İnternet üzerinden web site yayını yapmak isteyenler, bu alanda kullanılan pek çok terimi anlamada zorluk çekebiliyor. Domain hosting hizmetleri söz konusu olduğunda terimleri doğru anlamak, vereceğiniz kararları ciddi ölçüde etkiler. Anlamını bilmediğiniz veya içeriğinden pek emin olmadığınız terimler yanlış kararlar almanıza yol açabilir. İster domain hizmetleri olsun, isterse hosting hizmetlerinin kendine özgü bir terminolojisi vardır. Bu terimlerin İngilizce ve Türkçe anlamlarını bilirseniz her iki alanda da daha isabetli kararlar almanız mümkün olur. Domain hosting hizmetleri alanında en yaygın İngilizce ve Türkçe terimlerin anlamlarını bu yazımızda sizler için derledik.

İçindekiler

A

Alias (Takma İsim, Öteki İsim): Domain alias olarak da bilinir. Alan adı yönlendirme işlemleri sırasında yönlendirmenin hangi domaine gerçekleşeceğini ifade eder. Hosting hesabınız üzerinden alan adı yönlendirmesi yaparken domain alias kısmına yeni domaini yazmanız gerekir.

ASP (Active Server Pages, Etkin Sunucu Sayfaları): Microsoft’un dinamik web sayfaları üretmek için geliştirdiği sunucu taraflı programlama dilidir. Siteniz için web uygulamaları ile XML tabanlı web hizmetleri oluşturmanızı sağlar. Domain hosting hizmetleri kapsamında Windows hosting kullanmayı tercih ediyorsanız ASP sayesinde birçok çözüme kolayca ulaşırsınız.

B

Backorder (Alan Adı Kaydı İçin Ön Sipariş): Alan adlarının benzersiz olması için ICANN tarafından belirlenen bazı kurallar vardır. Bunlardan biri “önce gelen alır” ilkesidir. Siteniz için seçtiğiniz alan adının her şeyden önce kullanıma uygun olması gerekir. Bu uygunluğa sahip alan adı için ön sipariş vermeye backorder veya alan adı ön siparişi denir.

Backup (Yedekleme): Bilgisayarlarda, sunucularda ve hosting hesaplarında verileri zaman zaman yedeklemek gerekir. Böylelikle olası çökme durumunda verileri yedekler üzerinden sisteme geri yüklemek mümkün olur. Bu sayede veri kaybı riski minimum düzeyde kalır.

Bandwidth (Bant Genişliği): Web sitede veri transfer limitini belirleyen değerdir. Yüksek ziyaretçi sayılarına sahip sitelerde bant genişliğinin fazla olması gerekir. Aksi durumda ne yazık ki site hızı ve performansı düşer. Bu da ziyaretçi kaybına yol açar. Domain hosting hizmetleri kapsamında bant genişliği, tercihleri doğrudan etkileyen önemli bir konudur.

Business Hosting (Kurumsal Hosting): Kurumsal işletmelerin tercih ettiği barındırma hizmetidir. Bu hizmet sayesinde şirketler daha güçlü bir altyapıda çalışan ve performansı yüksek bir web sitesine sahip olur. Kurumsal hosting paketleri geniş bir depolama alanı sunar. Bu sayede web sitesinde trafik veya diğer nedenlerle hız sorunu oluşmaz. Şirketler bu paketler sayesinde aynı zamanda da güvenli bir e-posta sistemine sahip olurlar.

C

ccTLD (country code Top-Level Domain, Ülke Kodu Üst Düzey Alan Adı): Belli bir coğrafi alanı gösteren bir dizi karakterdir. Alan adının son kısmında yer alır. Domain hosting hizmetleri kapsamında web sitesinin hangi ülkeye kayıtlı olduğunu gösterir. Örneğin Türkiye için bu kod .tr şeklindedir.

Cloud Hosting (Bulut Barındırma): Web sitelerine ilişkin verileri fiziksel veri merkezleri yerine bulutta barındıran bir hosting hizmetidir. Bu hizmette birçok fiziksel sunucu havuzuna sanallaştırma yöntemi uygulanır. Böylelikle sunucu kaynaklarını tek panelden kontrol etme imkanı oluşur. Bu da cloud hosting hizmetlerini VPS ve VDS hosting hizmetlerine oranla daha pratik hale getirir.

