Hosting veya VDS hizmetleri kullanıyorsunuz, peki dedicated server’a geçme zamanı geldi mi? İnceleyelim.
İçindekiler
- Dedicated server nedir?
- Dedicated server’in avantajları nelerdir?
- Dedicated server nasıl kurulur?
- Dedicated server kuracağım Linux mu Windows mu kullanmalıyım?
- Dedicated serverlarda nasıl dosyaları koruyabiliriz?
- Dedicated serverımı nasıl hackerlere karşı koruyabilirim?
- Dedicated serverda dikkat edilmesi gereken olası durumlar;
Dedicated server nedir?
Dedicated server sunucu anlamında kullanılan dosya barındırmak için hazırlanan kontrol paneli MySQL panelleri gibi modülleri içinde bulunduran hazır bilgisayarlardır.
Dedicated server sitelerimizi internette yayınlayabilmemize yarayan üstün özelliklerde bilgisayardır. İnternete 24 saat bağlı kalabilecek güçte bu bilgisayarlara dedicated server diyoruz
Web sitelerimizi internette sürekli kesintisiz yayında kalabilmesi için bir sunucu kurmalı veya hosting servislerinden yardım almalıyız. Eğer çok hit alan (ziyaretçi alan) bir web sitemiz varsa veya çok sayıda internet sitemiz varsa ve sitelerin her birisine ayrı ayrı hosting almak işin içinden çıkılmaz yapıyorsa Dedicated server işinize yarayacaktır.
Dedicated server’in avantajları nelerdir?
Dedicated server aldığımızda öncelikle alan sıkıntısı yaşamayacaksınız. En azından 500 GB HDD sahibi olabilirsiniz.
Bant genişliği derdinizde kalmayacaktır. Hosting şirketinizden artık CPU kasıyor gibi şikâyetler duymayacaksınız. Ayrıca server size ait olduğu için tüm özel bilgilerinizi saklayabilir tüm ayarlarını kendinize göre yapabileceksiniz.
Dedicated serverın bazı kötü yanları da bulunmaktadır;
Örneğin site sayınız az ise veya hitleri çok az ise size masraflı gelecektir. Bunun yanında serverı yönetecek bilginiz yok ise dedicated serverınız 1 hafta en fazla 2 hafta sonra hata vermeye başlayacaktır.
Dedicated server nasıl kurulur?
Dedicated server isteğinize bağlı olarak Linux veya Windows olarak normal bir bilgisayar kurar gibi kurabilirsiniz.
Windows kuracaksanız eğer bilgisayarı yormaması açısından NT server edition işletim sistemi idealdir.
Dedicated serverlarda sürekli güncelleme yapmak güvenlik önlemlerini almakta sizin işinizdir. Gerektiği zaman barındıracağınız firmalara makul ücretlerle sunucu yöneticiliğini devir edebilirsiniz.
Dedicated server kuracağım Linux mu Windows mu kullanmalıyım?
Windows serverlar asp ve php tüm dosyaları yorumlayabilirken Linux serverlar sadece php dosyaları yorumlayabilmektedir. Ancak Linux windowsda olduğu gibi kullanıcı dostu değildir. Eğer linux kodlardan anlamıyor ve daha önce hiç kullanmamışsanız hiç Linux kurmamanızı öneririz.
Fakat Windows serverlarda htaccess dosyalarını çalıştıramaz ve seo uyumlu siteler kuramazsınız.
Dedicated serverlarda nasıl dosyaları koruyabiliriz?
Kurduğunuz dedicated serverlarda donanımsal ve yazılımsal hatalara karşı dosyalarınızı koruyabilmenin birçok yolu vardır. En ucuzu ve en çok kullanılanı ise günlük/haftalık yedeklemedir. Dosyalarınızın ve veritabanınızın günlük haftalık olarak yedeklerini alarak dosyalarınızı olası donanım ve yazılım hatalarına karşın koruyabilirsiniz.
Dedicated serverımı nasıl hackerlere karşı koruyabilirim?
Dedicated serverınız da ki sitelerinizi ve dosyalarınızı korumak için öncelikle kullandığınız scriptleri kontrol etmekten geçer. Scriptlerinizi öncelikle açıklarını araştırarak açıklarını kapatın. Daha sonra windows/linux her ne kurulu ise dedicatedinizde olası açıkları araştırın. En önemlisi de shell gibi dosyaları engellemeyi araştırarak engelleyin.
