İnternet üzerinden yayın yapan web sitelerin hosting tarafında dikkat etmeleri gereken bazı parametreler vardır. Bunlar arasında hosting trafik kotası en önemli parametrelerden biridir. Nitekim web sitelerde sayfa sayısı ve boyutu ile ziyaretçi sayısı farklıdır. Buna bağlı olarak anlık ve aylık hosting trafiği kota ihtiyaçları değişir. İhtiyaçların altında kalan trafik kotaları web operasyonuna zarar verir. Hatta bazen operasyonu durma noktasına getirir. Yüksek trafik kotaları veya sınırsız hosting paketleri ise kullanıcılara daha iyi bir web deneyimi sağlar. Bu bakımdan hosting trafik kotası almak bazı konularda özel bir farkındalık gerektirir. İnternet sitesine trafik çekme konusunda özel bir çaba sarf eden site yöneticilerinin hosting trafik kotası hakkında da farkındalıklarını yüksek tutmalarında yarar var. 

Hosting Trafik Kotası Nedir?

Öncelikle hosting trafiğinden biraz bahsedelim. Kısaca ifade etmek gerekirse hosting trafiği, servis sağlayıcıların sunduğu hosting hizmetleri kapsamında web sitelere sağladıkları veri aktarım oranıdır. Bandwidth veya bant genişliği olarak da bilinen hosting trafiği, web sitelerde veri transfer limitini ifade eder. Trafik kotası yüksek sitelerde anlık transfer limiti fazladır. Örneğin online alışveriş siteleri, haber siteleri, oyun siteleri vb. siteler bu tür sitelerdir. Bunlara yüksek bant genişliğine sahip siteler de denir. Bu siteler anlık ziyaretçi yoğunluğundan etkilenmezler. Oysa veri transfer limiti düşük siteler, düşük bant genişliğine sahip sitelerdir. Özellikle paylaşımlı hosting hizmetlerini tercih eden siteler genellikle bu siteler arasında yer alır. Anlık yoğunluk artışı bu siteleri oldukça etkiler. Üstelik bir sitedeki yoğunluk artışı aynı sunucudaki diğer siteleri de olumsuz etkiler. 

İnternette herhangi bir siteyi ziyaret etmek istediniz diyelim. Bu ziyareti farklı yollarla gerçekleştirmeniz mümkün. Örneğin sitenin alan adını adres çubuğuna yazabilirsiniz. Veya arama motoru üzerinden sitenin linkini tıklayabilirsiniz. Erişim sırasında kullandığınız cihaz bir istemcidir. Siteye erişmek için istemciniz, dosyalarının yüklü olduğu sunucuya istek gönderip dosyaların cihazınıza yüklenmesini ister. İndirme işlemi, cihazınızda bulunan Temp klasöründe gerçekleşir. Web sitedeki sayfaların sorunsuz şekilde görüntülenebilmesi için sayfa öğelerinin sorunsuz ve olabildiğince hızlı şekilde indirilmesi gerekir. Hosting trafik kotası hakkında doğru kararlar almışsanız süreç sorunsuz şekilde gerçekleşir. 

Web sitelerin ziyaretçi sayılarının anlık olarak çok yüksek miktarda artması sadece performans düşüklüğüne yol açmaz. Aynı zamanda da sunucunun zarar görmesine yol açar. Nitekim her sunucunun karşılayabileceği trafik miktarı farklıdır. Genel olarak baktığımızda bu miktar fiziksel sunucularda daha düşük, cloud sunucu çeşitlerinde daha yüksektir. Fakat sunucu türü ne olursa olsun servis sağlayıcılar, sunucuların trafik yoğunluğundan zarar görmesini istemez. Bunu önlemek için web sitelere belirli birtakım hosting trafik kotaları koyarlar. Limite yaklaşıldıkça web sitelere yeni ziyaretçi girişleri yavaşlar. Limitin üzerine çıkıldığında ise yeni girişler tümüyle durur. 

