İnternet üzerinden faaliyet gösteren web sitelerinde zaman zaman performans düşer. Site hızını yavaşlatan teknik nedenler ve yanlış kullanım şekilleri ziyaretçilerin web sitesinde kötü bir deneyim yaşamasına neden olur. İnternette hangi alanda faaliyet gösterirseniz gösterin, web sitenizin performansını daima takip etmeniz gerekir. Web sitenizi iyileştirmenin yolları bir taraftan performans düşüklüğüne iyi gelir. Bir taraftan da sitenize kazandıracağınız her ilave özellikle ziyaretçilerinize daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunarsınız.

Web sitesi sahiplerinin büyük bir bölümü, site kurulumu ile işlerinin bittiğini düşünme eğilimindedir. Sitenin tema seçimi, temanın yüklenmesi, diğer eklentilerin hazırlanmasıyla birlikte işlerinin tamamlandığına inanırlar. Oysa siteniz yayında kaldığı sürece iyileştirme yolları üzerinde düşünmeniz gerekir. Çünkü teknik ve diğer nedenlerle aslında tüm web sitelerinin performansları zamanla düşer. Bu durum bir süre sonra siteye trafik kaybettirebilir. Üstelik internette artan rekabet koşulları nedeniyle sitenize yeni özellikler kazandırıp rakipleriniz karşısında öne çıkmanız gerekir. Yapmanız gereken iyileştirmeleri ne kadar erken fark edip gerçekleştirirseniz rekabette o kadar avantaj elde edersiniz. Bu yazımızda web sitenizi iyileştirmenin yolları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

Sayfa Yükleme Hızını Artırmalısınız

Web sitesinin hızı günümüzde internet dünyasının en önemli konularından biri haline geldi. Nitekim internet kullanıcılarının web sayfasını terk etmelerinde en önemli nedenlerden biri sayfanın geç yüklenmesidir. Dolayısıyla iyi web sitesi nasıl olmalı diye merak edenler ilk olarak hız konusuna dikkat etmeli. Özellikle mobilde bu durum çok daha belirleyicidir. Günümüzde mobil internet kullanımı hızla artıyor. Ve bu durum web siteleri mobil hızlarını artırma konusunda aksiyon almak zorunda bırakıyor. Kullanıcıların büyük bir bölümü için sitenin ilk birkaç saniyede sayfa yüklemesi sitenin kalitesi açısından önemli bir göstergedir. Süre uzadıkça kullanıcılarda siteyi terk etme isteği artar.

Web sitenizi iyileştirmenin yolları içinde hız konusu e-ticaret sitelerini çok daha fazla etkilemekte. Günümüzde e-ticarete ilgi artarken online alışveriş sitelerinin sunduğu alışveriş deneyimlerinde standartlar yükseliyor. Siteniz yavaş çalışıyorsa, sayfalar ve görseller geç açılıyorsa ziyaretçilerin sitenizden alışveriş yapma isteği azalacaktır. E-ticaret sitelerinde sayfa hızı hem trafiği hem de ciroyu doğrudan etkileme gücüne sahip bir konudur. Bu nedenle site yöneticilerinin hız kontrolünü düzenli şekilde yapmaları gerekir. Hızı yavaşlatan sorunların çözümünü de bir an önce sağlamak önemlidir.

Web sitenizin hızını artırmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek için Google PageSpeed Insights platformunu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu platformda ilgili kısma sitenizin alan adını girdiğinizde siteniz için hız testini ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Hız testinin ardından sitenizin skorunu masaüstünde ve mobilde ayrı ayrı görebilirsiniz. Hızı artırmak için neler yapmanız gerektiğini de aynı ekranlardan kolayca öğrenebilirsiniz. Bunlar içinde çözebileceğiniz konuları mutlaka çözmelisiniz. WordPress tabanlı bir siteniz varsa WordPress hızlandırma konusunda faydalı bilgiler için linki tıklayabilirsiniz.

