Hosting hizmetleri alanında yenileme, paket değiştirme, süre uzatma işlemleri önemli bir yer tutar. Kullandığınız hosting paketi ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa bir üst pakete geçiş yapmanız gerekir. Paketinizdeki kaynakların fazla gelmesi durumunda ise paket küçültmesi yapmanız mümkün. Sitenizi yazılım tarafında farklı bir altyapıya taşımak istediğinizde uygun bir hosting paketi satın alma işlemi yapmanız gerekir. Bu süreçte sitenizde veya sunucu tarafında veri kaybı yaşamamak için dikkatli olmalısınız. Hosting yenileme işlemleri arasında paket yükseltme aslında kolay bir işlemdir. Paket küçültme veya hosting değişikliği gibi konularda ise teknik bilgi sahibi olmanızda yarar var. Hosting güncelleme hakkında faydalı bilgiler paylaşacağımız bu yazımızda konuya ilişkin önemli noktaları kısaca ele alıyoruz. 

Hosting Güncelleme Nedir?

Kullandığınız hosting paketiyle ilgili yaptığınız her çeşit yenileme, değişiklik veya süre uzatma işlemine hosting güncelleme denir. Web siteler veya uygulamaların internet üzerinden faaliyet gösterebilmeleri için dosya ve diğer bileşenlerinin belli bir sunucuda yüklü olması gerekir. Site ve uygulamaların sunucu tarafındaki ihtiyaçlarının farklılaşması hosting türleri arasında fark yaratır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı hosting paketleri bir süre sonra yetersiz hale gelebilir. Bu gibi durumlarda site yöneticisinin vakit geçirmeden hosting güncelleme hakkında aksiyon almasında yarar var. Aksi durumda bir taraftan web operasyon kalitesi düşer. Bir taraftan da kaynak verimliliği azalır ve hedeflerine ulaşması zorlaşır. 

Doğru zamanda hosting yenileme başvurusu yapan webmasterlar için barındırma hizmetleri daha faydalı sonuçlar doğurur. Bu sayede sitenin hız ve performansı artar. Erişim sorunlarında ciddi iyileşmeler sağlanır. Hosting paketleri arası geçiş işlemleri daha çok üst paketlere geçiş şeklindedir. Nitekim hosting server update olarak da bilinen bu işlem için yenileme siparişi vermeniz gerekir. Bu siparişle birlikte, hosting hizmetinizin normal yenileme tarihine kadar kalan süre için belli bir fiyatlama yapılır. Ardından paketinizin yeni hizmet bedeli üzerinden yenilenmesi gerçekleşir. Hosting paketinizi yükseltmek istediğinizde, işleminizden doğan fiyat farkını ödeyip müşteri panelinizden birkaç tıklama yapmanız yeterlidir. 

Ne var ki paket küçültme işlemleri daha farklıdır. Ve teknik açıdan daha sıkıntılıdır. Bu nedenle bazı hosting firmaları otomatik küçültme hizmetini zaten sunmaz. Bu durumda mevcut paketinizi iptal etmeniz gerekir. Bunun öncesinde tüm verilerinizin yedeğini almayı ihmal etmemelisiniz. Daha düşük bir hosting paketi satın alarak verilerinizi yüklediğinizde daha küçük bir paketle operasyonunuz devam eder. Hosting güncelleme hakkında ayrıca farklı barındırma hizmetlerine geçiş veya süre uzatma gibi işlemler de önemlidir. 

Hangi Durumlarda Hosting Güncellemesi Yapmak Gerekir?

Web site ve uygulamalar için hosting güncellemesini gerektiren farklı birçok durumdan bahsetmek mümkün. Bunlar arasında en önemlilerine aşağıda kısaca yer vereceğiz. Ancak şunu da hatırlatmakta yarar var. Çalıştığınız servis sağlayıcının teknik altyapısı yetersizse hosting güncelleme hakkında istediğiniz sonuçlara ulaşmanız zorlaşır. Bu gibi durumlarda hosting transferi ile yeni bir servis sağlayıcıya geçiş daha etkili bir çözümdür. Nitekim hostinginizi üst pakete taşıdığınız halde kaynak sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Veya firmanızın hizmet kalitesinden memnun olmayabilirsiniz. Bu tür durumlarda yeni bir servis sağlayıcıya geçiş yapmanız mümkün. Genel olarak baktığımızda, şu durumlarda hosting paketi güncellemesi yapmak gerekli ve faydalıdır. 

