Bloğunuz için tema seçiminin nasıl yapılacağını ve seçtiğiniz temayı nasıl yükleyeceğinizden bahsetmek istiyoruz.

Öncelikle bloğunuz için tema seçimini nasıl yapacağınız konusunda kısa kısa fikirler verelim. Blog yazmak yalnızca yazının kalitesinden, içindeki grafiklerden oluşmaz yazdığınız yazının görsel olarak okuyucunun ilgisini çekmesi ve okuyucu yazınızı okurken gözünün yorulmaması en önemli olaydır eğer uzun bir yazı yazmışsanız ve bloğunuzun tasarımı göz yorucu renklerden seçilmiş ise yazıyı isterse padişah yazmış olsun yine de okuyucunun ilgisini çekmeyecektir.

Kişisel olarak söylemek gerekirse, günde birçok blog geziyorum ve gezdiğim blogların yazarlarının kim olduğunu veya ne kadar içeriğe sahip olup olmadığı ile ilgilenmiyorum. Bir bloğa girdiğimde ilgilendiğim ilk şey sitenin tasarımı ve gerçekten göze yumuşak gelip gelmemesi çünkü uzun bir yazı okurken eğer gözünüz yorulursa gerçekten kendinize işkence yapmış oluyorsunuz başka bir şey değil. Bu tip durumlarda benim gibi düşünen ve hareket eden birçok kişi olduğunu biliyorum insanlar siteye giriş yapıyorlar eğer göz yorucu renk seçimleri yapılmış ise anında siteden çıkıyorlar kısacası yazan kişinin emeği boşuna gidiyor.

Bu nedenle tema seçimi yaparken,

-Temanın kesinlikle soft (yumuşak) renklerden oluşmasını tercih edin. Renk çemberi denilen olay aslında tema renklerinin seçiminde sizin için bulunmaz Hint kumaşı değerinde. “Color wheel” olarak arama yaptığınızda karşınıza renk çemberleri gelir, tema seçimi için renk uyumu çok önemlidir bu nedenle konu başlığımız ile çok ilgili olmasa da size renk uyumundan bahsetmek istiyoruz, renk uyumunun olmadığı bir temayı seçmiş olsanız bile kendiniz tema renklerini düzenleyerek renkleri uyumlu bir hale getirebilirsiniz.

Renk seçimi yaparken,

-Contrast (karşıt) renkler kullanabilirsiniz, karşıt renk olarak biliyoruz aklınıza ilk olarak siyah-beyaz geliyor ancak belirtmeliyiz ki onlar renk değil ve bir tema sadece siyah-beyaz renklerden oluşur ise kesinlikle o tema kaos yaratacaktır. Bu nedenle, mavi-turuncu kullanabilirsiniz, mavinin mor turuncunun ise kırmızı ve sarı ile uyumlu oldukları düşünülür ise karşıt renklerin yanı sıra bu uyumlu renkleri de seçebilirsiniz. Karşıt renk kullanırken olayı nötrleştirmek için “gri” renk kullanmanızı öneririz, mesela arka planı gri, header kısmı mavi, sidebar kısmı turuncu olan bir tema çok hoş bir görüntü oluşturacaktır.

Yine renk seçimi yaparken sizlere hazine değerinde bir adres vermek istiyoruz. Adobe’nin sunmuş olduğu bir hizmet bu, 2006 yılından beri hizmet vermekte ve renk seçimi konusunda kafası karışan tasarımcılar için tam bir hazine değerinde. https://color.adobe.com/tr/create/color-wheel adresine girdiğinizde birçok renk görüyorsunuz sol kısımda bulunan panelden kendiniz yeni bir renk yaratabilirsiniz isterseniz hali hazırda yaratılmış olan en çok kullanılan renkleri de seçebilirsiniz. En popüler ve en çok oy alan şeklinde iki kategori var gördüğünüz gibi bu kategorilerde yüzlerce renk var bunlardan birisini seçerek temanızı olağanüstü bir hale getirmeniz mümkün.

Renk konusunda baya bir detaya girdik çünkü bir temanın en önemli olayı renktir bunun dışında, temanızın tüm tarayıcılara uyumlu olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Mesela İnternet Explorer tarayıcısı çoğu temayı bozuk gösterir çünkü tema yapımcıları genelde temalarını yaparken bu sürüme dikkat etmezler ancak internet kullanıcılarının hala büyük bir çoğunluğunun ie kullandığını belirtirsek sitenizin ie tarayıcısına da uyumlu olmasının önemini anlamış olursunuz. Bildiğiniz gibi internet explorer, edge, google chrome, mozilla firefox, opera gibi birçok web tarayıcısı mevcut ve doğal olarak tek tek bunları bilgisayarınıza kurup temanızı test etmeniz çok zor bu yüzden yine hazine değerinde bir adres verelim, https://www.browserling.com/ bu adrese girerek sitenizi test edebilirsiniz.

Tema seçimi için önemli olan ipuçlarını toparlayacak olursak, temanın renk uyumu, temanın tarayıcılarda uyumlu olarak görünmesi, temanızın responsive olması ki birçok kişi hala küçük çözünürlüğü kullanıyor ve temanızı iyi yansıtan bir logonuzun olması önemlidir.

Blog denildiğinde akla doğal olarak wordpress gelir. Dünyada kullanılan en yaygın, en güvenilir blog scripti wordpress’tir. Bu nedenle wordpress kullanıcılarının nasıl blog temalarını değiştireceği konusu anlatalım.

Öncelikle https://www.wordpress.org/ adresine giriyoruz çünkü birbirinden güzel temaları bu adreste kolaylıkla bulabilirsiniz. Siteye girdikten sonra “Extend” kısmına giriyorsunuz oradan da “Themes” kısmına tıklıyoruz. Sağ kısımda en çok tercih edilen temalar var şimdi onlardan en çok tercih edilen “pixel” temasının kurulumunu yapalım.

Tema linkine tıkladıktan sonra, download diyerek tema dosyasını indiriyoruz

Ftp dizininizi yönetmek için size önerebileceğimiz en kullanışlı program CuteFTP‘dir bu program sayesinde rahat bir şekilde ftp dizininize dosya gönderebilirsiniz.

Ftp dizininize bağlandıktan sonra, public_html/wp-content/themes kısmına pixel temasının dosyalarını yolluyoruz. Tabi pixel teması .zip formatında iniyor klasöre çıkartmayı unutmayın.

Temamızı themes klasörüne attıktan sonra http://siteadi.com/wp-admin adresine giriş yaparak admin panelinize giriyorsunuz.

Görünüm > Temalar kısmına giriş yapıyorsunuz.

Attığınız temayı buluyorsunuz ve 3 seçenek orada bulunuyor, temayı etkinleştirmek için etkinleştir, ön izleme yapmak için ön izleme ve temayı silmek içinse sil seçeneğini kullanabilirsiniz.

Son olarak etkinleştir diyoruz ve sitemizin teması değişiyor. Hepsi bu kadar.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?