Web hosting hizmetleriyle yeni tanışanların bilmesi gereken bazı konular vardır. Bunlar içinde en önemlilerinden biri “cPanel nedir?” sorusudur. Web hosting hesapları için en popüler kontrol panellerinden biri olan cPanel, tüm hizmetleri tek bir yerden kolayca yönetmeyi sağlar. Linux hosting hizmetinden yararlananlar cPanel ana dizini sayesinde siteleri için diledikleri işlemi kolayca gerçekleştirirler. Eğer web tasarım veya web geliştirme alanında çalışıyorsanız cPanel’in özelliklerini çok iyi bilmelisiniz. Peki cPanel nedir, özellikleri nelerdir? cPanel nasıl kurulur? cPanel’e giriş nasıl yapılır? Bu yazımızda cPanel hakkında merak ettiğiniz bu tür soruların kısa cevaplarını bulabilirsiniz.
İçindekiler
cPanel Nedir?
Kısaca ifade etmek gerekirse cPanel, Linux tabanlı hosting sunucularında çalışan lisanslı site yönetim aracıdır. cPanel hakkında en çok merak edilen konulardan biri cPanel’in açılımıdır. Bu açılım “control panel” şeklindedir. Kontrol panelleri arasında cPanel, Linux sistemlerinde çalışma özelliğiyle farklılaşır. Linux hosting hizmeti alan kullanıcılar için cPanel uygulaması web sitelerin yönetimini kolaylaştırır. Bu paneli tarayıcı üzerinden yönetmek mümkündür. Kolay kullanıma sahip arayüzü web hosting hesabını hızlı ve verimli şekilde yönetmeyi sağlar. Web site adı veya hosting sağlayıcınızın sunduğu kullanıcı adı ile şifre bilgileriyle cPanel’e giriş yapmak mümkündür.
cPanel hakkında avantajları da merak konusudur. cPanel’in en önemli avantajı, sunucu üzerinde işlem yapmayı kolaylaştırmasıdır. Eğer cPanel olmasaydı web siteyle ilgili tüm işlemleri SSH ekranı üzerinden yapmak gerekecekti. Ne var ki bu ekran sadece komutlarla çalışır. Web sitesi ve hosting işlemleri için SSH ekranından başka bir yol olmasaydı en basit işlemler için bile onlarca kod yazmak gerekecekti. Üstelik karmaşık işlemler için uzun kod satırlarında hata riskleri daha fazladır. Oysa cPanel bireysel başlangıç için çok kullanışlı bir arayüze sahiptir. Hosting kontrol paneli olarak cPanel, sunucunun kod satırında yaptığınız işlemleri basit bir arayüz yardımıyla gerçekleştirmeyi sağlar. Sitenizle ilgili diğer tüm işlemleri de bu arayüz sayesinde hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirmeniz mümkün.
cPanel Özellikleri Nelerdir?
- Lisans gerektiren bir programdır.
- Linux hostingle uyumlu çalışır.
- Basit bir arayüzü vardır.
- Kurulumu ve kullanımı kolaydır.
- Kaliteli ve kesintisiz hizmet sunar.
- Mail hesapları yönetimine yardımcı olur.
- FTP erişimi sayesinde hosting işlemlerini kolaylaştırır.
- DNS ve SSL yönetimi gibi işlemleri basitleştirir.
- Veritabanı kurulumu ve yönetiminde zaman tasarrufu sağlar.
- Güncellemesi de kullanımı kadar kolaydır.
cPanel Ne İşe Yarar?
Sitenizi yönetmek veya hostingle ilgili diğer tüm işlemlerinizi yapmak için cPanel’i kullanabilirsiniz. cPanel kullanarak yapabileceğiniz işlemleri kısaca şu şekilde ifade edebiliriz:
- Sunucuya web site ekleme / kurma,
- Siteyi yeni bir sunucuya taşıma,
- Site yedekleme ve yedekleri yükleme,
- SSL sertifikası yükleme,
- Subdomain ekleme,
- Dosya yükleme veya silme,
- Mail hesapları oluşturma, yönlendirme ve yönetme,
- Mail filtreleme veya kısıtlama,
- Otomatik cevaplayıcı oluşturma,
- Sitenin disk ve kaynak kullanımlarını görüntüleme,
- Trafik bilgilerini inceleme,
- FTP erişimi sağlama,
- PHP versiyonlarını düzenleme,
- Veritabanı kurulumu ve yönetimi.
cPanel Nasıl Kurulur?
