Sunucuya geçme kararını aldığınızda, durup “Şimdi ne olacak?” sorusunu kendinize sormuşsanız bu yazı çok işinize yarayacak! Sunucuyu aldıktan sonra yapmanız gereken birçok işlem vardır. Bunların bir kısmı da bir an önce tamamlanması gereken işlemlerdir. Sunucuyu birkaç saat içinde ayarlamanız için gereken tek şey küçük bir listedir. Bu listedeki maddeleri sıralayalım.

1- Güncelleştirme yapın. Yeni sunucunuzda çok büyük bir olasılıkla en yeni OS güncelleştirmesi yoktur. Sunucu aldığınızda, işletim sistemini kendiniz bile yüklemeniz gerekebilir. Bu da demek ki; güncelleştirme yapmanız zorunludur. Eğer sunucunuzu kiralamışsanız, servisi sağlayan firma bu güncelleştirmeleri sizin adınıza yapabilir. Buna güvenmemek gerekir, bazen yüklemeyi CD imajından da yapmış olabilirler. Bu da güncellemelerin yüklenmediğini gösterir.

2- Güvenlik önlemlerini alın. Web sitelerinizi sunucuya yüklemeden önce, sunucunuza iyi bir güvenlik duvarı, anti-malware yazılımı, spam filtresi kurun. Bunların yanında gerekli gördüğünüz güvenlik programlarını da ekleyin.

3- Ağ politikalarını oluşturun. Sunucunuzu kullanırken illa bir noktada ağ ayarlarını yapmanız gerekecek. Bunu sunucuyu kurarken kolayca yapmak varken, daha sonrayı beklemenin pek bir anlamı yoktur. Kendinize sorun: ” Alan adı sunucularını nasıl yöneteceğim?”, ” Varsayılan DNS ayarlarım ne olacak?”, “Sunucumun adı ne olacak?, “Birincil alanı nedir?”

4- Kullanıcı politikalarını oluşturun. Sunucunun tek kullanıcısı olmayacağınızı farz edersek, öteki kullanıcılar için de politika oluşturmanız gerekecek. İster işçileriniz, ister müşterileriniz ya da arkadaşlarını olsun bu politikaları oluşturmanız gereklidir.

5- Uzun süreyi kapsayan planlar yapın. Sunucunuzun büyümeye açık olması gereklidir. Fakat, başlangıçta sunucuyu çok büyük tutarsanız sunucuyu düzenlemeye paranız ve zamanınız yetmeyebilir. Eğer veri tabanı bazlı web uygulamalarınız olacaksa, bu uygulamaları sunucu içinde farklı bir yerde tutun ki daha sonra farklı bir sunucuya rahatça taşıyabilin.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?