Hosting türlerinden biri olan bayi hosting, sahip olduğu avantajlar ve dezavantajlarla hosting hizmetleri alanında dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle hosting satışı yapmak isteyen kişiler veya işletmeler bayi hosting hizmetlerini tercih ediyor. Böylelikle adeta küçük bir hosting firması gibi hizmet verebiliyorlar. Yönetecekleri kaynaklar ise satın aldıkları paketlere göre değişiyor. Eğer birden fazla web sitesine sahipseniz her biri için ayrı bir hosting paketi satın almanıza gerek olmayabilir. Satın alacağınız tek bir bayi hosting paketiyle bir taraftan sitelerinizin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Bir taraftan da kullanmadığınız hesapların satışını yaparak hosting maliyetinizi düşürebilirsiniz. Bayi hostingin avantajları ve dezavantajlarını bilirseniz bu gibi durumlarda en doğru kararları almanız kolaylaşır. Bu yazımızda, bayi hostingin avantajları ve dezavantajları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

Bayi (Reseller) Hosting Nedir?

Öncelikle kısaca bayi hostingden bahsedelim. Nitekim “Bayi hosting nedir?” sorusu hosting alanına yeni giriş yapacak kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biridir. Aslına bakarsanız, diğer hosting hizmetlerinde olduğu gibi bayi hosting de bir tür barındırma hizmetidir. Bu hizmette de en temelde, web sitelerin internet üzerinden yayın yapması için gerekli dosyaları sunucuda barındırma hizmeti verilir. Ancak bayi hosting hizmetinde önemli bir farklılık vardır. Bu hizmetten yararlananlar, sahip oldukları depolama alanı ve bant genişliğini birden fazla web sitesini barındırmada kullanabilirler. Bu yönüyle bayi hosting hizmetinden yararlananlar adeta küçük bir hosting firması gibidir. Satın aldıkları kaynakları farklı sitelere dağıtabilir, müşterileri için özel kaynaklar hazırlayabilirler.

Bilişim sektöründe bayi hosting hakkında reseller hosting ifadesi de sıkça kullanılır. Reseller ifadesi bayi sözcüğünün İngilizce karşılığıdır. Her iki kullanım şekli de bilişim sektöründe oldukça yaygındır. Bayi veya reseller hosting hizmetinden yararlananlar, satın aldıkları paketin içeriğine göre farklı miktarlarda kaynak kullanma imkanı elde ederler. Hosting firmaları bu hizmeti verirken kendi kaynak miktarlarını ve donanım özelliklerini dikkate alırlar. Buna bağlı olarak bayi hosting hizmetinden yararlanacak hesap sayısı değişir. Bu durum bayi hostingin avantajları ve dezavantajları ile yakından ilgilidir. Web sitelere verilecek hosting hizmetinin kapsamına göre bayi hostingin kaynak büyüklüğüne dikkat etmek gerekir. Bayi hosting fiyatları da sunulan hizmetin kapsamına göre değişir.

Bayi Hosting Nasıl Çalışır?

Hosting hizmetleri alanında bayi hostingin nasıl çalıştığı da merak konusudur. Nitekim bayi hosting ürünleri bu hizmetin çalışma şeklinden doğrudan etkilenir. Aslına bakarsanız, reseller hostingin çalışma şekli ile diğerleri arasında barındırma hizmeti açısından çok önemli bir farklılık yoktur. Ancak bayi hostingde sunucu bölümlenmesi vardır. Bu hizmeti diğerlerinden farklılaştıran esas neden de sunucu bölümlenmesidir. Bayi hostingin avantajları ve dezavantajları sunucu bölümlenmesinden dolayımsız olarak etkilenir. Kısaca ifade edecek olursak bu bölümlenme, özel yazılımlar sayesinde gerçekleşir. Böylelikle daha küçük parçalar üzerinden farklı web sitelerini sunucuda barındırmak mümkün olur. Her web sitesinin kaynak ihtiyacı uygun sınırlar ölçüsünde karşılanır.

Bayi hostingde web sitelere sunulacak kaynakların büyüklüğü hizmet sahibi tarafından belirlenir. Ancak bazı durumlarda web sitelerin de hosting hesaplarını yönetme imkanı söz konusudur. Kaynakların yetersiz kalmaya başlaması durumunda hizmet sahibinin hosting firmasıyla iletişime geçmesi gerekir. Bu noktada bayi hostingin avantajları ve dezavantajları birbiriyle yakından ilgilidir. Bayi hostingde avantaj sağlayan bir özelliğin ihmal sonucu dezavantaj haline gelmesi çok kolaydır. Özellikle site sayısı artmaya başladığında kaynaklar ve donanımlar yetersiz gelmeye başlar. Hatta bazen yeni bir fiziksel sunucuya bile ihtiyaç oluşur. Bu gibi konularda hizmet sahibinin bayi hostingin avantajları ve dezavantajları konusunda farkındalıklarını yüksek tutması gerekir.

