İnternete erişim için en önemli şeylerden biri şüphesiz ki IP adresidir. İster kişisel bilgisayarlar veya mobil cihazlar olsun isterse web siteler için IP adresleri internet üzerinden veri akışının en önemli koşullarından biridir. Servis sağlayıcılar internete bağlı her cihaza belli bir IP adresi atar. İnternet üzerinden bir cihaza ulaşabilmek için IP adresine ulaşmak gerekir. Web sitelerin de kendilerine özgü bir IP adresi vardır. Ancak bunları akılda tutmak zor olduğu için DNS sunucuları ve NameServerlar ile domainler kullanılır. IP adreslerinin başlıca iki türü vardır. Bunlardan biri olan dinamik IP’ler evlerde ve kişisel bilgisayarlarda daha yaygındır. Web siteler, şirket ağları ve kurumsal ağlar ise daha çok statik IP kullanmayı tercih eder. Web site yönetiminde ve sunucuyla veri alışverişini sağlamada bu IP’lerin önemi büyüktür. Statik IP hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını bu yazımızda sizler için derledik. 

IP Nedir?

Önce biraz IP’den bahsedelim. IP kısaltmasının İngilizce açılımı Internet Protocol şeklindedir. Türkçede IP’yi İnternet Protokolü şeklinde ifade ediyoruz. IP adresi dediğimizde, internete bağlı cihazların ağ üzerinden veri alışverişi yapmak için kullandıkları adresi ifade etmiş oluruz. Nitekim internete bağlı cihazlar arasında veri alışverişi belli kurallar çerçevesinde gerçekleşir. Bu bağlamda IP adresleri nasıl çalışır diye merak ediyor olabilirsiniz. Kısaca ifade edecek olursak İnternet Protokolü aslında özel bir dildir. Her dil gibi kendine özgü bazı kurallardan oluşur. İletişimin sağlıklı olması için tüm kullanıcıların kurallara uyması gerekir. İnterneti veya yerel ağları kullanan tüm cihazlar İnternet Protokolü kuralları çerçevesinde veri alışverişi sağlar. 

Herhangi bir cihazla internete girmek istediğinizde aslında ilk olarak internete bağlı bir ağa giriş yapmış olursunuz. Sizi internete götüren bu ağdır. Evlerde kullanılan ağlar, internet servis sağlayıcılarının ağlarıdır. Ve bu ağlar ISP (Internet Service Provider) kısaltmasıyla ifade edilir. Ev bilgisayarları için IP adresi ataması ISP üzerinden gerçekleşir. Nitekim ev için eğer servis sağlayıcınızdan statik IP hakkında alım işlemi gerçekleştirmediyseniz kullandığınız IP adresinin türü dinamik IP’dir. Bu yüzden modeminizi veya yönlendiricinizi her açıp kapadığınızda IP adresiniz değişir. Oysa iş yerlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında şirket ağları veya kurumsal ağlar mevcuttur. Bu ağlarda daha kaliteli ve kesintisiz bir web deneyimi için genellikle statik IP adresleri tercih edilir. 

İnternetin ve yerel ağların çalışma mantığı açısından IP adreslerinin çok önemli bir özelliği vardır. Nitekim ağları kullanan bilgisayarların, web sitelerin, yönlendiricilerin ve diğer bileşenlerin birbirlerinden ayırt edilmesi IP adresleriyle gerçekleşir. Her bir IP adresinin benzersiz olması ağ üzerinde sorunsuz veri akışı sağlar. Üstelik IP adresine sahip cihaz çeşitleri aynı ağı kullanmak zorunda değildir. Yönlendiriciler aracılığıyla da birbirleriyle iletişim kurup veri alışverişi gerçekleştirebilirler. Bilgisayar ve diğer cihazlarda olduğu gibi web siteler ve sunucular için de IP adresleri önemlidir. Aynı IP üzerinden yayın yapan paylaşımlı hosting siteleri arama sonuçlarında bile birbirlerini ciddi ölçüde etkiler. 

IP Adresi Özellikleri Nelerdir?

