandırılmıştır.

SSL Sertifikası Hangi Yolla Güvenliği Sağlar?

Temelinde web siteleri ile kullanıcılar arasındaki güvenliği sağlayan SSL sertifikaları bu protokolü iki katman ile sağlar. Bunlar; ”şifreleme” ve ”kimlik doğrulama”dır.

Şifreleme

Kullanıcı bilgilerinin şifrelenmiş ve güvenli olarak depolandığını bildiren SSL sertifikası işlevidir.

Kimlik Doğrulama

Web sitesi sahibinin tanımlanmasını sağlayan SSL sertifikası işlemidir. Güvenlik seviyesinin en üst düzeye çıkarılması da bu yolla sağlanır.

SSL Sertifikası Neden Önemli?

Günümüzün teknoloji çağında web siteleri kullanıcılarına güvenli deneyim yaşatmak zorundadır. Güvensizlik şüphesi olan web sitelerinde ürün ve hizmet satışları hedeflenen rakamlara ulaşmakta başarısız olacaktırlar. Bunu fark eden ve önlemini alarak güvenilir bir platform oluşturan internet sayfaları çok daha tanınır hale gelerek, büyük kitlelere ulaşabilme şansına sahip olabileceklerdir.  SSL sertifikasının faydalarını öğrenmiş oldunuz.

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 16