Web sunucuların en önemli kısımlarından birini veritabanı oluşturur. Database olarak da bilinen veritabanı, sitenin altyapısında çalışan yazılımların kurulması başta olmak üzere birçok işlem için gereklidir. Web sitelerin faaliyet alanları ve altyapılarına göre veritabanı ihtiyaçları farklılaşır. Eğer cPanel hosting hesabı veya Linux hosting kullanıyorsanız MySQL veritabanı kurulumu ve yönetimi birçok ihtiyacınıza pratik çözümler sunar. cPanel’de veritabanı kurulumunun yanı sıra yedekleme veya dışa aktarma gibi işlemler de oldukça basittir. Ancak süreçler hakkında dikkatli olmak gerekir. Öyle ki basit bir harf hatası bile veritabanı sorunlarına yol açar. Hatta bazen tüm verilerin kaybına neden olur. cPanel’de veritabanı oluşturmak için yapmanız gerekenler konulu bu yazımız sayesinde süreçleri sorunsuz şekilde tamamlayacağınıza inanıyoruz.

cPanel Hosting Hesap Girişi

Konuya başlamadan önce cPanel hosting hesap yönetimi hakkında önemli birkaç noktaya kısaca temas edeceğiz. Nitekim cPanel’de veritabanı oluşturmak için yapmanız gerekenler bu temel bilgilerle daha anlamlı hale gelecektir. Aslına bakarsanız, cPanel’de hosting hesabı açmak oldukça basit bir iştir. Ancak hiç bilmeyenler için hosting hesap girişi biraz zor gelebilir. Burada kısaca özetleyeceğimiz süreçleri tamamladıktan sonra diğer adımlara geçebilirsiniz.

Bilindiği üzere hosting firmasından barındırma hizmeti satın alan kullanıcılara kontrol paneli bilgileri mail yoluyla gider. Bu mailde kontrol paneli adresi, kullanıcı adı ve şifre bilgileri yer alır. Bu adres ve bilgiler sayesinde kullanıcı hosting yönetim paneline giriş işlemi gerçekleştirir. Hesap bilgilerini hatırlamayan kullanıcıların ise servis sağlayıcılarıyla iletişime geçmeleri gerekir. Bu bilgilere sahipseniz, cPanel için admin girişi sırasında farklı yollar izleyebilirsiniz. Bunlardan biri, adres çubuğunda web site alan adı ve uzantısını kullanmaktır. Bu kısımların ardından :2082 veya :2083 ifadeleri cPanel kullanıcı arayüzüne ulaşmanızı sağlar. Bunlardan ilki SSL sertifikası olmayan siteler için, ikincisi ise SSL sertifikası olan siteler içindir. Veya dilerseniz IP adresi üzerinden de giriş işlemi yapabilirsiniz. İlgili IP adresinin ardından aynı ifadelerle giriş sağlarsınız.

Eğer WHM üzerinden giriş yapmak isterseniz bu durumda adres çubuğuna site alan adı ve uzantısının ardından :2096 yazmanız gerekir. Nitekim hosting firmaları ve servis sağlayıcılar bazen cPanel için değil de WHM için kullanıcı adı ve şifre bilgileri verirler. Böyle bir durumda öncelikle WHM panelini açmalısınız. Ardından cPanel’i tıklayarak aşağıdaki işlemlerle veritabanı database oluşturma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

cPanel Hosting Hesabı Tanımlama

cPanel arayüzüne girdikten sonra hosting hesabınızı yönetebilirsiniz. Ancak hesabınız henüz tanımlanmamış olabilir. Bu durumda öncelikle hesap tanımlaması yapmanız gerekir. Bu işlemin adımları kısaca şu şekildedir.

  1. Adım: Hesap İşlevleri kısmından Yeni Bir Hesap Oluştur sekmesini tıklayın. Bu kısımda hesap limitlerini ve etki adı bilgilerini göreceksiniz. Web hosting paketleri için hesap limitleri farklılık gösterir. cPanel ile hosting hesabı tanımlama işlemi için hesap limitinizin uygun olması gerekir.
  2. Adım: Limitiniz uygunsa Etki Adı Bilgileri kısmını doldurun. Bu kısımdaki kutulara etki alanı, kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi girin. Etki alanını girerken http, https veya www olmadan, yalnızca alan adınızı ve uzantısını girin. Kullanıcı adınız ise açacağınız hosting hesabının cPanel’ine giriş için gerekli olacaktır.
  3. Adım: Hosting hesabınıza tanımlayacağınız paketi seçin ve Oluştur butonuna basın. Böylelikle hesap tanımlama işleminiz gerçekleşmiş olacaktır. Ardından cPanel’de veritabanı oluşturmak için yapmanız gerekenler ile ilgili diğer adımlara geçebilirsiniz.

MySQL Veritabanı Nedir?