Cloud Server (Bulut Sunucu): Web sitelerin internet üzerinden yayın yapmalarını sağlayan sanal bir depolama alanıdır. Fiziksel sunuculara oranla bulut sunucular birçok bakımdan daha avantajlıdır. Özellikle erişim kolaylığı, hız ve kaynak kullanımı konusunda daha nitelikli çözümler sunar.

ColdFusion: Web tabanlı uygulamalarda kullanımı gerçekleşen en yaygın programlama dillerinden biridir. Gelişmiş web uygulamaları için etkili bir kullanım alanına sahiptir. 2006 yılında Adobe bünyesine geçen bu yazılım, web sitenizin uygulama tarafında çeşitli ihtiyaçlarını karşılar.

Co-Location (Sunucu Barındırma): Bir web sunucusunu güvenli bir ağ operasyon merkezinde barındırma hizmetidir. Diğer hosting hizmetlerinden farkı, müşterinin hem yazılım hem de donanımla ilgili konularda istediği kontrolleri yapmasına imkan sağlamasıdır. Sunucuya dışarıdan erişim ise diğer domain hosting hizmetleri gibi kontrol paneli üzerinden gerçekleşir.

cPanel: Linux tabanlı sunucularda çalışan lisanslı bir kontrol panelidir. Linux hosting hizmetinden yararlanan kullanıcılar cPanel sayesinde domain hosting hizmetleri ile ilgili işlerini kolayca gerçekleştirir. cPanel’e giriş yapmak için hosting sağlayıcınızın verdiği kullanıcı adı ile şifrenizi kullanmanız yeterlidir. Bu konuda daha geniş bilgileri cPanel Hakkında Her Şey yazımızda bulabilirsiniz.

CPU (Central Processing Unit, Merkezi İşlem Birimi): Bilgisayar sistemlerinin merkezi işlem birimidir. Kısaca işlemci olarak da bilinir. Tüm hesaplamaların gerçekleşmesini sağlar. Bilgisayarın bir çeşit beynidir.

D

Database (Veritabanı): Veri kümelerini kaydedip arşivleyen sistemdir.

Dedicated IP (Adanmış IP): Yalnızca bir kullanıcı tarafından kullanımı gerçekleşen özel IP adresidir. Bu adres web sitesine bağlıdır. VPN sunucusuna bağlantı gerçekleştiğinde IP adresi diğer kullanıcılarla paylaşılır. Sunucu konumu seçtiğinizde ise bu konuma sahip bir IP adresinin ataması gerçekleşir. Web operasyonunuzu güvenli şekilde sürdürmeniz için dedicated IP’ye ihtiyacınız vardır. Ayrıca SSL sertifikası almak için de bu IP adresi gerekir.

Dedicated Server Hosting (Kiralık Sunucu Barındırma): Sunucu kaynaklarını tek bir hesabın kullanımına sunan barındırma hizmetidir. Domain hosting hizmetleri arasında maliyeti en yüksek hizmetlerden biridir. Bununla birlikte yüksek ziyaretçi sayılarına sahip ve hızlı bir site için sunucu ve hosting çözümleri alanında en başarılı sonuçları sağlar.

Disk Space (Disk Alanı): Barındırma servis sağlayıcısının web sitesi ve sunucusu için ayırdığı depolama alanıdır. Depolanacak verilerin çeşidine göre disk alanının fiziksel veya sanal olması mümkündür. Veri miktarını ölçmek için ise Bayt (B), kilobayt (KB), megabayt (MB) veya gigabayt (GB) ölçü birimleri mevcuttur.

DNS (Domain Name System, Alan Adı Sistemi): İnternet alan adlarını ve ana bilgisayar adlarını IP adreslerine çeviren sistemdir.

DNS Record (DNS Kayıt): Bir alan adına ait tüm bilgi ve işlemleri açıklayan bir bilgi topluluğudur. Bu kayıtlar domain hosting hizmetleri kapsamında yaptığınız işlemlerin ardından otomatik olarak oluşur. Bu bağlamda örneğin adres kullanımı, yönlendirme, mail engelleme gibi farklı pek çok başlıkta veriler kayıt altına girer.

