Hosting çeşitleri arasında reseller hosting, kullanıcısına küçük bir hosting firması gibi çalışma imkanı sağlıyor. Bayi hosting olarak da bilinen bu hosting çeşidi, birden fazla web sitesine barındırma hizmeti vermek için uygun bir çözümdür. Reseller hostingde satın aldığınız kaynakları farklı sitelere dağıtabilirsiniz. Veya özel kaynaklar oluşturabilirsiniz. Kendi müşterilerinize logonuzun yer aldığı ve özel kontrol panelli hosting hizmeti sağlayabilirsiniz. Tıpkı bir hosting firması gibi reseller hosting hizmeti, bu konularda geniş imkanlara sahip. Bununla birlikte reseller hosting satın alma işlemleri sırasında bazı konularda karar vermekte zorluk çekebilirsiniz. Bu yazımızda, reseller hosting satın alma işlemleri sırasında daha doğru kararlar almanızı sağlayacak faydalı bilgiler paylaşacağız.

Reseller Hosting Hizmetini Kimler Satın Alabilir?

Web sitelerin hosting ve sunucu tarafında ihtiyaçları farklılık gösterir. Bu nedenle hosting hizmetleri ihtiyaçlara uygun çözümler sunacak şekilde farklılaşır. Başta RAM, CPU, disk ve trafik olmak üzere birçok kriter dikkate alınarak web siteleri için uygun hosting çözümlerine karar verilir. Kendi siteniz veya hizmet verdiğiniz siteler için en uygun çözümün reseller hosting olduğunu düşünüyorsanız bu hizmeti uygun bir hosting firması üzerinden kolayca satın almanız mümkün. Reseller hostingi kurumsal tarafta daha çok yazılım firmaları ile web tasarım ajansları tercih ediyor. Bireysel tarafta ise web hizmetleri veren webmasterlar ile freelancerların ön planda olduğunu görüyoruz.

Bayi hosting olarak da bilinen bu hizmeti satın alıp almamak konusunda henüz karar vermediyseniz reseller hostingi daha yakından tanıyabilirsiniz. Kararınız reseller hosting satın alma yönündeyse, bu bağlamda faydalı bilgileri bu yazımızda sizler için derledik.

Reseller Hosting Satın Alma Nasıl Yapılır?

Bugüne kadar hosting hizmetlerinden yararlanmadıysanız reseller hosting paketini nasıl satın almanız gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Bu konuda endişe etmenize gerek yok. Nitekim reseller hosting satın alma deneyimi uygun firma ve paket seçiminin ardından hızla ilerleyen basit bir süreçtir. Ancak yine de bazı konulara dikkat etmek gerekir. Firma ve paket seçiminde yapacağınız hatalar reseller hosting kapsamında kullanacağınız kaynakları ve vereceğiniz hizmetleri olumsuz etkiler. Reseller hosting doğası gereği kullanıcıya tıpkı hosting firması gibi hizmet verme imkanı sunar. Ancak sorunları çözüm yolları konusunda paket özellikleriniz değil, firma tercihiniz daha belirleyicidir. Bu konuda kötü bir deneyim yaşamamak için firma seçiminize çok dikkat etmelisiniz.

Reseller hosting satın alma rehberi konulu bu yazımızda, satın alma kararınızı ve süreçlerinizi olumlu yönde etkileyecek pek çok faydalı bilgi mevcut. Bu bağlamda ilk olarak firma seçimi konusunu ele alacağız.

Uygun Firma Nasıl Seçilir?

İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte web üzerinden verilen hizmetlerin sayısı artıyor. Bu artışa paralel şekilde web site sayıları ve hosting hizmetlerine talep de artıyor. İnternet üzerinden reseller hosting satın almak için arama motoruna ilgili sözcükleri yazdığınızda karşınıza pek çok site çıkar. İnternet kullanıcıları genellikle, sorgu sayfasında üstte çıkan linkleri tıklama eğilimindedir. Fakat bu durum, üstte çıkan sitelerin hizmet kalitesi, teknik imkanları, sorun çözme becerileri ve diğer konular hakkında kesin bir şey ifade etmez. Reseller hosting satın alma aşamasında firmayı doğru seçmek için karşınıza çıkan firmalar hakkında daha titiz araştırmalar yapmalısınız. Bu kapsamda,

