Günümüzde blogların yanı sıra pek çok alışveriş sitesi de WordPress kullanmayı tercih ediyor. Bu nedenle “WordPress site nasıl hızlandırılır?” sorusu önemli bir merak konusudur. WordPress hızlandırma konusunda farklı pek çok yöntem mevcuttur. Bu yazımızda bu yöntemlere kısaca değineceğiz. 
WordPress hızlandırma çalışmalarına başlamadan önce ilk adım, web sitesi mevcut hızını tespit etmek olmalıdır. Bunun için Google Speed Insights ve YSlow kullanılabilir.

Tema Seçimi

Web teknolojilerindeki gelişmelerin bir sonucu olarak site temaları arasında geniş bir çeşitlilik oluştuğunu görüyoruz. Fakat jQuery ve JavaScript yükü fazla olan temalar siteyi yavaşlatıyor. WordPress hızlandırma bağlamında en başarılı sonuçları “hafif temalar” ile elde edersiniz. Temada gereksiz kod olmaması avantaj sağlar. Kullanmadığınız CSS kodlarını da mutlaka kaldırmalısınız.
Tema için dışarıdan görsel çağırmak yerine tüm görselleri kendi sunucularınıza yüklemelisiniz. Ancak görselleri TinyPNG gibi servisleri kullanarak optimize etmelisiniz. Böylelikle görseller nedeniyle site hız sorunu oluşmaz. Ayrıca temada free slider kullanımı da faydalıdır. Bu sayede yalın ve sağlıklı bir temaya sahip olursunuz. Tüm bunlar WordPress site hızını doğrudan etkileyen önemli birer faktördür. 
Ek olarak WordPress güvenliğine de göz atabilirsiniz.

Görsel Boyutları

WordPress hızlandırma için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de kendi sunucunuz olsa dahi görselleri olduğu gibi yüklememektir. Görseller WebP uzantılı olsa dahi bunları mutlaka optimize etmelisiniz. Boyut ne kadar küçük olursa o kadar avantaj sağlar. Görsellerin boyutu arttıkça WordPress hızlandırma konusunda dezavantaj oluşur.
Ayrıca görselleri siteye yüklerken responsive görünüm elde etmelisiniz. Görseller düzenli bir görünüme sahip olmalı. Bunun için widht-height değerlerini değiştirerek spesifik bir boyutta yükleme yapmaya özen göstermelisiniz. 

Eklenti Kullanımı ile WordPress Hızlandırma

WordPress kullanan profesyonellerin birçoğu eklenti de kullanır. Bunun nedeni, kodlama yerine eklenti kurmanın daha pratik olmasıdır. Fakat her eklenti veritabanında belirli bir yer kaplar. Bazı eklentiler sunucu CPU ve RAM değerlerini önemli ölçüde harcar. Bu yüzden web sitesi hızı düşer, yanıt verme süreleri uzar.
Bu tür durumları engellemek için WordPress’i default gelen fonksiyonlarla çalıştırmak ve eklentileri sadece gerekli durumlarda eklemek faydalıdır. Web sitesinin açılma hızının artması için WordPress temasının “functions.php” dosyasında manuel fonksiyonlarla eklentiler hazırlamak da faydalıdır. 

Kaynak Dosyalar

Web sitelerine işlevsellik katmak için JS, jQuery ve CSS dosyalarına ihtiyaç vardır. Ancak kodları direkt olarak eklerseniz kaynak dosya boyutu artar. Dosyaların boyutunu düşürmek için kodları online olarak minimize etmeniz mümkündür.

PHP Sürümü

WordPress, PHP ve MySQL ile çalışan bir yazılıma sahiptir. PHP isteklerini hızlı yorumlaması WordPress hızlandırma konusunda avantaj sağlar. PHP ile default olarak gelen OPcache teknolojisi de bu noktada faydalıdır. Bu teknoloji sayesinde istekleri %100’e kadar hızlandırmak mümkündür. 

Cache Eklentileri

WordPress kuran kişiler bununla birlikte genelde cache eklentisi de kurar. Cache eklentisi kullanımı web sitelerinin hızını olumlu yönde etkiler. Fakat gerçekten de gerekli değil ise bu eklentiyi kurmak yerine MySQL’in query_cache teknolojisinden yararlanmak daha faydalıdır. Bu yöntemle sorgular veritabanına girer ve isteklere daha hızlı şekilde cevap oluşur. 

SQL_CALC_FOUND_ROWS Yapısı

SQL_CALC_FOUND_ROWS, WordPress’teki sayfalamalar için devrede olan bir SQL yapısıdır. Ancak sayfalar arasında geçiş yapmak bazen yavaşlama yaratır. Özellikle çok içeriği olan web sitelerinde bu durum daha yaygındır. Manuel olarak bu yapıyı değiştirmek de WordPress hızlandırma bağlamında faydalı sonuçlar doğurur. 

WordPress Hızlandırma ve Kısa Süreli Veriler

WordPress, yapısı ve işleyişi gereği bazı işlemleri kısa süreli de olsa veritabanında saklar. Tema ve eklentilerin veri saklaması sitenin daha yavaş tepki vermesine yol açar. Bu nedenle WordPress transient verilerini manuel olarak phpMyAdmin aracılığıyla ve düzenli olarak temizlemek gerekir. 

DNS ve Hosting

Alan adı aldığınız firmanın DNS yanıt süreleri de bu bağlamda önemlidir. Hosting seçimi sırasında metrik CPU kullanım oranına özellikle dikkat etmelisiniz. Paylaşımlı hostinglerde bu oran site hızını doğrudan etkiler. WordPress hızlandırma yöntemleri bu yönüyle DNS ve hosting yönetimiyle de yakından ilgilidir. 

CDN Kullanımı ile WordPress Hızlandırma

İçerik dağıtım ağı yani CDN web sitelerinin bulunduğu uzak mesafelerdeki fiziksel sunucuların yanıt süresinde düşüş sağlar. CDN kullanmak, yük bindiren ortam dosyalarıyla CSS, HTML, JS gibi dosyaları hosting yerine bir başka sunucuda barındırmayı sağlar. Bu özellikle mobil site hızını çok daha iyi bir noktaya taşır. CDN etkin hale gelince istemci tarayıcısı her sayfayı yeniden yüklemez. Bu sayede siteyi daha hızlı kullanır.
En popüler CDN’ler arasında ilk sıralarda MaxCDN ve Cloudfare yer alır. CDN kullanmak bu sayede daha kolay ve etkili hale gelir. Bu da yine WordPress hızlandırma işlerinin olmazsa olmaz adımlarından biridir. 

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 8