Bugüne kadar cPanel üzerinden veritabanı oluşturma işlemi gerçekleştirmediyseniz MySQL’in ne demek olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Kısaca ifade etmek gerekirse MySQL, İngilizce My Structured Query Language ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe anlamı Yapısal Sorgu Dili demektir. MySQL veritabanı;

  • • Güçlü ve hızlı bir ilişkisel veritabanı yönetimine sahiptir.
  • • Ücretsiz versiyonu olduğu gibi ücretli versiyonu da vardır.
  • • Açık kaynaklı olduğu için kullanımı daha kolaydır.
  • • PHP’nin yanı sıra ASP.NET dilleriyle de kullanımı mümkündür.
  • • Daha çok web sunucularında ön plandadır. Ayrıca Unix ve Windows tabanlı platformlarda da sorunsuz çalışır.
  • • Ücretsiz versiyonları pek çok web site için yeterlidir. Bu yüzden örneğin KOBİ’ler için web hosting yönetimi alanında yaygın bir kullanıma sahiptir.
  • • Amatör web sitelerin yanı sıra profesyonel web siteler de cPanel’de MySQL veritabanı oluşturma yöntemlerine ilgi duyar.
  • • cPanel’de MySQL Database Wizard kurulum sihirbazını açar. Bu kısmı kullanarak veritabanı oluşturma işlemlerinizi kolayca gerçekleştirirsiniz.

cPanel’de Adım Adım MySQL Veritabanı Oluşturmak

Yazımızın bu kısmında cPanel’de veritabanı oluşturmak için yapmanız gerekenler hakkında kısa ve özet bilgiler paylaşacağız. Bu süreçte sorun yaşamamak için adımları doğru sırada ve doğru şekilde yapmalısınız.

  1. Adım: cPanel giriş sayfanızı açın. Yukarıda anlattığımız yöntemlerden biriyle kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek Oturum Açma butonuna basın.
  2. Adım: Veritabanları kısmında phpMyAdmin, MySQL Veritabanları, MySQL Veritabanı Sihirbazı ve Uzak MySQL sekmelerini göreceksiniz. cPanel’de veritabanı yönetimi için bu sekmelerin her biri farklı çözümler sunar. Yeni veritabanı oluşturmak için MySQL Veritabanları veya MySQL Veritabanı Sihirbazı sekmesini tıklayabilirsiniz.
  3. Adım: MySQL Veritabanları sekmesini tıkladığınızda karşınıza Yeni Veritabanı Oluştur bölümü çıkar. Bu kısımda veritabanınıza bir isim verin. Bu ismi verirken Türkçe karakter veya özel işaretler kullanmayın. Veritabanı ismi için örneğin veritabani uygun bir isimdir. Belirlediğiniz ismi Yeni Veritabanı: ifadesinin altındaki kutucuğa yazın. Bu kutucuğun baş tarafında özel bir ön ek vardır. Bu ön ek, hosting hizmetinizin FTP kullanıcısını gösterir.
  4. Adım: Veritabanınızın tam ismi baş taraftaki ön ekle birlikte oluşur. Kutucuğa mesela ornekveritabani yazdığınızda database ismi dahanet_ornekveritabani şeklinde oluşur. Bu işlemin ardından Veritabanı Oluştur butonuna basın. Böylelikle cPanel’de veritabanı oluşturmak için yapmanız gerekenler arasında MySQL veritabanı oluşturma işleminiz gerçekleşmiş olacaktır. Bu süreçte herhangi bir sorunla karşılaşırsanız işlemleri kontrol edip doğru adımları atmanız gerekir.

MySQL Veritabanına Yeni Kullanıcı Ekleme

cPanel’de veritabanı oluşturmak için yukarıdaki işlemler yeterlidir. Ancak MySQL database kullanımı için veritabanınıza önce yeni kullanıcı eklemeniz gerekir. Ardından bunları birbiriyle ilişkilendirmelisiniz. Ki bu nokta çoğu zaman gözden kaçar. Özellikle yeni başlayanlar için cPanel ile veritabanı oluşturmak bu gibi durumlarda ciddi bir sorun haline gelir. Nitekim veritabanlarına erişim sorunu olan pek çok kullanıcı aslında bu ekleme veya ilişkilendirmeyi yapmadıkları için erişim sorunlarıyla karşılaşır. Ancak bu tür sorunları önlemek için yapmanız gerekenler de oldukça basittir.

İlk olarak MySQL için yeni database kullanıcısı eklemek için yapmanız gerekenleri adım adım şöyle özetleyelim.

  1. Adım: MySQL Veritabanları sekmesinden Yeni Kullanıcı Ekle kısmına girin.
  2. Adım: Kullanıcı adı ve şifrenizi girin. Ardından onay için şifrenizi tekrarlayın. Şifre Oluşturucu ile güçlü bir şifre oluşturmanız veri güvenliğiniz açısından daha faydalıdır. Nitekim güçlü şifreler, veritabanınızın başkalarının eline geçmesini önlemeye yardımcı olur.
  3. Adım: Güçlü bir şifre oluşturduysanız Kullanıcı Oluştur butonuna tıklayın. Böylelikle cPanel’de veritabanı oluşturmak için yapmanız gerekenler arasında önemli bir adımı daha tamamlamış oluyorsunuz. Butona tıkladığınızda Yeni Kullanıcı Ekle sekmesi amacına ulaşmış olur. Fakat oluşturduğunuz veritabanını kullanmak için son olarak ilişkilendirme ve yetkilendirme yapmanız gerekecektir.