Bir Örnek Üzerinden Hosting Trafik Kotası

Hosting trafik kotası nedir diye merak edenler için konuyu basit bir örnek üzerinden şu şekilde açıklayalım. Gerçek hayatta herhangi bir satış mağazasına uğrayacaksınız diyelim. Mağazada alışveriş yapabilmeniz için ürünleri görmeniz, denemeniz gerekir. Fakat mağazada aşırı bir kalabalık varsa imkanlarınız kısıtlı olur. Örneğin ürünleri denemek istediğinizde kabin önü kuyrukta çok beklemeniz gerekir. Satın almak istediğiniz ürünler için ise kasada ödeme kuyruğu size çok zaman kaybettirir. Bu gibi durumlarda mağaza yönetimi, içeri girişleri sınırlamak zorunda kalır. İşte aynı durum web dünyasında hosting trafik kotası hakkında da geçerlidir. Nitekim bu kota sayesinde sunucularda aşırı yük oluşmaz. Web sitelerin ziyaretçileri stabil bir web deneyimi yaşama imkanı kazanır. 

Web sitelerde ziyaretçiler site içinde gezindikçe indirdikleri dosya miktarı artar. Anlık ziyaretçi yoğunluğuna bağlı olarak sunucuya ulaşan istek miktarı artar. Hosting trafik kotası hakkında kaynaklar yetersizse yeni girişlerin olması için siteden bazı ziyaretçilerin çıkmasını beklemek gerekir. Kotanın yetersiz kalmasıyla birlikte sayfa yükleme hızı düşer. Sayfadaki görseller, videolar, hatta metinler bile geç yüklenir. Bütününde baktığımızda bunların hepsi kötü bir kullanıcı deneyimi anlamına gelir. Bu nedenle web site yöneticileri, hosting trafiği nedir ve nasıl hesaplanır diye merak ederler. Ayrıca hosting kotaları neye göre belirlenir konusu da merak uyandırır. Hosting trafiği görüntüleme ve etkinleştirme de bu bağlamda bir diğer merak konusudur. Yazımızın devamında hosting trafik kotası hakkında bu konulara kısaca temas edeceğiz. 

Web Site Hosting Trafiği Nasıl Hesaplanır?

Hosting trafiği hesabı, web sitelerin ziyaretçi sayıları ile indirdikleri veri miktarına göre yapılır. Diyelim ki, sitenize gelen bir ziyaretçi metin, görsel veya video dosyalarınız için ortalama 300 KB’lık indirme yaptı. Anlık ziyaretçi sayınızın 20 olduğunu varsayalım. Bu durumda anlık hosting trafiğiniz, 

20 x 300 KB = 6000 KB 

dolayındadır. Bu değeri MB cinsinden ifade edecek olduğumuzda 1024’e bölüp 5,85 MB değerine ulaşırız.

Diğer taraftan, hosting trafik kotası hakkında üzerinde durduğumuz esas parametre aylık hosting trafiği kotasıdır. Nitekim hosting paketi seçimlerinde trafik kotası daha çok aylık trafik kotası cinsinden ifade edilir. Bu hesaplama ise şöyle basit bir matematiksel formüle dayanır: 

Aylık Kullanıcı Sayısı x Sayfaların Ortalama Boyutu x Ziyaret Edilen Ortalama Sayfa Sayısı

Bu hesaplamada sayfaların ortalama boyutu KB cinsinden olduğu için çıkan sonuç KB cinsinden trafiği gösterir. Bunu 1024’e böldüğünüzde web sitenizin MB cinsinden aylık trafik miktarını hesaplamış olursunuz. 

Bunu bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse şöyle ifade edebiliriz. Diyelim ki, sitenizi ayda 1000 kullanıcı ziyaret ediyor. Her ziyaretçi ortalama 5 sayfayı tıklıyor olsun. Sayfalarınızın boyutu da ortalama 100 KB olsun. Bu durumda 1 kişinin aylık ortalama trafiği, 

5 x 100 KB = 500 KB olur. 

