Günümüzde siber suçların artması bireyleri ve şirketleri veri güvenliği konusunda önlem almak zorunda bırakıyor. Firewall yani güvenlik duvarı, ağı ve cihazı dışarıdan gelecek olası tehlikelerden korumaya yardımcı olan bir güvenlik unsurudur. Ağa yetkisiz erişimi engeller ve siber saldırılara karşı koruma sağlar. Bu amaçla bir dizi kurala göre özel bir ağ içinde gelen ve giden trafiğe filtre uygular. Bunu donanım veya yazılım bileşenleriyle birlikte gerçekleştirir. 
Güvenlik duvarı çözümlerini kişisel veya kurumsal ortamlarda kullanmak mümkündür. Her iki alanda da ağ güvenliği bu sayede artar. Çoğu işletim sisteminde temel bir yerleşik güvenlik duvarı vardır. Bununla birlikte üçüncü taraf bir güvenlik duvarı uygulaması kullanmak da güvenliği artırır. Hatta bazı durumlarda çok daha başarılı sonuçlar doğurur. 

Firewall Nasıl Çalışır?

Güvenlik duvarları, özel bir ağın içinde bulunan ağ trafiğini filtreleme özelliğine sahiptir. Bir dizi kural dahilinde hangi trafiğe izin vereceğini, hangisini kısıtlayacağını analiz eder. Güvenlik duvarı, yalnızca güvenilir kaynakların ya da IP adreslerinin ağa girmesine izin verir. İyi ve kötü niyetli trafiği ayırt etme becerisine sahiptir.
Firewall’da uygun güvenlik kuralları dahilinde belirli veri paketlerine izin vermek veya bunları engellemek mümkündür.
Bu kurallar hedef, kaynak, içerik gibi paket verileri tarafından belirtilen çeşitli yönlere dayanarak siber saldırıları önleme imkanına sahiptir. Şüpheli kaynaklardan gelen trafik bu sayede etkisiz hale gelir.
Güvenlik duvarları, güvenlik yönetimi bağlamında şirketlerde son derece önemli bir role sahiptir. Üst düzeyde güvenlik ve gizlilik sağlayarak yetkisiz kullanıcıların erişimini engeller. Aynı zamanda da yanıt süresini düşürür ve trafik yükünde denge sağlar. Güvenlik protokollerini tek bir yetkili cihazda kolayca yönetmeyi ve güncellemeyi de mümkün kılar. Tüm bunların yanı sıra kimlik avı saldırılarına karşı da korur.
Bu çerçevede firewall, internet ve bilgisayar ağları arasında uzanan bir ağ güvenlik sistemi ya da koruyucu katmandır. Genellikle güvenilir bir ağ ile güvenilmeyen bir ağ arasında engel oluşturur. Bilgisayarınızı istenmeyen virüslerden korumak için tasarlanmış aygıt veya yazılıma güvenlik duvarı denir.

Donanımsal Firewall Nedir?

Kısaca ifade edecek olursak donanımsal firewall, güvenlik duvarı görevlerini yerine getirmesi planlanan fiziksel bir ekipman parçasıdır. Bir donanımsal firewall, bilgisayar veya güvenlik duvarı görevi gören özel bir ekipmanın parçası olabilir ve bilgisayar ile internet ağ geçidi arasında bulunan yönlendiriciye dahil edilir. 
Donanımsal firewall, tüm ağı tek bir fiziksel cihazla korumanıza olanak tanır. Bu cihaz, bilgisayar ağınız ve internet arasında kurulur. Böylelikle veri paketlerini izler. Uygun görmediği verileri belirli kurallar çerçevesinde engeller veya aktarır. Donanımsal firewall’dan yararlanmak için gelişmiş BT bilgisi gerekir. Bu nedenle şirketlerde genellikle özel bir BT çalışanı veya departmanı görevlendirilir. Büyük şirketlerin hemen hepsi bu çalışmalara yeterli kaynak ayırır ve gerekli aksiyonları hızla alır.
Diğer taraftan donanımsal firewall, ağı ve çevredeki tüm trafiği koruduğu için bir tür çevre güvenlik duvarıdır. Bu yapı sayesinde ağ yöneticisi, ağın nasıl kullanılacağı üzerinde çok daha güçlü bir denetim imkanı kazanır. Donanımsal firewall, yazıcılar ve diğer akıllı cihazlar gibi yerleşik güvenlik duvarları olmayan diğer ağ cihazlarını da koruyabilir.

Firewall’ın Avantajları Nelerdir?

Bir donanımsal firewall kurduğunuzda tüm ağ güvenliğini tek bir noktadan yönetme imkanı kazanırsınız. Bu size zaman ve kaynak tasarrufu olarak geri döner. Yazılımsal ve donanımsal güvenlik duvarlarını karşılaştırırken her ikisinin de kullanım amaçlarını dikkate almalısınız.
Bir bilgisayar ağı için ilk savunma hattı olarak donanımsal firewall devrededir. Yazılımsal firewall ikincil bir etki gösterir. Bir bilgisayar/sunucu üzerinde çalışan özel bir bilgisayar yazılım olan bu program, bilgisayarınızı/sunucunuzu dışarıdan gelecek saldırılara karşı korur. Ayrıca şüpheli giden istekleri kontrol etmek için de faydalıdır.
Donanımsal firewall tüm ağı dış dünyadan koruyan fiziksel bir cihaz ya da bir dizi cihazdır. Bu yönüyle yazılımsal firewall’a göre çeşitli avantajlara sahiptir. Her şeyden önce, diğer güvenlik türleriyle kolayca entegre olur. Birçok güvenlik duvarı, VPN ve yük dengeleme gibi ek güvenlik özellikleriyle birlikte gelir. Ağ kurulumuna bağlı olarak farklı yapılandırma ayarlarına da imkan sağlar.
Ne var ki, donanımsal firewall’ların kritik bir yönü, cihazı internet ve ağ arasında, erişimi zor olacak şekilde ve doğru konumda kurmaktır. Donanımsal güvenlik duvarlarını kurarken ağ kablosunu doğrudan yönlendiriciye bağlamamak gerekir. Bunun yerine güvenlik duvarına bağlamak daha faydalıdır. Böylece ağ ile internet arasında bariyer oluşur. Bu da kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı etkin bir koruma sağlar. İzinsiz girişlere ve tehditlere karşı koruyuculuğu artırır. 

Güvenlik konusunda Hosting Güvenliği – Güvenli Hosting Hakkında Her ