Web dünyasında domainlerin başlıca görevi internet kullanıcılarını web sitelere ulaştırmaktır. Her sitenin kendine ait bir domaini vardır. Ziyaretçiler bu domaini adres çubuğuna doğrudan yazarak veya arama motorları üzerinden aratarak siteye erişim sağlar. Domainler aynı zamanda da kârlı bir yatırım aracıdır. Nitekim trafik potansiyelleri yüksek domainleri satın alıp elinizde tutarsanız bunları ileride güzel bir gelire dönüştürebilirsiniz. Veya sitenizin web operasyonu sona erdiyse domaininizi park sitelerine yönlendirerek tıklama başına gelir elde etmeniz de mümkün. Bu tür fırsatları içinde barındıran domain park kavramı günümüzde web dünyasında merak uyandıran kavramlardan biri haline geldi. Ancak domain park yöntemleriyle para kazanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı konular var. Yeni başlayanlar için domain park rehberimizde bu konuları kısaca ele alıyoruz. 

Domain Park Nedir? 

Öncelikle domain park kavramından bahsedelim. Kısaca ifade edecek olursak domain park etme, gerçek anlamda kullanmadığınız domainleri gelir elde etmek için elde tutmak demektir. Domain park işlemlerinde alan adı sahibi, satın aldığı domaini gerçek anlamda kullanmaz. Fakat bu alan adı üzerinden gelir elde eder. Aslına bakarsanız, domain park kavramı internet kullanıcılarının büyük kısmı tarafından pek de bilinmeyen bir kavramdır. Hatta web sitesi için domain satın alma işlemi yapan birçok yönetici bile domain park işlemleri hakkında fazla şey bilmez. Oysa domain hizmetleri arasında park hizmetleri de önemlidir. Örneğin web sitesi için .com domain satın alan birçok kullanıcı, aynı domain name için .net veya .org uzantılı domainleri de satın alarak bunları kullanmasa bile elinde tutar. Bu sayede rakip sitelerin aynı domaini farklı bir uzantıyla kullanmasını önler. 

Bununla birlikte domain park işlemleri bu tür durumlarla sınırlı değildir. Hatta çok daha geniş bir alana yayılır. Günümüzde domain satın alma işlemi gerçekleştiren pek çok kişi bu domainleri kullanmak için değil yatırım amacıyla elinde tutar. Bazı durumlarda ise site yöneticileri kendi siteleri için düşündükleri domain name çeşitlerini ileride kullanabilecekleri düşüncesiyle park etmek ister. Yeni başlayanlar için domain park etme işlemleri bağlamında bu tür durumların hepsi birer fırsattır. Ve iyi kullanmanız durumunda bu işten ciddi paralar kazanmanız da mümkündür. Nitekim domain park etme ne demek diye merak eden kullanıcılar işin maddi boyutlarını daha fazla merak eder. Fakat bunlara geçmeden önce domain park etmenin teknik yönlerini iyi anlamak gerek. 

Domain Park Etme Hangi Durumlarda Gündeme Gelir? 

Domain parking olarak da bilinen domain park etme işlemleri farklı birçok durumda gündeme gelebilir. Diyelim ki web projenizi siteye dönüştürme aşamasına geldiniz ve domain arıyorsunuz. Siteniz için uygun domainler listenizde çok sayıda domain birikti diyelim. Sitenizde kullanacağınız domain bunlardan sadece biri olacaktır. Peki diğer alan adlarını yatırım amacıyla elinizde tutmak istemez misiniz? Bu alan adlarını ileride farklı amaçlarla kullanabilirsiniz. Veya doğrudan kullanmasanız bile sadece elinizde tutarak domain park reklamları üzerinden gelir elde etmeniz mümkün. Bu bakımdan domain park etme aslında bir tür online girişimcilik stratejisidir. Yeni başlayanlar için domain park işlerinin cazibesi de en çok buradan gelir. 

