İyi bir web siteniz varsa yaptığınız işleri internet üzerinden geniş kitlelere ulaştırmak için elinizde güzel bir fırsat var demektir. Fakat bu fırsatı daha etkin şekilde kullanmanız için siteniz ile arama motorları arasındaki bağlantıyı güçlendirmeniz gerekir. Sitenizin estetik ve teknik özelliklerinin yüksek olması geniş kitlelere ulaşmak için tek başına yeterli değildir. Unutmayın ki internet kullanıcılarının çok büyük bir bölümü web sitelere erişim için arama motorlarını kullanmakta. Peki web sitesi için arama motoru kaydı nasıl oluşturulur? Kayıt oluşturma işlemi sırasında nelere dikkat etmek gerekir? Bu yazımızda, web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma rehberi hazırladık.

Web Sitesini Arama Motoruna Eklemek Niçin Önemlidir?

İnternet kullanıcılarının web sitelerine ulaşmaları için farklı yöntemler mevcuttur. Bunlardan biri, adres çubuğuna sitenin alan adını yazmaktır. Bu yöntemi elbette sitenin adresini bilenler kullanır. Ve siteye doğrudan erişim gerçekleştirirler. Bir diğeri, sosyal medya hesapları üzerinden erişimdir. Bu hesaplarda paylaşılan linkleri tıklayanlar siteye erişim sağlar. Mail kutusuna gelen linkleri tıklamak da bir diğer ziyaret yöntemidir. Veya sitenin IP adresini bilen kullanıcılar bu yöntemle de erişim imkanına sahiptir. Ne var ki bunların hiçbiri arama motoru üzerinden erişim kadar yüksek bir ziyaretçi girişi sağlamamaktadır.

Halihazırda internet kullanıcılarının çok büyük bir bölümü, arama motorları üzerinden yaptıkları aramalar sayesinde siteye erişim sağlamakta. Siteyi eğer düzenli şekilde ziyaret edeceklerse tarayıcının Sık Kullanılanlar sekmesine kayıt yoluna gidebilirler. Ancak sitenizin faaliyete başladığı ilk dönemde arama motoru kaydınızı oluşturmazsanız ziyaretçi sayınız düşük düzeyde kalır. Bu da ciro ve kârlılık konusunda başarı düzeyinizi olumsuz etkiler. Bu nedenle, web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma işlerini kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Bu işlemi ne kadar erken aşamada gerçekleştirirseniz arama motorları sayfalarınızı indekslemeye o kadar erken başlar.

Arama Motoru Kaydı SEO Çalışmalarını Nasıl Etkiler?

Kısa adıyla SEO olarak bilinen arama motoru optimizasyonu çalışmaları, web sitelere organik yollarla trafik akışı sağlar. İnternet reklamlarından farklı olarak bu çalışmalar daha uzun soluklu ve daha düşük maliyetli çalışmalardır. Sonuçları ise nispeten daha kalıcıdır. Günümüzde SEO çalışmalarının odağında Google’ın bu alanda gerçekleştirdiği algoritma güncellemeleri vardır. Bu güncellemelere uygun şekilde web sitelerin yapmaları gereken iyileştirmeler organik trafiklerini artırır. Google SEO çalışmaları aynı zamanda da diğer arama motorları üzerinden trafik çekmeye katkı sağlar. Özellikle site içi optimizasyon çalışmaları, içeriklerin kullanıcı dostu haline gelmesini sağlar. Diğer arama motorları için de bu optimizasyonlar önemlidir. Çünkü tüm arama motorları internet kullanıcılarına en iyi optimize edilmiş içerikleri sunmak ister.

Google SEO açısından baktığımızda, web sitenizin yeterince harici bağlantısının olması ve bu linklerin daha önce indekslenmiş olması Google’ın sitenizi tanıması için yeterlidir. Nitekim Google’ın arama, eşleştirme ve sıralama algoritmaları en temelde linkler üzerinden çalışır. Herhangi bir içeriğinizde kullandığınız harici link, ilgili adres için bir backlink anlamına gelir. Ve Google botları bu backlinklerin izini sürerek sitenize ulaşır. Bu bağlamda, arama motorları hangi siteleri indeksler diye merak ediyor olabilirsiniz. Yayınladığınız içeriğin ilgili aramada internet kullanıcıları için faydalı olduğunu değerlendirirse Google, içeriğiniz için belli bir indeks değeri atar.

