Öncelikle Paypal’ın ne olduğu ve ne işe yaradığı hakkında ufak bir kaç bilgi vererek sistemi anlamanız konusunda yardımcı olmaya çalışalım. Paypal 1998 yılında Amerika’ da kurulmuş ve internet üzerinden güvenli ve kolay ödeme – tahsilat işlemleri yapmanızı hedef almış bir e-banka’dır.
Paypal’ı bir kasa olarak düşünürsek Paypal tarafından desteklenen ödeme seçenekleriyle kasamıza attığımız parayı çok kısa bir süre içerisinde hedeflediğimiz yere, bir başkasının kasasına transfer edebiliyoruz, istersek bu işlemi eşzamanlı da gerçekleştirebiliriz yani kredi kartı hesabımızdaki parayı kredi kartımızı kullanmadan kasamız üzerinden transfer edebiliriz. Ödeme seçenekleri arasında kredi kartları ve üzerinde Visa, Master Card logoları bulunan ATM kartları vardır. Sadece ödeme amaçlı değil, tahsilât amaçlı da kullanabileceğimiz bu yöntem sayesinde kendi kasamızı oluşturup gerektiği yerde kasamızdaki parayı da kullanabiliyoruz. Bu sayede hiçbir kredi kartı kullanılmadan direk kasamızda paramızı çevirebiliyor, alışverişimizi yapabiliyor veya paramızı çekebiliyoruz. Bütün bu işlemler için sadece eposta adresi kullandığımız için de güvenliğimiz sağlanmış oluyor. Site içerisinde saklanan geçmiş bilgilerimizden de daha önce yapmış olduğumuz ödemeleri takip edebiliyoruz. Kısacası Paypal internet üzerinde kullanabileceğiniz en güvenli ve hızlı bankadır. Şu anda ülkemizde engellenmiş durumdadır ancak tekrar aktif olur ise kullanabilirsiniz.
Paypal’a üyeliğinizi mail adresiniz ile tamamladıktan sonra hesabınızı kullanabilmeniz için size ait bir kredi kartı eklemeniz gerekli. Bu kredi kartını onaylamanız için kartınızdan ufak bir miktar para kesilir ve bu işlemle ilgili bir id numarası gönderilir. Siz kredi kartınıza ait işlemlerinizi kontrol ettiğinizde bu id numarası ile yapılmış ödemeyi görürsünüz ve Paypal hesabınızdan bu numarayı girerek hesabınızı onaylatırsınız. Bu şekilde kredi kartınız Paypal tarafından onaylanmış (verified) hale gelir. Tüm paypal kullanıcıları 3 hesap türünden birini oluşturma hakkına sahiptir:
- Bireysel (Sadece para gönderme işlemleri içindir, tahsilât işlemleri kısıtlıdır)
- Premier (Para gönderme ve tahsilât işlemleri yapabilir)
- Kurumsal (Çok kullanıcı erişimi açıktır)
Paypal’ ın ne işe yaradığı hakkında az da olsa bilgi sahip olduğunuzu varsayarak sistemin çalışma şekli hakkında detaylı bilgilere geçmek istiyorum. Paypal tamamen e-posta adreslerine bağlı olarak işliyor, para transferleri, ödemeler hep mail adresi üzerinden gerçekleştiriliyor. Hesabınızda para varsa hesabınızdan, olmaması durumunda ise hesabınıza tanıttığınız kredi kartınızdan ödemeniz kesiliyor. Karşı taraf ise sadece sizin Paypal bilgilerinizi ve ekte yazdığınız açıklamaları görüyor. Bu şekilde çeşitli ödemelerinizi yapabiliyorsunuz. Paypal üzerinden iki türlü transfer işlemi yapılabiliyor.
- Bir başkasının hesabına para transferi,
- Online alışverişler karşılığında yapılan ödemeler.
