Dedicated Hosting’in iki farklı tipi bulunmakta bunlar, VPS ve Dedicated server hosting. VPS olarak bilinen sistem aslında bir çeşit web hosting cpu paylaşımı olarak tarif edilebilir, Virtual Private Server yani sanal özel sunucu olarak adlandırmamız mümkün. VPS veya dedicated sunucu paketi ararken birçok farklı terim ile karşılaşıyorsunuz aslında, bu iki üründen birisini satın almadan önce bilmeniz gereken en önemli terim alacağınız ürünün size ne kadar performans olarak geri dönüş sağlayacağıdır. Son kararınızı vermeden önce bunu araştırmanız gerçekten çok önemli.

Eğer çok karışık bir şeylerle uğraşmak istemiyorsanız, kendi gereksinimlerinizi belirleyerek mevcut bütçeniz çerçevesinde vps veya dedicated server seçiminizi yapabilirsiniz. Bir önemli noktanın altını çizelim, unutmamalısınız ki bazı firmalar dedicated server ücret iadesi yapmamakta para iade garantisi bulunup bulunmadığını kontrol etmeniz sizin açınızdan iyi olacaktır, alacağınız dedicated serverın sizin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamayacağından emin olmalısınız, bu seçiminizi iyi yapmalısınız ki boş yere paranız yanmasın. Dedicated sunucunun yanı sıra vps seçimi yaparken de buna dikkat etmelisiniz, vps’in nasıl bölündüğü, barındırıldığı sunucuda kaç adet node olacağını ve yine sizin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını iyi ölçüp biçmelisiniz.

Trafik

Trafik yani Bandwidth olarak bilinen olayı izah edecek olursak, kullanıcı ve web site arasında yapılan veri alışverişi sırasında oluşan dönüşüm olgusu şeklinde tanımlayabiliriz bandwidth normalde gigabyte(GB) cinsinden söylenmektedir ancak trafiği çok fazla olmayan siteler için bu değeri megabyte(MB) olarak hesaplayabiliriz. Dedicated sunucularda bandwidth in terim olarak kullanımına bakacak olursak gelen ve giden veri olarak açıklamamız mümkün olur genel olarak dedicated sunucular 1GB/ps lik dahili ağ kullanırlar buda saniyede 100mb veri alışverişi demektir aynı şeyleri vps içinde söyleyebiliriz fakat NIC (network interface card)  yani ağ arabirim/iç yüz kartı tüm vpsler arasında paylaşılmaktadır. VPS almayı düşünüyorsanız, seçeceğiniz paket özelliklerine bakmalısınız özellikle trafik seçeneğini iyi düşünerek hareket etmelisiniz unutmayın ne kadar çok kullanıcı sitelerinizi ziyaret ederse o kadar çok trafik harcarsınız.

Disk Alanı

Bir sunucuda barındırabileceğiniz belge, doküman, dosya vb. şeylerin sayısı ve boyutu sınırlıdır. Bu sınırlandırmalar sunucunuzun disk alanına göre ölçülmekte olup buna göre değişmektedir, bazı yerlerde görmeye alışık olduğunuz reklam kampanyalarında sizlere sınırsız disk alanı, sınırsız trafik vb. özellikler sayılabilir ancak unutmayın ki hiçbir firma hiçbir kimse size sınırsız olarak bir şey vaat edemez her sunucunun bir disk alanı mevcuttur ve bu alan sınırsız değildir. VPS’ler sunucudaki mevcut disk alanını paylaşırlar dedicated sunucu kiralarsanız sunucunun üzerinde bulunan tüm disk alanlarını yalnızca siz kullanabilirsiniz ikinci kişilerle disk alanınızı paylaşmak zorunda değilsiniz. Örneğin 200mb kapasiteli bir alanınız var, eğer siz 200mb üzeri bir video koymaya çalışırsanız limiti aştığınız için böyle bir video barındırmanız mümkün değildir.