Bu süreç, Google tarafında backlinklerin değerlendirilme şekliyle doğrudan ilgilidir. Ancak bu durum, siteniz için arama motoru kaydı oluşturmak zorunda olmadığınız anlamına gelmez. Web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma konusunda buna özellikle dikkat etmelisiniz. Çünkü arama motoru kaydınız, backlinkler üzerinden erişime oranla Google için çok daha yol göstericidir. SEO kapsamında organik trafiğinize Google’ın sağlayacağı esas katkı bu kayıt sayesinde ortaya çıkar. Bu durum ayrıca tüm arama motorları için de geçerlidir. Herhangi bir arama motorunda siteniz için kayıt oluşturmadıysanız arama motorunun sitenizi bulması çok daha zahmetli bir sürece sahne olur.

Web Siteniz İçin Google’da Kayıt Oluşturma

Arama motoru pazarının lider oyuncusu Google, her dakika milyonlarca internet kullanıcısını istedikleri sitelere ulaştırıyor. Web sitelerin trafiğinin önemli bir bölümü Google üzerinden geldiği için Google’a site ekleme son derece önemli bir konudur. Üstelik arama motoruna kayıt işleri denildiğinde akla ilk olarak web sitesini Google’a eklemek gelir. Aslına bakarsanız, bütün arama motorlarına web site ekleme yöntemleri farklılık gösterir. Ancak temel mantık olarak birbirine çok benzer. Siteniz için Google arama motoru kaydı oluşturmanın temel mantığını öğrendiğinizde diğer ekleme işlerinizi de kolayca gerçekleştirirsiniz. Bu nedenle, web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma rehberimize ilk olarak buradan başlayacağız.

Sitenizi Google’a eklemek için Google’ın site ekleme aracını kullanabilirsiniz. Nitekim, https://www.google.com.tr/intl/tr/add_url.html adresi üzerinden bu eklemeyi kolayca ve ücretsiz şekilde yapmanız mümkün. Bu sayfada URL kısmına sitenizin üst seviye alan adını girmeniz yeterli olacaktır. Fakat bu adı, başındaki internet protokolüyle birlikte eksiksiz olarak girmeniz gerekir. Örneğin, https://www.orneksite.com.tr şeklinde giriş yaptığınızda Google’a site eklemenin ilk adımı gerçekleşmiş olur. Alt kısımda yer alan bölüme ise Google’ın sitenizi tanıması için faydalı olacak bir açıklama veya anahtar kelimeler yazmalısınız. Bu kelimeler, Google’ın yapacağı indekslemeler üzerinde doğrudan etkili değildir. Ancak sitenizin Google tarafından daha iyi tanınmasını sağlayacağı için faydalıdır.

Google Search Console Üzerinden Web Sitesi İçin Kayıt Oluşturma

Google’da web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma konusunda alternatif bir yöntem de Google Search Console kullanmaktır. Sıfırdan başlayanlar için Google Search Console kullanımı ilk başta biraz zor görünür. Oysa bu yöntem diğerine oranla daha fazla çözüme ulaşmanızı sağlar. Web sitenizin Google arama sonuçlarında nasıl göründüğünü incelemeniz ve gerekli müdahaleleri yapmanız için Google Search Console gerekli çözümlere sahiptir. Web siteniz üzerinden profesyonel bir iş yapmaktaysanız ve SEO çalışmalarına yeterince önem veriyorsanız, Google Search Console web sitesi kaydınızla çok daha profesyonelce çözümlere ulaşırsınız. Siteniz için domain hosting alma ne kadar önemliyse, Google’dan gelen bildirimleri takip ederek gerekli aksiyonları almanız da o kadar önemlidir.

Google Search Console üzerinden web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma konusunda şu adımları izleyebilirsiniz. İlk olarak https://developers.google.com/search adresine gidin. Oturum açtıktan sonra Başlayın butonuna tıklayın. Diğer yöntemden farklı olarak bu yöntemi kullanmak için oturum açmanız gerekir. Ardından sağ üst köşedeki Search Console butonunu tıklayın. Karşınıza çıkacak ekranda mülk türünü seçin. Alan adı veya URL ön eki için uygun seçimi yapın. Alan adı kısmı, tüm alt alan adları genelindeki URL’leri kapsar. Bu kısma da http ile https genelindeki URL’leri ayrı ayrı girmek gerekir. Bu yöntemin bir diğer özelliği de DNS doğrulaması gerektirmesidir. URL ön eki girişi ise birden fazla doğrulama yöntemine izin verir. Bu işlemler sırasında adresleri ve doğrulama bilgilerini doğru girmelisiniz.

