Anlatıma başlamadan önce kısaca Meta Tag’lerin ne olduğunu ve ne işe yaradıklarını açıklayalım. Meta Tag, Google, Yahoo, Bing gibi arama motorlarında sitenizin üst sıralara çıkılmasını sağlayan kod parçacıklarıdır. Bu kod parçacıkları anasayfanızın <head> </head> kodları arasında yer alır. Yani sitenizin dış tarafından görünmezler. Meta etiketler ile sitenizin: başlığını, arama motorlarında linklerin altında çıkan açıklamaları, site sahibinin mail adresini, sitenizin arama motorları tarafından ne kadar sürede bir güncellenmesi vs. hakkında bilgiler verebilirsiniz. Meta Tag’ler SEO yönünden önemli bir yere sahiptir. Özellikle site içi optimizasyonda Meta Tag’lerin rolü büyüktür. Birçok site, Meta Tag’ler ile arama motorlarında yükseliyor veya düşüyorlar. Bunun için çok dikkatli hazırlamalısınız.

Meta Tag’ler Nelerdir ?

Sayfa başlığı: <title> </title>

Bu iki kod arasına yazdıklarınız sitenizin başlığını oluşturmaktadır. Meta tag olmamakla birlikte sitenizin başlığı arama motorları için önemlidir. Arama motorlarında siteye gitmek için tıkladığınız linkte yazanlar bu kodlar arasında yer almaktadır. Bu kod aslında en önemli SEO parçasından birisidir. Çünkü title yani başlık değiştirildiğinde arama motorlarında gerilere düşme olasılığınız artabilir. Bunun için title/başlık seçiminizi dikkatli yapın.

Açıklama : <meta name=”description” content=”açıklamanızı buraya yazın” />

Yukarıda verdiğimiz meta tagi genel ismi “Description Tagi”dir. Zaten description kelimesinin Türkçe karşılığı da “açıklamalardır”. Tag’de belirttiğimiz yere yazdıklarınız arama motorlarında siteye gitmek için tıkladığınız linkin hemen altında yer alır. Bu sayede ziyaretçilerin sitenize gelmeden önce ufak bir ön bilgisi olmuş oluyor. Buraya yazacaklarınız birkaç cümle olması yeterli. Çünkü arama motorları tamamını göstermez. Yaklaşık 140-150 karaktere kadar gösterirler.

Anahtar Kelimeler : <meta content=”kelime1, kelime2, kelime3″ />

Anahtar kelimeler yani keywords tagi siteniz hakkında kelimeler kullanarak açıklama yapmaktır. Sitenizin içeriği hakkında anahtar kelimeler için bu kodu kullanabilirsiniz. Kelimeleri yazarken aralarında virgül bırakmayı unutmayın. Ayrıca hep aynı kelimeleri kullanmanız sitenizi arama motorlarında spam yani istenmeyen site konumuna düşürebilir. Örnek vermek gerekirse: oyun, oyun, oyun şeklinde ardı ardına yazarsanız sitenizin zararına olabilir. Ama oyun oyna, oyunlar oyna tarzında sitenizin yararına olacaktır. Ayrıca yazılabilecek yanlış kelimeleri de düşünmeniz faydanıza olabilir. Örneğin: hayat, hayt, hayut. Çünkü birçok kişi kelimeleri yanlış yazabiliyorlar. Bu durumu da göz önüne almanıza faydanıza olabilir.

Dosyaya Gönderme : <meta http-equiv=”refresh” content=”5; URL=isim.php”>

Bu kod ile siteye girdikten belli bir süre sonra istediğiniz sayfayı kullanıcıyı yönlendirebilirsiniz. Yukarda ki kodda 5 yazan yer saniyeyi belirtir. Yani kullanıcı siteye girdikten 5 saniye sonra isim.php dosyasına yönlenecek. İsim.php yazan yere sitenizin adresini yazarsanız kendi sitenize gider.