  • Bilgisayar, tablet, cep telefonu ve diğer akıllı cihazları yerel ağlara ve internete bağlayan benzersiz bir adrestir. 
  • Ağ üzerinden veri akışının formatını belirleyen bir dizi kuraldan oluşur. Ağları kullanan cihazların ve bilgi işlem sistemlerinin birbirlerinden ayırt edilmesini sağlar. 
  • Konum bilgileri içerir ve uzak cihazlar arası iletişimi olanaklı kılar. Statik IP hakkında konum eşleşmesi yapmak mümkündür. Ancak dinamik IP’ler konumlarla eşleşmez. 
  • Hiçbir IP adresi rastgele atanmış değildir. Bu alanda en yetkili üst kurul olan ICANN prosedürlerine uygun şekilde matematiksel olarak üretilip atanırlar. 
  • Tüm IP adresleri 4 bölümden oluşan özel bir sayı dizisine sahiptir. Noktayla ayrılan bölümlerdeki sayılar en fazla 3 hanelidir. Dizideki sayılar 0 ile 255 arasında değişir. 
  • Sayı değeri en düşük IP adresi 0.0.0.0 şeklindedir. Bu adres, geçersiz veya bilinmeyen bir hedefi tanımlayan yönlendirilemez bir adrestir. Bilgisayarlar veya istemciler bir IP ağına bağlanamadıklarında bu adresi gösterirler. Adres atama hatalarında bu adres otomatik olarak atanabilir. 
  • En yüksek IP adres değeri 255.255.255.255 şeklindedir. Fakat bu adres yönetim ajansı tarafından ayrılmıştır ve genel kullanıma açık değildir. Diğer tüm IP’lerin sayısal değerleri bu dizinin alt değerlerinden oluşur. 
  • IP adresleri sayesinde yerel ağlar ve internet ağı daha güvenli hale gelir. 

IP Adresi Çeşitleri Nelerdir?

Bu konuda farklı bağlamlarda farklı ayrımlar yapmak mümkün. Bunlar arasında en yaygın olanı statik IP ile dinamik IP ayrımıdır. İnternete erişmek için tüm cihazların ya statik ya da dinamik IP kullanması gerekir. Bu iki IP çeşidi aynı zamanda da genel IP adresleri başlığı altında yer alır. Bu ayrımın yanı sıra özel IP, tüketici IP’si, paylaşımlı IP ve ayrılmış IP şeklinde başka IP çeşitlerinden de bahsetmek mümkün. Statik IP hakkında faydalı bilgiler paylaşacağımız bu yazımızda biz daha çok statik IP’ler üzerinde duracağız. 

Statik IP Nedir?

Kısaca ifade edecek olursak, internete bağlı cihazların değişmeyen IP adreslerine statik IP denir. Ağ üzerinde statik IP adresi atandıktan sonra kullanıcısı değiştirmediği sürece bu IP’ler değişmez. Genel kullanıcılar statik IP adresine pek ihtiyaç duymaz. Fakat büyük sistemler için statik IP adresleri doğal bir zorunluluktur. İnternet servis sağlayıcıları belli bir ücret karşılığında statik IP hakkında satış işlemi gerçekleştirirler. Sunucu ve hosting hizmetleri alanında faaliyet gösteren firmalar da web siteler için statik IP adresi satışı gerçekleştirir. Kendi sunucusuna sahip web sitelerinin statik IP adresleri vardır. Diğer sitelerin de statik IP kullanmaları çok faydalıdır. Bu sayede erişim sorunlarıyla daha az karşılaşırlar. Web üzerinden verdikleri hizmetlerin kalitesi artar. Aynı zamanda da mail gönderimleri kolaylaşır. 

Dinamik IP Nedir?