  • Web sitesi veya uygulamaların ihtiyaçları değiştiğinde,
  • “Hosting disk kotası aşıldı” uyarısıyla karşılaşıldığında,
  • Trafik kotasının dolması nedeniyle erişim durduğunda, 
  • Mail hesap adedi yetersiz geldiğinde, 
  • Daha hızlı bir web deneyimine ulaşmak için ve
  • Yazılım kaynaklı uyum sorunlarını çözmek için farklı bir hosting planına geçmek gerekir. 

İlave Paketler Çözüm Olabilir Mi?

Hosting güncelleme hakkında merak edilen konulardan biri de ilave paketlerdir. Daha çok hosting yenileme fiyatları nedeniyle bazı kullanıcılar ilave paket kullanmayı tercih eder. Aslına bakarsanız, bazı durumlarda hosting paketinizi büyütmek gerekmeyebilir. Bu konuda esas belirleyici web kaynak ihtiyaçlarıdır. Sitenizde örneğin HTML sayfaları, görsel ve video içerikleri, multimedya dosyaları sınırlıysa ek kaynak paketleri ihtiyaçlarınızı karşılar. Özellikle paylaşımlı hosting için ek kota paketleri daha iyi bir web deneyimi sağlar. Farklı bir hosting planına geçmek ise ancak tüm kaynaklar yetersiz hale geldiğinde gerekli ve faydalıdır. Yazılım kaynaklı uyum sorunlarında ise doğal bir zorunluluktur. 

Hosting Paketi Yükseltme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bugüne kadar hosting güncelleme hakkında herhangi bir işlem yapmamış olabilirsiniz. Aslında bu işlemler de satın alma işlemlerinin farklı bir çeşididir. Ancak süreçlerde veri kaybı yaşamamak ve operasyonu kesintiye uğratmamak için daha dikkatli olmak gerekir. Hosting paketinizi yükseltmek için servis sağlayıcınızın açtığı müşteri panelini kullanmalısınız. Bu panelin kullanım şekli ve özellikleri firmadan firmaya değişir. Ancak genel mantık itibariyle birbirlerine çok benzer. Yazımızın bu kısmında, hosting paketi yükseltme sürecini adım adım şu şekilde özetleyeceğiz. 

1. Adım: Öncelikle müşteri panelinize giriş yapın. Kullanıcı adı veya şifrenizi hatırlamıyorsanız servis sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz.

2. Adım: Hizmetler sekmesi içinden Hizmet Listesi kısmını tıklayın. Böylelikle satın aldığınız hizmetlerin listesi ekranınızda çıkacaktır. 

3. Adım: İşlem yapmak istediğiniz hizmetin sağ kısmındaki Yönetim veya Yönet butonuna tıklayın. 

4. Adım: Karşınıza çıkan ekranda Paket Yükseltme sekmesini tıklayın. Bu tıklamayla birlikte hostinginizi yükseltmek için uygun seçenekleri görürsünüz. Liste içinden, geçiş yapmak istediğiniz paketi seçin. 

5. Adım: İşleminizden doğan fiyat farkı için ödemenizi gerçekleştirin. Paket yükseltme işlemlerinde fiyat farkını sistem otomatik olarak hesaplar. Ardından ödeme sayfasına sizi yönlendirir. 

6. Adım: Ödemenin ardından işleminiz sona erer. Sistemde verilerinizin güncellenmesi ise kısa bir süre içinde gerçekleşir. 

Hosting Paketi Küçültme Nasıl Yapılır?

