Teknolojideki hızlı gelişmelerle birlikte internet kullanımı her geçen gün artıyor. Günümüzde marka ve işletmeleri tanımanın en etkili yollarından biri web sitelerini ziyaret etmektir. Web siteler aynı zamanda da işletmelere büyüme konusunda çeşitli avantajlar sağlıyor. Özellikle hedef kitleye ulaşmada dijital dünyanın imkanları geniş. Halihazırda WordPress site yapımı konusunda en önemli platformlardan biri konumunda. Bu yazımızda WordPress site kurmak isteyenlerin çok işine yarayacak bazı bilgiler derledik.

WordPress Nedir?

En basit tanımıyla WordPress, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir. Bu özelliği sayesinde dünyanın en yaygın içerik yönetim sistemlerinden biridir. Herhangi bir yazılım bilgisi gerektirmez. Sadece temaları entegre etmeyle güzel bir site oluşturmaya imkan verir. WordPress site yapımı oldukça basittir. Hatta son derece işlevsel ve donanımlı web siteleri oluşturmaya da imkan verir. Dünya genelinde 75 milyondan fazla web sitesinin kurulumu WordPress ile gerçekleşmiştir.
İnternet kullanıcıları WordPress sayesinde site kurmak için çok fazla efor harcamaz. Ayrıca fazla teknik bilgiye de gerek yoktur. Amatör sitelerin yanı sıra profesyonel web siteleri için de WordPress site yapımı süreci oldukça pratiktir. Kurumsal web sitelerinin yanı sıra e-ticaret siteleri ya da kişisel bloglar için de WordPress birçok çözüme sahiptir. Üstelik bu çözümlerin birçoğu ücretsizdir. Bu da WordPress’le site kurmayı daha ekonomik hale getirir. 

Adım Adım WordPress Kurulum Rehberi

WordPress site yapımı için ilk adım, sitenin ana içeriğini belirlemektir. E-ticaret sitesi, kurumsal web sitesi, kişisel blog ya da ne tür bir web sitesi tercih ediyorsanız bunu baştan belirlemelisiniz. Bu bağlamda domain seçimi de önemlidir. Eğer kısa, akılda kalıcı, benzersiz ve telaffuzu kolay bir alan adı seçerseniz daha isabetli bir seçim yapmış olursunuz. Bu seçimi yaparken domain sorgulama yapmanız gerekir. Domain name müsaitse kayıt işlemi yapma imkanı elde edersiniz.
Web sitenizin ihtiyaçlarına uygun bir hosting hizmeti seçimiyle bu süreç biter. Böylelikle WordPress site yapımı için diğer aşamalara geçebilirsiniz. Bu noktada, otomatik ve manuel şeklinde iki farklı yöntem söz konusudur. Otomatik kurulum için;

  • Site görünümü ve yönetim paneli Türkçe olacaksa WordPress’in son sürüm Türkçe paketini indirin.
  • Ardından WinRar ya da WinZip gibi bir program aracılığıyla paketi açın.
  • Açtığınız dosyanın içeriğini sunucuya yükleyin. 
  • Tarayıcının adres satırına site ismini girerek otomatik kurulumu başlatın. 
  • Ekranda çıkan yönergeleri takip ederek kurulum işlemini bitirin.

Manuel kurulum için;

  • WordPress’in son sürüm Türkçe paketini indirin ve paketi açın. 
  • wp-config-sample.php dosyası notepad ya da benzeri bir basit yazı işlemcisiyle gelir. 
  • define(DB_NAME, veritabanı adı’) kısmına veritabanının adını yazın. 
  • Kullanıcı adı kısmına veritabanına erişmek için gerekli kullanıcı adını yazın. 
  • Şifre kısmına şifre yazın. 
  • define(DB_HOST, localhost) kısmı genellikle localhost olarak bırakılır. Bu konuda bir sorun yaşarsanız hosting firmanızla iletişime geçin. 
  • wp-config-sample.php dosyasının adını wp-config.php şeklinde değiştirin. Ardından dosyaları sunucuya yükleyin.
  • Tarayıcı adres çubuğuna {www.siteadresi.com}/wordpress/wp-admin/install.php yazarak yönergeleri takip edin. Böylelikle kurulum işleminiz başarıyla biter. 

WordPress Site Yapımı İçin Gerekenler

Tüm sistemler gibi WordPress’in de stabil ve sorunsuz çalışması için bazı konulara dikkat etmek gerekir. Her şeyden önce, web sitelerinin dijital dünyadaki ismi olan alan adları önemlidir. Web kullanıcılarının sitelere erişmesi alan adları sayesinde olur. Alan adlarının farklı uzantıları vardır. Bunlar arasında en yaygın olanları .com, .org ve .net uzantılarıdır. 
WordPress site yapımı aşamasında hosting seçimi de önemlidir. İnternet sitelerindeki dosyalar ve görseller hosting hizmeti kapsamında sunucuda barınır. Web site yayınının domain name’den sonraki en önemli aşaması hosting hizmetidir. Çünkü seçtiğiniz hosting paketi sitenizin vereceği hizmetleri doğrudan etkiler. Kilit konularda belirleyici bir rol üstlenir.
WordPress site kurulumlarında genellikle Linux tabanlı hosting paketleri ön plandadır. Ancak WordPress siteler için özel olarak konfigüre edilmiş WordPress hosting hizmetlerinden de yararlanmak mümkündür.
WordPress sisteminin verileri depolama noktasında veritabanına ihtiyacı vardır. Veritabanı içinde çeşitli tablolarda farklı veriler yer alır. Böylelikle sistem sorunsuz şekilde çalışır. Seçtiğiniz hosting paketinde MySQL veritabanı varsa bu hizmete ayrıca gerek duymazsınız. 

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 19