Fiziksel ya da sanal ortamlarda kullanıcıların veri saklama, düzenleme ve silme gibi işlemler yapmasına imkan veren bilgisayara server denir. Serverlar 7/24 işlem yapma imkanına sahip çok gelişmiş bilgisayarlardır. Web sitelerini barındıran ve yayınını sağlayan sunuculara web server ya da web sunucu denir. Kullanıcıların web sitelerini internet üzerinde yayınlamaları için web hosting hizmeti almaları gerekir.

Hosting hizmetleri, web sitelerine ait dosyaları sunucuya yüklemeye imkan verir. Diğer yandan hosting hizmetlerinden yararlanarak kontrol panelleri üzerinden mail hesapları oluşturma, alma, gönderme, veri tabanlarını kontrol etme gibi işlemler yapmak da mümkündür. Ayrıca silme, ekleme ve düzenleme gibi işlemler de kolayca gerçekleştirilir. 
Günümüzde web sunucuları Linux ve Windows dağıtımları olan işletim sistemleri üzerinde çalışmaktadır. Bu nedenle hosting paketi tercih ederken web sitesi için uygun yazılım dilini tercih etmek gerekir. Asp.net ile yazımı gerçekleşen web siteleri için Windows Hosting uygundur. Fakat php ile yazımı gerçekleşen web siteleri için Linux Hosting paketi gerekir. 

Server Çeşitleri Hakkında Merak Edilenler

Bilgisayarınızdan veya akıllı cihazınızdan web sitesine girdiniz diyelim. Bu durumda ilk olarak, siteyi oluşturan kodlar ile dosyalar cihazınıza iner. Server temelde evlerdeki bilgisayarlara benzer. Tıpkı onlar gibi içerisinde işlemci, sabit sürücü, bellek gibi bileşenler yer alır. Web sitelerini oluşturan kodların saniyeler içinde devreye girmesi gerekir. Üstelik bu işlerin binlerce cihaz için aynı anda gerçekleşmesi gerekir. Bu nedenle sunucuların 7/24 devrede ve yüksek performanslı olması şarttır. Dayanıklı ve enerji verimliliği yüksek sunucular daha iyi bir performans verir. Server çeşitleri arasında en önemlileri ise şu şekildedir.
Web server: Web tarayıcıları aracılığıyla web sayfalarının görüntülenerek uygulamaların çalışmasını sağlar. 
FTP sunucusu: Dosyaları File Transfer Protocol yani dosya aktarım protokolü araçlarıyla taşımayı sağlar. Üstelik FTP istemci programları kullanarak FTP sunucularına uzaktan erişim mümkündür. 
E-posta sunucusu: Sayısız e-posta mesajını almayı veya göndermeyi olanaklı kılar. Outlook gibi bir e-posta istemcisi kullanıyorsanız, bilgisayarınıza e-postaları kolayca indirmeniz mümkün.
Bilgisayar ağlarını destekleyen yüzlerce farklı çeşit sunucu vardır. Daha kurumsal web server çeşitlerinin yanı sıra kişisel bilgisayar kullanıcıları hemen her gün birçok sunucu kullanır. Örneğin online oyun sunucuları, chat server, internet üzerinden ses ve görüntü yayını yapan streaming server gibi server çeşitleri de mevcuttur. 

Web Server Tipleri

Web server en temelde fiziksel sunucudan, sunucu işletim sisteminden ve HTTP iletişimini sağlayan yazılımdan meydana gelir. Server seçimi sırasında işletim sistemi, güvenlik özellikleri, sunucu tarafında programlama kapasitesi önemlidir. Ayrıca arama motoru ve site kurulum araçlarını da belirlemek gerekir. Günümüzde en yaygın web server tipleri arasında Apache, LiteSpeed, Jigsaw, ISS, NGINX, Lighttpd ve Sun Java System yer almaktadır. 

Apache

Dünyada en yaygın web server yazılımlarından biri Apache’dir. Bunun temel nedeni Windows, macOS, Linux, Unix ve diğer işletim sistemlerinde sorunsuz çalışmasıdır. Bu nedenle dünya genelindeki web serverların %60’ında Apache Web Server vardır. Bu popülaritenin diğer nedeni ise açık kaynaklı ve ücretsiz olmasıdır. Bu sayede olası sorunlar kolayca çözüme kavuşur. Ayrıca kullanıcının ihtiyaçlarına göre VDS Sunucu şekillendirmek de mümkündür. Apache’nin son sürümü, önceki sürümlerine göre daha esnek bir kullanım imkanı sağladı. İstekleri daha hızlı işlemeyi de olanaklı kıldı. 

ISS (Internet Information Services)

Microsoft’a ait bu yüksek performanslı web server yazılımı işletim sistemiyle iç içe geçmiştir. Bu sayede görece kolay yönetimiyle ön plana çıkmaktadır. Microsoft’a ait olduğu için destek hizmetlerine ulaşmak kolaydır. Apache’nin tüm özelliklere sahip olan ISS’in farkı, açık kaynak kodlu olmamasıdır. Bu yüzden kodlarına erişmek ve bunları değiştirmek mümkün değildir. Bir diğer özelliği ise Windows işletim sistemine sahip cihazlarda kolayca çalışmasıdır. 

Lighttpd

Web server çeşitleri içinde Lighttpd, 2003’ten beri kullanımda olan Apache ya da ISS kadar popüler değildir. Fakat çalışma noktasında rakiplerine göre çok düşük bir CPU yüküne ihtiyacı vardır. Ki bu önemli bir tercih nedenidir. Ayrıca bellek ayak izi de diğer yazılımlara oranla daha düşüktür. Böylece yük problemi olan sunucularda rahatlıkla çalışır. Açık kaynak kodlu olduğundan ihtiyaçlara göre yönetim imkanı sağlar. Çok yüksek sayıda bağlantıyı aynı anda destekler. Dahası AJP, esnek sanal hosting, HTTP Proxy desteği, Auth gibi özellikler de sağlar. 

Nginx

Açık kaynaklı bu yazılım düşük kaynak kullanımı nedeniyle iyi performanslı yazılımlardan biridir. İhtiyaçlara kolayca karşılık verir. Çoğunlukla cache, yük dengeleme, otomatik indeksleme ve yayın işlemlerinde ön plandadır. Kullanıcının yaptığı tüm istekleri yeniden işlemektense istekleri asenkron bir yaklaşımla tek başlıkta işleme imkanı sunar.

LiteSpeed

Yüksek performanslı Apache drop-inidir. Dünya genelinde en yaygın yazılımlardan biri olarak yüksek performansı ve düşük yönetim maliyetiyle ön plana çıkar. Sunucu mod_rewrite, .htaccess ve mod_security gibi Apache özelliklerini de destekler. Apache ayarlarını LiteSpeed sunucuya tüm hosting panelleri de dahil olmak kaydıyla yüklemek mümkündür. 

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 11