Diğer taraftan, bayi hosting ile paylaşımlı hosting arasındaki ilişki de merak konusudur. Aslına bakarsanız, bu iki hosting hizmeti arasında önemli bir farklılık vardır. Nitekim paylaşımlı hostingde yalnızca bir alan adı için hesap açma imkanı vardır. Oysa bayi hosting birden fazla siteyi barındırmaya imkan sağlar. Bayi hostingin avantajları ve dezavantajları içinde bu durumu hem olumlu hem de olumsuz yönde değerlendirmek mümkündür. Bu hizmeti kullanan sitelerin her biri için ayrı bir hosting hesabı vardır. Fakat bu durumu VPS hosting ile karıştırmamak gerekir. Çünkü VPS teknolojisinde sanallaştırma işlemleri söz konusudur. Ve bu işlemleri sunucu üzerinden gerçekleştirmek gerekir. Oysa bayi hostingde sunucu müdahaleleri oldukça kısıtlıdır.

Bayi Hostingin Avantajları Nelerdir?

Bayi hostingle ilgili bu genel bilgilerin ardından yazımızın bu kısmında bayi hostingin avantajları ve dezavantajları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. İlk olarak avantajlarından bahsetmek gerekirse bunları kısaca şu şekilde ifade edebiliriz.

  • Satın aldığınız kaynakları farklı sitelerle ortak kullanırsınız.
  • Hosting hesaplarına tek panelden erişim sağlarsınız.
  • Maliyetinizi azaltırsınız.
  • Hosting satışında deneyim kazanırsınız.
  • E-posta servislerini yönetirsiniz.

Şimdi bu avantajları kısaca açıklayalım.

Kaynakların Ortak Kullanımı

Bayi hostingin en önemli avantajı, satın aldığınız kaynakları ortak kullanmaya imkan tanımasıdır. Birden fazla web siteniz varsa bu size büyük bir avantaj sağlar. Web sitelerin kaynak ihtiyaçları çeşitli durumlara göre değişir. Bayi hostingin avantajları ve dezavantajları kaynakların ortak kullanımıyla yakından ilgilidir. Kaynak ihtiyacı artan siteler için ek kaynakları zamanında sağlamamak hız ve performans düşüklüğüne neden olur. Bayi hostingin bu avantajı sayesinde web sitelerinizde gereksiz kaynak kullanımını azaltırsınız. Böylelikle kaynak ihtiyacı fazla olan sitelerinize daha fazla kaynak sağlarsınız.

Tek Panelden Erişim

Bayi hostingin en önemli avantajlarından biri de tek panelden erişim imkanıdır. Böylelikle içinde barındırdığı web sitelerin tümünü tek bir kontrol paneli üzerinden yönetmek mümkündür. Web site yönetiminde hesap sayısı arttıkça tüm siteleri tek bir panel üzerinden yönetme kolaylığı daha önemli hale gelir. Özellikle hosting veya sunucu tarafında değişiklik yapmak gerektiğinde tek panelden erişim imkanı tüm süreçleri ciddi ölçüde kolaylaştırır. Bu imkan aynı zamanda da tüm hesaplar için ayrı ayrı şifre ezberlemeyi gereksiz hale getirir. Ana paneli kullanarak tüm hesaplarınız için gerekli yönetim işlerini kolayca gerçekleştirirsiniz.

Hosting Maliyetini Azaltma

Bayi hostingin en önemli avantajlarından biri de hosting maliyetlerini azaltmasıdır. Nitekim, web siteleriniz için ayrı ayrı hosting paketleri almak yerine tek bir bayi hosting paketi almanız mümkün. Böylelikle hosting maliyetiniz ciddi ölçüde düşer. Tek site için harcayacağınız maliyetle tüm sitelerinize barındırma hizmeti verebilirsiniz. Üstelik kullanmadığınız hesapları başkalarına satabilirsiniz. Bu sayede hosting maliyetinizi zaten çıkarmış olursunuz. Günümüzde hosting hizmetlerinden yararlananların pek çoğu bu yöntem sayesinde hosting ihtiyaçlarına en ekonomik çözümleri üretmekte.

