Bilgisayar kullanıcılarının daha çok host dosyası olarak bildiği hosts dosyası internet erişimleri sırasında çeşitli görevleri yerine getirir. Bilgisayarda işletim sistemi dosyalarından biri olan bu dosya, web sitelerin IP adreslerini barındırır. Host dosyası düzenleme işlemleri sayesinde alan adını yeni bir IP adresine veya domaine yönlendirmek mümkündür. Bu işlemle birlikte tarayıcınız ilgili alan adını yazdığınızda yeni domaine erişim gerçekleştirir. Host dosyasını değiştirerek web site adresleri için kısa isimler kullanmak, sosyal ağları erişime kapatmak veya erişim engeli bulunan sitelere girmek mümkündür. Bu gibi nedenlerden dolayı günümüz internet dünyasında host dosyası nedir ve ne işe yarar konusu önemli bir merak konusudur.

Host Dosyası Nedir?

Öncelikle host dosyasının ne olduğundan biraz bahsedelim. Kısaca ifade etmek gerekirse host dosyası, işletim sistemlerinde web sitelere girmek için gerekli olan IP adreslerinin yazılı olduğu dosyadır. Bir web sitesine hangi kanaldan erişmek isterseniz isteyin, sitenin adresi tarayıcınızın adres satırına düştüğünde host dosyası devreye girer. Aslına bakarsanız, “host dosyası” ifadesi doğru bir ifade değildir. Çünkü bahsettiğimiz dosyanın gerçek adı hosts dosyasıdır. Ancak hosts ismi zaman içinde host şeklinde anılmaya başlandı. O yüzden biz de burada hosts dosyasını host adıyla ifade edeceğiz.

Bilindiği üzere internete bağlı tüm cihazların belli bir IP adresi vardır. Bu adresler, internet üzerinden gerçekleşen bilgi akışını düzenlemeyi sağlar. İnternet Protokolü anlamına gelen IP adresleri sayesinde hem yerel ağlar hem de internet ağı daha güvenli hale gelir. Bu adresler, internete bağlı cihazlara servis sağlayıcılar tarafından atanır. Cihazların yanı sıra her web sitesinin de kendine özgü bir IP adresi vardır. Fakat bu adresleri akılda tutmak kolay değildir. Bu nedenle web siteler için domainler kullanılır. İnternet alan adlarını ve ana bilgisayar adlarını IP adresine çeviren sistemlere DNS denir. Domain Name System ifadesinin kısaltması olan DNS’in Türkçe karşılığı Alan Adı Sistemi’dir.

Burada kısaca özetlediğimiz temel bilgiler host dosyası nedir diye merak edenler için faydalı bilgilerdir. Nitekim internet kullanıcıları web siteleri farklı yollar üzerinden ziyaret eder. Örneğin adres çubuğuna sitenin adresini yazmak bunlardan biridir. Veya arama motoru üzerinden erişim gerçekleştirirler. Bu süreçlerin her birinde DNS’ler ve IP adresleri devrededir. Bu bağlamda host dosyasının esas işlevi IP adreslerini barındırmaktır. Başka bir deyişle web sitesine girmek istediğinizde bilgisayarınızın işletim sistemi ilk olarak host dosyasında bu adresi arar. Eğer bulursa erişimi buradan gerçekleştirir. Bulamazsa DNS sunucusuna bağlanır. DNS’e bağlanamıyorsa IP adresini host dosyasına girerek erişim sağlayabilirsiniz. Bilgisayarınızda herhangi bir siteye erişimi kapatmak veya özel erişim izni tanımlamak için de host dosyasını değiştirmeniz gerekir.

Host Dosyasının Özellikleri Nedir?