Bu sonucu kişi sayısıyla çarptığımızda aylık trafiği buluruz. Yani,

1000 x 500 KB = 500.000 KB sonucuna ulaşırız. 

Bu değeri MB cinsinden ifade edecek olduğumuzda 1024’e böleriz. Böylelikle, 

500.000 KB / 1024 = 488,28 MB sonucuna ulaşırız. 

Bu durumda, web sitenizin aylık en az 500 MB trafik kotasına ihtiyacı var demektir. Bununla birlikte, şu noktayı özellikle vurgulayalım. Bu tür hesaplamalarda değerler gerçeği hiçbir zaman tam olarak yansıtmaz. O yüzden, aylık trafik kotası hesaplamaları bazen gerçek ihtiyaçların çok altında kalır. Dolayısıyla hosting trafik kotası hesaplamaları hakkında acele kararlar almamalısınız. Bulduğunuz değerin üzerinde trafik kotası kullanmanızda her bakımdan yarar var. 

Yüksek Hosting Trafik Kotasının Faydaları Nelerdir?

  • Web sitenizin hosting trafik kotası yüksekse sitenizde veri alışveriş hızı yüksek seyreder. Böylelikle ziyaretçileriniz sayfalar için daha kısa sürede yükleme gerçekleştirir. 
  • Sayfa bileşenlerini görüntülemek için fazla beklemek zorunda kalmazlar. Özellikle videoların yükleme süresinin kısalması kullanıcı memnuniyetini artırır. Bu nedenle hosting trafik kotasını artırma kullanıcı deneyimlerini iyileştirme konusunda faydalı bir yöntemdir. 
  • Ziyaretçilerinizin oturum başına tıkladıkları sayfa sayısının artması performansı düşürmez. Bu sayede site içinde gezinti daha keyifli hale gelir. 
  • Ziyaretçi sayınızdaki anlık artışlar mevcut ziyaretçileri veya yeni gelenleri etkilemez. Örneğin internet reklamı verdiğinizde sitenizin anlık ziyaretçi yoğunluğu bir anda artar. Fakat hosting trafik kotanız yüksekse bu durum sitenize ve sunucunuza zarar vermez. 
  • Hosting trafik kotası hakkında sağlayacağınız her iyileştirme, sitenizin erişilebilirliğini artırır. Bu durum organik aramalardan daha fazla ziyaretçi çekmenize imkan yaratır. 
  • Yüksek bant genişliğine sahip sitelerde popülarite yüksektir. Bu da arama motoru sorgularında sayfaların daha yüksek indeks değerlerine ulaşmasına katkı sağlar. 

Web Site Hosting Trafiği Nasıl Artar?

Hosting trafik kotası hakkında en merak edilen konulardan biri de hosting trafiğinin nasıl arttığıdır. Ki bu konu, trafik kotalarının neye göre belirlendiğini anlamayı sağlar. Nitekim web sitelerde trafik artışının başlıca iki çeşidi vardır. Bunlar tekil artış ve çoğul artış şeklinde ifade edilir. Tekil artışta ziyaretçinin siteye gün içinde yaptığı tek girişte indirdiği veri miktarı belirleyicidir. Ziyaretçinin sayfalar arasında geçiş yapıp daha fazla içerik görüntülemesi hosting trafiğini artırır. Çoğul artış ise ziyaretçinin gün içinde birden fazla kez siteye uğrayarak indirdiği veri miktarındaki artıştır. Her iki artış şekli de hosting trafik kotası hakkında farkındalıkları yüksek tutmayı gerektirir. Çünkü web sitelerin faaliyetleri büyüdükçe hosting trafiği hem tekil hem de çoğul artış sonucu yetersiz gelmeye başlar. 

Genel olarak ifade edecek olursak,

  • Web sitesini ziyaret eden kullanıcı sayısı,
  • Ziyaretçilerin tıkladığı sayfa sayısı, 
  • Sitede yayını gerçekleşen sayfa sayısı, 
  • İletişim formu ve benzeri formlar, 
  • Sayfalarda kullanımı gerçekleşen metin, görsel, video vb. içeriklerin sayısı arttıkça hosting trafiği doğal olarak artar. 