Günümüz internet dünyasında domain park etme getirisi yüksek yatırım alanlarından biridir. Düşük bir sermayeyle ve çok az emekle gerçekleşen bu yatırım şekline ilgi her geçen gün artıyor. Domain park ederek para kazanmak için gerçekten de fazla çaba sarf etmenize gerek yoktur. Yeni başlayanlar için domain park öğrenme süreçleri oldukça kolay ve hızlıdır. Nitekim parka çektiğiniz domainini reklam şirketine yönlendirerek konuya ilişkin bir açıklama yapmanız yeterlidir. Kullanıcılar reklam şirketinin linkini tıkladıkça park ettiğiniz domain üzerinden para kazanırsınız. Domain parkın en yaygın çeşitlerinden biri, yüksek trafik çeken domainlerin benzerlerini satın almaktır. Popüler domain namelerin bir veya birkaç harf ya da rakamını değiştirmek de yine bir diğer yaygın yöntemdir. Eğer web dünyasını ve yeni trendleri iyi takip ederseniz domain park örnekleri konusunda sıkıntı yaşamazsınız. 

Domain Park Ne İşe Yarar? 

  • Domain üzerinden para kazanmanın alternatif bir yoludur. Düşük bir sermaye ve çok az bir emekle yatırımcısına para kazandırır.
  • Web sitenizin alan adının farklı versiyonlarını ve uzantılarını park etmeniz rakip sitelerin alan adınızı taklit etmesini önler. 
  • Kullandığınız domainin farklı uzantılarını ileride farklı amaçlarla kullanabilirsiniz. Örneğin .com uzantılı alan adınızla ticari faaliyetlerinizi sürdürebilirsiniz. Aynı domain name için .org uzantılı domain almak yoluyla sivil toplum çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz. 
  • İleride hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeler için alan adlarını domain park etme ile hazırda tutabilirsiniz. Böylelikle projelerinizin yakın dönemde hayata geçeceğini kullanıcıların öğrenmesini sağlarsınız. 
  • Sitenizdeki web operasyonu sona erdikten sonra alan adınızı domain park sitesine yönlendirerek para kazanmaya devam edebilirsiniz. Böylelikle hem alan adınızı ziyaret eden kullanıcılar boş sayfayla karşılaşmamış olur. Hem de domain üzerinden ek gelir elde etmiş olursunuz. 
  • Park ettiğiniz domainleri dilerseniz sadece reklam yoluyla para kazanmak için kullanabilirsiniz. Yeni başlayanlar için domain park hizmetleri en çok bu bağlamda merak uyandırır. Nitekim domain parkın ek gelir için bu şekilde kullanımı günümüzde önemli bir online girişimcilik stratejisidir. 

Domain Park Etme Para Kazandırır Mı? 

Arama motorları üzerinden domain parking ne anlama gelir diye araştırma yapanlar bu işten para kazanıp kazanamayacaklarını özellikle merak eder. Bazı kaynaklarda cash parking olarak da ifade edilen domain park etmede strateji önemlidir. Nitekim domain park etmeyi reklam yoluyla para kazanmak için kullanacaksanız elbette para kazanırsınız. Ancak stratejinizin buna uygun olması gerekir. Bu bağlamda satın alacağınız domainin trafik potansiyellerinin yüksek olması şarttır. Aksi durumda alan adını park etme fazla bir getiri sağlamaz. Unutmayın ki reklam şirketleri ödemeyi tıklama başına verecektir. Eğer trafik çekmeyen domain nameler için park işlemi gerçekleştirirseniz para kazanmanız mümkün olmaz. 

