Cloud teknolojisi olarak da bilinen bulut teknolojisi günümüzde önemli bir teknolojidir. Bu teknoloji veriler, sunucular ve uygulamalar gibi hizmetlerin internet üzerinden istenilen anda ve ölçekte talebine imkan verir. IT sistemleri genellikle firmaların kendi bünyelerinde yer alır. Kullanıcılar bir iç ağ üzerinden IT hizmetlerine erişir. Bulut teknolojisi, bu hizmetleri internete taşıyan teknolojidir. Günümüz teknolojik gelişmeleri sonucunda internete hemen her yerden erişilebilmesi, bu sistemlerin bulut teknolojisine taşınmasının temel nedenidir.

Bulutu oluşturan sistemin ismi olan bulut bilişimin kapsamı geniştir. Nitekim fiziksel donanım kalıpları olmaksızın fiziksel donanımların sağlamış olduğu kaynakların bölünmesi bunlardan biridir. Ayrıca kaynakları hizmetlere göre ayırmak, dağıtmak, ölçeklemek ve sanallaştırmak da BT altyapısını oluşturur. Bu bağlamda tek bir fiziksel sunucuyu birden çok sanal sunucuya bölmek mümkündür.


Bulut bilişim sağlayıcıları, sanallaştırma sayesinde veri merkezi kaynaklarının performansını artırır. Bu nedenle günümüzde birçok şirket, şirket içi altyapılarında bulut bilişim modelini benimser. Böylelikle maksimum kullanım ile maliyet tasarrufu elde ederler. Bu bağlamda ihtiyaç duydukları hizmetler için farklı fiziksel sunucular satın almaları gerekmez. Bu yöntem, işletme maliyeti üzerinde yük oluşturur. Oysa bir sunucu içinde bağımsız birden çok sunucu oluşturmak mümkündür. Nitekim sanallaştırma sistemleri buna izin verir. Ayrıca kaynakları ihtiyaç halinde pratik bir şekilde artırmak da mümkündür.
Bulut teknolojisiyle veriler sanal ortamda koruma altındadır. Bu sayede yerel servislerden farklı olarak her an erişilebilir durumdadır. Apple, Amazon, Google veya Yandex gibi servisler üzerinde tutulan veriler bulut teknolojileri aracılığıyla saklanır. Ve her an erişime açık şekilde depolanır.

Bulut Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Bu teknolojinin özel bir çalışma mantığı vardır. Bulut sunucu, genel veri merkezi olarak kabul edilen bir ya da daha fazla sayıda sistem içinde çalışır. Sunucu, ağ ve depolaştırma kaynaklarının sanallaştırılması, bulut teknolojisinin temel çalışma prensibini oluşturur. Fiziksel olarak sağlanan kaynaklar bu kapsamda ihtiyaçlara ve hizmetlere göre farklılaşır. Ayrıca fiziksel server sayısından çok daha fazla sayıda hizmete bölünmeleri de mümkündür.
Bulut teknolojisinde kullanıcılar, web üzerinden erişim protokolleri kullanan sunucu temelli bir iletişim tabanından yararlanır. Böylece bulut üzerindeki hesaplarına internete bağlı tüm cihazlardan ulaşabilirler. Bulut teknolojisi sunucu tabanlı bir uygulama sağladığından kullanıcıların uygulamalara internet üzerinden erişmesi mümkündür. Kullanıcılara ait tüm veriler firmaların fiziksel sunucularında yer alır. Kullanıcılar kendilerine ait olan alanlara şifreleriyle ulaşırlar. Bu yöntemle dosya yükleme gibi farklı işlemler de gerçekleştirebilirler.

Bulut Teknolojisi İle Neler Yapılabilir?

Bulut teknolojisi dosya depolama ve yeniden erişim konusunda son derece avantajlıdır. Hemen tüm online servislerin buna bağlı bir hizmet çerçevesi vardır. Örneğin Yandex Disk, OwnCloud, Google Drive, Dropbox gibi bulut teknolojileri depolama ve erişim konusunda çeşitli avantajlar sağlar. Ayrıca otomasyon kabiliyeti ve hız sayesinde son kullanıcılar açısından çeşitli fırsatlar yaratırlar.
Bulut teknolojisi ile yapılanlar genellikle depolamayla sınırlı düşünülür. Oysa günümüzde internet ve ağ sistemlerini oluşturan hemen tüm sistemler, bulut teknolojisinden yararlanır. Firmalar da bulut teknolojisinin sunduğu avantajlardan yararlanarak internet üzerinden erişilebilen sistemler kurma imkanı elde etmiştir. Cloud Sunucu Nedir? Nasıl Çalışır? konulu yazımıza da göz atmayı düşünebilirsiniz.
Özellikle pandemi dönemiyle birlikte hayatımıza giren evden çalışma modelinde firmalar, IT yapılarını bulut teknolojisine taşımayı tercih etmiştir. Bu sayede çalışanlar bulundukları her yerden hizmetlere erişim imkanı kazanmıştır. Dolayısıyla bulut teknolojisi işletmelere internetin olduğu her yeri bir ofis haline getirme imkanı vermektedir.

Bulut Teknolojisinin Avantajları

Ölçeklenebilir ve erişilebilir bulut sistemleri bu özelliği sayesinde tüm web hizmetlerinde kullanım için uygundur. Maliyet ve erişim olanakları nedeniyle bulut teknolojisi her firma açısından öncelikli bir IT çözümü haline gelmiştir.
Bulut teknolojisi sayesinde fiziksel sunucu, sahip olduğu kaynakları birden fazla sunucuya bölme imkanı kazanır. Bu da farklı hizmetlere yönelik bağımsız sunucu maliyetlerini ortadan kaldırır. Bu durum, hizmetlere dışarıdan erişimi de kolaylaştırır. Firmalar servislerini buluta taşıyarak bu servislere erişimi kolaylaştırır. Bulut bilişim, dosyalara uzaktan erişimi olanaklı kılar. Aynı zamanda da bir dosya üzerinde farklı kullanıcıların aynı anda çalışma yapmalarına imkan sağlar.
Veri işleme süreci de bulut teknolojisi tarafından gerçekleştirilir. Bu teknolojide tüm işlemleri internet erişimi olan her yerden yapmak mümkündür. Dahası açık bulut servislerini kullanıcılara belli bir ücret karşılığı sunmak da mümkündür. Belirli sayıda kullanıcıya hizmet veren özel bulut servisleri, host servislerini destekleyen sistem ağlarıdır. Ayrıca bu iki seçeneği bir arada sunan hibrit hizmetler de vardır.
Bulut teknolojisi özetle veri saklama, yazılım, sunucu ve ağ sistemi gibi servisleri internet üzerinden kullanıma açar. Böylelikle dosyaları internete bağlı bulunan cihazlardan kolayca yönetme imkanı sunar.

Sanal sunucular hakkında bilgi almak isterseniz Sunucu Sanallaştırma Teknolojisi Hakkında Her Şey linkine göz atabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 11