Bir web sitesinin faaliyetlerini sorunsuz şekilde sürdürmesi için sunucunun fiziksel ve teknik özellikleri önemlidir. Web sitelerine erişim için gerekli dosyaları barındıran sunucular aslında sürekli açık ve internete bağlı bilgisayarlardır. Sunuculardaki farklı donanımlar ve yazılımlar sunucuların performanslarını doğrudan etkiler. Düzenli şekilde bakımı yapılan sunucuların performansları artar. Ne var ki bazı durumlarda sunucuların performansları yetersiz kalır. Bazı durumlarda ise hosting değişimi nedeniyle sunucu değişikliği yapmak gerekir. Peki web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır? Sunucu değişikliği yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Bu yazımızda bu konular hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız.

Sunucu Taşıma (Migration) Nedir?

Bir web sitesini bulunduğu sunucudan başka bir sunucuya taşımaya sunucu taşıma denir. Bilişim alanında migration olarak bilinen bu işlem sunucunun fiziksel olarak yer değiştirmesi değildir. Sunucular arasında veri transferini gerektiren sunucu taşıma çeşitli nedenlerle ihtiyaç haline gelebilir. cPanel veya Plesk üzerinden bu işlemi yapmak için eski ve yeni sunucunun birbirine kesintisiz şekilde erişebilmesi gerekir. Veri transferi sırasında oluşacak küçük bir kesinti bile bazı veri kayıplarına yol açabilir. İnternet sunucu taşıma işlemi yaparken sunucudaki web siteleri tek seferde veya teker teker taşımak mümkündür. Her iki yöntemin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

Web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır diye merak edenler sunucu taşıma yöntemlerini ve olası sonuçlarını iyi düşünmek durumundadır. Sunucu değişikliği yapmak isteyen webmasterlar bu konuda çoğu zaman tereddüt yaşayabilmekte. Özellikle siteye zarar verme korkusu sunucu taşımayı erteleme gibi bir sonuç yaratabiliyor. Oysa sunucu değişikliğini zamanında yapmamak, web sitenin kayıplarını artırabiliyor. Unutmayın ki iyi bir web sunucu kullanmak tüm web sitelerin performansını olumlu yönde etkiler. Ve doğru şekilde yapıldığında sunucu taşıma işleminin avantajlarından yararlanmak mümkündür. Bu konuda yaşadığınız tereddütleri mutlaka hosting firmanızla paylaşmalısınız. Eğer iyi bir hosting firması ile çalışırsanız sunucu taşıma konusunda ihtiyaç duyduğunuz çözümlere kolayca ulaşırsınız.

Web Sitesi İçin Sunucu Taşıma Neden Gerekir?

Bir web sitesinin performansını doğrudan etkileyen konulardan biri web sitesini içinde barındıran sunucunun özellikleridir. Bu özellikler sitenin ihtiyaçlarını karşılamadığında sunucu değişikliği zorunlu hale gelir. Nitekim web siteler farklı teknik altyapılar üzerinde ve farklı kod yapılarıyla çalışır. Siteyi barındıracak sunucunun bunlara uygun çalışması gerekir. Web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır diye merak edenler işin teknik zorunluluklarını özellikle merak eder. Kısaca ifade edecek olursak sunucunun teknik özellikleri sitenin teknik ihtiyaçlarını karşılamıyor ve kod yapılarıyla uyum sağlamıyorsa sunucu değişikliği gerekir. Üstelik ihtiyaçların altında kalan sunucular sadece kullanıcı deneyimlerini olumsuz etkilemez. Aynı zamanda da güvenlik sorunlarına yol açar. Web sitesini siber saldırılara karşı korunmasız bırakır.

Web sitelerin faaliyet alanları sunucu seçimini doğrudan etkiler. Eğer az sayıda sayfadan oluşan ve sadece tanıtım amaçlı kullanacağınız bir web siteniz varsa yüksek performanslı bir sunucuya ihtiyaç duymazsınız. Fakat online alışveriş siteniz varsa yüksek performanslı bir sunucuya ihtiyacınız var demektir. Aksi takdirde sitenizde satışını yaptığınız ürün sayısı arttıkça sunucu performansınız düşer. Paylaşımlı hosting ve benzeri hosting hizmetleri web sitelere kurulum aşamasında katkı sağlar. Ancak sunucu yetersiz kalmaya başladığında web sitesini yeni bir sunucuya taşımak gerekir. Web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır konusu bu gibi durumlarda sunucudaki tüm siteleri dikkate almayı gerektirir.

