Ticari barındırma hizmetleri arasında sanal sunucu VDS’ye yönelik ilgi son yıllarda hızlı bir artış ivmesi içinde. Fiziksel sunuculara oranla birçok bakımdan daha avantajlı olmaları sanal sunuculara yönelik ilgiyi artırıyor. Ülkemizde web sitelerin sayıları artarken VDS hosting hizmetlerine de ilgi artıyor. Sanal sunucu hakkında birçok konu web site yöneticileri arasında merak uyandırıyor. Bilindiği üzere web sitelerin internet üzerinden faaliyete başlamadan önce hosting ve sunucu seçimi yapmaları gerekir. Ve sitelerin farklılaşan ihtiyaçlarına uygun çözümler sunan farklı paketler mevcuttur. Sunucu çeşitlerini ne kadar iyi tanırsanız hosting ve sunucu tercihi yaparken daha isabetli kararlar alabilirsiniz. Böylelikle web operasyonunuzun kalitesi açısından önemli bir sorunla karşılaşmazsınız.
Sanal Sunucu Nedir?
Bugüne kadar sunucu hizmetlerinden yararlanmadıysanız sanal sunucu nedir diye merak ediyor olabilirsiniz. Kısaca ifade etmek gerekirse sanal sunucu, fiziksel bir sunucunun özel bir sanallaştırma teknolojisi sayesinde birden fazla sunucuya bölünmesiyle oluşan sunucu çeşididir. Bu sunucu için VDS kısaltması sıkça kullanılır. Nitekim VDS’in İngilizce açılımı Virtual Dedicated Server şeklindedir. Türkçe anlamı ise Sanal Atanmış Sunucu veya Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu şeklindedir. Sanal sunucu hakkında en önemli noktalardan biri, sanallaştırma yönteminin sunucuda farklı işletim sistemlerini çalıştırma imkanı yaratmasıdır. Böylelikle tek bir fiziksel sunucu aynı anda hem Linux hem de Windows işletim sistemi altyapısına uygun hale gelir. Sanallaştırma işlemi ayrıca kaynak ve veri kullanımı ile güvenlik konularında da etkin çözümler sunar.
Web siteler için sunucu tarafında farklı seçenekler mevcuttur. Nitekim web sitelerin sunucu ihtiyaçları çeşitli bakımlardan farklılaşır. Bazı siteler için fiziksel sunucular yeterli bir barındırma hizmeti verir. Ancak hosting trafik yoğunluğu yüksek siteler için bu sunucular yetersiz kalır. Örneğin popüler haber siteleri veya sosyal platformların fiziksel sunucular üzerinden yayın yapma imkanları yoktur. Bunun yerine bulut sunucular daha uygun bir seçimdir. Hatta bu sitelerde bulut sunuculara ek olarak gelişmiş özelliklere sahip CDN ağlarından da yararlanmak gerekir. Bu bağlamda sanal sunucular, işlevsellik açısından fiziksel sunucular ile bulut sunucular arasında bir yerdedir. Ayrıca web sitelerin yanı sıra web uygulaması oluşturmak ve dağıtmak, bunları sunucuda barındırmak için de daha iyi çözümlere sahiptir. Uzaktan erişim katmanları barındıran kapsamlı bir donanım setine sahip olmaları sanal sunucu hakkında en önemli tercih nedenleri arasındadır.
Sanal Sunucu Nasıl Kurulur?
Fiziksel sunucu üzerinden yayın yapan web siteler internet operasyonları sırasında zaman zaman çeşitli sorunlarla karşılaşır. Söz konusu olan paylaşımlı hosting ise bu sorunlar daha sık tekrar eder. Bu tür durumlarda sunucu sanallaştırması akla ilk gelen çözüm yollarından biridir. Nitekim sanallaştırma işleminin kolay ve etkili bir yöntem olması sanal sunucu kurulumunu böyle durumlarda merak konusu haline getirir. Gerçi bu yöntem, daha çok servis sağlayıcıların kullandığı bir yöntemdir. Ancak kendi sunucusuna sahip web siteler de sanal sunucu hakkında birçok fırsattan yararlanmak ister. Fiziksel sunucularına uygulayacakları sanallaştırma işlemi sayesinde daha iyi bir web deneyimine ulaşacaklarını bilmek onları bu yönde motive eder.