Birçok servis sağlayıcısı hosting hizmetleri alanında otomatik paket küçültme seçeneğini desteklemez. Çünkü bu paketlerde belli bir disk alanı kotası vardır. Küçültme işlemiyle hostinginiz daha küçük bir disk alanı kullanacağı için veri kaybı riski oluşur. Servis sağlayıcınız otomatik küçültme seçeneğini sunmuyorsa, daha küçük bir hosting paketi satın alıp verilerinizi yeni hesabınıza taşımanız gerekir. Ve tabii bu işlem öncesinde tüm verilerinizi yedeklemelisiniz. Bunu yapmadan hosting güncelleme hakkında aksiyon alır ve hesabınızı kapatırsanız veritabanları, mail hesapları ve diğer veriler silinir. Bu yüzden her şeye sıfırdan başlamanız gerekir. Ancak müşteri paneliniz otomatik paket küçültme seçeneğini destekliyor olabilir. Bu durumda yapmanız gereken işlemler yukarıdakiyle aynıdır. Tek farkı, Paket Küçültme sekmesini kullanmaktır. 

Hosting Yenileme Sırasında Veri Kaybı Oluşur Mu?

Bu soruya cevap verirken mevcut hostinginizin türü ile yeni hosting hizmetinizin türü arasındaki ilişki önemlidir. Nitekim cPanel ve Linux hosting kullanıcıları, daha yüksek bir Linux hostinge geçiş işlemi yaptıklarında veri kaybı yaşamazlar. Aynı şekilde, Plesk Panel ve Windows hosting kullanıcıları da daha yüksek bir Windows hosting paketine geçtiklerinde veri kaybı yaşamazlar. Fakat Linux hostingden Windows hostinge veya Windows hostingden Linux hostinge geçiş zor ve riskli bir süreçtir. Bu tür durumlarda, mevcut hosting hesabınızı kapatmanız ve tüm verilerinizi yeni hesabınıza taşımanız gerekir. Bu işlemlerde sorun yaşamamak için teknik uzmanlık önemlidir. Site yöneticisinin böyle bir uzmanlığı yoksa profesyonel destek alması veri kaybı riskini azaltır. 

Bazı durumlarda web siteler yazılım kaynaklı uyum sorunları yaşar. Site örneğin Linux altyapısında çalışıyorsa Windows yazılım dilini kullanan programları çalıştırmayabilir. Bu gibi durumlarda aslında sanal sunucu çözümleri pratik bir çözümdür. Nitekim sanallaştırma teknolojisi sayesinde aynı sunucuda hem Linux hem de Windows altyapısını çalıştırmak mümkündür. Ancak sunucu sanallaştırması yapma olanağı yoksa çözüm için hosting yenilemesi gerekir. Ve bu süreç tüm veritabanlarını, dosyaları, mail hesaplarını etkiler. Aynı zamanda da kontrol paneli değişimini gerektirir. Linux hostinginizi Windows hostinge taşımak istiyorsanız cPanel yerine Plesk Panel kullanmanız gerekecektir. Bu durumda Plesk için lisans satın alma işlemini de yapmış olmalısınız. Dolayısıyla bu tür işlemlerde veri kaybı riski yaşamamak için tüm süreçleri iyice planlamak gerekir. 

Farklı Paketler Arasında Yükseltme veya Düşürme Gerçekleşir Mi?

Hosting güncelleme hakkında en merak edilen konulardan biri de paketler arasında yükseltme veya düşürme işleminin mümkün olup olmadığıdır. Buna kesin olarak hayır cevabını verebiliriz. Söz gelişi, WordPress hosting paketi kullanıyorsanız paketinizi reseller hosting paketiyle yükseltemezsiniz. Paket yükseltmesini ancak WordPress hostingin bir üst paketiyle gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin Standart paketten Pro paketine geçtiğinizde WordPress hosting için paket yükseltmesi yapmış olursunuz. Fakat diyelim ki bayi hostinge geçiş yapmak istiyorsunuz. Bu durumda bayi hosting paketi için ayrı bir satın alma işlemi yapmalısınız. WordPress hostinginizdeki verileri yeni hesabınıza taşıdıktan sonra eski hesabınızı kapatmalısınız. Aynı şekilde, paket düşürme işlemlerinde de hosting türleri önemlidir. Farklı türler arasında yükseltme veya düşürme işlemi gerçekleşmez. 