Bir başkasının hesabına para transfer etmek için Paypal hesabınızdan “Para Gönder” e tıklayıp para göndereceğiniz kişinin e-posta adresini girmeniz yeterli. E-posta adresini vermiş olduğunuz kişinin bir Paypal hesabına sahip olmaması durumunda bile mailine gelen linkte kendisine üye olması ve gönderilen paranın hesabına işlenmesi için gerekli bilgiler bulunur. Karşıdaki kişi Paypal hesabına girdiği anda sizin göndermiş olduğunuz parayı görür ve alışverişiniz gerçekleşir. Hesabınıza para gelmesi durumunda da isterseniz belli bir komisyon ücreti karşılığında paranızı Paypal’ dan talep edebilir, hesabınızda kalmasını isterseniz de daha sonraki ödemelerinizde kullanmak üzere hesabınızda tutabilirsiniz. Paranızı Paypal hesabınızda tutmanın hiçbir sakıncası yoktur. Paypal çok az kişinin hesabına el koymuştur ve bunların hepsinin de geçerli bir sebebi mutlaka vardır. Sonuçta paranın olduğu her yerde dolandırıcıların da olması muhtemeldir ve buna karşılık Paypal’ ın aşırı güvenlikçi bir tutum izlemesi normal karşılanmalıdır. O yüzden Paypal işlemlerinizde doğru kimlik, kredi kartı ve banka hesap bilgilerinizi kullanmanız sizin açınızdan son derece faydalı olacaktır.
Online alışverişlerinizde de paypal kullanabilirsiniz. Buna en basit örnek Paypal’ın kardeş kuruluşu EBay’ dir. Buna benzer birçok yerde de Paypal ile alışveriş seçeneği bulunmaktadır. Yapmanız gereken işlemler; Önce Paypal hesabınıza bir kredi kartı veya uyumlu bir hesap tanıtıyorsunuz, Ebay üyeliğiniz ile yaptığınız bir alışverişinizde ödemenizi Paypal üzerinden yapacaksanız Paypal direk kredi kartınızın bağlı olduğu bankadan gerekli bilgileri alıyor, limit yetersizliği, verilen bilgilerde bir yanlışlık veya bankadan kaynaklı herhangi bir kısıtlama olmaması durumunda ödemenizi direk kredi kartınızdan kesiyor. Böylece Paypal kredi kartınızın “güvenlik köprüsü” haline geliyor. Ülkemizden yapılan yurtdışı alışverişlerinde en çok kullanılan yöntemlerinden birisinin Paypal olmasının sebebi buydu.
Paypal ülkelere göre çeşitli kurallar içerir; ödeme yöntemleri, para çekme limitleri, hesap sınırlamaları gibi. Mesela ülkemizde kendi kredi kartınızdan direk Paypal hesabınıza para aktaramazsınız ama kredi kartınız üzerinden başkasının Paypal hesabına aktarma yapabilirsiniz. Bu kurallar hakkında detaylı bilgiyi Paypal yardım merkezinden edinebilirsiniz.
Paypal’ın en çok kullanıldığı yerlerden birisi de web sitelerdir. Artık bir çok açık kaynak kodlu web site sahibi, sitelerinde Paypal kodlarını yerleştirerek bu yolla kullanıcılarından bağış topluyor ve ayakta kalmaya çalışıyor. Eğer siz de bir web sitesi sahibi iseniz ve reklam almadan, satış yapmadan sadece kendi desteğiniz ve alacağınız bağışlarla ayakta kalmak amacında iseniz sitenize kendi Paypal logonuzu yerleştirerek hesabınıza bağış toplayabilirsiniz.
Paypal hakkında edindiğimiz tecrübeler ve edindiğimiz anlayış; aşırı güvenlikçi bir kuruluş olduğu, müşteri güvenliği için gerekirse müşteriyi memnuniyetsiz bırakacak yaptırımlara girebilecek olması, işlem hızının sınırsız oluşu ve ödeme işlemlerinin basitliğidir. Bu anlayışı sürdüren bu sistemin ne kadar başarılı olduğu ise dünyada ispatlanmış durumda.
Türkiye’de hosting artık daha.net!
Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?