Önbellek (Cache) Kullanmalısınız

Web sitenizi iyileştirmenin yolları içinde etkili bir diğer yöntem önbellek kullanmaktır. İnternet dünyasında cache olarak bilinen önbellek uygulaması özellikle site hızlandırma konusunda çok faydalıdır. Sitenizdeki tüm sayfa ve dosyaların küçültülmüş formlarından oluşan önbellek, ziyaretçileri gereksiz zaman kaybından kurtarır. Cache etkinleştirme sayesinde veri tabanınızdaki sorgu sayısı ciddi ölçüde azalır. Eğer WordPress tabanlı bir siteniz varsa sitenize hız eklentilerini rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Bu eklentilerin bir kısmı ücretsizdir ve kolay bir kullanım deneyimi sunar. Daha gelişmiş çözümler için ise ücretli eklenti veya özelliklerden yararlanabilirsiniz. Önbellek nedir diye merak ediyorsanız daha geniş bilgiler için linki tıklayabilirsiniz.

Mobil Uyumluluğu Sağlamalısınız

İnternet kullanıcılarının önemli bir bölümü internete mobil cihazlar üzerinden erişim sağlamakta. Web sitenizin mobil uyumluluğunun olması kullanıcı deneyimleri açısından önemli bir avantajdır. Kaldı ki mobil uyumluluk 2021 yılından bu yana SEO’da önemli bir sıralama kriteri haline geldi. Bu özelliğe sahip olmayan sitelerin SEO’da ve organik trafikte başarı şansı artık çok düşük. Etkili web sitesi tasarımı nasıl olmalıdır diye merak ediyorsanız mobil uyumluluğu kesinlikle gözetmelisiniz. Dahası mobil hız skoru da sitenin arama sorgu sayfalarında konumunu etkileyen önemli bir kriterdir. Bu konuda sitenizin durumunu değerlendirmek için Google mobil uyumluluk testinden yararlanabilirsiniz.

İyi bir web sitesinde olması gereken özellikler konusunda hazır siteler birçok bakımdan avantaj sağlıyor. Ancak yine de hazır site alırken responsive tasarımının, yani mobil uyumluluğunun olduğundan emin olmalısınız. Bu sayede bu konuda ileride önemli bir sorun yaşamazsınız. Siteyi internete yükleme yapmadan önce gerekli testleri de tamamlamalısınız. Nitekim sitenin responsive tasarımının olması hız konusunda yeterli değildir. Seçtiğiniz temada gereksiz çok fazla detay varsa responsive tasarımın bile hız konusunda yetersiz kalması mümkündür. Temanız eğer mobilde CSS ve JavaScript kodlarına müdahale imkanı sağlamıyorsa ileride bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Web Sitenizi Olabildiğince Basitleştirmelisiniz

İnternet dünyasında her gün yüzbinlerce yeni web sitesi yayına başlıyor. Bu artış nedeniyle siteler arasında rekabet zorlaşıyor. Kullanıcılarına kolay ve basit bir web deneyimi sunan siteler bu rekabette doğal olarak avantaj sağlıyor. Bu konu özellikle e-ticaret siteleri için çok daha önemli. Nitekim internet üzerinden eğer ürün veya hizmet satışı gerçekleştirecekseniz kullanıcılarınıza kolay alışveriş deneyimi sağlamanız şart. Çünkü kullanıcılar internet üzerinden alışveriş yaparken zihinlerinin fazla karışmasını istemez. Satın almak istedikleri ürünleri kolayca bulup ödeme işlemini kolayca gerçekleştirmek isterler. Kafa karıştıran sayfalar, yönlendirmeler, butonlar satın alma davranışından vazgeçmelerine yol açar. Dolayısıyla e-ticaret siteleri için web iyileştirme yöntemleri sitenin trafiğini ve cirosunu doğrudan etkiler.

