İçinde yaşadığımız teknoloji çağında veri güvenliği birçok bakımdan önemli bir konudur. Günümüzde birçok işimizi internet üzerinden hallediyoruz. Ziyaret ettiğimiz siteler kişisel verilerimizi topluyor. Fakat güvenlik önlemleri yeterli olmadığında verilerimiz üçüncü şahısların eline geçebiliyor. Web alanında veri güvenliğini artırmak için en önemli yöntemlerden biri şüphesiz ki SSL sertifikasyon sistemidir. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Global Secure Sockets Layer (SSL) Certification Market Research Report 2022, pazardaki gelişmelere ışık tutması bakımından dikkat çekici bir çalışma. Türkçesi Küresel Güvenli Yuva Katmanı (SSL) Sertifikasyonu Pazar Araştırması Raporu 2022 şeklinde olan bu rapordan biz burada kısaca SSL Sertifikası Pazar Araştırması 2022 Raporu şeklinde bahsedeceğiz. Raporu henüz okumadıysanız konuya ilişkin önemli detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. 

SSL Sertifikası Nedir ve Ne İşe Yarar? 

Rapora geçmeden önce biraz SSL sertifikasından bahsedelim. Kısaca ifade etmek gerekirse SSL sertifikası web sitesi güvenliğini doğrulamak için kullanılan bir sertifikasyon sistemidir. İngilizce açılımı Secure Sockets Layer olan SSL’in Türkçe karşılığı Güvenli Yuva Katmanı şeklindedir. Bu sertifika en temelde, web site kullanıcılarına kimlik koruması sağlayan özel bir web kimlik doğrulama şeklidir. Site adreslerinin doğruluğunu kontrol eder ve veri iletiminde şifreleme teknolojisinden yararlanır. Böylelikle web sunucular ile tarayıcılar arasında güvenli bağlantı kurmayı sağlar. SSL protokolü bu yönüyle genel bir anahtardır. Özel anahtar ise verileri şifrelemeye ve şifreleri çözmeye yarar. Bu sayede sunucu ile tarayıcı arasında güvenli veri akışı gerçekleşir. 

SSL sertifikaları, belli bir CA (Certificate Authority) yani sertifika yetkilisi veya otoritesi tarafından verilir. Web sitelerin yanı sıra mail adresleri, şirketler veya şahıslar için de farklı doğrulama prosedürlerini kullanırlar. SSL şifreleme teknolojisi, dijital varlıkların kimliğini doğrular ve ağ üzerinden güvenli iletim sağlar. Verilerin iletim sırasında üçüncü kişiler tarafından değiştirilmediğini onaylar. SSL’de verilerin yanı sıra bağlantılar için de özel şifreleme değişkenleri vardır. İnternet ağında zararlı yazılımlardan korunmak isteyen siteler SSL sertifikası satın alma yoluyla bu konuda önemli bir adım atar. Sertifikayı kullanan sitelerde adres çubuğunda “http:” ifadesinin yerine “https:” ifadesi yer alır. 

Yakın döneme kadar bu sertifikalar daha çok online alışveriş alanında yaygındı. Fakat internette veri güvenliği ciddi bir sorun haline gelince diğer sitelerde de yaygınlaşmaya başladı. Günümüzde web sitelerin SSL sertifikası kullanmaları SEO’da önemli bir kriter. Bununla birlikte, halihazırda birçok site ücretsiz SSL sertifikası kullanıyor. Ucuz domain hosting hizmetleri kapsamında bu sertifikalara sahip oluyorlar. Ancak free SSL olarak da bilinen bu sertifikalarda güvenlik önlemleri sınırlıdır. Bu nedenle KOBİ’ler, büyük şirketler, kurumsal firmalar ve web platformları ücretli SSL sertifikalarını tercih ediyor. Bu çerçevede SSL sertifikasyonu ürünlerine yönelik talepler farklılaşıyor. SSL Sertifikası Pazar Araştırması 2022 Raporu bu değişimleri anlamada önemli bir ihtiyacı karşılamakta. 

SSL Sertifikasyonu Ürünleri Nelerdir? 

Bugüne kadar web siteler için SSL sertifikası çeşitleri ile tanışmadıysanız bunları ayırt etmede zorluk çekebilirsiniz. Nitekim SSL sertifikaları farklı doğrulama düzeylerinde çalışırlar. Sağladıkları güvenlik düzeyleri de buna bağlı olarak değişir. Yukarıda kısaca bahsettiğimiz free SSL sertifikası, yalnızca alan adı doğrulaması gerçekleştirir. Başka bir deyişle, sertifikayı isteyen kişinin koruduğu etki alanını kontrol ettiğini onaylar. SSL sertifikasyonu çeşitlerinde bunlar DV SSL’in bir türüdür. İngilizce açılımı Domain Validation olan bu sertifikalar, domain doğrulamasının dışında başka bir koruma sağlamaz. 

