Plesk Panel, kullanıcıların web sitelerini, alan adlarını, e-posta hesaplarını ve diğer barındırma ile ilgili görevleri tek bir arayüzden yönetmelerini sağlayan bir kontrol panelidir. Dünya genelinde oldukça popülerlik kazanan, Linux ve Windows kullanan kişilere sunulan bir hosting sistemidir. Plesk panel kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır.
Panel, sunucuda veya bilgisayarınızda bulunan verilerin yedeklenmesini kolaylaştırırken, güvenliğinin de sağlanmasına yardımcı olur. Plesk, web posta, CRM ve ERP gibi çeşitli uygulamaları sunucunuza kurmanıza olanak sağlar. Aynı zamanda WordPress, Joomla ve Drupal gibi web uygulamalarını kurup basit bir şekilde yönetebilirsiniz. Plesk Panel, çeşitli büyüklükteki işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için ölçeklendirilebilir. İster evinizde kullanın isterseniz de şirketinizde her türlü işleminizi rahat bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz Plesk panel sürümü bulunmaktadır.
Plesk panel kullanıcıları, sunucularına yüklemek istedikleri dosyaları kolay bir şekilde indirebilir ve yönetebilirler. E-postaların yapılandırılması ve yeni e-posta adreslerinin oluşturulması ve yönetimi konusundaki işlemleri gerçekleştirmenize destek olur. Yedekleme zamanını dilediğiniz gibi ayarlamanıza olanak tanıyan kontrol paneli kurulumu da oldukça basittir.
Plesk Panel Kurulum Aşamaları
Sunucuma plesk panel nasıl kurabilirim? diye düşünüyorsanız yazının devamını okuyarak ihtiyacınız olan konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Plesk panelin kurulumu iki farklı yöntem ile gerçekleştirilebilir. Web tabanlı yükleyici olarak adlandırılan sistemde Plesk sitesinden destek almanı gerekmektedir. Web sitesini kullanarak yapılan yükleme işlemi, en basit yöntemdir. Bir diğer kurulum tekniği ise komut satırı yükleyicisidir. Bu yöntem daha karmaşıktır, ancak yükleme işlemi üzerinde size daha fazla kontrol sağlar. Bu yöntemi kullanarak Plesk’i yüklemek için, Plesk yükleyicisini indirmeniz ve ardından paneli komut satırından çalıştırmanız gerekir.
Windows kullanıcısı iseniz, Plesk panel kurulumu için ilk adımınız yönetici olarak Windows sunucunuza giriş yapmaktır. Sonrasında Plesk kurulum dosyasını indirmeniz gerekmektedir. Plesk kurulum dosyasına ulaşabilmeniz için Plesk’in web sitesini ziyaret etmelisiniz. Plesk’i indirme aşamasının ardından dosyayı sunucunuzdaki bir dizine kaydetmeniz önemlidir. Plesk kurulum dosyasını çalıştırarak kuruluma başlamalısınız. Plesk kurulumunu çalıştırmak için plesk-installer.exe dosyasına çift tıklamanız gerekir. Devamında yapmanız gereken işlemler için Plesk kurulum sihirbazı sizi yönlendirecektir.
Plesk kurulumu yapmadan önce verilerinizin kaybolmaması için yedeklemeniz gerekmektedir. Sabit bir IP adresine sahip olmanız Plesk kurulumunda ihtiyacınız olan önemli bir noktadır. Sunucu güvenlik duvarınızda 80, 443, 8443 ve 8447 numaralı portları açmanız Plesk’in düzgün çalışabilmesi için önemli bir adımdır.
Linux kullanıcıları için de Pleks panel kurulum aşamaları benzer şekildedir. Linux’a giriş yaparken kök kullanıcı veya sudo yetkisine sahip bir kullanıcı olmanız önemlidir. Sonraki aşamada ise sistem paketlerinizi güncellemeniz gelmektedir. Sistem paketlerini güncellemek için yazabileceğiniz komut “sudo apt update” şeklindedir. Plesk sunucusunda belirli yazılımların yüklü olduğundan emin olmak için “sudo apt install software-properties-common curl” komutunu kullanmalısınız. Kurulum dosyasını indirmek için resmi websitesini kullanmanız güvenilir bir seçenektir.
Plesk Kurulumu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sunucunuzun birden fazla alan adı varsa, Plesk’in kurulum sürecinde hangi alan adını kullanmak istediğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Plesk’in güncelleştirilmemiş ilk sürümleri, sınırlı kaynaklara sahip bir sunucuya kurulum yaparken işlemlerinizi oldukça kolaylaştırır. Plesk’in yazılımını satın almadan önce test etmek için ücretsiz deneme sürümünü inceleyebilirsiniz.
Plesk’i kurmadan önce CPU, bellek ve depolama gibi donanım kaynaklarına sahip olup olmadığınızı kontrol etmeniz önemlidir. Kontrol panelinin hatasız bir şekilde çalışması için sunucunuzun belirtilen nitelikleri karşılaması gerekmektedir. Plesk kontrol paneli oldukça güçlü bir yazılımdır ve sunucunuza kurduğunuz bu panelin güvenliğini sağlamak için önlemler almaya özen göstermeniz gerekir. Plesk’i güvence altına almak için güçlü parolalar kullanmak, iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek ve Plesk’i en son güvenlik yamalarıyla güncel tutmak gibi en iyi önlemleri aldığınızdan emin olmanız önerilir.
Plesk kontrol paneli, ücretsiz deneme sürümü, abonelik ve sürekli lisans seçenekleriyle sizlerin kullanımına sunulur. İhtiyaçlarınıza en uygun lisans türünü belirlemeniz ve seçimi bu yönde gerçekleştirmeniz kurulum esnasında dikkat etmeniz gereken hususlardan biridir. Plesk kurulum işlemi tamamlandıktan sonra yapılandırmanız gerekir. Yeniden yapılandırma aşaması, kullanıcı hesaplarınızın, etki alanlarınızın ve e-posta adreslerinizin ayarlanmasını içeren bir dizi işlem yapmanız anlamına gelir. Plesk yapılandırıldıktan sonra, web sitelerinizi ve etki alanlarınızı yönetmek için kontrol panelini gönül rahatlığıyla kullanmaya başlayabilirsiniz.
Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 1