Bu bakımdan sitenizin kategori ağacı fazla kalabalık olmamalı. Kategori sayısı olabildiğince az, kategori isimleri ise olabildiğince birleştirici olmalı. Bu konularda kesin sayılar vermemiz güçtür. Ancak yine de e-ticaret sitelerinde ortalama 7-8 kategorinin olduğunu ve bunun yeterli olduğunu görüyoruz. Kırılımlarda ise en fazla 10 başlığı aşmamakta yarar var. Sitenizde ayrıca arayüz, statik sayfalar, SSS bölümü ve diğer sekmeler de olabildiğince basit olmalı. Web sitenizi iyileştirmenin yolları konusunda bunlara dikkat ederseniz sitenizi 18 yaşındaki bir genç de 50 yaşındaki bir kullanıcı da rahatlıkla kullanabilir.

Teknik açıdan baktığımızda, web sitenizde tema özelliklerinin fazla olması CSS kodları ve JavaScript konusunda ciddi bir sorun teşkil eder. Temanın farklı kısımlarında kullanılan görseller http isteklerini artırır. Bu nedenle CSS ve JavaScript kodlarının yüklenmesi uzun sürer. Oysa sitenizde basit bir tema kullanırsanız bu sorunların birçoğunu zaten hiç yaşamazsınız. Web sitenizi iyileştirmenin yolları bağlamında sitenizi olabildiğince basitleştirmeyi ihmal etmemelisiniz. Bazı durumlarda hız sorunu tema seçiminden kaynaklanabilir. Ve temaya müdahale şansınız olmayabilir. Böyle bir durumda web sitenizi iyileştirmenin yolları bağlamında tema değişikliği yapmak daha iyi bir çözümdür.

Görsel İletişime Önem Vermelisiniz

İnternet siteleri ziyaretçilerle sadece yazılı iletişim kurmazlar. Yazılı iletişim web sitelerinde elbette önemli bir yer tutar. Ancak görsel iletişim çoğu zaman yazılı iletişimden daha önemlidir. Ziyaretçilerde bir sayfayı okuma isteğinin oluşması için ilk mesajın görsel iletişimle verilmesi gerekir. Örneğin sitenizde kampanya düzenlemişseniz kampanya görselinin metinden daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Hazırladığınız içerik dil yönünden güçlü olsa bile öncelikle görsel iletişim açısından dikkat çekici olmalı. Bu nedenle web sitenizi iyileştirmenin yolları bağlamında görsel iletişimin önemini ihmal etmemelisiniz.

Sitenizde ilgi çeken görseller kullanırsanız görsel iletişim olanaklarından etkin şekilde yararlanırsınız. Böylelikle ziyaretçileriniz daha fazla sayfa tıklar, sitenizde daha fazla zaman geçirirler. İnternet mağazanızın mümkün olduğunca etkili bir biçimde oluştururken performansını optimize etmek için tüm görsellerin yüksek kaliteli olmasını sağlamalısınız. Bununla birlikte, web sitenizi iyileştirmenin yolları bağlamında görsellerin boyutuna ve yükleme şekline de dikkat etmelisiniz. Nitekim hiçbir görseli sıkıştırmadan yüklememelisiniz. Kayıt şeklinde ise web için uygun formatları tercih etmelisiniz. Bu konularda yapacağınız ihmaller sitenizde ileride hız sorunlarına yol açar.

Büyük Boyutlu Görseller Kullanmamalısınız

Ziyaretçilerin web sitesindeki deneyimlerini iyileştirmenin ve geçirdikleri süreyi artırmanın en güzel yöntemlerinden biri elbette ilgi çeken görseller kullanmaktır. Fakat bunu yaparken dosya boyutuna özellikle dikkat etmelisiniz. Çünkü web sitelerde hız ve performans sorunu yaratan en önemli nedenlerin başında büyük boyutlu görseller gelir. Bazen bilgisizlik, bazen de yanlış tercihlerden dolayı web sitelerde yüksek boyutlu görsel dosyaların sayısı artıyor. Ne var ki web sitenizi iyileştirmenin yolları görsel boyutu aşırı yüksek olduğunda etkili sonuçlar doğurmaz.