Kısaca ifade etmek gerekirse sanal sunucu kurmak için her şeyden önce fiziksel bir sunucu gerekir. Sanallaştırma işlemi genellikle sunucuda kullanımı gerçekleşen işletim sistemi üzerine sanallaştırma yazılımı yüklemek suretiyle gerçekleşir. Sanal sunucu konseptini kullanan firmalar, aynı makine üzerinde birden fazla sunucu kurmak için genellikle bu yöntemi tercih eder. Böylelikle aynı makine ve işletim sistemi içinde birden fazla işletim sistemini çalıştırma imkanı oluşur. Sanallaştırma yazılımı sayesinde her bir sunucu için ayrı bir sanal RAM, bellek ve disk ataması gerçekleşir. Bunların kullanımı, diğer sanal sunuculardan etkilenmez. Son kullanıcıların fiziksel sunucularla ilgili erişim ve performans sorunlarında bu sayede birçok iyileşme imkanı oluşur.
Bu bağlamda en iyi sanallaştırma yazılımları da sanal sunucu hakkında önemli bir merak konusudur. Nitekim yazılım dünyasında bu konuda birçok seçenek bulmak mümkündür. Örneğin VirtualBox, sanallaştırma yazılımları arasında halihazırda en iyi seçeneklerden biridir. Ayrıca Hyper-V yazılımı Windows hosting sunucu sanallaştırma alanında uygun bir alternatiftir. Veya Virtuozzo yazılımı da ağ sanallaştırma alanında kullanabileceğiniz bir başka yazılımdır. Sunucuya sanallaştırma işlemi uygulamak için yazılım dünyasında böyle birçok seçenek bulmanız mümkün.
VDS Sanal Sunucu Özellikleri Nelerdir?
- Ticari barındırma hizmetleri alanında yenilikçi bir sistemdir. Ayrıca kendi sunucusuna sahip siteler için de fiziksel sunucuları iyileştirme bağlamında etkili çözümler sunar.
- Sunucu sanallaştırması fiziksel sunucular üzerinden gerçekleştirilir. Bu nedenle fiziksel sunucularda yapılan işlemlerin hepsini sanal sunucularda da yapmak mümkündür. Üstelik bu işlemler daha hızlı ve kolay şekilde biter.
- Sanallaştırma işlemi sırasında sunucuya ait donanımlar birbirinden tümüyle ayrıştırılır. Gerçekleşen izolasyon işlemi, sanal sunucu hakkında en yüksek verimlilik artışını açığa çıkarır.
- Bu işlem sayesinde tek bir fiziksel sunucudan daha küçük ve farklı işletim sistemleri üzerinde çalışan birçok sunucu oluşur. Her bir sunucudaki sanal RAM, bellek ve disk tamamen kullanıcıya özeldir. Başka sanal sunucuların çalışmasından etkilenmez.
- Sistem üzerinde yüzde 100 kontrol yetkisi imkanı vardır. Fiziksel sunucuya sanallaştırma işlemi uygulamak sunucu hakimiyeti açısından kayıp yaratmaz.
- Sunucu üzerinde birbirinden bağımsız olarak çalışan birden fazla işletim sistemi olması ticari barındırma hizmetleri ve kullanıcı memnuniyeti açısından önemli bir avantaj sağlar.
Sanal Sunucu Hangi Alanlarda Kullanılır?
Sanal sunucu hakkında en merak edilen konulardan biri de bu sunucu çeşidinin kullanım alanlarıdır. Nitekim sanal sunucu kurulumu kolay bir iş olduğu için web dünyasında birçok alanda ilgi uyandırır. Bilgisayara sanal sunucu kurmak için donanım ve yazılım tarafında çok fazla şeye ihtiyaç yoktur. Bu yüzden hem kurumsal firmalar hem de freelancerlar birçok alanda sanal sunucu fırsatlarını dikkate alırlar. Genel olarak baktığımızda,
- Küçük ve orta hacimli trafiğe sahip,
- Hız ve performans sorunu olan,
- Trafik dalgalanmalarından şikayet duyan,
- Sunucu kaynakları yetersiz gelen,
- Tek bir fiziksel sunucu üzerinden birden fazla site için daha iyi bir barındırma hizmeti almak isteyen siteler,
- Podcast web siteleri ve podcast yayını yapanlar,
- Veri yedeklemesi için sunucu tarafında nitelikli çözümlere ihtiyaç duyanlar,
- Önemli web yazılımlarını sunucuda tutmak ve sunucu üzerinden çalıştırmak isteyenler için sanal sunucu VDS teknolojisi en ideal çözümlere sahiptir.
VDS Sanal Sunucunun Faydaları Nelerdir?