  • Firma seçiminizde arama motorunda ilk sırada çıkan siteye odaklanmayın,
  • Bir firmanın örneğin reseller hosting satın al aramasında ilk sırada çıkmasını o firma lehine karar vermek için yeterli görmeyin,
  • Üst sıralardaki siteler de dahil olmak üzere sorgu sayfasında olabildiğince fazla siteyi incelemeye çalışın,
  • Sitelerin özellikle Hakkımızda sayfalarına bakıp firmaları daha iyi tanımaya çalışın,
  • Firma eğer güven veriyorsa ardından Reseller Hosting sayfasını dikkatle inceleyin,
  • Sunduğu paketler arasında ihtiyaçlarınız ile kapsam, performans ve fiyat bağlamında karşılaştırmalar yapın,
  • Firmanın teknik destek hizmetlerinin yeterli olduğundan emin olun,
  • Sosyal medya hesaplarını inceleyip etkileşime bakın,
  • Şikayet sitelerinde firmaya ilişkin şikayet olup olmadığını, şikayet gelmişse firmanın nasıl çözüm ürettiğini araştırın.

Bu yöntemler sayesinde reseller hosting satın alma sürecinde firma seçiminizi daha başarılı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Firmanızın Teknik Destek Hizmetleri Yeterli Mi?

Reseller hosting satın alma opsiyonu firmanın teknik destek hizmetlerini iyice incelemeyi gerektirir. Bu noktada kullanıcılar bazı ifadelere gereğinden fazla anlam yükleme yoluna gidebiliyor. Örneğin ucuz reseller hosting ifadesi bunlardan biridir. Reseller hosting satın alma işlemleri sırasında bu tür ifadelere karşı temkinli olmalısınız. Çünkü firmanızın sağlayacağı teknik destek hizmetleri, maliyet avantajından çok daha önemli sonuçlar doğurur. Olası ihmaller ve hatalar hem sizin hem de hizmet verdiğiniz web sitelerin internet operasyonlarına zarar verir.

Hosting arama veya değiştirme sırasında zaman zaman çeşitli sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Bu sorunlar bazen hosting hesabının yönetimiyle, bazen de sunucuyla ilgili olabilir. Reseller hosting hesabınızı kullanırken yapacağınız küçük bir hata önemli sorunlar yaratabilir. Veya sunucu güncellemeleri sırasında bazı alanlara erişiminiz durabilir. Gerekçesi ne olursa olsun, ihtiyaç duyduğunuzda hosting firmanız yeterli teknik desteği sağlamalı. Hosting hesabında kullanıcı kaynaklı hataları zamanında çözmeli. Sunucu tarafındaki işlerde veri kaybı riski yaratmamalı. Kaynağı firmaya ait olmayan sorunların çözümünde de yeterince aktif bir rol oynamalı.

Hosting işlemlerinde 7/24 teknik destek hizmeti de bu bağlamda önemli bir tercih nedenidir. Reseller hosting satın alma kararınızı verirken firmanın ulaşılabilirliğinden mutlaka emin olmalısınız. Bu konuda maksimum 60 dakika içinde cevap garantisi ideal bir ölçüdür. Firmanız bu süre içinde dönüş sağlıyorsa teknik destek hizmetleri bakımından başarılı bir firmadır. Oysa mail ve telefonlarına zamanında dönüş yapmayan firmalar sorun çözme konusunda zayıf bir performans sergiler. Bu konuda da mutlaka firmanız hakkında araştırma yapmalısınız. Sosyal medya hesapları ve şikayet siteleri üzerinden firmaya gelen yorumları incelerseniz bu konuda daha iyi bir kanaat oluşturmanız mümkün.

Firmanız Ücretsiz Yedekleme Hizmeti Veriyor Mu?

Reseller hosting satın alma süreçlerinde değerlendirmeniz gereken bir diğer konu da hosting firmasının yedekleme hizmetidir. Günümüzde ücretsiz yedekleme hizmeti hosting firmaları arasında yaygın bir hizmet haline geldi. Ancak yine de firmanızın bu hizmeti verip vermediğine dikkat etmelisiniz. Reseller hosting satın alma şartları içinde yedekleme hizmetinin ücrete bağlı olabileceği durumlar da söz konusudur. Satın alma hatası yaptığını düşünen kullanıcıların önemli bir bölümü bu konudan şikayetçidir. Firmanız eğer ücretsiz yedekleme hizmeti veriyorsa bu durum önemli bir tercih nedenidir. Windows sunucuları söz konusu olduğunda haftalık yedekleme yeterlidir. Linux sunucular için ise ek olarak site ve hesap bazlı yedeklemeler de gerekli ve faydalıdır.

İade Garantiniz Var Mı?