DNSSEC (DNS Security Extensions, DNS Güvenliği Uzantısı): DNS’in güvenliğini artıran bir eklentidir. Yetkili bölge verilerine dijital imzalama yapar. Bu sayede bir internet sayfasının gerçekte var olup olmadığını belirler. Siber suçlara karşı caydırıcılık sağlar.

Domain (Alan Adı): Web sitesinin internet dünyasındaki adı ve adresidir. Sitenin nasıl bulunacağını gösterir.

Domain Parking (Alan Adı Park Etme): Herhangi bir hizmetle ilişkisi olmadan alan adını kaydetmedir. Domain uzantınız örneğin .com şeklindeyse, aynı domain için .net, .org gibi uzantıları da satın almanız mümkün. Böylelikle ana sitenin üzerine diğer uzantıları park etmiş olursunuz.

F

FTP (File Transfer Protocol, Dosya Aktarım Protokolü): Site sahiplerinin domain hosting hizmetleri kapsamında ihtiyaç duydukları dosya aktarımlarını sağlayan protokoldür. Ayrıca büyük hacimli dosyaları kısa sürede ve güvenli bir şekilde yüklemeyi ve indirmeyi olanaklı kılar.

H

Hosting (Barındırma): Web sitesine ait tüm verileri internet kullanıcıları tarafından erişilebilecek bir bilgisayarda tutma hizmetidir. Hosting hizmetlerinin içeriği, farklı pek çok hosting paketiyle belirlenir. Web site yöneticileri, sitelerine ait barındırma ihtiyaçlarına dikkat ederek en uygun hosting paketleri arasında seçim yapar.

HTTP (Hypertext Transport Protocol, Hiper Metin Transfer Protokolü): Hiper metin dosyalarını internet üzerinden gönderen veya yayınlayan protokoldür. İnternet üzerinden bilgilerin sunucudan kullanıcılara nasıl aktarılacağını düzenler.

HTTPS (Secure Hypertext Transport Protocol, Güvenli Hiper Metin Transfer Protokolü): HTTP’nin güvenlik uzantısıdır. Bilgisayar ağı üzerinden güvenli veri iletişimini sağlar. Başka bir deyişle web siteler arasında gerçekleşen iletişimin güvenliğini koruma altına alır.

I

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers): İnternet isimlendirme kaynaklarının tahsisini ve yönetimini sağlayan uluslararası bir kuruluştur. İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu’nu ifade eden ICANN, tüm bilgisayarlara atanan tanımlayıcıların benzersiz olmasını sağlar. Böylelikle ağ içindeki bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmalarını olanaklı kılar. İnternetin koordinasyon içinde çalışması için çeşitli çalışmalar gerçekleştirir.

IP Adresi: İnternete erişim sağlayan her bilgisayarı tanımlayan benzersiz bir sayı ve nokta dizisidir.

L

Linux Hosting (Linux Barındırma): Linux işletim sistemi üzerinden çalışan hosting hizmetidir. Örneğin PHP, MySQL, PERL kullanan siteler için en uygun hosting hizmetidir.

Linux Server (Linux Sunucu): Linux tabanlı sunucu platformudur. Barındırma hizmeti veren hosting şirketlerinin büyük çoğunluğunun tercih ettiği bir sunucu çeşididir.

Localhost (Yerel Ana Bilgisayar): Kullanıcılara çevrim dışı çalışma fırsatı sunan özel bir ağdır. Domain hosting hizmetleri kapsamında işlem yaptığınız IP adresini veya bilgisayarı ifade eder. Yerel ana bilgisayar sayesinde ağ kaynaklarına gerek duymadan birçok çalışma yapmanız mümkündür.

M

Mail Hosting (e-Posta Barındırma): Kurumsal işletmelerin elektronik yazışmalarını güvenli hale getiren bir barındırma hizmetidir. Mail sunucuları üzerinden gerçekleşen bu hizmet, e-posta adreslerini kuruluşa ait etki alanıyla ilişkilendirmeyi sağlar.

Microsoft Access: Microsoft’un veritabanı oluşturmak ve yönetmek için geliştirdiği veritabanı sistemidir. Grafiksel kullanıcı arayüzü ve yazılım araçlarını birlikte barındırdığı için domain hosting hizmetleri açısından avantaj sağlar.