Web sitelerde küçük dosyaların indirme hızları her zaman için daha yüksektir. Sitenize görsel yüklemeden önce sıkıştırma programlarından yararlanırsanız bu bağlamda önemli bir avantaj elde edersiniz. Bu konuda örneğin Optimizilla ve TinyPNG gibi siteler ile WP Smush gibi eklentiler çok işinize yarar. Web sitenizi iyileştirmenin yolları ve özellikleri görsel optimizasyon konusunda birçok fırsat içerir. Nitekim sitenizde görsel optimizasyon yapmak için dilerseniz Gzip sıkıştırmasından da yararlanabilirsiniz. Bilgisayarınızdaki Zip dosyalarına benzer şekilde Gzip sıkıştırması da dosyalarınızı küçültür. Böylelikle sitenizin hızı daha da artar.

404 Sayfalarını Azaltmaya Çalışmalısınız

Web sitelerinde herhangi bir nedenle artık olmayan sayfalar için 404 yönlendirmesi kullanılır. Bu nedenle sitenizde özel bir 404 sayfasının olması gerekir. Bu hem internet kullanıcıları hem de arama motorları açısından önemlidir. Web siteleri yayınlarına devam ettikçe çeşitli nedenlerden dolayı bazı sayfalarda yayın sona erer. Sitenizde özel 404 sayfanız olduğunda kullanıcılar aradıkları sayfanın artık olmadığını öğrenirler. Bununla birlikte sitenizde 404 sayfalarının sayısı artmaya başladığında arama motorları bu durumu olumsuz değerlendirir. Web sitenizi iyileştirmenin yolları içinde sitenizde 404 hatası veren sayfaları mutlaka bulup incelemelisiniz. Bu sayfaları site haritanızdan temizlerseniz web iyileştirme bağlamında başarı dereceniz artar.

Hemen Çıkma Oranını Düşürmelisiniz

İnternet dünyasında bounce rate olarak da bilinen bu oran sadece SEO ve ADS alanında önemli bir gösterge değildir. Aynı zamanda da web sitenizin iyi bir kullanıcı deneyimi sunup sunmadığını gösterir. Nitekim bir web sitesinde sayfada kalma süresinin uzun olması, kullanıcının o sayfayla ilgili iyi bir deneyim yaşadığına işaret eder. Ayrıca kullanıcıların her oturumda kaç sayfayı gezdikleri de önemli bir veridir. Gezdikleri sayfa sayısının yüksek olması sitenin sağladığı kullanıcı deneyiminin iyi olduğuna işaret eder. Son yıllarda Google, bounce rate ve oturum başına gezilen sayfa sayısı gibi değerlere daha fazla önem vermeye başladı. Bu değerleri analiz ederek sitenin kullanıcılar için yararlı olup olmadığına bakıyor. Arama motoru sorgularında siteleri sıralarken bu değerleri de dikkate alıyor.

Sitenizde hemen çıkma oranını düşürmek için sayfalarınızı daha çekici hale getirmeniz gerekir. Web sitenizi iyileştirmenin yolları bu bağlamda da faydalı olacaktır. Yazımızın devamında ele alacağımız sayfa içi düzenlemelerin gereğini yerine getirirseniz SEO’da da mutlaka avantaj elde edersiniz. Örneğin yazı tipi ve boyutları, kısa cümle ve paragraf yapısı gibi konular bounce rate düşürme konusunda faydalı yöntemlerdir. Hemen çıkma oranı konusunda elde edeceğiniz başarılar sitenizin diğer önemli metrik değerlerini de olumlu yönde etkileyecektir.

Yazı Tipi ve Boyutlarına Dikkat Etmelisiniz

Sitenizde ziyaretçilerin hemen çıkma oranı yüksekse bunun bir nedeni içerikleri okuma güçlüğü olabilir. Web sayfalarında kullanılan yazı tipleri bazen okunurluğu düşürür. Örneğin iç içe geçen harfler, el yazısı ve benzeri yazı tipleri algı güçlüğü yaratır. 10 punto ve altındaki harf boyutlarını ise ekranı büyütmeden okumak zordur. Bu da ziyaretçinin yazıyı okumaktan vazgeçip sayfayı terk etmesi sonucunu beraberinde getirir. Web sitenizi iyileştirmenin yolları içinde yazı tipi ve boyutlarına da özellikle dikkat etmelisiniz. Yazınızda uygun stilde ve büyüklükte alt başlıklar kullanmanız da okunurluğu kolaylaştırır.