IP türlerinden bir diğeri dinamik IP’dir. Kısaca ifade edecek olursak, internete bağlı cihazların değiştirilebilir IP adreslerine dinamik IP denir. Bu tür IP’lerde DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) devrededir. DHCP’nin Türkçe karşılığı Dinamik Host Yapılandırma Protokolü şeklindedir. Bu protokol cihazlara IP adresi, DNS, ağ maskesi ve ağ geçidi tanımlamasını otomatik olarak iletir. İletim otomatik gerçekleştiği için IP adresini manuel girmeye gerek yoktur. Bu da kullanıcı açısından önemli bir kolaylıktır. Çünkü sistem yönetiminde iş yükünü azaltır. 

Ağdaki cihazlar bilgisayar, telefon, tablet veya diğer akıllı cihazlar olabilir. Bu cihazlarda dinamik IP’lerin kullanımı varsayılan şeklinde ve ücretsizdir. Bu nedenle DHCP’yi birçok sistemde görmek mümkündür. Örneğin Windows ve Linux işletim sistemlerinde dinamik IP ve DHCP sunucuları yüklüdür. Ayrıca firewall cihazlar, akıllı switchler, XDSL modemler ve başka birçok sistem de DHCP üzerinden çalışır. Bununla birlikte, ağda veya internet bağlantısında kesinti oluştuğunda dinamik IP adresi gider. Böylelikle farklı bir cihaza geçer. Hatta bazı durumlarda internet kesintisi olmadığı halde bile dinamik IP değişimi gerçekleşir. Bu değişimler nedeniyle kullanıcıların web deneyimlerinde yavaşlama oluşur, kalite düşer. 

Özel IP Nedir?

IP türlerinden bir diğeri de özel IP’dir. Aslına bakarsanız, internete bağlanabilen tüm cihazların kendine özel bir IP adresi vardır. Ancak özel IP dediğimizde daha sınırlı bir alanı kastetmiş oluruz. Örneğin akıllı yazıcılar, televizyonlar, hoparlörler, Bluetooth ve benzeri cihazların kullandığı IP’ler bu grupta yer alır. Son yıllarda nesnelerin interneti alanında ortaya çıkan gelişmeler yerel ağ bağlantıları kullanan cihaz sayısında ciddi bir artış yarattı. Buna bağlı olarak özel IP kullanımı hızla artmakta. Bu adreslerin en önemli özelliği, internete yönlendirme yapmamaları ve internet üzerinden bu IP’lere doğrudan trafik gelmemesidir. Başka bir deyişle özel IP’ler sadece yerel ağlarda çalışan IP’leri ifade eder. 

Tüketici IP’si Nedir?

İnternet kullanıcılarına servis sağlayıcılar tarafından atanan IP adresine tüketici IP’si denir. İnternet kullanıcısı ağa her bağlandığında servis sağlayıcı boşta bir IP’nin atamasını gerçekleştirir. Ardından modem veya yönlendirici tarafından kullanıcıya belli bir IP ataması gerçekleşir. Servis sağlayıcılardan internet hizmet paketi satın alan kullanıcılar aslında tüketici IP adresi kullanıcısıdırlar. Statik IP hakkında başvuru talebi oluşturmadıkları sürece internete erişmek için cihazlarında dinamik IP’leri kullanırlar. Evlerde ve mobil cihazlarda genellikle dinamik IP’ler vardır. Ancak dileyen kullanıcı, internet servis sağlayıcısıyla görüşüp statik IP adresi kullanmaya başlayabilir. 

Paylaşımlı IP Nedir?

Birden çok cihaz tarafından kullanımı gerçekleşen IP adreslerine paylaşımlı (shared) IP denir. Bu IP’ler daha çok hosting hizmetleri alanında yaygındır. Aynı sunucuyu paylaşan web siteler statik IP hakkında başvuru yapmadıkça paylaşımlı IP’yi kullanırlar. Günümüzde ayrıca bulut sistemlerinde de paylaşımlı IP çeşidi yaygındır. Ancak bu kullanım şekli güvenlik konusunda risklidir. Bu yüzden ilave güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyar. 

Ayrılmış IP Nedir?