Dedicated serverda dikkat edilmesi gereken olası durumlar;
Dedicated serverınızı kurdunuz. Açıklara karşı önlem aldınız. Ama siteniz çok kasıyor ne yapmalısınız?
Kullandığınız script / scriptler cpunuzu aşırı derece yoruyor olabilir bu da sitenizin kasmasına ve hatta dedicated serverınızın sürekli yeniden başlatılmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda scriptlerinize iç optimizasyon yaptırabilirsiniz. Aklınızda bulunsun sürekli CPU yorgunluğu kısa bir zaman sonra işlemcinizin ölmesine sebep olacaktır.
Dedicated serverınızı kurduk ve tüm püf noktalarını size verdik. Artık dedicatediniz yayına başlayabilir. Peki dedicatedinizi nasıl yayına başlatacaksınız?
Aslında dedicated genelde kişiler tarafından kurulup yayına başlatılmaz. Hosting şirketleri ve data centerler tarafından kurulur ve size satışa çıkarılır. Kendi kurduğunuz dedicatedinizi nasıl yayınlayabileceğiniz konusuna gelince.
Data center (barındırma hizmeti veren yüksek hızda internet bağlantısı bulunan yüksek güvenlik önlemleri alınmış firmalar) ‘lardan hizmet alabilirsiniz. Bu hizmeti veren daha.net ve diğer firmaların sitelerini ziyaret edebilirsiniz..
Dedicated serverlarda önemli güncellemeleri de yapmayı unutmayın!
İşletim sisteminizdeki güncellemeleri otomatik olarak günlük yapın. Kullandığınız dedicated panelinizdeki (cpanel-plesk-direct admin…) güncellemeleri otomatik olarak yapmayı da ihmal etmeyin. Unutmayın ki güncellemeler bir önceki dosya hatalı olduğu için veya sistem için yararsız olduğundan dolayı bu güncellemeler çıkarılmaktadır.
Dedicatedinizi firewall yazılımları ve donanımları ile destekleyin.
Olası saldırılara karşı(bot net-ddos vb.) sitelerinizin geçici kapanmalarına ve databasenizin göçmemesini istiyorsanız sisteminizi firewall yazılım ve donanımları ile korumanız öneriyoruz. Firewall sözlük anlamı ateş duvarıdır. Firewaller internete bağlı olan dedicatedinizde gelen giden verileri ve paketleri süzgeçten geçirerek daha güvenli bir dedicated kullanmanıza imkân verir.
Ddos saldırısına karşın güvenlik alın!
Hackerlar, bilgisayarlara bulaştırdıkları worm ve trojanlar sayesinde kurbanların bilgisayarlarından istedikleri zaman istedikleri sunuculara DDOS saldırısı yapabilmektedir. Bu nedenle her internet kullanıcısı bilgisayarında bir adet antivirus programı ile bilgisayarını zararlı yazılımlara karşı korumalıdır. Tüm kullanıcılar toplu olarak bilinçlendirilmelidir.
Dedicatedinizdeki günlük yedeklemeyi otomatik olarak sisteminiz yapsın..
Auto Backup Software adlı program dedicatedinizin günlük sql ve sistem dosyalarını yedekleyerek sizlere kolaylık sağlıyor. Ücretsiz olarak dağıtılan bu programla bir kaç satır önce yazdığımız olası çökmelere karşı sisteminizi koruyabilirsiniz.
Dedicatedinizi kurdunuz firewalleri eksiksiz olarak ayarlarını yaptınız ve dedicatedinizin yayına başlattınız. Ama sisteminizde yapılması gereken çok önemli bir ayar noktasını unuttunuz ne yapmanız gerekmektedir?
Dedicatedinize sonradan yapacağınız ayarlarda öncelikle vmware veya benzeri bir programla sanal bilgisayar açarak yapmak istediğiniz ayarları önce onda deneyin eğer hata vermez ise dedicatedinizde aynı ayarları rahatlıkla yapabilirsiniz. Aksi takdirde dedicatedinizin formatlanmasına kadar gidebilir.
Eğer dedicated server kiralamak istiyorsanız daha.net’in ana sayfasını inceleyebilir ve fiyat teklifi için bizi hemen 0212 259 55 00′dan arayabilirsiniz.
Türkiye’de hosting artık daha.net!
Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?