Hosting Satışında Deneyim Kazanma

Bayi hostingin bir diğer avantajı da hosting satışında deneyim kazandırmasıdır. Web geliştirme alanında hizmet veriyorsanız sitelerin hosting ihtiyaçlarını karşılamanız istenebilir. Bu gibi durumlarda müşterinizi hosting firmasına yönlendirmek yerine bayi hosting hizmetleriyle hosting ihtiyacını karşılamanız mümkün. Hosting satışında deneyim kazandıkça dilerseniz kendi hosting firmanızı da kurmanız mümkün. Böylelikle web alanında daha bütünlüklü çözümlerle hizmet verebilirsiniz. Bu da sektörde daha güçlü bir konuma ulaşmanıza yardımcı olur. Bayi hostingin avantajları ve dezavantajları konusunda da farkındalıklarınız artar.

e-Posta Servis Yönetimi

Bayi hostingin avantajlarından bir diğeri de e-posta servis yönetimine imkan sağlamasıdır. Paketiniz kapsamında yer alan özellikler bu konuda da avantaj sağlar. Sistemin e-posta limitini düzenlemeye imkan vermesi kota yönetiminde avantaj sağlar. Bu da yine kaynakların daha verimli kullanımı konusunda önemli bir avantajdır. Böylelikle web sitelerinin toplam disk alanı gereksiz şekilde dolmaz. e-Postalarla ilgili her türlü yönlendirme ve yönetim işleminizi sistem üzerinden kolayca gerçekleştirirsiniz.

Bayi Hostingin Dezavantajları Nelerdir?

Birçok konuda olduğu gibi bayi hostingin avantajlarının yanı sıra dezavantajlarına da dikkat etmek gerekir. Aksi durumda istediğiniz sonuçlara ulaşmanız zorlaşır. Verdiğiniz hizmetlerde kesinti veya aksaklık oluşması da mümkündür. Bayi hostingin dezavantajlarını kısaca şu şekilde ifade edebiliriz.

  • Yönetilebilecek hesap sayısı sınırlıdır.
  • Hosting paketiniz kısa sürede yetersiz kalmaya başlar.
  • Kaynak kullanımındaki ani değişiklikler sitelerin metrik değerlerini olumsuz etkiler.
  • Hizmet sürenizin dolması sağladığınız hizmetlerde kesinti riski yaratır.

Şimdi de bu dezavantajları kısaca açıklayalım.

Site Barındırma Sınırı

Bayi hosting paketlerinde site barındırma sınırı konusunda kesin ölçütler vardır. Bu durum bayi hostingin avantajları ve dezavantajları konusunda önemli bir belirleyicidir. Örneğin site barındırma sayınız maksimum 10 adet ise 11. site için barındırma hizmeti sağlayamazsınız. Hosting paketinizde yer olsa bile bunu yapma imkanınız yoktur. Bu soruna çözüm olarak dilerseniz sınırsız bayi hosting hizmetlerini tercih edebilirsiniz. Bayi hostingin avantajları ve dezavantajları konusunda bu tür çözümler de sektörde ilgi çekmekte. Sınırsız bayi hosting hizmeti sayesinde herhangi bir sayı sınırlaması olmadan dilediğiniz kadar siteye hosting hizmeti sunmanız mümkündür.

Hosting Paketinin Yetersiz Kalması

Bayi hosting hizmetinin en önemli dezavantajlarından biri de satın aldığınız kaynakların bir süre sonra yetersiz kalmaya başlamasıdır. Barındırma hizmeti vereceğiniz sitelerin olası kaynak kullanımlarını baştan tahmin etmeniz her zaman kolay değildir. Sitelerde sayfa ve içerik sayısı arttıkça kaynaklar yetersiz kalmaya başlar. Bunlara bir de multimedya paylaşımları eklenince kaynaklar daha kısa sürede yetersiz gelmeye başlar. Bayi hostingin avantajları ve dezavantajları konusunda kaynak kullanımını sürekli takip etmek faydalıdır. Kaynaklar yetersiz hale gelmeye başladığında kaynak artırımını ivedilikle gerçekleştirmek gerekir. Kaynaklar konusunda sunucu eğer yetersiz kalmaya başlamışsa sunucu taşıma işlemini de ivedilikle sağlamada yarar var.