Sanal sunucu VDS’i kullanan web siteler ve uygulamalar fiziksel sunucu üzerinden yayın yapmanın çeşitli zorluklarından kurtulma imkanı elde eder. Nitekim VDS hosting hizmetleri site ve uygulamaların daha nitelikli yayın yapmaları için geliştirilmiş sunucu çözümlerine sahip paketlerdir. Bu paketlerde sunucu kaynaklarını paylaşımsız olarak kullanma imkanı en önemli ortak özelliklerden biridir. Böylelikle web sitelerde hız, performans ve veri güvenliği açısından daha iyi koşullar oluşur. Bunların yetersiz kalması durumunda ise cloud sunucu çözümleri daha ideal çözümlerdir. Genel olarak baktığımızda, VDS sanal sunucunun faydalarını şu şekilde ifade edebiliriz.
- Aynı sunucu üzerinde birden fazla işletim sistemi kullanmaya izin verir. Sanal sunucu teknolojisi sayesinde sunucu üzerinde tek bir işletim sistemi kullanma zorunluluğu ortadan kalkar.
- Web site yöneticilerine ve ziyaretçilere yeterli ağ imkanları sağlar. Bu yüzden fiziksel sunuculara göre daha avantajlıdır.
- Donanım kaynaklarını en verimli şekilde kullanmayı sağlar. Daha az kaynakla maksimum verimlilik düzeyine ulaştırır.
- Aynı fiziksel sunucudaki sitelerin yoğunluklarındaki değişimler diğerlerini etkilemez. Bu yüzden internet üzerinden kesintisiz ve kaliteli yayın yapmak için daha etkili bir çözümdür.
- VDS sanal sunucudaki sitelerden birinin uğrayacağı herhangi bir siber saldırı diğer siteleri etkilemez. Ki bu da sanal sunucu hakkında önemli bir tercih nedenidir. Sunucu izolasyonuyla artan güvenlik standartları VDS sunucuya yönelik ilgiyi artırır.
- Sunucuda karşılaşılan sorunların çözümünde fiziksel erişim ihtiyaçlarını en aza indirir. Sunucu sanallaştırması yapan web sitelerde uzaktan erişimle server sorunları çözümü konusunda imkanlar geniştir.
- Sanal sunucuda veri yedekleme konusunda da imkanlar geniştir. Ve bunları kullanmak hem daha pratik hem de daha ekonomiktir.
- Sanal sunucuda optimizasyon fiziksel sunucuya oranla daha kolaydır. Üstelik etkileri kısa sürede açığa çıkar.
- Kiralık sunuculara oranla VDS sunucular daha ekonomik bir çözümdür. Buna rağmen teknik imkanları özel sunucularla benzer düzeydedir.
Web Geliştirme Alanında Sanal Sunucu Çözümleri
Web sitelerde bazı geliştirmeler sunucu tarafında çeşitli aksiyonlar almayı gerektirir. Örneğin sitenin geç yüklenmesi sorununu çözmek için sunucu optimizasyonu gerekir. Trafik yoğunluğunu karşılamak veya güvenlik önlemlerini artırmak için de sunucu optimizasyonları gereklidir. Bu tür durumlarda sanal sunucu hakkında imkanlar geniştir. Nitekim VDS’in site yöneticilerine ve web geliştiricilere root erişim imkanı sağlaması bu bağlamda en önemli avantajlarından biridir. Bu erişim sayesinde sunucu tarafında gerekli optimizasyonlar kolayca gerçekleşir. VDS sunucuda dilerseniz kendi siteniz için özel güvenlik yazılımlarından da kolayca yararlanabilirsiniz. Oysa bu tür işlemleri fiziksel sunucularda yapmak daha zordur. Paylaşımlı sunucularda ise böyle imkanlar zaten söz konusu değildir.
VDS sanal sunucu kullanan webmasterlar, kendilerine özel olarak atanmış işlemci, RAM ve disk alanına sahiptir. Bu durum hem kaynak kullanımı hem de yönetimi açısından büyük bir avantajdır. Ayrıca web sitelerde sunucuya yazılım yükleme veya güncelleme yapmak istendiğinde sunucunun hangi işletim sistemi ve yazılım dillerini desteklediği önemlidir. VDS sanal sunucu hakkında web geliştirme alanında bir diğer avantaj işte bu noktada kendisini belli eder. Nitekim örneğin Linux ile uyumlu yazılım dillerini kullanıyorsanız cPanel sanal sunucu yönetiminde birçok süreçte kolaylık sağlar. Sanal sunucu disk genişletme işlemi fiziksel sunuculara oranla çok daha kolaydır. Bu gibi fırsatlarla tanışan webmasterlar hedeflerine daha kolay ulaşabilmekte.