Diğer taraftan, web sitelerin internet operasyonları sırasında karşılaştıkları çeşitli sorunlar nedeniyle sunucuya bazen müdahalede bulunmak gerekir. Örneğin çöken bir siteyi yeniden kurmak veya sunucuya yapılan siber saldırılar sırasında sunucu müdahalesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda sunucunuza müdahale imkanınız yoksa elde edeceğiniz başarı düzeyi düşük olacaktır. Üstelik fiziksel sunuculara müdahale daha zor ve uzun süren bir iştir. Oysa bulut teknolojileri ve cloud sunucular müdahale konusunda çok daha avantajlıdır. Bu nedenle günümüzde web sitelerin fiziksel sunuculardan ziyade cloud sunucu çözümlerine yöneldiğini görüyoruz. Dolayısıyla web site sunucu taşıma işlemlerinde fiziksel sunucudan sanal sunucuya geçiş talepleri giderek artmakta.

Sunucu Taşımanın Avantajları Nelerdir?

  • Web sitesine hız ve performans konusunda gerekli teknik altyapı desteğini sağlar.
  • Web sitelerin altyapı eksikliği nedeniyle operasyonlarında kesinti yaşamalarını önler.
  • Rakip sitelerle rekabette başarı düzeyini yükseltir.
  • Sitenizin en güncel ve en başarılı donanım ve yazılımlarla uyumlu çalışmasına katkı sağlar.
  • Üçüncü parti yazılımların yarattığı entegrasyon sorunlarını aşmayı kolaylaştırır.
  • Zaman yönetimi, maliyet ve verimlilik konularında önemli kazanımlar sağlar.
  • Güvenlik açıklarını giderir, kullanıcılara güvenli bir web deneyimi sunar.
  • Sunucu müdahalelerini kolaylaştırır, daha esnek bir sunucu deneyimi yaratır. İhtiyaç halinde sunucuda yapılması gereken değişiklikleri hızlıca gerçekleştirmeyi olanaklı kılar.

Web Site İçin Sunucu Taşıma İşlemi Nasıl Yapılır?

Sunucunuzu taşımak için aslında hosting firmanızla iletişime geçmeniz en kolay ve en etkili yöntemdir. Bu sayede hem süreç daha hızlı ilerler hem de veri kaybı riski azalır. Bununla birlikte web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır konusu özellikle webmasterlar arasında merak konusudur. En çok öğrenmek istedikleri şey ise “Sunucu değişikliği sırasında veri kaybı olur mu?” sorusudur. Yazımızın bu kısmında web sitesini yeni bir sunucuya taşımanın adımlarını kısaca paylaşıp bu soruya cevap vereceğiz.

Sunucu Taşımanın İlk Aşaması Planlamadır

Web sitenizi yeni bir sunucuya taşımak istiyorsanız öncelikle iyi bir planlama yapmanız gerekir. Planlama adımında hangi işlemleri hangi sırayla gerçekleştirmeniz gerektiğine karar vermelisiniz. Bu aşamada netleştirmeniz gereken en önemli konulardan biri sunucudaki web siteleri tek seferde mi yoksa teker teker mi taşıyacağınızdır. Aşağıda bu noktaya tekrar döneceğiz. Buna karar verdikten sonra diğer adımları planlamaya geçebilirsiniz. Sunucu taşımasını hangi gün saat kaçta yapacağınız bu bağlamda önemli bir konudur. Bu tür işlemleri genellikle trafiğin düşük olduğu zaman dilimlerinde yapmak isabetli bir seçimdir. Web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır diye merak edenler taşıma sırasında erişim konusunu da merak eder. Sunucu değişikliği sırasında sitenize erişim tamamen duracaktır. Bu nedenle örneğin gece saat 02.00 ile 05.00 arasında sitenizi yeni sunucuya taşımanız pek fazla trafik kaybettirmez.