Kısa Cümle ve Paragraf Yapısı Kullanmalısınız

Web sitenizde eğer çok uzun cümle ve paragraf yapıları kullanırsanız bu durum ziyaretçi davranışlarını olumsuz etkiler. Uzun yapıları belki masaüstünde normal karşılıyor olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki ülkemizde ve dünya genelinde mobil internet kullanımı hızla artıyor. Web sayfanızda uzun cümle ve paragraf yapıları mobilde çok daha uzun görünür. Bu durum mobil kullanıcılarının içeriğinizi henüz okumadan sıkıcı bulmalarına neden olabilir. SEO açısından baktığımızda, bir paragraftaki maksimum kelime sayısının 150’yi geçmemesi gerekir. Ancak siz yine de olabildiğince kısa paragraflar oluşturmaya dikkat edin. Maksimum 80-90 kelimelik paragraflar diğerlerine oranla çok daha kolay okunur.

İçeriklerinizin SEO Uyumuna Önem Vermelisiniz

Web sitelerde SEO uyumluluğu organik trafik açısından kritik bir öneme sahiptir. Sitenizde ürün, marka, kategori ve blog sayfaları SEO uyumlu olmadığında daha düşük bir erişim imkanına sahiptir. Sayfa içeriklerinizi SEO ile uyumlu hale getirmek için farklı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Eğer WordPress tabanlı bir siteniz varsa sitenize ekleyeceğiniz Yoast eklentisi bu konuda çok faydalı olacaktır. Yoast’tan bu şekilde yararlanma imkanınız yoksa, kendinize WordPress tabanlı bir demo site oluşturup Yoast’ı kullanabilirsiniz. Veya SEO uyumlu içerik üretimi konusunda profesyonel hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Sitenizde SEO uyumlu sayfa sayısı arttıkça web sitenizi iyileştirmenin yolları konusunda başarı düzeyiniz mutlaka artacaktır.

Açılış Sayfalarındaki Düşüşler İçerik Optimizasyonunun Habercisidir

Web sitenize gelen ziyaretçilerin en çok hangi sayfalar üzerinden geldiğini Google Analytics üzerinden Açılış Sayfaları kısmında görebilirsiniz. Bu kısmı düzenli olarak takip ettiğinizde trafikteki değişimleri doğru değerlendirme imkanınız artar. Web sitenizi iyileştirmenin yolları içinde bu takip içerik optimizasyonu konusunda fikir verir. Bir açılış sayfasının trafiğinin giderek düşmesinin birçok nedeni olabilir. Örneğin Google’ın yaptığı her algoritma güncellemesi SERP’leri az ya da çok etkiler. Veya rakip siteler daha güzel bir içerikle sizi geri planda bırakmış olabilir. Açılış sayfalarındaki düşüşleri takip ederseniz sayfaları zamanında optimize etme imkanınız olur. Yapacağınız her iyileştirme düşüşü durdurup sayfanın yeniden yüksek trafik çekmesine katkı sağlayacaktır.

Sitenizde Düşük Dönüşüm Oranına Sahip Sayfaları Tespit Etmelisiniz

Web sitesinin faaliyetleri devam ettikçe sayfa sayıları doğal olarak artar. Ancak sayfa sayısının artması her zaman trafik artışı sağlamaz. Web sitelerinde bazı sayfalar çok düşük bir dönüşüm oranına sahiptir. Bu durumu takip ve analiz etmeyi de ihmal etmemelisiniz. Nitekim Google Analytics, web sitenizin farklı cihazlar, sitede gezinme ve araması için optimize etmenize yardımcı olur. Sitenizde düşük dönüşüm oranına sahip sayfaları Google Analytics ile belirlerseniz bu konuda beyin fırtınası yapma imkanınız oluşur. Bu sayfalarda sağlayacağınız her iyileştirme tüm web sitenizi olumlu etkiler.

