Hosting hizmetleri alanında ucuz hosting kavramı en çok kullanılan kavramlardan biridir. Hizmet sağlayıcılar kullanıcılarına sundukları fiyat avantajını genellikle bu kavramla ifade eder. Ne var ki ucuz hosting aslında daha özel bir hosting hizmetini ifade eder. İnternet aramalarında en ucuz hosting ifadesi üzerinde yoğun bir rekabet vardır. Hosting servis sağlayıcıları bu aramada üst sıralarda çıkabilmek için ellerindeki hemen tüm olanakları kullanır. Peki ucuz hosting nedir? Bu kapsamda hangi hizmetler yer alır? Bu hizmetlerin diğer hosting hizmetlerinden farkları nelerdir? Ucuz hosting alırken nelere dikkat etmek gerekir? Bu yazımızda, ucuz hosting hakkında A’dan Z’ye bilgiler paylaşacağız.

Ucuz Hosting Nedir?

Öncelikle ucuz hostingin ne olduğundan başlayalım. Bugüne kadar web hosting hizmetlerinden yararlanmamış olanlar ucuz hosting nedir diye merak eder. Kısaca ifade etmek gerekirse, web sitelerin hosting ihtiyaçlarını en ekonomik şekilde karşılayan hosting çözümlerine ucuz hosting denir. Bir web sitesinin internet üzerinden yayın yapabilmesi için tüm dosyalarının sunucuya yüklenmesi gerekir. Hosting hizmetleri kısaca, web sitelerinin ilgili dosyalarını sunucuda barındırma hizmetidir. Bu bağlamda ucuz hosting, barındırma hizmetleri arasında özel bir hizmet şeklidir. Nitekim barındırma ihtiyaçlarına en düşük düzeyde ve en ekonomik çözümler sağlar. Hosting firmalarının hemen hepsi ucuz hosting hazırlama yoluyla kullanıcılarına çeşitli fiyat avantajları sunar.

Web sitelerinin sunucu ve hosting tarafında ihtiyaçları farklıdır. Sitenin faaliyet alanı, hizmet verdiği sektör, satışını yaptığı ürün veya hizmetlerin çeşitlerine göre bu ihtiyaçlar farklılaşır. Bu nedenle ucuz hosting hakkında düşünürken kullanıcıların farklı birçok konuyu dikkate almaları gerekir. Çünkü bu paketlerde sunucu ve hosting tarafında kaynaklar sınırlıdır. Bu kaynakların web sitenin ihtiyaçlarını karşılayacağından emin olmak gerekir. Aksi durumda ne yazık ki ucuz hosting hizmeti siteye yarardan çok zarar vermeye başlar. İnternette zaman zaman görebileceğiniz ucuz hosting kampanyaları kullanıcılar için bir bakıma fırsattır. Ancak ihtiyaçları karşılamaktan uzak hosting çözümleri web sitelerin kötü bir kullanıcı deneyimi sunmasına yol açar.

Hangi Siteler İçin Ucuz Hosting Daha Uygundur?

Web sitesinin içeriğine bağlı olarak ucuz hosting hizmetleri bazı siteler için çok avantajlıdır. Örneğin yalnızca HTML dosyalarını yayınlamak için uygun bir web hosting hizmeti arıyorsanız ucuz hosting tam size göredir. Veya yalnızca e-posta almak için ucuz hosting şartları işinizi görür. Genel olarak baktığımızda ekonomik hosting paketleri, web sitelerin kuruluş ve başlangıç aşamalarında daha fazla ilgi görür. Çünkü bu aşamalarda siteler genellikle sunucu tarafında fazla kaynağa ihtiyaç duymaz. Ucuz hosting hakkında en önemli tercih nedeni de budur.

Ne var ki sitelerin web operasyonları ilerledikçe sunucu ihtiyaçları artar. Sitede paylaşılan görsel, video ve diğer dosyaların sayısının artması kaynak ihtiyaçlarını artırır. Hatta site eğer kurumsal bir siteyse başlangıç aşamasında bile daha yüksek kaynaklara ihtiyaç duyar. Fakat eğer küçük çaplı bir web operasyonu gerçekleştirecekse ucuz hostingde kalmaya devam edebilir. Örneğin 50 ile 100 MB arasında SSD disk alanı yeterli olacaksa ucuz hosting çeşitleri ihtiyaçları karşılar. Sunucu ve hosting konusunda en gelişmiş çözümler ise sınırsız hosting paketlerinde mevcuttur.

Ucuz Hostingin Diğer Hosting Paketlerinden Farkları Nelerdir?