Verilerinizi Taşımadan Önce Mutlaka Yedeklemelisiniz

Ne tür bir sunucu değişikliği yapmak isterseniz isteyin, tüm sunucu değişikliklerinde veri kaybı riski daima vardır. En gelişmiş teknolojiler bile yazılım hataları, donanım eksiklikleri veya insan hataları nedeniyle veri kaybı riski taşır. Sunucu taşımaya başlamadan önce eski sunucunuzdaki tüm dosyaları yedeklerseniz olası riskler minimum düzeye iner.

Bu noktada bir konuya özellikle işaret etmek istiyoruz. Sunucu yedekleme işlemini site yedekleme gibi düşünmemelisiniz. Bu ikisi aynı şey değildir. Nitekim sunucunuzdaki bazı dosyalar sitenizden bağımsız çalışır. Sadece sitenizi yedekleyip sunucunuzu yedeklemezseniz bu dosyaları kaybetme riskiniz oluşur. Web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır diye merak edenler site yedekleme ile sunucu yedeklemenin bu farkına özellikle dikkat etmeli. Sunucu değişiminin sitenize zarar vermemesi için sunucuyu yedeklemeniz sitenizi yedeklemeniz kadar önemli bir konudur. Ayrıca sunucunuzda alt alan adları varsa bunları da yedeklemelisiniz.

Veri Transferi Sırasında Dikkatli Olmalısınız

Web sitesini yeni bir sunucuya taşımak aslında özü itibariyle bir tür kopyala yapıştır işlemidir. Fakat bu işlem sırasında oluşacak en küçük bir hata bile sitenin ciddi ölçüde zarar görmesine neden olabilir. Web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır diye merak edenler veri transferi sürecine özellikle dikkat etmeli. Taşıma öncesinde yeni bir web hosting hesabı almış ve etkinleştirmiş olmalısınız. Bu sayede veri tabanınızı ve tüm dosyalarınızı yeni sunucuya taşıma imkanınız oluşur. Sunucunuz eğer yeniyse sitenizi taşımadan önce sunucu kurulumunu sağlamalısınız. Ardından tüm dosyaları yeni sunucudaki hosting hesabına yapıştırabilirsiniz. Taşıma işlemini sağlayan kopyala yapıştır işlemi sırasında sunucular arasındaki bağlantının kopmamasına özellikle dikkat etmelisiniz.

Web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır diye merak edenler sunucular arasındaki bağlantının nasıl gerçekleştiğini de merak eder. Bu işlemi yaparken özel bir FTP yazılımı kullanmanız gerekir. FTP teknolojisi hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını linki tıklayarak öğrenebilirsiniz. Yükleme gerçekleştikten sonra geçici URL’de sitenizi mutlaka kontrol etmelisiniz. Web siteniz geçici URL’de düzgün şekilde çalışıyorsa veri transferi başarılı olmuş demektir. Ardından domaininizi yeni sunucunuza yönlendirebilirsiniz.

Domaini yeni sunucuya yönlendirdikten sonra güncellemenin gerçekleşmesi biraz vakit alır. Bu işlem de tamamlandıktan sonra eski hosting hesabınızı kapatın. Böylelikle web siteniz yeni sunucuya taşınmış olacaktır. Son aşamada sitenizi ve sunucunuzu tekrar kontrol etmelisiniz. Olası bir veri kaybı durumunda, sunucu değişimine başlamadan önce hazırladığınız sunucu yedeğinden eksik dosyaları yüklemeniz mümkün.

Sunucudaki Web Siteleri Tek Seferde Mi Teker Teker Mi Taşımak Gerekir?

Bu soru, web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır diye merak edenlerin zihnini meşgul eden en önemli sorulardan biridir. Günümüzde birçok hosting firması aynı sunucu üzerinde birden fazla siteye barındırma hizmeti veriyor. Sunucu taşıma işlemini de bazen birden fazla site için yapmak gerekiyor. Ancak bu işlemi tek seferde mi yoksa teker teker mi yapmak gerektiği önemli bir konudur. Aslında her iki yöntemin de çeşitli avantajları ve dezavantajları var. Ve bu durum webmasterların internet sitesi için sunucu taşıması yaparken kafa karışıklığı yaşamalarına neden oluyor. Taşıma işlemini yapmadan önce iki yöntemin de faydalarını ve olası zararlarını bilirseniz daha isabetli kararlar alırsınız.