Sanal Sunucuda Yedekleme İşlemi
Sanal sunucu hakkında en merak edilen konulardan biri de yedekleme işlemidir. Bilindiği üzere dijital çağda siber saldırılar web siteler için ciddi bir tehdittir. Bu tür saldırılar sırasında web sitelerin sunucuyla bağının kopması bazen telafisi imkansız sonuçlar yaratır. Ayrıca bazı durumlarda site yöneticilerinin çeşitli hataları da sunucu güvenliği riski yaratır. Ki bu da web sitelerde kimi zaman önemli ticari kayıplara yol açar. İşte bu tür durumları önlemek için sanal sunucu üzerinden yedekleme işlemi en pratik çözümlerden biridir.
Eğer kendi sitenize veya uygulamanıza ait bir fiziksel sunucu üzerinden yayın yapıyorsanız VDS sunucu sanallaştırma işlemleri sayesinde veri güvenliği konusunda daha yüksek standartlara ulaşmanız mümkün. Nitekim sunucunuza uygulayacağınız sanallaştırma işlemi, tek bir sunucunun birçok sunucu gibi çalışmasını sağlar. Böylelikle sanal sunucularınızdan birini yayın için kullanabilirsiniz. Bir diğerini ise yedekleme için ayırabilirsiniz. Yayın için kullandığınız sunucuda herhangi bir sorun oluştuğunda yedek sunucuya geçiş yapmanız mümkün. Bu sayede web operasyonunuzu sorunsuz şekilde sürdürebilirsiniz. Sanal sunucu hakkında bu kolaylık da webmasterlar için önemli bir tercih nedenidir. Bu imkandan özellikle e-ticaret siteleri ve kurumsal firmalar sıkça yararlanır.
Sanal Sunucunun Dezavantajları Nelerdir?
Sanal sunucu hakkında herhangi bir karar almadan önce avantajlarının yanı sıra dezavantajlarını da bilmenizde yarar var. Nitekim bazı durumlarda VDS server hizmetleri web site ve uygulamalar için iyi bir tercih değildir. Her şeyden önce, sunucuda çalışan yazılımları özelleştirmek için teknik bilgi ve uzmanlık gerekir. Bu imkanlara sahip değilseniz sanal sunucu hakkında tam verimlilik koşullarına ulaşmanız zorlaşır. Ayrıca sanal sunucu kaynakları, kiralık ve bulut sunuculara oranla daha düşüktür. Bu yüzden büyük ölçekli işletmeler daha çok dedicated sunucuyu tercih eder. Bu sunucularda kaynaklar tek bir kullanıcıya aittir. VDS’te ise kaynakları farklı siteler kendilerine atandığı ölçüde kullanır. VDS server sunucuları özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için daha uygundur.
Eğer hosting trafiği yüksek bir web site veya uygulamanız varsa fiziksel ve sanal sunuculara oranla çok daha geniş imkanları bulut sunucularda bulabilirsiniz. Nitekim bulut sunucularda hem kaynaklar çok daha geniştir. Hem de site yöneticilerinin yararlanabileceği fazla sayıda sunucu desteği vardır. Bu sayede web site veya uygulamaların dosyalarını birden fazla sunucuda depolamak mümkündür. Sunucu kümelerinden birinin zarar görmesi veya çökmesi durumunda siteye erişim diğer kümeler üzerinden gerçekleşir. Ki bu durum, bulut sunucu tercihleri arasında en önemli nedenlerden biridir. Eğer sunucu kiralama hizmetlerinden yararlanmadan önce tüm bunları dikkate alırsanız daha doğru değerlendirmeler yapabilirsiniz.
Sanal Sunucu VDS Hakkında En Hesaplı Çözümler daha.net’te!
Ülkemizde domain, hosting ve sunucu çözümleri alanında lider firmalardan biri olan daha.net sanal sunucu hakkında sunduğu fırsatlarla rakiplerine fark atmaya devam ediyor. Sunucu ve işlemci modeli, RAM, disk alanı, trafik kotası ve diğer özellikleriyle aradığınız VDS server hosting paketleri için uygun fırsatları daha.net’te bulabilirsiniz. Aylık yedekleme, yeterli güç kaynağı, sınırsız yükseltme gibi konularda da sizlere sunduğumuz ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz. Sitemizde VDS sunucu paketlerimizi görüntülemek için üst menümüzü kullanabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun paketi seçtikten sonra sipariş için Yapılandır butonuna basmanız yeterli. Böylelikle siz de daha.net ailesine katılabilir, web dünyasında daha güçlü bir teknik altyapıyla hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 2