İster çevrimiçi blogunuz veya e-ticaret siteniz olsun, ister kendi sunucularınızı çalıştırma alıştırması yapmak isteyin, çok önemli bir seçimle karşı karşıyasınız demektir. Sunucuyu Linux’ta mı yoksa Windows’ta mı çalıştırmak gerekir? Windows hosting ile Linux hosting arasındaki farkları bilirseniz bu konuda daha isabetli kararlar alırsınız. 
Linux ve Windows hosting hizmetleri günümüzde en yaygın web hosting hizmetlerindendir. Bununla birlikte Linux ve Windows hosting arasında ciddi bir teknoloji farkı vardır. Nitekim Linux, özel yazılım kullanır ve çoğu programlama dilini destekler. Windows ise verileri çalıştırmak ve yönetmek için Microsoft yazılımlarını kullanır. Linux, MySQL üzerinde çalışır. Windows sunucuları ise MSSQL kullanır. Windows hosting hizmetlerinde ana programlama dili Microsoft ASP.NET’tir.
Linux temel olarak Linux çekirdeği etrafında çalışan açık kaynaklı bir yazılım işletim sistemidir. Hem masaüstü hem de sunucu tarafında çeşitli işlevlere sahiptir. Linux’un ana işlevi, yazılım kaynaklarını ve bileşenlerini yönetmektir. Windows server ise en temelde bir Microsoft ürünüdür ve bir grup sunucu işletim sisteminin markasıdır. Microsoft’a ait Windows server temel mimari, kullanıcı modu ve çekirdek modu olarak üç farklı katmanda çalışır. 

Linux Hosting ve Sunucu

1991 yılında Linus Torvalds’ın geliştirdiği Linux açık kaynaklıdır ve bu nedenle ücretsiz kullanım imkanı sunar. Çok güvenlidir, herhangi bir siber tehdide daha az yatkındır. Ayrıca çoklu görev işlevselliğini destekler. Sistem yöneticisi desteği konusunda da geniş perspektifler sağlar.
Diğer yandan Linux sunucuları, Windows sunucuları kadar kullanıcı dostu değildir. Ayrıca oyun ve eğlence desteği açısından uyumluluğu da düşüktür. Sürücü oluşturma ve depolama yönetimi açısından da Windows sunucuya oranla daha zayıftır. 

Windows Hosting ve Sunucu

Windows sunucu temelde bir Microsoft ürünüdür. Farklı sürümleri genellikle Microsoft tarafından 5 yıl ana destek ve 5 yıl genişletilmiş destek şeklinde 10 yıl boyunca devrededir. Ayrıca kullanıcı dostudur ve grafiksel kullanıcı interfaz yaklaşımına sahiptir. Çok sayıda üçüncü taraf uygulamasını destekler. Tüm sürümlere uzun vadeli ve kapsamlı destek sağlar. Üstelik son kullanıcı perspektifinden kolayca özelleştirilebilir. Sistem güncellemeleri rakiplerine göre daha kolay bir kullanım deneyimi sağlar.
Bununla birlikte Windows server kullanmak için lisans satın almak gerekir. Dahası, güvenlik tehditlerine ve siber suçlara karşı Linux’a oranla daha zayıftır. Kullanıcı hatalarına ve kötü amaçlı yazılımlara direnci düşüktür. 

Linux Hosting ile Windows Hosting Arasındaki Temel Farklar

  • Linux, Linux çekirdeği etrafında çalışan açık kaynaklı bir yazılım işletim sistemidir. Oysa Windows server bir Microsoft ürünüdür. Aynı zamanda da bir grup sunucu işletim sisteminin markasıdır.
  • Linux’a oranla Windows sunucuları daha kullanıcı dostudur.
  • Windows sunucuları uzun vadeli ve kapsamlı müşteri desteği sağlar. Gerçi Linux’ta da teknik destek vardır. Ancak bu, Windows’tan çok daha azdır.
  • Linux, 3 katmanlı güvenlik yaklaşımı sağlar ve çok daha güvenlidir. Oysa Windows sunucuları güvenlik tehditlerine ve siber suçlara daha yatkındır.
  • Oyun ve eğlence açısından Windows sunucuları Linux’tan daha uygundur. 
  • Linux sunucuları ve yazılımları, Windows sunucularından daha kolay değiştirilebilir.
  • Son kullanıcı ve kişiselleştirme açısından Windows sunucuları Linux’a oranla daha başarılıdır. 
  • Linux server özellikle MySQL veritabanlı PHP yazılım sistemleri için idealdir. Fakat Windows server MSSQL veritabanlı ASP yazılım sistemleri için en ideal sunucudur. 
  • Yeni nesil web sitesi programlama modeli olan .net Core 1.0 desteği Windows’a ait bir bileşendir. 
  • Kolay yönetim imkanı sunan Linus WHM, cPanel ve Direct Admin gibi arayüzleri destekler. Oysa Windows serverda genellikle Plesk Panel kullanımı söz konusudur.
  • Linux ve Windows işletim sistemine sahip sunucularda HTML ve Flash sistemleri desteği vardır. 
  • Linux işletim sistemi, oluşan ihtiyaçlara göre optimize imkanı sunar. Fakat Windows sistemlerde imkanlar sınırlıdır. 
  • Dosya sistemi Linux’ta büyük/küçük harf duyarlılığına sahiptir. Fakat Windows’ta bu yoktur. 
  • Linux monolitik çekirdek kullanır. Oysa Windows’ta mikro çekirdek vardır. 

Windows ve Linux’a Özel Uygulamalar

Web geliştirme için yaygın bir işletim sistemi olmasına rağmen çoğu ortalama hosting kullanıcısı için Windows işletim sistemi gerekli değildir. Aşağıdaki uygulamalardan birini çalıştırmıyorsanız, bir Linux işletim sistemi kullanmanızda sakınca yoktur:
ASP, ASP.NET, MsSQL, MS Access, Visual Basic Development, c# ve Remote Desktop.
Ücretsiz ve açık kaynaklı bir platform olmasına rağmen Linux bir endüstri standardı olarak kalmıştır. Ve günümüzde en yaygın işletim sistemlerinden biridir. Web sunucuları arasında oldukça popülerdir. Çünkü profesyonel web tasarımcıların beklentilerinin ötesinde çözümlere sahiptir. Linux tabanlı sunucu gerektiren uygulamalar ise SSH, PHP/Perl, CGI ile belirli Apache modülleri gerektiren komut dosyalarıdır. 

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 11