MS Access Database (Microsoft Access Veritabanı): Microsoft’un MS Office paketinde sunduğu veritabanı uygulamasıdır. ASP programlama dilinde verileri saklar.

MsSQL Server (Microsoft Structured Query Language, Microsoft Yapısal Sorgu Dili): Microsoft’un veritabanı sunucusudur. Yüksek bir işlem kapasitesine sahiptir. Bu sayede büyük miktarda veriyi çok hızlı şekilde işleme imkanı sunar. MySQL’den farkı, lisanslı ve ücretli olmasıdır.

MySQL (My Structured Query Language, Yapısal Sorgu Dili): Güçlü ve hızlı bir ilişkisel veritabanı yönetimidir. Şifrelenmiş bilgileri depolar ve gerektiğinde çeşitli uygulamalarla birlikte kullanmayı sağlar. Açık kaynaklı bir veritabanı olduğu için yaygın bir kullanıma sahiptir.

N

NameServer (NS, İsim Sunucusu): Alan adlarını IP adreslerine çeviren isim sunucusudur. Alan adları için geçerli sunucu isimlerini bulur. Böylelikle web adreslerinin nerede olduğunu söyler.

Network (Bilgisayar Ağı): Birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanarak oluşturduğu bilgisayar ağıdır. İnternetin temelini farklı network ağlarının bir araya gelmesi oluşturur.

O

ODBC (Open Database Connectivity, Açık Veritabanı Bağlantısı): Birden fazla veritabanı yönetim sistemine erişmeyi sağlayan standart bir yazılım arayüzüdür. Bu arayüz sayesinde Microsoft Access, dBase ve benzeri pek çok veritabanına kolayca erişmek mümkündür. Erişim sırasında yoğunluk veya IP çakışması oluşmadığı için veri kaybı riski yoktur.

Overselling (Aşırı Satış): Hosting firmasının belli bir barındırma alanını birden fazla kullanıcıya satmasıdır. Aslına bakarsanız, domain hosting hizmetleri kapsamında kullanıcıların kendilerine ait tüm barındırma alanlarını kullanmaları her zaman için söz konusu olmaz. Fakat overselling nedeniyle aynı barındırma alanından hizmet alan web sitelerde hız ve performans düşer.

P

PERL (Practical Extraction and Report Language, Pratik Çıkarım ve Raporlama Dili): Genel amaçlı ve dinamik bir programlama dilidir. Açık kodlu olması önemli bir tercih nedenidir. C programlama diline benzemesi kullanım kolaylığı sağlar. Domain hosting hizmetleri kapsamında komut dosyaları oluşturmayı kolaylaştırır.

PHP (Hypertext Preprocessor, Hiper Metin Önişlemcisi): Kaynak kodu açık ve sunucu tabanlı bir programlama dilidir. Web site geliştiricilerin sayfa yazma süreçlerini kolaylaştırır. Veritabanına bağlanabilen siteleri programlamada zaman ve emek tasarrufu sağlar. Üstelik HTML içine gömülebilmesi önemli bir avantajıdır.

Plesk Panel: Web sitesi yönetiminde pratik çözümler sağlayan lisanslı bir kontrol panelidir. En önemli özelliği, Windows ve Linux işletim sistemlerinde kullanıma uygun olmasıdır. Basit arayüzü sayesinde SSH ekranına kod yazma zahmetinden kurtarır. Domain hosting hizmetleri kapsamında en karmaşık işleri bile kolayca gerçekleştirmeyi sağlar. Bu konuda ileri okuma notlarını Plesk Panel Hakkında Her Şey yazımızda bulabilirsiniz.

Private IP Adress (Özel IP Adresi): Birçok web sitesi standart IP adresi kullanır. Fakat bazı siteler hassas bilgileri veya dosyaları daha güvenli şekilde saklamak ister. Özel IP adresleri, internete yönlendirilmeyen ve internetten doğrudan trafik almayan IP adresleridir. Yalnızca yerel ağda çalışırlar. Böylelikle domain hosting hizmetleri kapsamında oluşabilecek güvenlik açıklarından etkilenmezler. Veri paylaşımları veya dosya aktarımları için FTP teknolojisini kullanırlar.