Eğer web sitenizi cPanel üzerinden yönetmek istiyorsanız bunun için kurulum işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Ve tabii cPanel kullanımının web hosting hizmetleri içinde sadece Linux hosting hizmetleriyle sınırlı olduğunu unutmamalısınız. cPanel hakkında kurulum konusu çokça merak uyandıran bir konudur. Daha önce cPanel kurulumu gerçekleştirmemiş kişiler işlem adımlarını öğrenmek ister. Aslına bakarsanız, cPanel kurulumunu SSH ekranı üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Bunun için gerekli adımlar şu şekildedir:
mkdir /home/cpins
cd /home/cpins
wget http://layer1.cpanel.net/latest
sh latest
Bu ifadeleri SSH ekranına yazdığınızda cPanel kurulumu kolayca gerçekleşir. Sistem tıpkı masaüstü uygulamalar gibi tüm süreçleri otomatik olarak gerçekleştirir. cPanel hakkında bu işlem sırası zamandan tasarruf yapmanızı sağlar.
cPanel’e Giriş Nasıl Yapılır?
Giriş için farklı yollar izlemeniz mümkün. cPanel admin girişi de cPanel hakkında en çok merak edilen konulardan biridir. Admin girişine ulaşmak için dilerseniz hosting panelini kullanabilirsiniz. Site adınız ile uzantısı üzerinden giriş için iki farklı yöntem vardır. SSL sertifikanız yoksa, adres çubuğuna domain ve uzantısının ardından :2082 ifadesini yazın. SSL sertifikanız varsa :2083 ifadesini kullanarak cPanel’e giriş yapabilirsiniz.
cPanel’e dilerseniz IP adresi üzerinden de erişim sağlamanız mümkün. Bunun için hosting firmanızın verdiği IP adresini kullanabilirsiniz. Giriş için de yine SSL sertifikanız yoksa IP adresinizin ardından :2082 ifadesini yazmanız yeterlidir. SSL sertifikanız varsa yazmanız gereken ifade :2083 ifadesidir. Siteniz henüz oluşmamışsa veya transfer sürecindeyse yönetim paneline bu şekilde ulaşmanız mümkündür.
Diğer taraftan cPanel hakkında merak uyandıran konulardan biri de WHM üzerinden giriş şeklidir. cPanel’e eğer WHM üzerinden giriş yapmak isterseniz alan adınız ve uzantısının ardından :2096 ifadesini adres çubuğuna yazmanız yeterli.
cPanel ekranı karşınıza geldiğinde sistem sizden kullanıcı adı ve şifre girmenizi isteyecektir. Bu bilgileri girdikten sonra karşınıza cPanel arayüzü çıkacaktır.
cPanel Nasıl Kullanılır?
İlk olarak cPanel’e giriş yapmanız gerekir. Giriş ekranına kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazdıktan sonra cPanel’i arayüzle kullanmaya başlayabilirsiniz. Arayüzün Türkçe olması kullanım kolaylığı açısından büyük bir avantajdır. cPanel hakkında merak edilen konulardan biri de arayüz kullanımıdır. Bu arayüzde farklı menüler vardır. Örneğin Dosyalar, Veritabanları, Etki Alanları menülerinin her biri, ilgili işlemleri yapmanızı kolaylaştırır. cPanel üzerinden yapacağınız işlemin türüne göre uygun menüyü kullanarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede SSH ekranı üzerinden komut yazmanıza gerek kalmaz.
cPanel’e Yeni Alan Adı Nasıl Eklenir?
Hosting paketinizde bir veya birden fazla alan adını barındırma imkanınız olabilir. cPanel hakkında merak uyandıran konulardan biri de yeni alan adı ekleme konusudur. Bunun için öncelikle cPanel’e giriş yapmak gerekir. Giriş yaptıktan sonra cPanel yönetim arabirimi üzerinden Eklenti Etki Alanları kısmını tıklayın. Karşınıza çıkan formda ilgili kısımları doldurun. Ardından Etki Alanı Ekle tuşuna bastığınızda cPanel üzerinden yeni alan adı ekleme işleminiz tamamlanacaktır. Yeni alan adları eklemek için de aynı işlemleri uygulamanız gerekir. Aynı menüyü kullanarak dilerseniz birincil etki alanı değiştirme işlemi de gerçekleştirebilirsiniz.
cPanel ile WordPress Nasıl Kurulur?
Siteniz için WordPress’e ihtiyaç duyuyorsanız cPanel üzerinden WordPress kurulumunu kolayca gerçekleştirmeniz mümkün. cPanel hakkında WordPress kurulumu da merak uyandıran konulardan biridir. Nitekim açık kaynak kodlu hazır web sitesi uygulamaları içinde WordPress internet dünyasında önemli bir yere sahip. İnternet üzerinden hizmet veren web sitelerin yaklaşık üçte ikisi WordPress üzerinden site yapımı ile yayına başlamakta. Çünkü sistem herhangi bir yazılım bilgisine ihtiyaç duymadan çalışma imkanı sağlıyor. Bu sayede sadece birkaç saat içinde bile WordPress ile kendinize harika bir web sitesi hazırlamanız mümkün. Sitenize istediğiniz özellikleri kazandırmak için de WordPress’e dilediğiniz eklentiyi yükleme imkanınız var.