Web hosting paketlerinin içerikleri pek çok değişkene bağlı olarak farklılaşır. Genel olarak baktığımızda ucuz hosting paketleri, web sitelere her şeyden önce uygun HTML desteği sağlar. Böylelikle web içeriklerini HTML üzerinden erişime açar. Bunun yanı sıra e-posta konusunda ekonomik çözümler sunar. Web siteniz için sunucu ve hosting tarafında bu tür ihtiyaçlarınız için ucuz hosting paketleri yeterli olabilir. Ancak paket içeriğini yetersiz buluyorsanız hosting hizmetleri içinde en ekonomik bir diğer alternatif olan paylaşımlı hosting paketlerini tercih edebilirsiniz. Özellikle birden fazla sitesi olanlar için paylaşımlı hosting çözümleri de başlangıç için iyi bir seçimdir.

Diğer taraftan sunucu yönetimi, veri güvenliği, hız ve performans gibi konularda her iki hosting hizmeti de yeterli çözümlere sahip değildir. Ucuz hosting hakkında en önemli ayrımlar da burada başlar. Eğer internet üzerinden profesyonel bir iş yapacaksanız bu paketlerin ihtiyaçlarınız için yetersiz kalması mümkündür. Web operasyonları geliştikçe sitelerin sunucu tarafında daha karmaşık çözümlere ihtiyaçları artar. Ne var ki ucuz hosting oluşturma durumunda bu konularda istediğiniz çözümlere ulaşmanız mümkün olmaz. Kurumsal bir şirketseniz ihtiyaç duyduğunuz en etkin web sunucu ve hosting çözümleri için kurumsal hosting paketlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca WordPress temelli bir siteniz varsa WordPress hosting paketleri de iyi bir alternatiftir. Bu paketlerde ihtiyaç duyacağınız optimizasyonlar zaten hazır şekilde gelir.

Ucuz Hosting Paketlerinde Hangi Hizmetler Yer Alır?

Web hosting alanında satın alacağınız paketlerin içerikleri hosting firmalarının kullandığı kaynaklar ve teknik altyapılarına göre değişir. Bu nedenle aslında hosting paketlerinin her zaman sabit bir içeriği yoktur. Bununla birlikte ucuz hosting hakkında genel tabloya baktığımızda bazı ortak özellikler görüyoruz. Bu özellikler en temelde,

  • Web içerikleri için uygun HTML desteği,
  • Ücretsiz SSL kurulumu ve otomatik yenileme,
  • İşletim sistemi ve kontrol paneli seçimi,
  • Tercihen Türkçe kontrol paneli kurulumu,
  • %95’in üzerinde uptime garantisi,
  • Ücretsiz taşıma ve yedekleme hizmeti,
  • Spam koruması şeklindedir.

Ucuz Hostingin Avantajları Nelerdir?

  • Sunucu ve hosting tarafında web sitelerin ihtiyaç duyduğu bazı çözümleri ekonomik şekilde karşılar. Böylelikle maliyet avantajı sağlar.
  • Sitelerin ihtiyaç duymadığı kaynaklar için ödeme yapma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Aynı zamanda da insan kaynaklarından tasarruf sağlar.
  • Sitelerin özellikle kuruluş ve başlangıç aşamalarında sunucu ve hosting tarafında ihtiyaç duyduğu temel çözümleri sunar. Web operasyonu gelişinceye kadar sitenin basit bir host üzerinde çalışmasını sağlar.
  • Hosting alanında hiçbir deneyim sahibi olmayan kullanıcıların bile kontrol paneli üzerinden çalışmalarını olanaklı kılar. Web site yönetimi ile hosting hesabı kullanma konusunda önemli deneyimler kazanmalarına yardımcı olur.
  • Kurumsal hosting veya sınırsız hosting paketlerine geçmeden önce webmasterlara site, kaynak ve veri kullanımı konusunda çeşitli deneyimler sağlar.
  • Linux ve Windows işletim sistemleriyle uyumludur. Dileyen kullanıcılar cPanel veya Plesk Panel üzerinden ucuz hosting kurulumu gerçekleştirebilir.
  • Fazla görsel içermeyen WordPress tabanlı basit bir web sitesi kurmak için en ekonomik çözümdür. Sitenin yüksek trafik çekmek gibi bir hedefi yoksa ucuz hosting hakkında tercih yapmasını engelleyen bir durum yoktur.

Hangi İşletim Sistemlerinde Ucuz Hostingi Kullanmak Mümkündür?

Ucuz hosting kurma konusunda diğer hosting paketlerinden farklı bir durum söz konusu değildir. Diğer hosting hizmetlerinde olduğu gibi ucuz hostingi de Windows veya Linux işletim sistemlerinde sorunsuz şekilde çalıştırmanız mümkün. Siteniz eğer PHP ile kodlanmış veya WordPress altyapısında çalışıyorsa Linux işletim sistemi ile ucuz hosting kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Eğer siteniz .ASP veya .NET altyapısına sahipse Windows işletim sistemiyle de ucuz hosting hakkında istediğiniz çözümlere ulaşmanız mümkün. Kontrol paneli tercihiniz de işletim sistemi tercihinize bağlı olarak cPanel veya Plesk Panel şeklinde gerçekleşebilir.