Hizmet Verdiğiniz Alanla İlgili İçerikler Üretmelisiniz

Web sitenizi trafik yönünden iyileştirmenin yolları içinde yeni içerik üretimi önemli bir yöntemdir. Hazırlayacağınız her içerik yeni kitlelere ulaşmak için bir fırsat yaratır. Fakat içeriklerin konusunu ve hedef anahtar sözcük seçimini iyi yapmanız gerekir. Arama motoru algoritmaları, hizmet verdiğiniz alanla ilgisi olmayan içeriklere şüpheyle yaklaşır. Alanınızla ilgili ve site içi linklerle desteklenmiş içerikleriniz ise algoritmaların daha fazla dikkatini çeker. Bu da içeriklerinizin daha fazla kullanıcıya ulaşmasına katkı sağlar. Ayrıca aynı konu hakkında birden fazla içerik üretmemelisiniz. Bu durumu da algoritmalar olumlu değerlendirmez. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilgili içerikleri tek bir içerikte birleştirip diğerlerine 301 yönlendirmesi yapmanız gerekir.

İçerik Güncellemelerini İhmal Etmemelisiniz

Web sitenizi iyileştirmenin yolları içinde içerik güncellemeleri sürece canlılık ve dinamizm katar. Nitekim web sitesinde hizmet alanıyla ilgili içerik yayınlamak çok önemlidir. Ancak içeriğin güncel olması da içerik kalitesi kadar önemlidir. Özellikle içeriğinizde paylaştığınız verilerin daima güncel olması gerekir. Web sitenizi iyileştirmenin yolları içinde bu tür güncellemeler arama motoru algoritmalarının sitenize bakışını olumlu yönde etkiler. Unutmayın ki Google için en değerli bilgiler SEO ile uyumlu en güncel bilgilerdir. İçeriğinizdeki bilgiler güncelliğini yitirdiğinde algoritmalar bunu fark edip sayfanıza düşük bir indeks değeri atayabilir.

Eski içeriği güncellemek sitenizin diğer metrik değerlerini optimize etmek için de yeni fırsatlar yaratır. Fakat üst üste ve çok sık güncelleme yapmamalısınız. Çünkü algoritmalar bu güncelleme şeklini olumsuz bir durum olarak değerlendirir. Dahası Google’a göre şirketinizin dijital ortamdaki görünürlüğünü uluslararası alanda geliştirmek istiyorsanız dijital içeriğiniz çevrilmiş ve ayrıca yerel kitleye göre uyarlanmış olmalıdır. Yurt dışına hizmet verecekseniz içeriklerinizde bu konuya da dikkat etmelisiniz. Siteniz üzerinden yurt dışına satış hizmeti gerçekleştiriyorsanız içeriklerinizi yerel kitleye göre optimize etmeyi de hiçbir zaman unutmamalısınız.

Hakkımızda Sayfanızı Güncel Tutmalısınız

İnternet kullanıcılarının ve arama motoru botlarının sitenizi tanımak ve değerlendirmek için baktığı ilk sayfaların başında Hakkımızda sayfası gelir. Bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıların işletme hakkında bilgi edinmesinin en kolay yolu Hakkımızda sayfasını tıklamaktır. Bu sayfa genellikle sitenin kurulum aşamasında hazırlanır. Ve daha sonra pek akla gelmez. Oysa web sitelerin de operasyonları zaman içinde farklılaşır. Siteler örneğin yeni ürün veya hizmet satışına başlayabilir. Daha önce yaptıkları ürün veya hizmet satışlarını ise sonlandırabilirler. Bu gibi durumlarda Hakkımızda sayfasını güncelleyerek hem ziyaretçiler hem de arama motorlarıyla etkin bir iletişim kurmanız gerekir. Siteniz eğer daha önce hizmet vermediği yeni bir alana giriş yaptıysa Hakkımızda sayfanızda bunu belirtirseniz birçok bakımdan avantaj elde edersiniz.