Hosting Yenileme Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Hostinginizi bir üst pakete taşımak istediniz diyelim. Bu durumda belli bir yenileme ücreti ödemeniz gerekir. Bu ücretin belirlenmesinde paket bitiş süreniz önemlidir. Başka bir deyişle ödeyeceğiniz fark ücreti kalan gün üzerinden hesaplanır. Yenileme dönemi ücreti ise bir sonraki yenileme döneminden itibaren geçerlidir. Yenileme fiyatları servis sağlayıcılar tarafından altyapı kalitesi, döviz kuru, piyasa ortalaması ve diğer değişkenlere göre farklılık gösterir. Hostinginiz için müşteri panelinden yenileme ya da süre uzatma siparişi verdiğinizde fiyat bilgisi ekranınıza düşer. Güncelleme ücretini yüksek bulmanız durumunda farklı bir firmaya da hostinginizi taşıyarak güncelleme yapmanız mümkün. Bununla birlikte, hosting paketinize ait ödenmemiş bir faturanız varsa paket güncellemesi işleminiz gerçekleşmez. 

Hosting Güncelleme Hakkında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Kullandığınız hosting paketi yetersiz kalmaya başladıysa yenileme yapmak için vakit kaybetmemelisiniz. Hostinginizi daha iyi bir pakete taşımanız ziyaretçileriniz için daha iyi bir web deneyimi sağlar. Bu da site veya uygulamanızın rekabet gücünü artırır. 
  • Hosting paketinizi seçerken ihtiyaçlarınızı doğru şekilde belirlemeye özellikle dikkat etmelisiniz. Uygun bir hosting paketi satın almadıysanız kısa bir süre sonra hosting güncelleme hakkında işlem yapmanız gerekebilir. Bu bağlamda servis sağlayıcınızdan danışmanlık desteği almanızda yarar var. 
  • Paket yükseltme veya düşürme siparişi vermek için müşteri panelinize erişiminizin olması gerekir. Kullanıcı adı ve şifrenizi hatırlamıyorsanız servis sağlayıcınızla iletişime geçmelisiniz. 
  • Aynı hosting türü içinde paket yükseltme işlemleri ödeme işleminin ardından genellikle kısa bir süre içinde aktif hale gelir. Sürecin uzaması durumunda servis sağlayıcınıza başvurabilirsiniz. Paketler arası geçiş veya paket küçültme işlemleri ise daha uzun bir zamana yayılır. Bu süreçte hosting firmanızla iletişim halinde olmanızda yarar var. 
  • Web sitenizde ASP.NET yazılım dili kullanılmışsa hosting tarafında seçmeniz gereken hizmet Windows hostingdir. Paket güncellemesini de Windows hostingin daha üst paketleri için kolayca yapmanız mümkün. Ancak sitenizi Linux hostinge taşımak istiyorsanız yazılım dilinden kaynaklı sorun yaşamamak için profesyonel destek gerekir. 
  • Farklı hosting hizmetleri arasında geçiş yapmak istiyorsanız lisanslı kontrol paneli uyumluluğuna da dikkat etmelisiniz. Linux hosting için cPanel, Windows hosting için Plesk Panel lisansı yoksa elinizde, geçiş öncesinde lisans satın almalısınız. 
  • Hosting güncellemesi yapmadan önce kullandığınız hizmete ilişkin ödenmemiş fatura olmadığından emin olmalısınız. Mevcut hizmete dair ödenmemiş faturalar paket yenilemesi işlemi yapmayı engeller. 
  • Hosting yenileme fiyatlarını etkileyen çok sayıda unsur vardır. Ancak hosting firmaları fiyatlar konusunda piyasa ortalamalarına uygun şekilde hareket eder. Firmanız eğer ortalamanın çok üzerinde bir yenileme ücreti talep ediyorsa firma değişikliği yapmayı değerlendirebilirsiniz. 
  • Hosting paketinizi yıllık periyotla satın aldıysanız süre uzatma işleminizi ihmal etmemelisiniz. Domain hosting hizmetleri alanında zamanlama önemlidir. Ödemelerin gecikmesi erişim sorunlarına yol açar. Aynı zamanda da kurumsal imaja zarar verir. 

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 4