• Bilgisayar terminolojisindeki adı hosts dosyasıdır. Ancak genel kullanıcılar tarafından host dosyası olarak bilinir.
• İşletim sistemi dosyalarından biridir. En önemli özelliklerinden biri metin içerikli olmasıdır. Bu özelliği sayesinde kolayca değiştirilebilir.
• Bilgisayarın bir tür adres defteridir. Ziyaret edeceğiniz sitelerin alan adları, IP adresleri, erişim izinleri ve kısıtlamalar gibi birçok işi yönetmek için gereklidir. Host dosyası nedir diye merak edenler bu konuyu en çok bu tür işler için merak eder.
• Host dosyasında güncelleme yapmak için yazım editörüne ihtiyaç vardır. Host dosyasını değiştirme işlemlerinde genellikle Notepad tercih edilir.
• Dosyayı yazım editörleriyle açmak için sağ tıklayıp Birlikte Aç seçeneğini kullanmak gerekir. Yaptığınız değişikliklerin devreye girmesi için ise dosyayı kaydetmeniz gerekir.
• Host dosyasındaki her değişiklik internet erişimleri sırasında çeşitli sonuçlar doğurur. Yeni bir güncelleme gerçekleşmediği sürece erişimler kayıtlı kurallar çerçevesinde gerçekleşir.
• Host dosyasını sadece Windows işletim sistemlerinde görmeyiz. Bu dosya diğer işletim sistemlerinde de mevcuttur. Ayrıca mobil işletim sistemlerinde de yer alır. Web sitelere erişim sırasında kullanılan işletim sistemleri tarafından otomatik şekilde oluşturulur.
• Adres satırına yazdığınız alan adını veya IP adresini işletim sistemi ilk önce host dosyasında arar. Burada bulamazsa internet servis sağlayıcısına başvurur. Bu yolla IP adresini temin ederek ilgili adrese erişim sağlar.

Hosts Dosyası Ne İşe Yarar?

Bugüne kadar host dosyasıyla ilgili herhangi bir işlem yapmadıysanız bu dosyanın ne işe yaradığını merak ediyor olabilirsiniz. Nitekim host dosyası nedir diye merak edenler bu dosyayı daha çok işlevleri nedeniyle merak eder. Aslına bakarsanız, host dosyası bilgisayarın bir tür adres defteridir. Tıpkı kişisel adres defterleri gibi, ziyaret etmek istediğiniz adreslerin kayıtlarını tutar. Bilgisayarda alan adı yönlendirmesi yapmak veya bazı adresleri erişime kapatıp açmak için de host dosyasını kullanmak gerekir. Bu dosyada bilerek veya farkında olmadan değişiklik yapmış olabilirsiniz. Ne var ki yenileme yapıncaya kadar erişim aynı kurallara göre gerçekleşir. Host dosyasına yeni girdiğiniz adreslere ise ziyaretiniz sorunsuz şekilde gerçekleşir.

İnternet sitelerine erişim sırasında işler her zaman yolunda gitmez. Bazı durumlarda web sitesine doğal yollarla erişim gerçekleşmez. Bunun farklı pek çok nedeninin olması mümkündür. Örneğin site içi nedenler bunlar arasında önemli bir paya sahiptir. Veya sorun bazen tarayıcınızdan kaynaklanır. Bu gibi durumlarda host dosyanızdaki IP adreslerini değiştirmeniz veya yenilemeniz sorunları çözmenize yardımcı olur. Host dosyası güncellemesi başka birçok durumda da istediğiniz çözümlere ulaşmanıza katkı sağlar. Nitekim host dosyası nedir diye merak edenler için bu dosyanın işlevlerini kısaca şu şekilde ifade edelim.

  • • Web sitelerin adreslerini kayıt altında tutar. Bu sayede sitelere erişim daha kolay ve hızlı hale gelir.
  • • Adresler arasında yönlendirmeler yapar. Tarayıcınıza belli bir alan adını yazdığınızda farklı bir siteye ulaşmak istiyorsanız host dosyasını değiştirme işlemi yapmanız gerekir.
  • • Web sitelere erişim izinlerini düzenler. Bilgisayarınızdan erişilmesini istemediğiniz siteler için host dosyası değiştirme işlemi yapabilirsiniz. Bu işlemi özellikle kurumsal firmalar şirket bilgisayarlarından sosyal platformlara erişimi kapatmak için kullanır.
  • • DNS hizmetinin sorunlu olduğu durumlarda web sitelere erişim için bilgisayar host dosyası yenilemesi yapmak etkili bir çözümdür.
  • • Erişim engeli bulunan sitelere girmek için host dosyası değiştirme ve kaydetme işlemi alternatif bir yöntemdir.
  • • Bunlara ek olarak host dosyası ile adresler için kısa isimler kullanmak da mümkündür.