Bot Hosting Trafiği Siteye Fayda Sağlar Mı?

Hosting trafik kotası hakkında önemli konulardan biri de bot hosting trafiğidir. Nitekim hosting trafik kotası belirleme süreçlerinde bu konu da oldukça merak uyandırır. Kısaca ifade edecek olursak bot hosting trafiği, siteye gerçek kullanıcılardan gelmeyen bir trafik şeklidir. Özel yazılımlar sayesinde bu trafik, sayfalardaki ziyaretçi sayısını artırır. Bu yöntem, barındırma limiti üzerinde fazla yük oluşturmadan arama motorlarını etkilemek için kullanılır. Sayfaların aldığı ziyaretçi sayısındaki bu artışın sitenin genel indeks değerlerini yükselteceği düşünülür. 

Ne var ki arama motoru botları hangi trafiğin organik, hangisinin bot trafiği olduğunu ayırt edebilmektedir. Hosting trafiği bağlamında sitenize çekeceğiniz ziyaretçilerin daima gerçek kullanıcılar olmasına dikkat etmelisiniz. Rakip sitelerin web operasyonlarını yavaşlatmak veya benzeri amaçlarla onlara karşı bot hosting trafiği yönlendirmesi yapmamalısınız. Nitekim profesyonel web sitelerde BT departmanları web site trafik kontrolünü düzenli olarak gerçekleştirir. Bot hosting trafiğini önleme konusunda profesyonel çözümlerden yararlanırlar. Amatör web siteler için ise servis sağlayıcılar bu tür durumları önlemek için sunucu tarafında gerekli önlemleri alırlar. Dolayısıyla bot hosting trafiğiyle sitenize fayda sağlayamayacağınız gibi rakip sitelere zarar vermeye de çalışmamalısınız. 

Hosting Hizmetlerinde Trafik Kotası Niçin Önemlidir?

Web sitelerin internet üzerinden yayın yapmak için barındırma hizmetlerinden yararlanmaları gerekir. Ve hosting paketlerinde trafik kotası en önemli parametrelerden biridir. Çünkü web operasyonunuzun kalitesini doğrudan etkiler. Eğer kendinize ait bir sunucu kullanıyorsanız veya limitsiz hosting paketi tercih ediyorsanız bu konuda önemli bir sorunla karşılaşmazsınız. Özellikle VDS sanal sunucu hizmetleri geniş sunucu kaynaklarından dolayı yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyan sitelerin ilk tercihleri arasındadır. Sunucunuzun tüm kaynaklarının size ait olması sadece hız ve performans açısından fayda sağlamaz. Aynı zamanda güvenlikten sunucu optimizasyonuna kadar birçok konuda da fayda sağlar. Ne var ki paylaşımlı hosting hizmetlerinde trafik kotası bazı durumlarda ciddi bir sorun haline gelir. 

Bilindiği üzere paylaşımlı hostingde sunucular birden fazla siteye barındırma hizmeti verir. Bu nedenle, sitelerden birinde artan trafik yoğunluğu diğerlerinin performanslarını düşürür. Dolayısıyla, trafik potansiyelleri yüksek sitelerin hosting paketi seçiminde paylaşımlı hostingi kullanmaları tavsiye edilmez. Diğer taraftan, servis sağlayıcılar da paylaşımlı hosting sunucularını ve web sitelerini seçerken titiz davranır. Sunucuda barındırdıkları sitelerin benzer oranda düşük trafik yoğunluğuna sahip siteler olmalarını sağlarlar. Ki bu önlem, hosting trafik kotası hakkında etkili bir koruma yöntemidir. Paylaşımlı hosting kullanıcılarını düşük performans sorununa karşı etkin şekilde korur. 

