Alan adı internet üzerinde bir bilgisayarın veya bir servisin kullandığı adrestir. Mesela https://www.daha.net/ bir alan adıdır. Bununla birlikte bir alan adı alt alan adları da içerebilir; subdomain.daha.net adresi de buna örnektir. Herhangi bir alan adınız olmadıkça internet üzerinden web siteniz yayınlanamaz, insanlar ve arama motorları sitenize ulaşmak için internet tarayıcılarından sizin adresinizi çağırarak web sitenize girebilirler.

Bir web sitesi yapmayı düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken projelendirmek olmalıdır. Ne tür ziyaretçileri hedefliyorsunuz, içeriğiniz ne olacak, tasarım aşamalarınız nasıl ilerleyecek gibi. Projeleriniz doğrultusunda alan adınızı da nasıl seçeceğinizi belirlemenizde fayda var. Belirlediğiniz alan adının hedeflediğiniz ziyaretçi kitlesi tarafından ne kadar ulaşılabilir olduğuna bakın. Bir web kullanıcısı hangi yollarla sitenize girebilir:

  • Tarayıcıya direk sizin adresinizi yazarak,
  • Google, Yahoo, Altavista gibi içerik arama sitelerinde arama yaparak,
  • Diğer sitelere verdiğiniz site adreslerinizi yani linklerinizi tıklayarak.

Alan adını seçerken göz önünde bulundurmamız gereken en önemli şey ulaşılması kolay bir isim seçmiş olmaktır. Mesela akılda kalıcı kısa isimler seçmek çok önemlidir ki bu isimlere genellikle “jenerik” adı verilir.

Alan adının kalitesini gösteren en önemli etkenlerden birisi de alan adının kısa olmasıdır, zaman zaman 3 karakterli bir alan adı, 4 karakterli çok bilinen bir alan adından daha değerli olabiliyor. Her ne kadar alan adının akılda kalıcı olması önemliyse de kısa olması da en az onun kadar önemlidir.

İnternette alan adlarına çeşitli isimler verilmekte ve bu şekilde kategorilere ayrılmaktadır.

  • Jenerik Domain
  • Typo Domain
  • Projelik Domainler
  • Sektörel – Ticari Domainler
  • 3 Karakterli Domainler
  • 4 Harf Domainler
  • Bunun dışında da genel tanımlamayla iki çeşit domain vardır.
  • Uluslar arası Domainler
  • Yerel (Coğrafik) Domainler

Şimdi bu kategorileri teker teker inceleyelim ve alan adı seçerken ne kadar önemli olduklarına bir bakalım.

Jenerik Domain: Hiçbir çekim  eki, kelime yapım eki almamış isimlerin kullanıldığı domainlerdir. Bu domainlerin avantajı tarayıcıdan direk giriş yapılarak ziyaret edilme oranlarının yüksek olmasıdır ki bu da büyük bir ziyaretçi potansiyeli demektir, bu yüzden jenerik alan adları diğerlerine göre biraz daha pahalıdır. Jenerik domainler uzantıdan bağımsızdır; com, net, org, info, us, cn gibi uzantılardan biri olması alan adının jenerik dışı sayılmasına neden olmaz. Jenerik domain seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur seçilen jenerik ismin ne kadar çok arandığı olmalıdır. Mesela oyun.com domaini jeneriktir ve oyun kelimesi Google’ da aylık ortalama 30 milyon kez aranıyor, tavla.com domaini de jeneriktir ama tavla kelimesi Google da aylık ortalama 800 bin kez aranıyor. Ayrıca oyun.com domainini alıp oyun sitesi yapmakla, müzik sitesi yapmak arasında da dağlar kadar fark vardır, sonuçta sizin sitenizi ziyaret eden kişiler oyunlar için geliyordur, müzikle karşılaşan kişiler genelde hemen çıkarlar, arama motorları da bunu sezer ve aramalarda oyun kelimesinde de müzik kelimesinde de istediğiniz sonuçları alamazsınız.

Typo Domainler: Yazım hatalarından doğan isimlerle oluşmuş alan adlarına typo domain adı verilmektedir. Typo domainler de çeşitlilik gösterir; çok aranan kelimelerle oynayarak oluşturulan domainler ve bilindik sitelerin isimlerinde oynama yaparak oluşturulan domainler. Mesela oyun kelimesini kullanmak isteyen bir kişi u harfi yerine yanındaki y harfine basmış, oyyn.com a girmiştir veya Google da oyyn olarak aratmıştır ve bu siteye hit kazandırmıştır. Aynı şekilde daha.net’ e girmek isteyen bir kişi daja.net yazarak bu adrese girebilir. Bu yolla hit amaçlı kurulmuş ya da kurulmamış bir çok site mevcuttur ve klavye kullanımı var oldukça typo domainler de var olacaktır.

Projelik Domainler: Proje oluşturmak amaçlı oluşturulmuş domainlerdir ve kısa olması, ilk aşamada akılda kalıcı olması falan önemli değildir. Genelde arama motorlarını hedef alan bu yolu seçecek olan kullanıcılara tavsiyem kafalarında kesin bir plan yapmadan domaini almasınlar, satamadan ellerinde kalabilir. Domain tanındık bir domain değilse ve geçerli bir projeniz varsa, aramalarda üstte çıkan iki veya üç kelimeden oluşan anlamlı bir projelik domain alabilir ve hedefe doğru yola çıkabilirsiniz. Projelik domainlerde asıl önemli olan içerik ve domain adının uyumluluğudur, domain adında bir anlam yoksa bile site projelendirilerek alan adı üst sıralara taşınabilir bkz Google.com.

Sektörel Domainler: Adından da anlaşılacağı gibi ticari amaçlı kurulan sitelerdir ve alan adı çok önemli değildir, önemli olan alan adının yaptığınız işle uyumlu olmasıdır. Bunun dışında tanıdık ticari domainler de iş ciddiyeti ve reklamlardaki yüksek gelirleri nedeniyle tercih edilebilir.

3 Karakter Domainler: 3 tane harf ve rakamın birleşiminden oluşan domainlerdir. İçeriği sadece harf, sadece rakam veya karışık olabilir. Bu domainler de zamanla değerleniyor zamanla fiyatları düşüyor ama eğer 3 karakterli domain tercih edecekseniz .com uzantılı tercih edin.

4 Harf Domainler: 4 harften oluşan domainlerdir. Anlam içeren isimler olması tercih sebebidir. Bunun dışında zengin sayılan harfleri içeren domainler de değerli sayılıyor.

Domain seçiminde 3-4 harfli domainler seçecekseniz değerli harfleri de bilmenizde fayda var.

  • Süper Değerli Harfler: e i o a c s
  • Değerli harfler: r t p b n m d l
  • Düşük Kaliteli Ama Değerli: f g h
  • Vasat: u k
  • Vasat Altı: w j v
  • Değersiz harfler: q x y z

Alan adı seçerken alan adının daha önceden kullanılıp kullanılmadığı, kullanıldıysa yaşı, ne tür içerik ihtiva ettiği, daha önce arama motorlarının gözünde nasıl bir yer edindiği (mesela PR değeri), kullanıcı portföyü gibi unsurlar da dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Alan adını aldıktan sonra ne yapacağınız, nasıl değerlendirebileceğiniz gene sizin elinizde, projelendirip internette üst sıralarda yer alabilir, satış sitelerinde aldığınızın üstüne fiyatlarla satabilir veya alan adının çürüyüp gitmesini bekleyebilirsiniz. Seçim sizin…

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?