Tarihsel Bazda HTML Validasyonu Geçmişi.

İlk orijinal versiyonu, Nick Kew tarafından Webthing şirketi için yazılmıştır. Daha sonra webthing şirketi bu sistemi tüm kullanıcıların faydalanması için valet.webthing.com adresinde duyurmuş ve Site Valet adında basit bir arayüz ile kullanıcıların hizmetine sunmuştur.

Site Valet, webmaster ve web yazılım geliştiricilerini için kurulmuş olan ilk online araçtır. 1996 da online olarak hizmete başlayan bu servis, 1997 yılında htmlhelp.com üzerine taşınmıştır. 2000′li yıllarda, Validation’un şu anki halini almasında en önemli faktör kuşkusuz Nick Kew’dir. SQL database sistemi ile çalışan bu yazılımın hayata geçmesi ile validation’un webmasterlar ve web geliştiricileri için artık hayati bir önemi söz konusudur.

Neden Validasyon?

Çevrenizde gördüğünüz birçok internet sitesi, çeşitli kişiler tarafından, çeşitli programlar ile birlikte kodlanır. İnternet dünyasının hızla geliştiğini göz önünde bulunduracak olursak validation’un ne kadar hayati önem taşıdığını şu şekilde izah edebiliriz. İnternet siteleri için alt yapı ve tasarım ne kadar önemli ise, iyi bir sitenin en az hatalar ile yapılmasıda bir o kadar önemlidir. Önceleri sadece html siteler ve basit tasarımlar ile birlikte siteler oluşturulurken artık, Ajax ile güçlendirilmiş, php, asp tabanlı ve görsel olarak mükemmel internet siteleri yapmak mümkün. Değişmeyen tek şey sitede ki mevcut hataların kontrolünü yapmak ve onları düzeltmek. Peki benim sitemde bir sürü hata var neden bunu düzeltmeliyim? diye sorabilirsiniz, bunun cevabını ise şu şekilde verelim; günümüzde sitelerin alt yapısı ve tasarımı hariç diğer önemli faktör arama motoru optimizasyonu yani seo.

Diyelim ki sitenizin hedef keywordü “hosting” ve google aramalarında 3. sırada çıkıyorsunuz, sizin bir üstünüzdeki sitede mevcut html validation hataları söz konusu fakat buna rağmen sizin üst sıranızda, sizin de sitenizde validation hataları var ise bunları düzeltip seo açısından sitenizin üstündeki siteyi geçmeniz için çok büyük bir adım atmış oluyorsunuz. Kısacası arama motorları en kaliteli, en iyi ve en sorunsuz içeriğe sahip siteleri biraz daha önemsiyor.

Profesyonellik Validationdan Geçiyor.

Önceleri internet explorer validation konusunu pek önemsemez ve sitelerin valid html olması bu kadar tartışılmaz idi, firefox’un piyasaya girmesi ile birlikte firefox birçok valid hatayı gördü ve bu durum mevcut düzeni büyük bir biçimde etkiledi. İnsanlar sitelerini yaparken veya ücretli bir şekilde yaptırırken yalnızca sistemin alt yapısına ve tasarımına dikkat eder, aldıkları hizmetin kalitesini buna göre değerlendirirlerdi. Ancak artık yazılım ve tasarım konusunda uzmanlaşmış olan kişiler, sitelerini valid html olarak düzenledi ve mevcut rekabete bir kulvar daha katılmış oldu.

Sitemdeki Hataları Nasıl Bulabilir, Nasıl Düzeltebilirim?

Öncelikle, http://validator.w3.org/ adresine giriyorsunuz, eğer siteniz online olarak yayına başlamış ise, sadece Validate by url seçeneğini seçmeniz yeterli, eğer siteniz tasarım aşamasında ve local olarak görüntüleniyor ise, Validate by file upload seçeneğinden sitenizin dosyalarını validator’a okutabilir ve sitenizde hata olup olmadığına bakabilirsiniz.

Örneğin bir deneme yapalım ve nasıl çözüleceğini gösterelim. http://validator.w3.org/ adresine validate by url seçeneğini seçerek arama kısmına, http://www.daha.net/ yazıyoruz. Firmamızın sitesinde şuan için 46 adet valid hata söz konusu. Result yani sonuç kısmında sistem bize şu şekilde bir uyarı veriyor; Result:46 Errors, 6 warning(s)  yani 46 hata mevcut ve 6 tane de uyarı söz konusu. Peki bu uyarı ve hataları nasıl görüntüleyeceğim? Jump To:Validation Output kısmına tıklayarak tüm hataları görüntülemeyi sağlayabilirsiniz.

Mesela “Line 73, Column 206: Attribute “onload” exists, but can not be used for this element.” bu şekilde bir hata başlığı ile karşılaştığınızda, sitenizin 73′ncü satır ve 206′ncı sütununda bir hata söz konusu ve nedeni de bu element için onload olarak …” border=”0″ alt=”Live Help” onload=“statusImagesLiveHelp[statusImagesLiveHel bu veriyi kullanamamız kısacasıbu onlad=” kısmı bu element ile uyumsuz ve bu nedenle valid hatası söz konusu. Bu hataları çok kolay bir şekilde giderebilir ayrıca kod bilginizi geliştirebilir hemde yeni birşeyler öğrenmiş ve pratik kazanmış oluyorsunuz.

Validation CSS Hataları

Validation hataları sadece html hatalar değildir, bu hatalar ayrıca sitenizin css dosyalarında da çıkabilmekte. Örneğin yazdığınız bir css kodunu kapatmadığınızda veya yanlış birşey eklediğinizde gözle görülür bir sorun oluşmasada sitenizde, bunu validator’da test edebilir ve hemen css hatalarınızı giderebilirsiniz. Css hatalarını kontrol etmek için şu adımları takip etmekte fayda var, validate by url olarak +http://siteadi.com/style.css”>siteadi.com/style.css olarak css dosyanızı okutabilirsiniz veya yine yukarıdaki şekilde file upload seçeneğini seçerek css dosyanızı upload edebilir ve hangi hataların olup olmadığını görerek düzenlemeye başlayabilirsiniz.

Son olarak, validation’un ne yararları var ve ne için düzeltilmelidir ondan bahsedelim. Daha önce belirttiğimiz gibi valid bir site valid olmayan bir siteden seo açısından bir adım öndedir. Bunun dışında, profesyonel gözle siteniz irdelendiğinde eğer valid ise yine diğer sitelere göre bir adım önde olacaktır. Sitem doğru ve hatasız çalışıyor diye düşünüyor ve valid hatalardan haberiniz yok ise mutlaka validator’a girmeli ve sitenizi kontrol etmelisiniz.

Validator Araçları

Sitenizin sürekli valid olup olmadığını kontrol etmeniz açısından sitenize çeşitli uygulamalar eklemeniz mümkün bunu da yine http://www.w3.org/QA/Tools/ bu adrese girerek yapmanız mümkün. Girmiş olduğunuz adreste karşınıza 3 çeşit valid kontrol geliyor, bunlar yazımızda da bahsettiğimiz MarkUp Validator yani Html Validator, Link Checker (hyper linkleri kontrol edebilirsiniz bu adresten) ve CSS Validator bu bölümden de sitenizin css hatalarını kontrol edebilirsiniz. Unutmadan ekleyelim, validator’un css kontrolünü sağlayan sistem mozilla firefox’un kendisidir bu yüzden validator kullanıcılarına mozilla firefox önerir.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?