Web Sitenizi İyileştirmek İçin Program Yapmalısınız

Google’a göre internette yer almaya hazırlanan çoğu işletmelerin karşılaştığı en büyük zorluk plan oluşturmadır. Bu zorluğu web sitenizi iyileştirmenin yolları konusunda da yaşamanız mümkün. Teknik nedenler, kötü içerikler veya yanlış müdahaleler nedeniyle web sitelerin performansları zamanla düşer. Web sitesi iyileştirmeleri aslında belli bir devamlılık ve bütünlük gerektiren işlerdir. İyi bir internet sitesi nasıl olmalı diye merak edenler bu işlerin genellikle tek seferlik olduğunu düşünme eğilimindedir. Oysa web sitesi iyileştirmeleri ancak tüm yöntemlerden düzenli olarak yararlandığınız zaman başarılı olur. Böylelikle siteniz her zaman güncel ve kullanışlı kalır. Dönüşüm oranlarınız yükseldikçe cironuz da artmaya başlar.

Web sitenizi iyileştirmenin yolları bağlamında bazı rutinlerinizin ve bir programınızın olması bu noktada çok fayda sağlar. Örneğin site hız testi ve iyileştirmesi bu rutinler içinde en önemlilerinden biridir. Ayrıca önbellek temizliği, veri tabanını gözden geçirme, kütüphane dosyalarını inceleme konularında da belirli rutinleriniz olmalı. Bu konularda belli bir program hazırlarsanız tüm süreçler daha sağlıklı ilerler. Örneğin aylık iş planınız içinde hangi kontrolleri ve iyileştirmeleri ne zaman yapacağınıza ilişkin bir program oluşturabilirsiniz. Böylelikle hem işler düzgün ilerler hem de geri kaldığınız noktaları daha kolay belirlersiniz. Yaptığınız iyileştirmelerin ardından sitenizi ücretsiz veya diğer SEO araçları üzerinden test etmeyi de ihmal etmeyin. Bu sayede çalışmalarınızın verimliliğini ölçme imkanınız olur.

Hosting Seçimi Web Sitesi İyileştirmelerini Doğrudan Etkiler

Web sitenizi iyileştirmenin yolları konulu bu yazımızda son olarak hosting seçiminin önemine de kısaca işaret etmek istiyoruz. Nitekim web sitelerin hızlarını etkileyen konulardan biri de hosting seçimidir. Oysa “ucuz hosting” başlığı altında hizmet veren firmaların önemli bir bölümü site hız sorunlarına etkin çözümler üretememekte. Ayrıca sunucu ile siteniz arasındaki bağlantının hiç kopmaması gerekir. Olası bir kopma anında hosting firmasının soruna ivedilikle çözüm üretmesi gerekir. Alanında uzman olmayan hosting firmaları ile çalışmak bu gibi durumlarda istediğiniz teknik desteğe ulaşmanızı zorlaştırır. Dolayısıyla hosting firması seçimi yaparken firmanın teknik uzmanlığına mutlaka dikkat etmelisiniz.

Bazı durumlarda web sitenizi iyileştirmenin yolları yeterince başarılı sonuçlar vermez. Aldığınız hosting hizmeti ve kullandığınız sunucu yetersizse farklı bir çözüm bulmanız gerekir. Hosting seçimi ve sunucuyla ilgili tüm teknik destek talepleriniz için dilerseniz daha.net ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz. 2010 yılından beri hosting alanında hizmet veren daha.net teknik destek konusunda nitelikli çözümlere sahip. 7/24 hizmet veren teknik destek ekibimiz web sitenizi iyileştirmenin yolları konusunda hosting ve sunucu tarafında ihtiyaç duyduğunuz çözümleri sizlere sağlayacaktır.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 2