WordPress Site Ucuz Hosting Üzerinden Nasıl Çalışır?

Eğer WordPress tabanlı bir site kurmak ve ucuz hosting ile yayınlamak istiyorsanız öncelikle hosting firmasından uygun bir paket satın almalısınız. Satın alma işlemi sırasında tercihinize göre cPanel veya Plesk Panel’e de sahip olursunuz. Bu aşamadan sonra tek yapmanız gereken şey, kontrol panelinizdeki WordPress aktivasyonunu sağlamaktır. Bunun için birkaç basit tıklama yeterli olacaktır. Bununla birlikte, WordPress siteniz için ucuz hosting hakkında karar verirken acele etmemelisiniz. Siteniz WordPress tabanlı olsa bile sunucu ve hosting tarafında kaynaklarınızın sınırlı olacağını unutmamalısınız.

İnternette arama motorları üzerinden ucuz hosting nedir diye arama yapan kullanıcılar şu noktaya özellikle dikkat etmeli. WordPress site ile ucuz hosting arasında önemli bir ilişki vardır. Nitekim en ucuz hosting paketlerinde SSD disk alanı 50 MB dolayındadır. Ucuz hosting paketlerinde ise disk alanı yaklaşık 100 MB düzeyindedir. Görsel içeriği zengin WordPress temelli web site kurmak sunucu tarafında yüksek kaynaklara ihtiyaç duyar. Bu nedenle 100 MB’lık disk alanı bu tür siteler için yetersizdir. Buna bağlı olarak bu sitelerde ucuz hosting çalıştırma çeşitli sorunlara yol açar. Bu gibi konularda karar almadan önce dilerseniz hosting firmanızdan veya iyi bir hosting uzmanından danışmanlık desteği almanız mümkün.

Ucuz Hosting Şikayetleri Nelerdir?

Maliyet açısından ucuz hosting hizmetleri her ne kadar avantajlı olsa da bu hizmetler bazen şikayetlere konu olur. Nitekim ucuz hosting hakkında pek çok değişkeni dikkate almak gerekir. Paketlerde sunulan web alanı ile trafik ve e-posta imkanları kısıtlıdır. Bu kaynak ve imkanların yetersizliğinden şikayet eden kullanıcılar ucuz web hosting şikayetleri ile sorunlarını paylaşır. Bu bakımdan, ucuz hosting satın alma işlemlerinizden önce paket içeriğini mutlaka incelemelisiniz. Paketin ihtiyaçlarınıza uygun olmadığını fark ettiyseniz satın alma işlemi gerçekleştirmemelisiniz. Veya iade süresi sınırları içindeyseniz iade hakkınızı kullanabilirsiniz.

Ucuz Hosting Fiyatları Ne Kadardır?

Hosting hizmetlerinde fiyatları etkileyen pek çok unsurdan bahsetmemiz mümkün. Her şeyden önce hosting firmasının sahip olduğu kaynaklar ve teknik altyapısı fiyatlarda belirleyici rol üstlenir. Ayrıca serbest rekabet koşulları içinde ucuz hosting firmaları farklı fiyat politikaları oluşturma yoluna gidebilir. Buna ek olarak döviz kurlarındaki değişimler de ucuz hosting fiyatı konusunda değişim meydana getirir. Bu konuda en güncel bilgileri, hizmet almak istediğiniz firmanın internet sitesinden öğrenebilirsiniz. İnternet üzerinden erişebileceğiniz ucuz hosting kanalları fiyat sorgulama konusunda pratik çözümler sunacaktır.

Ucuz hosting hakkında önemli bir maliyet avantajı da paket süreleridir. Genel olarak baktığımızda aslında tüm hosting paketlerinde hizmet süresi arttıkça maliyet avantajı oluşur. Ucuz hosting ürünlerinin siteler için geçici veya kalıcı çözümler arasında yer alması mümkündür. Sitenizi kalıcı olarak ucuz host üzerinden çalıştırmak istiyorsanız bunu bir fırsata dönüştürmeniz mümkün. Bu bağlamda yıllık ucuz hosting paketleri ile maliyet avantajı elde edebilirsiniz. Üstelik bu avantajı üst paketlere geçmek için de kullanmanız mümkün.

Ucuz Hosting Nasıl Satın Alınır?