Yönetici Adresi : <meta name=”reply-to” content=”mail@mail.com” />

Bu kod ise sayfa hakkında hangi mail adresiyle iletişime geçilmesini belirtir. Burada belirteceğiniz mail adresiyle sayfa yöneticisine ziyaretçilerin iletişimini sağlayabilirsiniz.

Botların Tekrar Ziyaret Etme Süresi : <meta content=”1 day”>

SEO açısında önemli bir kod daha. Bu kod ile arama motorlarına şunu diyorsunuz: ”Her gün siteme gel.” Ama arama motorları (özellikle Google) her gün sitenize uğrayıp yeni bir içerik bulamazsa sitenizi arka sıralara düşürebilir. Onun için sitenizi ne kadar sürede bir güncelliyorsanız 1 day yazan yeri ona göre düzenleyin. Örneğin üç günde bir güncelliyorsanız 1 day yazan yere 3 day yazın.

Sayfayı Yaptığınız Araç : <meta name=”generator” content=”scriptinizin ismi” />

Bu kod sayfayı hangi araçla yaptığınızı belirtir. Genelde hazır sistemlerde burada script ismi yazılır. Örneğin: vBulletin, WordPress, MyBB, phpBB vb.

Sayfa Sahibi : <meta name=”Author” content=”isminiz “>

Sayfanın yöneticisi veya sahibinin kim olduğunu buradan belirtebilirsiniz. Bu kod özellikle ziyaretçilerinizden sayfa sahibiyle bağlantı kurmak istediklerinde hangi isimde ki kişiyle bağlantı kurmalarında faydası olabilir.

Sitenizin Dili : <meta http-equiv=”Content-Language” content=”TR” />

Arama motorlarına sitenizin dilini bu kod ile tanımlayabilirsiniz. Yukarda verilen kod sitenizin Türkçe olduğunu arama motorlarına gösterir.

Kuruluş : <meta name=”publisher” content=”kuruluşunuzun ismi”>

Bununla ise sayfa tasarımcısının firmasını belirtebilirsiniz.

Sayfanızın Yazı Formatı : <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=UTF-8″ />

Önemli bir kod daha. Bu kodu kullanmazsanız arama motorları sayfanızda muhtemelen yazı bozuklukları göstererek indexleyebilir (belleğine alma). Ama kesin bir yargı yoktur bu kodu kullanıp kullanmamakla.

Sayfa Kime Yönelik ? : <meta name=”rating” content=”General / Mature / Adult / All”>

Sayfanızın kimlere yönelik olduğunuzu bu kod ile belirtebilirsiniz. Yukarıda ki kelimelerin Türkçe karşılıkları: General: Genel, Mature: Olgun, Adult: Yetişkin, All: Herkes.

Bunlarla Uğraşmasam Programla Yapsam Olur Mu?

Bazı siteler ve programlar bu konuda başarılı ama bazen alakasız Meta Tag’ler verebiliyorlar sitenize koymak için. Bu kodlar da bazen yarar yerine zarar getirebiliyor. Çünkü bu program ve/veya siteler genellikle kelime yoğunluğuna göre davranıyorlar. Örneğin: Bir forumunuz var diyelim. Bir kullanıcının ismi anasayfada çok geçiyor diyelim. Siz de anasayfanızın linkini program veya siteye verdiniz. Muhtemelen program o kullanıcının ismini keywords, title, description’a yazmanızı isteyecektir. Ama ertesi günde başka bir kullanıcının ismi anasayfada çok geçiyordur. Bu sefer tekrar denediğinizde onun ismini gösterecektir. SEO konusunda bu konuda büyük yanlışlar olabiliyor. Arama motorlarında yükselmek istediğiniz kelimeler dışında yükselebiliyorsunuz. Ancak bazı program veya siteler sizde kutucuklar halinde description, keywords, title tag lerini yazarak hazırca kodları verebilir. Bunlar sadece sizi kod yazmaktan kurtarmak için yapılmışlardır. Rahatça sitenize Meta Tag ekleyebilirsiniz. Ancak yine de bu tarz sistemlerin verdiği kodların doğruluğunu kontrol edin.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?