Site doğrulaması yapmak için WordPress’teki Jetpack veya Yoast SEO eklentisini kullanmanız mümkün. Veya dilerseniz HTML etiketiyle de doğrulama yapabilirsiniz. Google Search Console üzerinden web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma sırasında HTML doğrulaması için Alternatif Yöntemler sekmesini tıklayın. Sistemin vereceği otomatik HTML kodunu kopyalayın. Ardından sitenizin ana sayfasındaki <head> <head> etiketlerinin arasına yapıştırın. Böylelikle siteniz için hem Google arama motoru kaydı oluşur. Hem de Google Search Console sayesinde SEO çalışmalarınız için faydalı pek çok çözüme kolayca erişirsiniz.

Web Siteniz İçin Yandex’te Kayıt Oluşturma

Arama motoru pazarının bir diğer oyuncusu Yandex’tir. Google’la karşılaştırdığımızda payı çok küçük olsa da arama motoru üzerinden trafik çekmek için bu oranı da dikkate almakta yarar var. Arama motorlarına site ekleme, sitenin faaliyete başlamasıyla birlikte sadece bir seferlik bir iştir. Siteniz için Google web site kaydı oluşturduktan sonra Yandex kaydı oluşturmayı da ihmal etmemelisiniz. Gerçi Google’a oranla Yandex’e site eklemek daha zordur. Üstelik bu işlemi yapabilmeniz için Yandex hesabınızın olması ve oturum açmanız gerekir. Dolayısıyla, web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma sırasında Yandex için öncelikle tarayıcınızdan Yandex oturumu açmalısınız. Hesabınız yoksa, gerekli işlemleri https://passport.yandex.com.tr/ adresi üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

Yandex’te oturum açtıktan sonra web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma işleminizi Add URL kısmından gerçekleştirebilirsiniz. Bu kısma sitenizin adresini eklediğinizde Yandex sizden doğrulama yapmanızı isteyecektir. Bu doğrulamayı html dosyası veya DNS kaydı ile yapmanız mümkün. Doğrulamanın ardından internet sitesinin arama motorunda çıkması gerçekleşecektir. Her iki kayıt şekli de ücretsizdir. Nitekim sitenizi arama motorlarına ücretsiz kayıt edebilirsiniz. Bununla birlikte siteniz http ve https ile www üzerinden ayrı ayrı açılabiliyorsa URL ekleme işlemini de ayrı ayrı yapmalısınız. Bu bağlamda arama motorları kayıt işlemleri arasında bir fark yoktur. Siteniz hangi protokoller üzerinden çalışıyorsa kayıt işlemi sırasında bunları girmeniz gerekir.

Web Siteniz İçin Yahoo ve Bing’de Kayıt Oluşturma

Diğer arama motorlarında olduğu gibi web sitenizi Yahoo ve Bing’e eklemeye de önem vermelisiniz. Her ne kadar Yahoo’nun arama motoru pazarında eski gücü olmasa da sitenizin trafik potansiyelleri açısından bunu da dikkate almanızda yarar var. Web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma sırasında her olanağı değerlendirmek gerekir. Arama motoruna site ekleme aslında kolay bir iş olsa da çoğu zaman ihmal edilir. Ayrıca arama motorunun siteyi nasıl olsa bulacağı düşüncesi de bu ihmali kamçılar. Oysa arama motoru kaydı açma sitenize en kolay ve ekonomik şekilde ziyaretçi çekmenin yollarından biridir. Google ve Yandex’te olduğu gibi Yahoo ve Bing de bu bağlamda çeşitli çözümler sağlamakta.