Reklam amaçlı domain park etmede iyi bir firmayla çalışmak da önemlidir. Nitekim internet üzerinden domain park hizmeti veren birçok firma bulabilirsiniz. Bu firmalarla iletişime geçtiğinizde para kazanma konusunda elinizde daha iyi fırsatlar oluşur. Yeni başlayanlar için domain park fırsatları bu bağlamda yüksektir. Bazı firmalar domain parking konusunda özel alanlar oluşturur. Park halindeki domainlerin satışını bu özel alanlar üzerinden yaptıkları tanıtımlarla gerçekleştirir. İyi hazırlanmış tanıtım alanları domain sahibinin daha iyi bir kazanç elde etmesini sağlar. Ayrıca domaininizi ziyaret eden kullanıcıların karşılaşacağı duyuru sayfasının tasarımı ve içeriği de önemlidir. Yeterince titiz davranırsanız kullanıcılar ilgili firmayı ziyaret etmek konusunda doğal bir istek duyar. Bu da kazanacağınız gelirin artmasını sağlar. 

Yeni başlayanlar için domain park yöntemleri hakkında merak uyandıran sorulardan biri de domain parking yöntemlerinin ne kadar kazandırdığıdır. Ne var ki bu konuda net bir rakam söylemek mümkün değildir. Genel olarak baktığımızda, trafik potansiyelleri yüksek domainlerin daha yüksek getiri sağlayacağını söyleyebiliriz. Ancak bu domainleri güzel seçmeli, bu konuda çeşitli örnekleri incelemelisiniz. Diğer taraftan, trafik çekmek için farklı domainleri bu domaine yönlendirmemelisiniz. Duyuru sayfası için SEO çalışması da yapmamalısınız. Parka çektiğiniz domaine gelecek ziyaretçilerin tamamı organik yollarla gelmeli. Aksi durumda reklam şirketi tıklama başına ödemesi gereken tutarı ödemeyebilir. 

Domain Parking Yöntemleri Nelerdir?

Yazımızın bu kısmında yeni başlayanlar için domain park yöntemleri bağlamında en etkili olanlarına kısaca açıklık getireceğiz. Bugüne kadar hiç domain satın alma işlemi gerçekleştirmemiş olabilirsiniz. Hatta domain nedir sorusuna verecek bir cevabınız bile olmayabilir. Her konuda olduğu gibi domain parking süreçlerinin de kendine özgü bazı püf noktaları var. Fakat bunları daha iyi anlamak için öncelikle domain nedir, domain çeşitleri ve özellikleri nelerdir gibi konularda bilgi ihtiyaçlarınızı karşılamalısınız. Unutmayın ki bir alana yatırım yapmak için o alanın temel kavram ve terimlerini iyi bilmek gerekir. Domain ile ilgili bilgi birikiminiz arttıkça domain parking ile para kazanma konusunda sahip olacağınız fırsatlar da artacaktır. 

Ziyaretçi Potansiyelleri Yüksek Domain Park Etme

Domain park nasıl yapılır diye merak edenler için ilk ve en önemli domain parking yöntemi ziyaretçi potansiyelleri yüksek domainleri park etmedir. Bildiğiniz üzere internette milyonlarca web site var. Bazı sitelerin günlük trafikleri diğer birçoğunun aylık trafiklerini misliyle aşıyor. Örneğin haber siteleri yüksek trafikli sitelerdir. Bu sitelerin kullandıkları domainler web operasyonları bitse bile trafik çekmeyi sürdürür. Bu yüzden domain parking müşterileri için gözde domainler kapsamına girer. Ayrıca online alışveriş siteleri, oyun siteleri, aktüel içerik yayınlayan sitelerin domainleri de bu bağlamda ilham vericidir. Belirli ilgi alanlarına yönelik yayın yapan hobi siteleri de yine kendi bağlamı içinde yüksek potansiyellere sahiptir. Yeni başlayanlar için domain park etme süreçlerinde bunları dikkatlice incelemek önemlidir. İnternette ziyaretçi potansiyelleri yüksek alan adları domain park işlemlerinde kârlı bir yatırım anlamına gelir. 