SSL çeşitlerinden bir diğeri OV SSL sertifikasıdır. İngilizce açılımı Organization Validation olan bu sertifika kuruluş doğrulaması gerçekleştirir. Yani sertifikayı isteyen kuruluşun kimliğini doğrular. SSL sertifikasyonu pazarında OV SSL, önemli bir kullanıcı kitlesine hitap etmekte. Özellikle KOBİ’ler tarafında bu dijital sertifika çeşidine talep yüksek. Ayrıca kişisel web siteler ile çeşitli firmalar da bu sertifikayı kullanır. Diğer taraftan, SSL sertifika türleri arasında en etkili doğrulama yöntemi ise EV SSL’dir. İngilizce açılımı Extended Validation olan bu SSL’de genişletilmiş doğrulama yöntemi mevcuttur. Yani bir taraftan OV SSL gibi kuruluşun kimlik doğrulamasını gerçekleştirir. Bir taraftan da web sitesine çok güçlü güvenlik standartları sağlar. 

SSL Sertifikası Pazar Araştırması 2022 Raporu Niçin Önemli? 

Geçtiğimiz Aralık ayında yayınlanan bu rapor, SSL sertifikasyonu pazarının son yıllarda geçirdiği değişimleri derinlemesine analiz etmekte. DV, OV ve EV SSL sertifikaları özelinde pazardaki değişimlere ışık tutuyor. Bunu yaparken pazarın mevcut durumunu tüm dinamikleriyle ortaya koyuyor. Sertifika sağlayıcıların sektördeki konumlarını ve rekabet kapasitelerini karşılaştırıyor. Aynı zamanda da ileride yaşanabilecek değişimlerin ipuçlarını veriyor. Raporda gerçek zamanlı parametrelerin yer alması bu bağlamda önemli bir nokta. Bu sayede küresel ve bölgesel aktörler için yatırım stratejileri geliştirmeye katkı sağlıyor. 

Son yıllarda web dünyasında hızlı bir büyüme ivmesi var. İnternet üzerinden yayın yapan site sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle pandemiden sonra perakendecilerin önemli bir bölümü online satışa başladı. Bu nedenle WordPress e-ticaret site kurulumu konusunda yoğun bir talep oluştu. Siteler arasında rekabet arttıkça hizmet kalitesi ve güvenilirlik en önemli parametreler haline geliyor. Bu çerçevede dijital sertifikasyon pazarında da ciddi bir büyüme olduğunu görüyoruz. Web siteler örneğin artık free SSL ile kullanıcılarına yeterli bir güvenlik standardı sunamayacaklarının farkında. KOBİ’ler, büyük işletmeler ve devlet kurumlarında da OV SSL kullanımı giderek artıyor. Bu çerçevede SSL Sertifikası Pazar Araştırması 2022 Raporu ile sertifika sağlayıcılar pazardaki değişimleri daha iyi anlayabilir. Bu sayede daha kazançlı iş kararları alabilirler. 

Covid-19 SSL Sertifikası Pazarını Nasıl Etkiledi? 

Raporun en önemli odak noktalarından biri SSL sertifikası pazarında Covid-19’un yarattığı değişimlerdir. Raporda pandeminin etkileri hem küresel hem de bölgesel düzlemde ele alınıyor. Ortadoğu ve Afrika pazarında Körfez Ülkeleri ile Mısır’daki değişimleri görüyoruz. Kuzey Amerika pazarında ABD, Meksika ve Kanada var. Güney Amerika pazarında en çok Brezilya dikkat çekiyor. Avrupa pazarında Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya’nın yanı sıra Türkiye ve Rusya da yer alıyor. Asya-Pasifik pazarında ise Çin, Japonya, Hindistan, Kore, Vietnam, Tayland, Avustralya gibi büyük pazarlar mevcut. Bu pazarlarda büyük oyuncuların pandemi sürecinde geliştirdiği stratejiler de dikkat çekici. Bu stratejiler raporun 1. bölümünün 8. kısmında mevcut. Burada ilk olarak pandemi sürecine ilişkin genel analizlerle karşılaşıyoruz. Ardından pandeminin sektördeki değişimlere etkisini görüyoruz. 

