Bilgisayarların veya akıllı telefonların elektronik sistemlerindeki geçici bellek bölümüne cache ya da önbellek denir. Bilgisayar ve işletim sistemleri üzerinde gerçekleşen işlemler ilk olarak cache’de yazılı olarak bekler. Verileri geçici olarak saklayan cache, kullanıcı aynı işlemi tekrarlamak istediğinde işlemi daha hızlı gerçekleştirmeyi sağlar. Bu kadar faydalı bir işe yarayan önbellek hakkında internet kullanıcıları cache nedir diye merak eder.

Cache Nedir?

Kısaca ifade edecek olursak cache, kullanıcıların web sitelerine yaptığı girişin ardından sitedeki içerikleri ve görselleri kopyalar. Bilgisayardan, tabletten veya akıllı telefondan web sitesine giriş yapan kullanıcılar sitenin başlangıçta geç açılmasından şikayet eder. Oysa bu sürede cache tarafında kopya oluşur. Böylelikle sonraki ziyaretlerde siteye çok daha hızlı erişim gerçekleşir.
Web sitelerindeki videoların cache üzerine kopyalanması gerçekleştiğinde tekrar açılması önbellek üzerinden gerçekleşir. Bu da örneğin video izleme deneyimini daha nitelikli hale getirir. Cache nedir diye merak edenler, önbellek kapasitesini de merak eder. Çünkü önbelleklerin de belirli bir kapasitesi vardır. Eğer kapasitesi dolarsa cihaz yavaşlar. Bu yüzden cache kapasitesi yüksek cihaz kullanmak pek çok bakımdan daha faydalıdır.
Önbellek bilgisayar, tablet ve akıllı cep telefonlarının işlemcisinde yer alır. İşlemcilerin özelliklerine göre önbellek özellikleri farklılaşır. Diğer yandan RAM olarak bilinen belleğin de cache’ye yardımcı olması gerekir. Böylelikle sistem çok daha hızlı çalışır. 

Önbelleğin Sağladığı Yararlar Nelerdir?

Cache nedir diye merak edenler, önbelleğin yararlarını da merak eder. Kısaca belirtmek gerekirse internet kullanıcılarının da web sitesi sahiplerinin de buluştuğu önemli bir nokta vardır. Bu da sitede daha hızlı bir ziyaret deneyimine ulaşmaktır. Hızlı çalışan web siteler hem ziyaretçileri hem de site sahiplerini daha mutlu eder. Cache kullanmanın en önemli faydası şüphesiz ki sağladığı hız avantajıdır. Böylelikle kullanıcı deneyimlerinde iyileşme gerçekleşir.
Diğer taraftan, web sitesinin cache üzerinden çalışması sunucularda rahatlama sağlar. Böylelikle sunucunun trafiği tolere etme imkanı artar. Bu sayede ağ maliyetleri de düşer. Site hızının artması Google arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer almasına da katkı sağlar. SEO çalışmalarını olumlu yönde etkiler. 
WordPress Hızlandırmak isterseniz tıklayınız.

Önbellek Temizliği Nasıl Yapılır?

Cache nedir diye merak edenler önbellek temizliğinin nasıl yapıldığını da merak etmekte. Nitekim kullanıcıların cihazlarından açtıkları web sitelerinde veri güncellemesi gerçekleşmişse cache temizliği yapmak gerekir. Bu sayede önbellekte saklı içeriklerde güncelleme gerçekleşir. Eski verilerin yerine yeni veriler geçer. Cache temizliğini ihmal ederseniz cihazınızda çok fazla veri birikir. Bu da yavaşlamaya neden olur ve size zaman kaybettirir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için cache temizliğini ihmal etmemelisiniz.
Önbellek temizleme, cihazlara ve tarayıcılara göre farklılık gösterir. Bunun yanı sıra bazı internet sitelerinde ücretsiz olarak bulunan önbellek temizleme programları da bu konuda faydalıdır. Dilerseniz bu programları indirerek cache temizliğinizi kolayca gerçekleştirmeniz mümkün.
Teknolojiyle iç içe olmanın hayatımıza en büyük getirilerinden biri şüphesiz ki cep telefonlarıdır. İnternet kullanıcıları daha çok cep telefonları üzerinden web sitelerini ziyaret eder. Ancak cep telefonunuzun önbelleğini temizlemezseniz hızlı bir internet deneyimi yaşayamazsınız. Önbellekteki veriler ziyaret ettiğiniz web sitesindeki görselleri ve videoları daha hızlı açsa da önbelleğin de bir kapasitesi olduğunu unutmamalısınız. 
Web Sitenizi İyileştirmenin Yolları içeriğimize de göz atabilirsiniz.

DNS Cache Temizleme

DNS cache önbellek kullanıcıların girdikleri web sitelerinin IP adreslerini kopyalayıp saklar. Dolayısıyla DNS adreslerini belirli aralıklarla önbellekten temizlemek gerekir. Kullanıcıların nadiren giriş yaptıkları web sitelerine ait IP adreslerinin önbellekte kalması gereksiz bir alan işgaline neden olur. 
Microsoft işletim sistemi cache temizliği, komut istemiyle yapılabilir. Başlat menüsünde bulunan komut istemi ya da Çalıştır kısmına cmd yazarak komut alanını açabilirsiniz. Bu kısma ipconfig/flushdns yazıp enter yaparsanız “Windows IP configuration successfully flushed the DNS Resolver Cache” ifadesi çıkar. Bunun anlamı, DNS cache bellek temizliğinin gerçekleştiğidir. 

Microsoft Internet Explorer Cache Temizleme

Windows işletim sisteminde web tarayıcı olarak kullanılan Internet Explorer’da girilen web sitelerinin verileri önbellekte yer alır. Belirli aralıklarla önbellek temizliği yapılması tarayıcının hızını artırır. 
Internet Explorer’da cache temizleme için tarayıcının sağ üst köşesinde bulunan Araçlar kısmını tıklayın. Güvenlik sekmesi ve Geçmişi Temizle kısmını tıkladığınızda internet dosyaları ve web sitesi dosyalarını Sil butonuyla kolayca temizlersiniz. 

Google Chrome Cache Temizleme

Google Chrome önbellek temizleme işlemi için tarayıcınızın sağ üst köşesindeki üç noktayı tıklayarak Ayarlar sekmesine gidin. Açılan pencerenin solundaki Güvenlik ve Gizlilik sekmesini tıkladıktan sonra Tarama Verilerini Temizle butonuna basın. Böylelikle önbellek verileri temizlenir.

IOS Cache Önbellek Temizleme

Önbellek akıllı cep telefonlarının hızını doğrudan etkiler. Cihazların önbelleğinin düzenli olarak temizlenmesi cihazın hızlı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda da şarj süresini uzatır. Bu temizliği Safari tarayıcınızın Ayarlar kısmını açarak Geçmişi ve Web Sitelerini Temizle kısmından kolayca yapabilirsiniz. 

Sıfırdan Başlayanlar İçin CDN Rehberi yazımızdan da faydalabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 51