IP çeşitlerinden bir diğeri de ayrılmış (dedicated) IP’dir. Bu da yine barındırma hizmetleri alanında yaygın bir IP çeşididir. Müşterilere toplu mail gönderme yapan web sitelerde bu IP çeşidi ön plandadır. Nitekim web siteniz için eğer paylaşımlı IP kullanıyorsanız aynı IP’de faaliyet gösteren diğer sitelerin çalışmaları sitenizi etkiler. Örneğin komşu sitenin yolladığı mailler spama düşerse sizin mailleriniz için de ciddi bir spam riski var demektir. Bu tür durumların önüne geçmek için siteniz için ayrılmış IP kullanabilirsiniz. Aslına bakarsanız, bu IP çeşidi özü itibariyle statik IP’dir. Ancak bunu paylaşımlı IP’den ayırmak için dedicated veya ayrılmış IP şeklinde ifade ederiz. 

Statik IP ile Dinamik IP Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Statik IP adresleri kullanıcı istemediği sürece değişmez. Dinamik IP’ler ise bağlantı koptuğunda veya bağlantı sırasında bile değişebilir. 
  • Kullanıcı adres değiştirmediği sürece statik IP’nin başkası tarafından kullanımı söz konusu değildir. Oysa dinamik IP adreslerini farklı zamanlarda farklı cihazlar kullanabilir. 
  • İnternet bağlantısındaki kesintiler statik IP’leri etkilemez. Dinamik IP’ler ise kesintiyle birlikte farklı bir cihaza atanır. 
  • Statik IP’lerin konumla eşleşmesi mümkündür. Dinamik IP’lerde ise konum eşleşmesi gerçekleşmez. 
  • Cihaz takibi açısından statik IP hakkında böyle bir imkan mevcuttur. Dinamik IP’ler ise cihaz takibine imkan vermez.
  • Statik IP adreslerinin kurulumu DNS sunucuları üzerinden gerçekleşir. Dinamik IP adreslerini ise DHCP sunucuları atar. Ancak statik IP’lerin yetersiz kaldığı durumlarda dinamik IP’ler devreye girer. 
  • Daha kararlı ve kesintisiz bir bağlantı açısından statik IP daha uygun bir seçimdir. Dinamik IP’lerde ise bu özellikler zayıftır. 
  • Web üzerinden faaliyet gösteren büyük firmalar, hizmet sağlayıcılar, iş yerleri ve kurumsal ağlar statik IP kullanmayı tercih eder. Ev bilgisayarları ve diğer kişisel cihazlarda ise dinamik IP’ler ile özel IP’ler daha yaygındır. 
  • Statik IP almak belli bir ücrete tabidir. Bu nedenle statik IP hakkında belli bir maliyet oluşur. Dinamik IP’ler ise ücretsizdir. Evde veya mobil cihazınızda dinamik IP kullanmaya devam etmek için yapmanız gereken bir şey yoktur. 
  • Siber saldırılar konusunda statik IP’lerin önemli bir dezavantajı vardır. Nitekim aynı IP adresine yönelik saldırıların hedefi bulması daha kolaydır. Oysa dinamik IP’lerdeki değişimler hedefi bulmayı zorlaştırır. Bununla birlikte, statik IP hakkında sunucu tarafında güvenlik önlemleri daha yüksektir. 

Statik IP Nasıl Alınır?

Son olarak statik IP hakkında alım şeklinden de kısaca bahsetmek istiyoruz. Bu IP çeşidini internet servis sağlayıcılarından satın alabilirsiniz. Kişisel bilgisayarınız veya mobil cihazınız için servis sağlayıcınıza statik IP başvurusu yaptığınızda belli bir ücret karşılığı kendi statik IP’nizi satın alırsınız. Web operasyonunuzu statik IP üzerinden sürdürmeye karar vermeniz durumunda ise hosting firmanızın sunduğu seçeneklere göre satın alma işlemi yapabilirsiniz. Örneğin aylık, 3 veya 6 aylık, yıllık veya daha üzeri dönemler için satın alma gerçekleştirebilirsiniz. Hosting hizmetleri alanında uzun yılların tecrübesine sahip daha.net üzerinden statik IP siparişi vermek isterseniz Hosting Eklentileri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?