2020 yılında tüm dünyaya yayılan Covid-19 pandemisi gerçekten de tüm sektörleri etkiledi. Ancak bu etkiler her coğrafyada aynı sonuçları doğurmadı. Nitekim Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında büyüme gerçekleşirken Asya-Pasifik’te gerileme yaşandı. SSL Sertifikası Pazar Araştırması 2022 Raporu bu bağlamda önemli bir boşluğu doldurmakta. Nitekim raporun 5, 6 ve 7. bölümleri Covid-19’un farklı bölgelerdeki farklı etkilerine dikkat çekiyor. Yer verdiği SWOT analizleriyle sertifika sağlayıcılarının yatırım kararlarına ışık tutuyor. 5. bölümün 4. kısmı Kuzey Amerika pazarını ele almakta. Ardından Avrupa pazarındaki değişimler geliyor. Pazar oyuncularının net gelir ve brüt kâr oranları bu noktada dikkat çekici. 6. kısımda Çin, 7. kısımda Japonya, 8. kısımda Ortadoğu ve Afrika pazarlarına ilişkin değerlendirmeler mevcut. Sonraki kısımların odağında Hindistan, Güney Amerika, Güney Kore ve Güneydoğu Asya pazarları var. 

SSL Sertifika Otoritelerini Daha Yakından Tanımak İster Misiniz? 

Günümüzde SSL sertifikaları web sitesinin güvenilirliğini ispatlamanın en etkili yöntemlerinden biri. Peki sertifika veren otoriteleri daha yakından tanımak ister misiniz? SSL Sertifikası Pazar Araştırması 2022 Raporu bu konuda da çok önemli bilgiler sağlıyor. Örneğin GoDaddy 1997 yılından bu yana hizmet veren bir internet domain servisidir. Halihazırda milyonlarca kullanıcıya alan adı satışı gerçekleştirmekte. Raporun 8. bölümünün 2. kısmı GoDaddy firmasını ele alıyor. Şirket profilinin yanı sıra SSL sertifikasyonu ürün profillerini ve uygulamalarını inceliyor. 2017-2022 arası dönemde satışlarını, gelirlerini ve brüt kâr marjını analiz ediyor. 

Pazarın bir diğer büyük oyuncusu Actalis’tir. 2009 yılından bu yana Actalis, İtalya merkezli Aruba Group bünyesinde hizmet vermekte. SSL sunucu sertifikaları alanında Actalis de uluslararası tanınırlığa sahip. Başta İtalya olmak üzere birçok coğrafyada web siteler Actalis ürünlerine ilgi gösteriyor. İtalya’da devlet kurumları da özellikle Actalis’i tercih ediyor. SSL Sertifikası Pazar Araştırması 2022 Raporu Actalis hakkında da önemli veriler sağlamakta. Raporun 8. bölümünün 3. kısmının odağında Actalis var. Bu kısımda şirket profilinin yanı sıra SSL sertifikasyon ürünlerini ve uygulamalarını görüyoruz. 2017 ile 2022 arası dönemde satış, gelir ve brüt kâr marjındaki değişimleri de öğreniyoruz. 

Raporda ayrıca Entrust Datacard, DigiCert, GlobalSign, Trustwavek gibi diğer büyük oyunculara ilişkin önemli veriler mevcut. Devam eden kısımlarda TWCA, Certum, Comodo, Symantec, IdenTrust gibi büyük oyuncuların geçirdiği süreçleri görüyoruz. Network Solutions, Let’s Encrypt, StartCom ve Secom Trust gibi büyük oyuncuların yaşadığı süreçler de bu bağlamda önemli. SSL Sertifikası Pazar Araştırması 2022 Raporu bu konularda derinlikli analizler içeriyor. 

SSL Sertifika Sağlayıcılarına Tavsiyeler 

Raporun dikkat çeken özelliklerinden biri de SSL sertifika sağlayıcılarına yönelik tavsiyeleri. Bunlardan birkaçına kısaca şu şekilde yer verelim. 

  • Pazardaki gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edin. 
  • Kullandığınız stratejileri kâr odaklı yeni kararlarla revize edin. 
  • Ürün kapsamlarına uygun yeni iş stratejileri geliştirin.
  • Ürünlerin performanslarını daha da optimize edin.
  • Yatırım kararlarınızı sağlam temeller üzerine oturtun. 
  • Alt pazarlar için ürün yelpazenizi genişletin.
  • Müşterilerinizin tercihlerini derinlemesine analiz edin. 
  • Pazardaki fırsatlara karşı farkındalıklarınızı artırın. 

Rapora Nasıl Ulaşılır? 

Rapora ulaşmak için öncelikle aşağıdaki linki tıklamalısınız. Karşınıza çıkacak ekranda ilgili kısımları doldurup satın alma işlemi gerçekleştirdiğinizde rapora ulaşabilirsiniz. 

https://www.marketinsightsreports.com/single-report/122811284758/global-secured-socket-layer-certification-market-research-report-2022-impact-of-covid-19-on-the-market

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 1