Kaynak Kullanımındaki Ani Geçişler

Bayi hosting hizmetleri web sitelerin kaynak ihtiyaçlarını kontrole imkan tanır. Fakat kaynak kullanımındaki ani geçişlerin sitelerin önemli metrik değerlerine zarar vermesi mümkündür. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için kaynak kullanımlarını sıkı takip etmek gerekir. Bu da her zaman için mümkün olmamakta. Bu tür durumlarda bayi hostingin dezavantajları zararlı sonuçlar doğurur. Web sitesinin tüm değerleri normalken ani bir kaynak düşüşü siteye erişim konusunda sıkıntı meydana getirir. Bir süre sonra sunucu hatalarının site için daha büyük sorunlar yaratması da mümkündür. Bayi hostingin avantajları ve dezavantajları konusunda bu gibi durumlarda farkındalıkları yüksek tutmak çok önemlidir.

Hizmet Süresinin Dolması

Bayi hostingin en önemli dezavantajlarından biri de hizmet süresi dolduktan sonra oluşacak risklerdir. Nitekim hosting firmanız sözleşme süresi bitiminin ardından paketinizi yenilememeye karar verebilir. Bu durumda siteler için sunucu değişikliği yapmak gerekir. Bu konuda yeterli bilginiz olsa bile süreçler farklı nedenlerle riskli geçebilir. Web sitelerini yeni bir sunucuya taşırken bazen küçük bir hata bile tüm sitelere zarar verebilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için bayi hosting hizmetini mutlaka güvenilir firmalardan almalısınız. Eğer iyi bir hosting firmasıyla çalışırsanız hizmet süresi dolduktan sonra oluşacak pek çok riskin üstesinden kolayca gelirsiniz.

Bayi Hosting Hizmetinden Kimler Yararlanabilir?

Bayi hostingin avantajları ve dezavantajları konusuna kısaca bu şekilde değindikten sonra bu hizmetten kimlerin yararlanabileceğine de kısaca işaret edelim. Aslına bakarsanız, bu konuda herhangi bir kısıtlayıcı durum söz konusu değildir. Dileyen herkes bayi hosting hizmetinden yararlanabilir. Bununla birlikte bazı kullanıcılar için bu hizmet çok daha faydalı ve hesaplıdır. Bu kullanıcıları şu şekilde ifade edebiliriz.

  • Web geliştiriciler,
  • Birden fazla web sitesi olan kullanıcılar ve işletmeler,
  • Küçük çapta web hosting dağıtıcısı firmalar,
  • Yazılımların demolarını yayınlamak isteyenler.

Bayi Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Reseller hosting hakkında en önemli merak konularından biri de bu hizmeti satın alırken nelere dikkat etmek gerektiğidir. Bayi hosting çeşidi, özellikle hosting satışı üzerinden gelir elde etmek isteyenler için en uygun hosting çeşitlerinden biridir. Bu yüzden alım sırasında bazı şeylere dikkat etmek gerekir. Aksi durumda ticari bakımdan çeşitli olumsuzluklarla karşılaşmak mümkündür. Bayi hostingin avantajları ve dezavantajları konulu bu yazımızda son olarak bu konulara da kısaca işaret edeceğiz.

  • Çalışacağınız hosting firmasını iyi araştırmalı, kurumsal kimliği güçlü firmaları tercih etmelisiniz.
  • Barındırma alanınızın büyüklüğü yeterli olmalı. Sunucu sayısı fazla olduğunda hosting veya sunucu kaynaklı sorun yaşama ihtimaliniz azalır.
  • İhtiyaçlarınız artmaya başladığında ivedilikle paket yükseltmelisiniz. Böylelikle sitelerde hız ve performans düşüklüğü oluşmaz.
  • Hizmet sürenize doğru karar vermeli, süre bitiminde mağduriyet yaşamamalısınız.
  • Hosting firmanızla ilgili oluşacak herhangi bir sorun, hizmet verdiğiniz siteleri olumsuz etkilememeli.

Bayi hostingin avantajları ve dezavantajları konulu bu yazımızı küçük bir hatırlatmayla tamamlamak istiyoruz. 2010 yılından bu yana domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında hizmet veren daha.net, bayi hosting alanında ihtiyaç duyduğunuz çözümler için her an yanınızda. Sitemizde satışını yaptığımız bayi hosting paketlerini incelemek için Reseller Hosting sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. En iyi reseller hosting hizmetlerini sitemizde en uygun fiyat avantajıyla bulabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz teknik destek talepleri için ise uzman ekibimizle 7/24 iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 6