Ram

Belki de sunucular ve web siteleri için en önemli faktörlerden birisi ram kapasitesidir. Tamam disk alanı ve trafik önemlidir ama sunucunuzun doğal olarak web sitenizin hızlı olarak kullanılması için ram daha önemlidir. VPS’ler için iki farklı ram seçeneği bulunmaktadır, garanti edilen ram ve kullanılabilir ram. VPS almayı planladığınızda mutlaka garanti edilen ram miktarını baz olarak alın ve seçiminizi bu şekilde yapın. VPS’ler bir sunucunun bölünmesi ile oluşturulduğundan sunucunun ram kapasitesine göre vpslerin ram kapasiteleri belirlenir, ram bir sunucunun performansı için olmazsa olmaz faktördür. Dedicated sunucu seçimi yaparken yine ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir şekilde ram seçimi yapmanız önerilir eğer ram kapasiteniz ihtiyaçlarınızı karşılamıyor ise sunucu seçimi yaptığınız firma ile görüşerek ek ücret karşılığında sunucu donanımına ek bir ram ekletmeniz mümkündür. Eklenen ram sunucunuzun performansını arttırmaya yarayacaktır.

Root Access / Remote Desktop Access (Root Erişimi, Uzaktan Masaüstü Erişimi)

Root Access olarak adlandırılan olayı kısaca açıklayalım, SSH kullanılarak Linux VPS’lere erişim olarak açıklanabilir aslında, remote access ise Windows sunucular için geçerlidir, remote access ile uzak bir bilgisayardan vps’e bağlanarak download-upload yapabilirsiniz. Yine remote access ile giriş yaparak istediğiniz programı kurabilir kullanabilirsiniz. Root access ile vps yönetmek için ssh yazılımına ihtiyacınız vardır.

Virtuozzo / OpenVZ

Virtuozzo adı verilen sistem, SWSoft tarafından üretilen VPS sunucuları ve Web hostları fiziksel olarak bölmeye yarayan bir yazılımdır. Hem linux vpsler için hem de Windows için virtuozzo kullanılabilir. OpenVZ ise açık kaynak kodlu linux için alternatif bir Virtuozzo yazılımıdır. Virtuozzo’nun birçok özelliğini kapsar. Virtuozzo Power Panel adı verilen kontrol paneli ile kullanıcılar VPS’lerini kolay bir arayüz ile kullanabilir ve yönetebilirler. Bu panellerin en çok kullanılanı ise, LXLabs tarafından üretilen HyperVM’dir.

Private Name Servers (Özel İsim Sunucuları)

Belirlediğiniz alan adı ve isim altında oluşturulabilen sunuculara private name servers adı verilir, örnek verecek olursak, özel isim sunucunuz ns1.yourdomain.com ve ns2.yourdomain.com adlı 2 ns e sahip olsun ikisi de tek bir IP adresini paylaşarak VPS’e erişim sağlamaktadır. Private Name Servers, VPS’e veya web hostlara erişim de kolaylık için oluşturulmuştur.

Control Panels (Kontrol Panelleri)

Birçok özel sunucular kendilerine ait panelleri kullanır bu kontrol panellerinden bazıları ücretsiz olarak hizmet verirken bazıları aylık ödeme olarak kullanıcılarından ücret almaktadır. Kontrol panelleri arasında en yaygın olanı kuşkusuz cPanel‘dir. VPS veya Dedicated sunucularınızın kontrolünü de cPanel-WHM ile yönetmeniz mümkündür. Bunun dışında Plesk panel yine VPS veya Dedicated sunucularınızı kontrol etmenizi sağlar, pek fazla tercih edilmese de DirectAdmin adı verilen kontrol paneli ile de özel sunucularınızın kontrolünü sağlamanız mümkündür.

daha.net‘in Sanal Sunucu ve VDS Sunucu paketlerine göz atmayı unutmayın.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?