Sonuç olarak, siteniz için web hosting paketi seçerken trafik kotası parametresini mutlaka dikkate almalısınız. Kullandığınız paketin trafik kotasından memnun değilseniz iki şey yapmanız mümkün. Bunlardan ilki, bir üst pakete geçip trafik kotanızı artırmaktır. Hosting trafiğini artırmak isteyenler bu geçişi servis sağlayıcılarından talep edebilir. Veya hostinglerini başka bir servis sağlayıcıya taşıyarak da paket yenilemesi yapma imkanları mevcut. Diğeri ise aynı paket içinde kalıp ek kaynak kullanmaktır. Bu ikinci yöntem, özellikle paylaşımlı hostinginizi iyileştirme yolları arasında oldukça etkilidir. Hosting trafik kotası hakkında elde edeceğiniz her olumlu gelişme, hedeflerinize ulaşmanıza mutlaka katkı sağlayacaktır. 

Hosting Trafik Kotası Nasıl Takip Edilir?

Bu konuda farklı yöntemlerden yararlanmak mümkündür. Örneğin siteye sayaç eklemek bunlardan biridir. Eğer WordPress tabanlı bir web siteniz varsa bu takibi WordPress eklentileriyle kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Söz gelişi WP Power Stats eklentisi bu bağlamda ideal bir eklentidir. Hem bu eklenti sadece trafik kotasını göstermez. Aynı zamanda sayfa görünümleri, cihazlar, trafik kaynakları hakkında da birçok veriye ulaşmanızı sağlar. Ayrıca işletim sistemleri, coğrafi konumlar, arama terimleri vb. birçok konuda da önemli bilgiler sunar. Eklentinin WordPress’e entegre şekilde çalışması hem hız hem de güvenlik açısından diğer avantajlarıdır. Başka bir üçüncü taraf hizmeti kullanmadığı için güvenlik açığı oluşturmaz. 

Web sitenizin hosting trafik kotası hakkında takip işlemi için kullanabileceğiniz başka bir yöntem de mevcuttur. Bu yöntem lisanslı kontrol panelleri üzerinden hosting trafik kotası takibidir. Eğer lisanslı cPanel veya Plesk Panel kullanıcısıysanız aylık hosting trafik kotası hakkında takip işleminizi bunlar üzerinden kolayca gerçekleştirmeniz mümkün. Bu işlem için öncelikle kontrol panelinize giriş yapın. Ardından İstatistikler bölümünü tıklayın. Bu kısımda Trafik sekmesinde hosting trafik kotası hakkında merak ettiğiniz bilgilere kolayca ulaşırsınız. Eğer amatör web site yöneticisiyseniz ve lisanslı kontrol paneliniz yoksa, siteniz WordPress tabanlı değil ise ve eklenti ekleyemiyorsanız bu bilgiyi servis sağlayıcınızdan da edinebilirsiniz. 

Uygun Trafik Kotasına Sahip Hosting Paketleri İçin Adresiniz daha.net!

Hosting trafik kotası hakkında faydalı bilgiler paylaştığımız bu yazımızı küçük bir hatırlatmayla tamamlamak istiyoruz. Ülkemizde web siteler için hosting paketleri denildiğinde akla ilk gelen firmalardan biri olan daha.net uygun trafik kotası konusunda da web site yöneticilerinin yanında. Sitemizde yer alan farklı hosting çeşitleri arasında ihtiyaçlarınıza en uygun paketi kolayca bulabilirsiniz. Örneğin Linux hosting, WordPress hosting, reseller hosting gibi hosting çeşitlerimizde en hesaplı barındırma çözümlerimizi sizlerin takdirine sunuyoruz. Dilerseniz örneğin aylık 1500 GB gibi yüksek trafik kotasına sahip Linux Pro paketimizden yararlanabilirsiniz. Veya WordPress hosting hizmetlerimiz arasında Standart paketimiz için belirlediğimiz 30 GB aylık trafik kotası siteniz için yeterli olabilir.

daha.net’te her ihtiyaca uygun başka birçok hosting paketi seçeneği mevcut. Bu paketlere ve içeriklerine üst menümüz üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz anlarda teknik destek hizmetlerimizle de 7/24 yanınızdayız.

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 1