Firmanızın sağladığı hizmet kalitesi yüksekse aslında iade işlemine gerek duymazsınız. Fakat yine de firmanın sunduğu iade garantisi istenmeyen durumlara karşı sizi korur. Satın aldığınız reseller hosting paketinden memnun kalmazsanız 14 gün içinde iade garantisinden yararlanmanız mümkün. Satın alma işlemi yapmadan önce bu konuya da dikkat ederseniz süresi içinde iade işleminizi kolayca gerçekleştirirsiniz.

Reseller Hosting Kapsamında Ne Tür Hizmetler Yer Alır?

Firma seçiminizi yaptıktan sonra reseller hosting paket seçimine geçebilirsiniz. Aslına bakarsanız, reseller hosting paketlerinin içeriği firmadan firmaya değişir. Hosting firmalarının her biri bu konuda farklı paketler oluşturur. Bu paketlerin kapsamı farklı kriterlere göre değişir. Ancak genel olarak baktığımızda, satın alacağınız reseller hosting paketinde şu tür hizmetlerle karşılaşırsınız:

  • Belli sayıda veya sınırsız alan adı barındırma,
  • Yaklaşık 5 GB ile 100 GB arasında değişen SSD disk alanı,
  • 150 GB ile 1500 GB arasında değişen aylık trafik,
  • Belli sayıda veya sınırsız mail adresi,
  • Paketinizdeki tüm siteler için ücretsiz SSL sertifikası kurulumu ve otomatik yenileme,
  • Tüm domainleriniz için ücretsiz Whois gizleme,
  • Kontrol paneli seçimi, tercihen Türkçe kontrol paneli kurulumu,
  • Farklı firmalardaki web siteleri için sunucuya ücretsiz taşıma desteği,
  • Tüm sitelerde gelen ve giden mailler için ücretsiz spam ve virüs koruması,
  • Yedekli elektrik ve internet altyapısı,
  • Ücretsiz yedekleme hizmetleri.

Paket Seçimi Nasıl Yapılır?

Reseller hosting satın alma işlemi sırasında firma seçiminizi yaparken aslında paket seçiminin ilk adımını atmış olursunuz. Bu aşamada yapmanız gereken, firmanızın sunduğu seçenekler içinde ihtiyaçlarınıza en uygun paketi seçmektir. Bu konuda karar verirken ilk önce barındırma hizmeti vereceğiniz domain sayısını netleştirmeniz gerekir. Nitekim reseller hosting satın alma işlemlerinde paketler arasındaki en önemli farklardan biri domain sayısıdır. Paketler genellikle 10 adet domain ile başlar. 20, 50 veya daha yüksek sayılara ulaşır. Eğer fazla sayıda domain için reseller hosting satın alma işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız sizin için en uygun paket sınırsız reseller hosting paketi olacaktır.

Bu adımda yapmanız gereken şey, sunucu ve panel seçimine karar vermektir. Hosting hizmetleri kapsamında sadece barındırma hizmeti seçimi gerçekleşmez. Bu hizmeti hangi sunucu üzerinden almak istediğiniz de önemlidir. Ayrıca hosting hesabınızı hangi panel üzerinden kontrol etmek istediğiniz de belirleyici bir nedendir. Reseller hosting satın alma işlemi sırasında bu konuda da karar vermeniz gerekir.

Reseller Hostingi Hangi Sunucuda ve Hangi Panelle Kullanmak İstiyorsunuz?

Kısaca ifade etmek gerekirse, reseller hostingi Windows veya Linux sunucuda kullanmanız mümkün. Windows sunucuda Plesk Panel, Linux sunucuda ise cPanel yer alır. Eğer Plesk Panel’i tercih ediyorsanız reseller hosting paketinizi Windows sunucu üzerinden çalıştırmanız gerekir. Diğer durumda ise sunucu tercihinizi Linux sunucudan yana yapmalısınız. Bunlardan Windows hosting paketleri asp ve asp.net yazılım dilinde, Linux hosting paketleri ise php üzerinde stabil çalışır. Plesk Panel veya cPanel’i dilerseniz %100 Türkçe kullanmanız da mümkün. Bu konuda hosting firmanız gerekli desteği sağlamalı.

Farklı Firmadaki Reseller Hosting Hesabı Yeni Firmaya Taşınır Mı?