Hosts Dosyası Bilgisayarda Hangi Klasörde Bulunur?

İnternet kullanıcıları için host dosyası nedir konusu kadar “Host dosyası nerede bulunur?” sorusu da önemlidir. Çünkü dosya yenileme ve kayıt için öncelikle bu dosyayı bulmanız gerekir. Aslına bakarsanız, host dosyaları işletim sistemine göre farklı yerlerde bulunabilir. Bu noktada işletim sisteminizin sürümü de önemlidir. Ancak genel olarak baktığımızda host dosyasına C sürücüsünün içindeki Windows klasöründen ulaşıyoruz. Nitekim bu dosya Windows’un son sürümlerinde System32 içindeki drivers klasöründeki etc içinde yer almaktadır. Dolayısıyla host dosyası hangi klasörde diye merak edenlerin ilk bakacakları yer burasıdır.

Ne var ki bilgisayarınızda Windows’un daha düşük sürümlerini veya farklı işletim sistemlerini kullanıyor olabilirsiniz. Nitekim web siteler için Linux hosting barındırma çözümlerinden yararlananlar Linux işletim sisteminde host dosyası nerede diye merak eder. Linux’ta host dosyasına ulaşmak için terminali açıp leafpad /etc/hosts komutunu girmeniz gerekir. Eğer Leafpad yerine başka bir yazı editörü kullanıyorsanız komutun önüne onu da yazabilirsiniz. Dolayısıyla işletim sistemine ve sürümüne göre host dosyasına erişim şekli değişir. Bu yüzden bilgisayar kullanıcılarının bir kısmı host dosyası gözükmüyor diye şikayet eder. Bu tür durumlarda çözüm için bilgisayarınızın arama çubuğunu kullanabilirsiniz. Bu kısma hosts yazıp taramayı başlattığınızda işletim sisteminizdeki host dosyası karşınıza çıkacaktır. Host dosyası nedir ve bilgisayarda host dosyası nerede diye merak edenler bu yöntemle dosyayı kolayca bulur.

Host Dosyası Düzenleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

İnternet dünyasında host dosyasıyla ilgili en fazla merak uyandıran sorulardan biri de “Host dosyası nasıl değiştirilir?” sorusudur. Nitekim host dosyası nedir diye merak edenler dosya değişikliğini nasıl yapacaklarını da öğrenmek ister. Yazımızın bu kısmında bu işlemin adımlarını kısaca şu şekilde ifade edeceğiz.

  1. Adım: Windows işletim sistemini kullanıyorsanız C sürücüsüne girin. Windows klasöründeki System32 içindeki drivers klasöründen etc içindeki hosts dosyasına ulaşın. Eğer hosts dosyasını burada bulamazsanız bilgisayarınızın arama çubuğuna hosts yazarak dosyaya ulaşın.
  2. Adım: Bulduğunuz host dosyasını sağ tıklayarak kopyalayıp masaüstüne yapıştırın. Bunu yapmak yerine dosyayı bulunduğu yerde değiştirmeye çalışmayın. Çünkü host dosyası değiştirme işlemini kopyaladığınız dosya üzerinden yapmanız daha güvenli bir yöntemdir.
  3. Adım: Masaüstüne kopyaladığınız dosyayı sağ tıklayın. Birlikte Aç seçeneğiyle dosyayı yazı editörüyle çalıştırın. Bilgisayarınızda yazı editörü yüklü değil ise uygun bir programı indirerek dosyayı editörle açın.
  4. Adım: Dosyadaki IP adresini farklı bir IP adresiyle değiştirin. Bu kısımda değişikliği doğru şekilde yaptığınızdan emin olun. Ardından Kaydet tuşuna basıp dosyayı kaydedin.
  5. Adım: Kaydettiğiniz dosyayı aldığınız dosyanın yerine yapıştırın. Böylelikle hosts dosyasını değiştirme adımları güvenli ve başarılı şekilde gerçekleşmiş olacaktır.