cPanel ile WordPress kurulumu yapmadan önce ilk olarak domain ve web hosting hizmeti satın almanız gerekir. WordPress ile web sitesi kurmak için bunlar en önemli ihtiyaçlardır. cPanel ile WordPress kurulumu yaparken ilk olarak panele giriş yapın. Ardından Yazılım sekmesinin altındaki Softaculous Apps Installer seçeneğini tıklayın. Bu kısımda hazır CMS uygulamaları karşınıza çıkar. Bunlar içinde WordPress’e tıklayın. Karşınıza gelecek ekranda Yükle butonuna basın. Sistem sizden WordPress kurulumu yapılacak alan adını seçmenizi isteyecek. İlk kurulumda protokol seçimi olarak HTTP’yi seçebilirsiniz. Daha sonra admin paneli için kullanıcı adı ve şifre belirlemesi yapabilirsiniz. Son adımda Yükle butonuna tıkladığınızda cPanel ile WordPress yükleme işlemi gerçekleşir. Sitenizi düzenlemek için WordPress admin paneline giriş yapmanız yeterli.
cPanel ile SSL Sertifikası Nasıl Yüklenir?
SSL sertifikasını yüklemek de cPanel hakkında en merak edilen konulardan biridir. Bunu yapmak için öncelikle cPanel’e giriş yapmanız gerekir. Ardından Güvenlik sekmesinin altındaki SSL/TLS butonunu tıklayın. Bu kısımda “Siteniz için SSL yükleyin ve yönetin (HTTPS)” kısmının altında “SSL sitelerini yönetin” bağlantısını tıklayın. Etki Alanı kısmına girip SSL sertifikasının yükleneceği alanı seçin. Ardından ServerCertificate.txt dosyasının içeriğini kopyalayıp CRT bölümüne yapıştırın. Sertifikaya Göre Otomatik Doldur butonuna tıklayın. Böylelikle SSL sertifikasına ilişkin özel anahtar ve kuruluş paketi otomatik olarak dolacaktır. Son adımda Sertifika Yükle kısmına tıklayın. Böylelikle cPanel üzerinden SSL sertifikası yükleme işleminiz tamamlanacaktır.
cPanel ile Domain Yönlendirme Nasıl Yapılır?
Domain yönlendirme de cPanel hakkında en merak edilen konulardan biridir. Nitekim hosting hesabınızın bağlı olduğu cPanel’i kullanarak alan adı yönlendirmesi yapmanız mümkün. Yönlendirme işlemi için öncelikle alan adınızın cPanel hesabınıza eklenmiş olması gerekir. Eğer ekleme gerçekleşmemişse Eklenti Etki Alanları kısmını kullanarak bu eklemeyi sağlamalısınız. Ardından Etki Alanları bölümündeki Yeniden Yönlendirmeler kısmını tıklayın. Bu kısımda sistem size yönlendirme tipini soracaktır. Bu soruya vereceğiniz cevap SEO açısından önemlidir. Eğer kalıcı yönlendirme yapmak istiyorsanız 301, geçici yönlendirme yapmak istiyorsanız 302 kodunu kullanmalısınız.
Yönlendirmeyi alan adı için yapabileceğiniz gibi tek bir sayfa için de yapmanız mümkün. cPanel hakkında bu da yine bir diğer merak konusudur. Sayfa yönlendirmesi yapmak için alan adınızda /’dan sonra sayfanın adresini belirtmeniz yeterli. Aynı şekilde sayfalar için de kalıcı yönlendirmeler için 301, geçici yönlendirmeler için 302 yönlendirmesini kullanabilirsiniz.
cPanel Ücretsiz Midir?
cPanel lisans sistemiyle çalışır. Lisans tarifeleri ise ücrete tabidir. cPanel’de çok sayıda eklenti ve araç vardır. Buna bağlı olarak lisans ücretleri değişiklik gösterir. cPanel hakkında lisanslama ücreti de merak konusudur. Webmasterlar özellikle ücretsiz lisans için geçerlilik süresini öğrenmek ister. Ücretsiz lisans sadece 2 haftalık süre için geçerlidir. Sürenin bitiminde cPanel kullanımı için ücretli lisansa geçmek gerekir.
cPanel Hosting Nedir?
Web hosting hizmetleri arasında cPanel kurulumunu içeren Linux web hosting hizmetine cPanel hosting denir. Eğer cPanel kurulumu hakkında bilgi ve deneyiminiz yoksa hosting firmanızdan destek talebinde bulunabilirsiniz. cPanel hosting hizmeti sayesinde bu konuda fazla zorluk çekmeden dilediğiniz çözümlere kolayca ulaşırsınız. Bu konuda daha.net ayrıcalıklarından yararlanmak için cPanel Hosting sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 1