Benzer Sözcükler İçin Domain Park Etme 

İnternette bazı domain name çeşitlerinin yazımı ve telaffuzu zordur. Örneğin yabancı sözcükler ve teknik terimler içeren domainlerde kafa karışıklığı sıkça oluşur. Yeni başlayanlar için domain park konusunda bu tür durumları bir fırsat olarak değerlendirmek mümkündür. Aslına bakarsanız, domain satın alma işlemlerinde domainin benzersiz olmasını sağlamak akılda kalıcılığını kolaylaştırır. Ancak birçok hizmet alanında domainler birbirine çok benzer. Söz gelişi endüstriyel makine satışı yapan sitelerin birçoğunda domain içinde makina veya makine sözcüğü geçer. Oyun siteleri örneğinde pek çoğunda game sözcüğü vardır. Bu tür örnekleri çoğaltmak mümkündür. Eğer popüler web sitelerin domainlerine benzer domainleri park ederseniz domainleriniz organik olarak yüksek trafik şansı elde eder. Bu da domain park siteleri ile daha kârlı bir ticari ilişki kurmanızı sağlar. 

Hatalı Yazımlar İçin Domain Park Etme 

Yeni başlayanlar için domain park yöntemlerinde etkili bir diğer yöntem de hatalı yazımlar için domain park etmektir. Bildiğiniz üzere web sitelerin alan adlarında tek bir harf veya rakamı bile yanlış yazmak siteye erişimi engeller. Bu tür durumlar karşısında günümüzde bazı web siteler alan adlarının hatalı yazımlarını içeren domainleri satın almakta. Ve bunları esas domaine yönlendirmekte. Böylelikle kullanıcıların doğru adrese erişmelerini sağlıyorlar. Fakat bu uygulamanın halihazırda yeterince yaygın olduğunu söyleyemeyiz. Dolayısıyla bu tür durumları araştırıp hatalı yazımlar için domain park etme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu tür domainlerin satışı domain park yoluyla para kazanma yöntemleri arasında önemli bir paya sahiptir. 

Domaini Park Sitesine Yönlendirme 

Hizmet verdiğiniz web sitesinin domaini, sitenin faaliyetleri sona erse bile bir süre daha ziyaretçi çekmeye devam eder. Bu durum hem doğrudan gelen trafik için hem de arama motorları üzerinden gelen trafikler için geçerlidir. Diyelim ki WordPress e-ticaret sitesi üzerinden uzun yıllar hizmet verdiniz. Her gün yüzlerce kullanıcı sitenizi ziyaret ederek alışveriş yaptı. Bu durumda geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından domaininizin bilinirliği var demektir. Herhangi bir nedenle web operasyonunuzu durdurduğunuzda sitenizin faaliyetleri sona erer. Ancak domaininiz trafik çekmeye devam eder. Bu tür durumlarda domaini park sitesine yönlendirme domain üzerinden ek gelir kazanmanızı sağlar. Ayrıca süresi uzatılmadığı için düşen alan adlarını elde tutmak da domain park yoluyla gelir elde etmek için iyi bir yöntemdir. Geriye kalan, iyi bir domain park firması bulup tıklama başına ücret konusunda anlaşmaktır. 

Domain Park İşlemlerinin Hukuki Boyutu Nedir? 

Yeni başlayanlar için domain park işlemleri hakkında kısaca ele alacağımız bir diğer konu da domain parkın hukuki boyutudur. Nitekim domain alma, devir, transfer ve benzeri işlemler hakkında en yetkili üst kurul ICANN’dır. Kötü amaçlı domain alma ve kullanma gibi işlemler ICANN düzenlemelerine göre domain sahibi açısından hak kaybı sonucu yaratır. Bu konuda ICANN, süreçlere doğrudan müdahil olmak istemez. Ancak kendisine ulaşan mahkeme kararlarını ve idari makamların verdikleri kararları vakit geçirmeden uygular. Ulusal yargı makamları ve denetleyici kurullar şikayet üzerine harekete geçer. Bu tür işlemlerde mağduriyet oluşmasını engeller. Dolayısıyla domain park işlemleri hakkında konunun hukuki boyutunu ihmal etmemelisiniz. Park edeceğiniz domainlerin seçiminde titiz davranmalı, herhangi bir ihlale sapmamalısınız. 