MySQL Veritabanı ile Kullanıcı Hesabı İlişkilendirme

Veritabanı için kayıt bilgilerinizin ardından veritabanınızı kullanıcı adınızla ilişkilendirmeniz gerekmekte. Bunu yapmazsanız kullanıcı adınızla veritabanınıza erişim sağlayamazsınız. Bu işlemi yapmak için önce veritabanınızı, ardından kullanıcı adınızı seçip Ekle butonuna basın. Böylelikle eşleştirme işleminiz gerçekleşmiş olacaktır.

Ne var ki cPanel’de veritabanı oluşturmak için yapmanız gerekenler henüz bitmedi. Ekle butonuna bastıktan sonra sistem sizi yetkilendirme sayfasına yönlendirecektir. Karşınıza çıkan ekranda Tüm Ayrıcalıklar kutucuğunu seçerseniz kullanıcıya tüm yetkileri tanımış olursunuz. cPanel’de tam yetkili veritabanı admin hesabı için bu kutucuğu tıklamak gerekir. Veya dilerseniz farklı yetkilerle de kullanıcı yetkilendirmesi yapmanız mümkün.

İşaretlediğiniz yetkilerin ardından İlerle butonuna basın ve veritabanı oluşturma işlemini bitirin. İşleminizi kontrol etmek için Geri Dön bağlantısı ile MySQL Veritabanları kısmına geri dönün. Bu kısımda veritabanınız çıkıyorsa işleminiz başarılı demektir. cPanel için kullanım lisansı olanlar tüm bu süreçleri basit birkaç tıklamayla sorunsuz şekilde tamamlayabilir.

MySQL Veritabanı Oluştururken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

• cPanel’de veritabanı oluşturmak için yapmanız gerekenler belli bir işlem sırasını takip eder. Bu konuda sorun yaşamamak için işlem sırasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
• Veritabanı oluşturma işlemleri database isim verme, kullanıcı hesabı oluşturma, eşleştirme ve yetkilendirme işlemlerinden oluşur. Bunlardan ilki olan database ad tanımlama gerçekleşmediğinde diğer adımlar gerçekleşmez.
• Veritabanınıza isim verirken Türkçe karakterler ve özel işaretler kullanmamalısınız. Böyle yaparsanız sistem uyarı verir ve diğer adımlara geçmenizi engeller. Veritabanı isimlerinin yalnızca İngilizce karakterlerden oluşması gerekmektedir.
• cPanel üzerinden MySQL veritabanınıza yeni kullanıcı ekleme işlemini Yeni Kullanıcı Ekle başlığı altından yapabilirsiniz. Dilerseniz MySQL Kullanıcıları bölümünden de aynı işlemi yapmanız mümkün.
• Veritabanı oluştururken karşınıza çıkacak ön ek Kullanıcı Adı bölümünde de karşınıza çıkacaktır. Bu konuda herhangi bir sorunla karşılaşırsanız hosting servis sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz.
• Veritabanınız için belirleyeceğiniz şifreyi unutmamalı, güvenli bir yerde saklamalısınız. Aslına bakarsanız, bu şifre pek sık kullanacağınız bir şifre değildir. Ancak lazım olduğunda bu şifreyi girmeniz gerekecektir. Bu yüzden şifrenizi bir yere not edip güvenli şekilde saklamanızda yarar var.
• MySQL veritabanı için yetkilendirme işlemi en temelde, veritabanı kullanıcısının hangi haklara sahip olduğunu belirleme işlemidir. Yeni database ile kullanıcı adını eşleştirmezseniz yetkilendirme sayfasına geçemezsiniz.
• Veritabanı için yetki tanımlaması sırasında yaptığınız değişiklikleri kaydetmek için Değişiklikleri Uygula butonuna basmanız yeterlidir. Veritabanınızı yönetmek için ise phpMyAdmin kısmını kullanabilirsiniz.
• WordPress site kurmak isteyen amatör webmasterlar için cPanel’de veritabanı oluşturmak aslında basit bir süreçtir. Ancak oluşturduğunuz veritabanını kullanmak için web sitenizin konfigürasyon dosyasında ilgili kısımda veritabanı isim değişikliği yapmanız gerekir.
• cPanel’de veritabanı oluşturma işlemleri belli limitlere tabi işlemlerdir. Yani veritabanı oluşturmak için yeterli miktarda MySQL veritabanı oluşturma limitinizin olması gerekir. Eğer limitiniz yeterli değil ise hosting yenileme işlemi yaparak uygun veritabanı limitine geçmelisiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?