Elbette taşınır. Bunu yapabilmeniz için öncelikle yeni firmanızdan ihtiyacınıza uygun bir reseller hosting paketi satın almalısınız. Ardından yeni hesabınız için üyelik aktivasyonu gerçekleşir. Hosting hesabı taşıma işlemlerini dilerseniz cPanel veya Plesk Panel üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Veya bu konuda bilgi ve deneyiminiz yoksa talebinizi hosting firmanıza iletebilirsiniz. Böylelikle satın aldığınız reseller hosting hesabınıza eski hesabınızın taşınması gerçekleşir. Bu hizmet için ayrıca ödeme yapmanız gerekmez. Firmanız verdiği teknik hizmetler kapsamında bu geçişi ücretsiz olarak gerçekleştirir. Bununla birlikte, cPanel veya Plesk Panel yerine farklı bir panel kullanıyorsanız host taşıma işleri bu kadar kolay gerçekleşmez. Bu tür durumlarda karar almadan önce hosting firmanızla iletişime geçmenizde yarar var.

Reseller Hosting Paket Fiyatları Ne Kadardır?

Her alanda olduğu gibi hosting alanında da fiyatları etkileyen pek çok unsurdan bahsetmek mümkün. Hosting firmanızın kullandığı altyapı ve sunduğu hizmetlere bağlı olarak reseller hosting paket fiyatları değişir. Ayrıca bu hizmetlerde fiyatlar genellikle döviz kuruna endekslidir. Kurda oluşan değişiklikler fiyatları az ya da çok etkiler. Reseller hosting satın alma işlemi sırasında en güncel fiyat bilgilerini firmanızın sitesinde bulmanız mümkün. İlgili sayfalarda paket fiyatları hizmet süresi, işletim sistemi, domain sayısı, SSD disk alanı gibi farklı kriterlere göre sıralanır. Genel olarak baktığımızda, limitsiz reseller hosting paketi daha yüksek bir maliyete sahiptir. Ancak kullanım ihtiyaçlarına göre bu paket bazen çok daha avantajlı hale gelir.

Maliyet Avantajı Elde Etmek İster Misiniz?

Hosting satın alma işlerinde bütçe de önemli bir konudur. Bu hizmetlerin süre sınırlaması içermesi, bir süre sonra yenilenmelerini gerektirir. Paket yenilemesi yapmamanız durumunda bundan sadece siz etkilenmezsiniz. Hizmet verdiğiniz web siteler de etkilenir. Hesabınızın askıya alınması durumunda tüm domainlerinizin web operasyonu durur. Hizmet süreleri için aylık seçeneklerden 3 yıla kadar uzayan seçenekler mevcuttur. Reseller hosting hizmetlerinde aylık paketler pek tercih edilmez. Çünkü bu kapsamda sunulan hizmetler uzun soluklu hizmetlerdir. Ve bu da doğal olarak daha geniş süreleri kapsayan paketleri tercih etmeyi uygun hale getirir. Üstelik süre uzadıkça kullanıcı lehine maliyet avantajı oluşur.

Bu bakımdan, reseller hosting satın alma işlemi sırasında bütçe imkanlarınızı da dikkate almalısınız. Genel olarak baktığımızda, uzun döneme yayılan paketler maliyet açısından daha iyi bir seçimdir. Nitekim reseller hosting hizmeti için 6 aylık veya 12 aylık paketlerden ziyade 24 aylık veya 36 aylık paketleri değerlendirebilirsiniz. Bu tercih size kısa vadede daha büyük bir maliyet yaratsa da aslında uzun dönemde daha düşük bir maliyet avantajı kazandırır. Hatta dilerseniz, elde ettiğiniz bu avantajı bir üst paketi tercih etmek yönünde de değerlendirmeniz mümkün.

Reseller Hosting İçin daha.net Çözümleri

Reseller hosting satın alma süreçleri hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı tamamlamadan önce bir konuyu belirtmek istiyoruz. Domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında uzun yıllardır hizmet veren daha.net, ihtiyaçlarınıza en uygun reseller hosting çözümlerine ulaşmanıza yardımcı oluyor. Sizler için hazırladığımız Reseller Hosting sayfamızı ziyaret ederek paketlerimizin kapsamını görebilirsiniz. Paketler arasında tercihinizi yaptıktan sonra ödemeyle ilgili basit birkaç işlemin ardından reseller hosting paketinizi rahatlıkla kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca hosting paketlerimize eklenti desteğimiz mevcuttur. Bu konuda taleplerinizi bize destek@daha.net adresinden iletmeniz yeterli. Sunduğumuz diğer hizmetler ve teknik destekler hakkında da bizimle 7/24 iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 3