Diğerlerinden farklı olarak web sitenizi Yahoo ve Bing’e eklemek için ayrı işlemler yapmanıza gerek yoktur. Çünkü her ikisi de Microsoft altyapısını kullanıyor. Böylelikle tek bir panel üzerinden arama motoru kaydı ekleme işlerini gerçekleştirmeye izin veriyor. Bu işlemi yapmak için öncelikle https://www.bing.com/webmasters/about adresine gidin. Karşınıza çıkacak sayfadan oturum açın. Oturum açmak için Microsoft, Google veya Facebook hesaplarınızdan birini kullanmanız mümkün. Oturumu açtığınızda karşınıza Google Search Console veya Microsoft Bing Webmaster Tools üzerinden site ekleme seçenekleri çıkacaktır. Bunlardan ikincisinde ilgili kutuya sitenizin linkini yapıştırarak işleminizi kolayca bitirmeniz mümkün. Yapacağınız doğrulama işleminin ardından web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma işleminiz Yahoo ve Bing için de gerçekleşmiş olacaktır.

Web Siteniz İçin Arama Motoru Kaydı Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Site kaydınızı, siteniz yayına başladıktan hemen sonra yapmalı, bu konuyu kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Kayıt sürecinizin gecikmesi, organik trafiğinizi olumsuz etkiler.
  • Site kaydı oluştururken URL’yi tam ve eksiksiz şekilde yazmalı, herhangi bir kısaltma yapmamalısınız.
  • Kayıt sırasında URL kısmına üst alan adını ve varsa domain uzantısını yazmalısınız. Subdomainler için ayrı ayrı kayıt oluşturmamalısınız. Arama motoru botları, domain adınızla ilişkili subdomainleri ve diğer sayfaları otomatik olarak tarayacaktır.
  • Siteniz eğer http ve https protokolleri ile www’de ayrı ayrı açılıyorsa, arama motorlarına kayıt sırasında her biri için ayrı bir giriş yapmalısınız.
  • Yayınladığınız her içerik için arama motoruna site ekleme aracına kayıt oluşturmamalısınız. Nitekim arama motoruna site eklemek ile içerik indekslemesi birbiriyle ilgisi olmayan iki farklı konudur. Sitenizi bir kez ekledikten sonra arama motoru algoritmaları tüm içeriklerinizi tarayıp gerekli indekslemeyi sağlayacaktır.
  • URL kısmının yanı sıra sitenizle ilgili açıklama kısımlarını da mutlaka doldurmalısınız. Bu kısımda kuracağınız cümleler fazla uzun olmamalı. Anahtar kelimelerde ise sitenizle doğrudan ilgili olanlarına yer vermelisiniz. İlgi düzeyi düşük kelimeler algoritmaların sitenizle ilgili doğru değerlendirmeler yapmasını zorlaştırır. Siteniz için eğer odak anahtar kelime belirlemesi yapmışsanız bunları bu kısımda mutlaka kullanmalısınız. Böylelikle içerikleriniz ile sitenizi algoritmalar çok daha kolay değerlendirir.
  • Sitenizi tanımlamak için kullanacağınız anahtar kelimelerin indekslemelere doğrudan etkisi yoktur. Fakat dolaylı da olsa algoritmaların yorumlama becerisi üzerinde olumlu etkisi vardır. Sitenizin faaliyet alanına uygun kelime seçimleri bu noktada çok önemlidir. Böylelikle arama motoru kayıt işleriniz daha verimli şekilde gerçekleşir.
  • Web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma süreci tamamlandıktan sonra sitenizin trafik çekmesi biraz vakit alır. Site bilgilerinizin arama motoru algoritmaları tarafından işlenmesi ve indekslemelerin başlaması belli bir süreye ihtiyaç duyar. Bu surede yapabileceğiniz başka bir şey yoktur.

Arama Motoru Kayıt İşlemlerinde daha.net Ayrıcalığı

Web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma konusunda burada kısaca özetlemeye çalıştığımız yöntemler genel olarak faydalıdır. Ancak bu işlemler için bazen profesyonel çözümlere ihtiyaç duyulur. Daha önce hiç arama motoru kayıt işleriyle uğraşmamış kullanıcılar, bu süreçte çeşitli zorluklarla karşılaşır. Bu gibi durumlarda dilerseniz daha.net ayrıcalığıyla arama motoru kayıt işlerinde profesyonel çözümlere ulaşabilirsiniz. Domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında hizmet veren daha.net, web siteniz için arama motoru kaydı oluşturma konusunda da ihtiyaç duyduğunuz profesyonel çözümleri sağlıyor. Sitemizde Arama Motoru Kaydı sayfamızı ziyaret ederek sunduğumuz hizmetleri inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 5