Sunucu taşımak için belli bir zaman kısıtlaması yoksa web siteleri teker teker taşımak mümkündür. Bu yöntemin en önemli avantajı, taşıma sırasında oluşacak veri kayıplarını kolayca fark etmeyi sağlamasıdır. Bu yöntemde bir web sitesini taşırken oluşan bir hata başka bir sitenin taşınması sırasında tekrar edilmez. Dezavantajlarına gelince, en önemlisi taşıma bitene kadar tüm sitelere erişimin kapanacak olmasıdır. Tek tek taşıma yöntemi vakit alan bir yöntemdir. Bu dezavantajın etkisini azaltmak için taşıma işlemini gece geç saatlerde yapmak faydalı olur.

Web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır diye merak edenler tek seferde taşıma yönteminin etkilerini de öğrenmek ister. Kısaca ifade edecek olursak tek seferde taşıma yönteminde sunucudaki tüm siteler aynı anda yeni sunucuya taşınır. Bu nedenle bu yöntem çok daha kısa sürede sonuç verir. Sunucudaki sitelerin erişime kapalı kalma süreleri de doğal olarak düşer. Ne var ki bu yöntemin en önemli dezavantajı veri kaybı riskinin yüksek olmasıdır. Sunucular arasındaki bağlantının bir anlığına kopması bile risklidir. Bu durumda tüm sitelerin teknik altyapısının zarar görmesi mümkündür. Bu tür bir durumda yedek dosyaları tüm siteler için incelemek ve hataları düzeltmek gerekir.

Web Sitesini Yeni Sunucuya Taşırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Her şeyden önce sunucu taşımaya başlarken iyi bir planlama yapmalısınız. Taşıma işleminin şekli, süresi ve zamanı bu aşamada karar vermeniz gereken en önemli konulardır. İyi bir planlama sayesinde sunucu migration işlemini sıfır hatayla gerçekleştirmeniz mümkün.
  • Sitenizi yeni bir sunucuya taşımak istiyor fakat ne tür bir sunucu kullanmanız gerektiğine karar veremiyor olabilirsiniz. Bu konuda en doğru bilgi ve yönlendirmeleri hosting firmanızdan almanız mümkün. Web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır diye merak edenler her türlü soruları için hosting firmalarıyla iletişime geçebilir. Hosting firmanız size bu konuda gerekli bilgi ve desteği sağlayacaktır.
  • Web sitenizi yeni sunucuya taşırken tüm verileriniz için yedekleme yapmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Bu bağlamda örneğin mail hesaplarının yedeklenmesi önemli bir konudur. Çünkü sunucunuzu taşıdığınızda mevcut mail hesaplarınız silinir. Yeni sunucuyla birlikte mail hesaplarınızı yeniden oluşturmanız gerekir. Maillerinizi yedeklemezseniz sunucu taşıma nedeniyle maillerinizdeki tüm bilgiler kaybolur.
  • Sunucu taşıma işlemi sırasında insan hatalarını en aza indirmek için tüm süreçleri olabildiğince otomatikleştirmek önemli avantajlar sağlar. Sunucu taşıma sırasında hataları azaltacak otomasyon sistemleri konusunda dilerseniz profesyonel destek alabilirsiniz.

Sunucu Taşıma İşlemlerinde daha.net Ayrıcalığı

Web sitesi yeni bir sunucuya nasıl taşınır konulu bu yazımızı tamamlamadan önce bir noktaya kısaca işaret etmek istiyoruz. İnternette her gün binlerce yeni web site yayın hayatına başlıyor, web siteler arasındaki rekabet büyüyor. Hangi alanda hizmet veriyor olursanız olun, web sitenizin sunucu altyapısının ihtiyaçlarınızı karşılaması gerekir. 2010 yılından bu yana domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında hizmet veren daha.net, sunucu taşıma konusunda her zaman yanınızda. Çalıştığınız hosting firmasının sağladığı hizmetleri yetersiz buluyor olabilirsiniz. Web siteniz için sunucu taşıma hizmeti konusunda bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz. cPanel veya Plesk kullanıyorsanız sunucu taşıma işlemini sizin için ücretsiz yapıyoruz. Siteniz için dilediğiniz hosting hizmeti için uygun fiyat avantajları da daha.net’te sizleri bekliyor.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 5