R

Reseller Hosting (Bayi Barındırma): Kendi data merkezi olmayan firmaların web hosting hizmeti vermelerini olanaklı kılan barındırma hizmetidir. Bu hizmetten yararlananların, kendi depolama alanlarını ve bant genişliklerini farklı sitelere barındırma hizmeti vermek için kullanmaları mümkündür.

S

Server (Sunucu): Bilgisayar sistemlerinde ve ağlardaki istemcilere veri sağlayan, kaynak veya dosya paylaşımı yapan hizmet sağlayıcıdır. Web sitelerin internet üzerinden yayın yapmasını sağlayan sunuculara web server denir. Ağ yönetimi, veritabanı barındırma veya e-posta barındırma gibi işlemler sunucu aracılığıyla gerçekleşir.

SFTP (Secure File Transfer Protocol, Güvenli Dosya Aktarım Protokolü): Veri aktarımını güvenli hale getiren ağ protokollerinden biridir. Domain hosting hizmetleri kapsamında etkin bir güvenlik çözümüne sahiptir. Nitekim FTP protokolüne oranla daha güvenlidir. Ağ üzerinde oluşacak ataklara karşı etkin koruma sağlar. Bir işlemci ve sunucuyla birlikte hem Windows hem de Linux üzerinden sorunsuz çalışır.

Shared Hosting (Paylaşımlı Barındırma): Tek bir fiziksel sunucunun birden fazla web sitesine sağladığı barındırma hizmetidir. Domain hosting hizmetleri içinde en yaygın çözümlerden biridir. Birçok web site, özellikle kurulum ve başlangıç aşamasında bu hizmetten yararlanır.

SLA (Service Level Agreement, Servis Düzeyi Sözleşmesi): Barındırma hizmetleri kapsamında kullanıcı ile servis sağlayıcı arasındaki ilişkileri düzenleyen sözleşmedir. Nitekim hizmet süresinin uzunluğu, iç ve dış kaynak kullanımı, hizmet kapsamı gibi konularda taraflar arasındaki ilişkileri kayıt altına alır.

SSL (Secure Sockets Layer, Güvenli Giriş Katmanı): Site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden ve veri iletişimini şifreleyerek güvenli hale getiren bir üründür. SSL sertifikaları yakın döneme kadar daha çok online alışveriş sitelerinde yaygındı. Oysa günümüzde hemen tüm web sitelerde mevcuttur. Üstelik domain hosting hizmetleri kapsamında SSL sertifikanızı ücretsiz almanız da mümkün.

Static IP (Statik IP): Web sitesine ait sabit kalan IP adresidir. En önemli özelliği, siteye alan adı dışında ikinci bir erişim imkanı sağlamasıdır.

Subdomain (Alt Alan Adı): Kayıtlı alan adına bağlı alt alan adıdır. Nitekim alan adları, üst düzey ve ikinci düzey olmak üzere iki çeşittir. Üst düzey alan adları .com, .net, .org gibi alan adı uzantılarına sahiptir. İkinci düzeyde ise servis sağlayıcıdan alınan domain mevcuttur. İkinci düzey domainden önce gelen kısma subdomain denir. Subdomainler birbirinden bağımsız şekilde ve tıpkı bir domain gibi çalışır.

T

TLD (Top Level Domain, Üst Düzey Alan Adı): İnternette bazı etki alanları diğerlerinden daha yüksek bir önceliğe sahiptir. Üst düzey alan adı, URL’den sonraki noktanın ardından gelen kısımdır. En yaygın TLD çeşitleri .com, .net ve .org’dur. Bunların yanı sıra başka birçok üst düzey alan adı da mevcuttur. Domain hosting hizmetleri kapsamında TLD seçiminde projeye uygunluk en önemli kriterlerden biridir.

U

Unix: Birden fazla kullanıcıyı ve çok görevli yapıları destekleyen bir işletim sistemidir. Domain hosting hizmetleri kapsamında en çok sunucu tarafında fayda sağlar. Veritabanı tutmak veya siteyi yayına almak gibi işlemleri daha hızlı şekilde gerçekleştirir.

UPS (Uninterruptible Power Supply, Kesintisiz Güç Kaynağı): Web sunucuları elektrik kesintilerine karşı koruyan güç kaynağıdır. Nitekim olası bir elektrik kesintisi sırasında web sitenin yayınlarının devam etmesi için sunucunun ihtiyaç duyduğu enerjiyi UPS sağlar.