Ticari markalı alan adlarını çağrıştıran domainlerin park işlemleri bu bağlamda risklidir. Eğer park edeceğiniz domainler herhangi bir şahsa veya tüzel kişiliğe kayıtlı domainin kullanım haklarını ihlal ederse, domain sahibinin şikayetiyle birlikte park ettiğiniz domain üzerindeki haklarınızı kaybedersiniz. Bununla birlikte, alan adları ticari markaların alan adlarıyla benzer olduğu halde kullanımı haksız olmayabilir. Yukarıda bunun iki örneğini vermiştik. Söz gelişi, endüstriyel makine satışı yapan sitelerin alan adlarında makine sözcüğünün geçmesi ihlal sonucunu doğurmaz. Veya oyun siteleri örneğinde birçok site game sözcüğünü kullanır. Yeni başlayanlar için domain park örneklerinde bunları dikkatlice değerlendirmelisiniz. Ticari anlamda hakları koruma altında olan alan adları için temkinli olmalı, herhangi bir ihlale neden olacak park işlemlerinden uzak durmalısınız. 

Domain Park İşlemlerinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 

  • Domain park işlemleri orta ve uzun vadede getirisi yüksek bir yatırım alanıdır. Ancak park edeceğiniz domainleri iyi seçmeli, ticari markaların haklarını ihlal etmemelisiniz. Halihazırda yüzbinlerce domain için park işlemi gerçekleşmiş durumdadır. Ve bunların bir kısmı taraflar arasında hukuki anlaşmazlıklara konu olmaktadır. 
  • Yeterli kaynağınız varsa ileride satışından gelir elde edebileceğinizi öngördüğünüz domainleri satın alabilirsiniz. Ancak park ettiğiniz domainler için sabırlı olmalı, alacağınız fiyat tekliflerini iyice değerlendirmelisiniz. Aceleyle elden çıkardığınız bir domain yeni bir trendle olduğundan daha değerli hale gelebilir. 
  • Alan adı park etmek isteyen kişilerin web dünyasını takip etmesi, yeni çıkan trendler hakkında fikir sahibi olması gerekir. Bu takibi ne kadar iyi yaparsanız park edeceğiniz domainleri o kadar isabetli seçebilirsiniz. Alan adının sahip olduğu ziyaretçi kaynağı ne kadar fazlaysa domainler o kadar değerli hale gelir. Yeni başlayanlar için domain park etme konusunda bunu unutmamak gerekir. 
  • Ticari potansiyelleri yüksek alan adları bulmaya çalışırken farklı alanlarda çeşitli bilgileri harmanlamalısınız. Bazen farklı alanlardan bir terim veya kavram başka bir alandaki sitenin domaini için ilham kaynağı olabilir. 
  • İyi bir domaine sahip olmak domain park yoluyla para kazanmak için tek başına yeterli değildir. Bu işin pazarlama tarafını da ihmal etmemelisiniz. Bu konuda domain park siteleri ile iletişiminizi güçlü tutmalısınız. 
  • Park ettiğiniz alan adını satın almak isteyenler iletişim bilgilerinize ulaşmak için zorluk çekmemeli. Bu nedenle whois bilgilerinizi gizlememeli, alıcıların size ulaşmalarını kolaylaştırmalısınız. 
  • Parka çektiğiniz domainler üzerinden reklam geliri kazanıyorsanız hileli tutum ve davranışlardan kesinlikle uzak durmalısınız. Domain üzerindeki reklamları kesinlikle tıklamamalı, bu sayfalar için SEO çalışması yapmamalısınız. Tıklamalar organik olarak gerçekleşmezse elde edeceğiniz reklam geliri riske girer.

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?