Erişim Engeli Olan Sitelere Host Dosyasını Değiştirerek Nasıl Girilir?

Host dosyası nedir ve ne işe yarar diye merak edenlerin öğrenmek istediği konulardan biri de engelli sitelere erişimdir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi host dosyasının en önemli özelliklerinden biri erişim engeli olan sitelere giriş imkanı sunmasıdır. Bu işlemin adımları kısaca şu şekildedir.

  1. Adım: Ziyaret etmek istediğiniz web sitenin IP adresini öğrenin. Bunu yapmak için internet üzerinden site IP adresi sorgulama işlemi yapmanız yeterlidir.
  2. Adım: Bulduğunuz IP adresini yukarıda anlattığımız yöntemle kopyaladığınız host dosyasına yapıştırın. Bu işlem sırasında önce IP adresini yazın. Ardından 2 kez Tab tuşuna basarak boşluk bırakın. Sonra sitenin alan adını yazın. Bunu yaparken alan adının önüne https://www koymayın.
  3. Adım: Dosyayı kaydederek eski yerine yapıştırın. Böylelikle engelli sitelere hosts dosyasını değiştirerek giriş işleminiz gerçekleşecektir.

Bu işlemle ilgili olarak erişim engelinin kaynağı önemli değildir. Nitekim kaynak sizin bilgisayarınızdan olsun ya da olmasın host dosyası değişikliği ile erişim engelli sitelere giriş etkili bir yöntemdir.

Host Dosyasıyla Alan Adını Yeni Bir Domaine Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Yazımızı bitirmeden önce host dosyası üzerinden alan adını yeni bir domaine yönlendirme işleminden de kısaca bahsetmek istiyoruz. Nitekim host dosyası nedir diye merak edenler bu işlemi de merak etmekte. Aslına bakarsanız, bu işlemin mantığı da yukarıdakiyle aynıdır. Fakat bu işlemde önemli bir fark söz konusudur. Kısaca ifade etmek gerekirse adımlar şu şekildedir.

  1. Adım: Host dosyasını bulun ve sağ tıklayarak Düzenle seçeneğiyle dosyayı açın.
  2. Adım: Karşınıza çıkan yazıyı kopyalayarak en alt kısma yapıştırın.
  3. Adım: Alan adını yeni bir domaine yönlendirmek için eski alan adı yeni alan adı şeklinde düzenleme yapın. IP adresi site adı şeklinde düzenleme yaparsanız IP adresini domaine yönlendirmiş olursunuz.
  4. Adım: Dosyayı kaydederek kapatın. Tarayıcınızı tekrar açtığınızda yaptığınız yönlendirmeye göre erişim gerçekleşecektir.

Host Dosyası Hosting Hizmetleri Açısından Niçin Önemlidir?

Son olarak host dosyasının hosting hizmetleri açısından önemine de kısaca işaret etmek istiyoruz. Yukarıda anlattığımız süreçler daha çok web sitelerine erişimle ilgili genel konulardır. Ancak host dosyası hosting hizmetleri açısından da önemli bir dosyadır. Özellikle hosting taşıma hizmetleri sırasında bu dosya çok işe yarar. Nitekim herhangi bir nedenle hostinginizi farklı bir firmaya taşıdınız diyelim. Bu durumda NS yönlendirmesi yapmadan önce sitenizi kontrol etmek için host dosyasını kullanabilirsiniz. Bunun için yeni firmanızdan sitenizin IP adresini öğrenip host dosyanıza eklemeniz yeterlidir. Bu sayede sitenizi yeni hostinginizde tıpkı sıradan bir internet kullanıcısı gibi görüp kontrol edebilirsiniz. Siteniz eğer düzgün çalışıyorsa NameServer yönlendirmesi yaparak sitenizi genel erişime açabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 1