Uptime (Çalışma Süresi): Sunucunun açılması ile kapanması arasında geçen süredir. Bu süre genellikle %99 üzeri bir süredir. Örneğin, uptime oranı %99.95 olan bir sunucu aylık olarak yaklaşık 80 dakika kapalı kalır. Ziyaretçilerin web sitesine erişmesi için sunucunun çalışır durumda olması gerekir.

V

VDS Hosting (Virtual Dedicated Server Hosting, Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu Barındırma): Fiziksel bir sunucunun sanallaştırmaya dayalı özel yazılımlar sayesinde birden fazla fiziksel sunucu gibi hizmet vermesidir. Bu yöntemle aynı sunucudaki bazı hesapları Linux, bazılarını ise Windows işletim sistemiyle çalıştırmak mümkündür. Üstelik hesapların kaynak ve veri kullanımlarını da ayrı ayrı düzenlemek mümkündür.

Virtual Hosting (Sanal Barındırma): Bir web sunucusunu farklı bölümlere ayırarak her birini ayrı bir sunucu gibi kiralamaya olanak sağlayan barındırma hizmetidir. Domain hosting hizmetleri açısından virtual hosting, sunucunun her bir bölümünü tıpkı bir kiralık sunucuya dönüştürür.

VPS Hosting (Virtual Private Server Hosting, Sanal Özel Sunucu Barındırma): Fiziksel bir sunucunun birden fazla sanal sunucuya bölünmesiyle verilen barındırma hizmetidir. Bu yöntem sayesinde tek bir sunucu birçok web siteye barındırma hizmeti sağlar. Sitelerin her biri tıpkı kendi sunucularına sahipmiş gibi sunucu üzerinde işlem yapma imkanı kazanır. Domain hosting hizmetleri kapsamında VPS’in maliyeti yüksek, fakat sağladığı çözümler üst düzeydedir.

W

Web Hosting (Web Barındırma): Web sitelerine internet kullanıcılarının erişim sağlaması için gerekli dosya ve verileri saklama ve yayınlama hizmetidir. Bu hizmet çoğu zaman başka hizmetlerle birlikte satın alınır. Web hosting paketlerinin içerikleri ve fiyatları kaynak miktarı, süre ve diğer hizmetlere göre farklılık gösterir.

Web Hosting Firması: Web siteleri için barındırma hizmeti veren firmalara web hosting firması denir. Bu firmalar aynı zamanda da domain hosting hizmetleri kapsamında farklı çözümler sunar. Örneğin domain satışı, sunucu güvenliği, SSL sertifikası gibi pek çok başlıkta hizmet verirler.

Whois Lookup (Whois Sorgulama, Alan Adı Kullanılabilirliği Kontrolü): Bir alan adının kime ait olduğunu, ne zaman kayıt edildiğini vb. bilgileri öğrenmeyi sağlayan bir hizmettir. Domain hosting hizmetleri kapsamında alan adı almadan önce bu sorgulamayı yapmak gerekir. Siteniz için alan adı satın almak istiyorsanız, istediğiniz alan adının Whois sorgusunda uygun olup olmadığına bakmalısınız.

Windows Hosting (Windows Barındırma): Windows tabanlı hosting hizmetidir. ASP kodlama diliyle sorunsuz çalışır. Windows işletim sistemini kullanıyorsanız bu barındırma hizmetinden yararlanmanız mümkündür.

Windows Server (Windows Sunucu): Windows işletim sistemi üzerinden çalışan web sunucusudur. Yazılım tarafında diğer sunucularda olmayan farklı birtakım özelliklere sahiptir.

WordPress Hosting (WordPress Barındırma): WordPress tabanlı internet sitelerinin kullandığı barındırma hizmetidir. Web hosting çeşitlerine oranla WordPress hosting, kullanıcının ihtiyaç duyduğu optimizasyon çözümlerine daha kolay ulaşmasını sağlar. Nitekim günümüzde pek çok internet sitesi WordPress hosting ile büyüme imkanı elde etmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgileri WordPress Hosting ile İşletmenizi Büyütme Yöntemleri yazımızda bulabilirsiniz.

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 13