Ucuz hosting hakkında en merak edilen konulardan biri de satın alma işleminin nasıl yapıldığıdır. Aslına bakarsanız, ucuz hosting satın almak için yapmanız gerekenler diğer hosting paketlerini satın alırken yapmanız gerekenlerle aynıdır. Bu konuda öncelikle ihtiyaçlarınızı netleştirmeli ve istediğiniz paketin içeriğine karar vermelisiniz. Ardından iyi bir hosting firması bulmalısınız. Firma seçimine karar verdikten sonra firmanın internet sitesinde ilgili sayfayı açmalısınız. Bu sayfada paket içeriklerini incelemelisiniz. Hangi paketin ihtiyaçlarınıza en uygun paket olduğuna karar vermelisiniz. Ardından satın alma sürecini başlatmak için Satın Al veya Sipariş Ver butonuna basmanız yeterlidir. Sonraki süreçlerde sistem size otomatik yönlendirme yapacaktır.

Ucuz hosting satın alma işlemi sırasında servis sağlayıcınız size farklı seçenekler sunacaktır. Dilerseniz bu işlem sırasında aynı zamanda da yeni bir domain tescil işlemi gerçekleştirmeniz mümkün. Ucuz hosting ve domain işlemlerini bazı kullanıcılar birlikte yapmayı tercih eder. Böylelikle hosting ile domainin aynı servis sağlayıcıda olmasının avantajından yararlanırlar. Fakat dilerseniz farklı bir alan adını yeni servis sağlayıcınıza transfer edebilirsiniz. Nitekim alan adı transferi de aslında kolay bir iştir. Eğer servis sağlayıcınızdan daha önce aldığınız bir domain varsa ucuz hosting satın alma işleminizi bu domain üzerinden de gerçekleştirmeniz mümkün. İlgili kısımlardaki yönlendirmeleri takip ettiğinizde son aşamada Ödeme işlemine sıra gelir. Bu işlemin ardından kısa bir süre içinde ucuz hosting paketinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ucuz Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Satın alacağınız hosting paketi her şeyden önce, ihtiyaçlarınıza uygun çözümler içermeli. Nitekim yazı ağırlıklı siteler ile görsel ağırlıklı sitelerin kaynak ihtiyaçları farklıdır. Paketiniz sunucu ve hosting tarafında bu tür çözümlere sahip değil ise bir süre sonra paket değişikliği yapmanız gerekir.
  • Ucuz hosting hakkında herhangi bir işlem yapmadan önce paket içeriğini ve hosting firmanızın teknik olanaklarını iyi incelemelisiniz. Paket değişikliği yapmak istediğinizde firmanızın sağlayacağı imkanlar da ucuz hosting hakkında önemli bir tercih nedenidir.
  • Yapacağınız tercihlerde “ucuzluk” konusu hiçbir zaman esas belirleyici olmamalı. Paket fiyatlarının yanı sıra firmaların hizmet kalitelerini karşılaştırmayı da ihmal etmemelisiniz.
  • Hosting firmasının sağlayacağı teknik destek hizmetleri web operasyonlarının kalitesi için kilit bir öneme sahiptir. Hizmet alacağınız firma gerektiğinde hosting taşıma ve benzeri konularda ücretsiz destek sağlıyorsa bu önemli bir tercih nedenidir.
  • Firmanızın destek hizmetleri yetersiz kalıyorsa, ucuz hosting fiyatı ile elde edeceğiniz maliyet avantajının önemi kalmaz. Bu bağlamda internet üzerinden ucuz hosting önerileri ararken dikkatli olmalısınız. Okuduğunuz bilgilerin doğruluğunu mutlaka araştırmalısınız.
  • Ucuz hosting hakkında internet üzerinden araştırma yapıyorsanız, karşınıza ilk çıkan siteyi tercih etme kolaycılığına kaçmamalısınız. Çalışmak istediğiniz firmaların Hakkımızda sayfalarını iyice okur ve değerlendirirseniz daha başarılı seçimler yaparsınız. Firmaların sosyal medya hesaplarından etkileşimlere bakmak, şikayet siteleri üzerinden izini sürmek de bu bağlamda faydalıdır.

En Ucuz Hosting Paketi Nereden Alınır?

Ucuz hosting hakkında en merak edilen konulardan biri de satın alma işlemidir. Web site yöneticileri bu bağlamda en ucuz hosting paketinin nereden alınacağını merak eder. Diğer hosting paketlerinde olduğu gibi ucuz hosting paketlerini de barındırma hizmeti veren hosting firmalarından almanız mümkün. Bunun için internette arama motorları üzerinden araştırma yapabilirsiniz. Arama çubuğuna “ucuz hosting satın al” ifadesini yazdığınızda karşınıza ilgili firmaların listesi çıkacaktır. Ucuz hosting satın alma işlerinde daha.net çözümlerinden yararlanmak isterseniz Ucuz Hosting sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 2010 yılından bu yana domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında hizmet veren daha.net, ucuz hosting hakkında bütçe dostu ve teknik açıdan yeterli çözümler sağlıyor.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 3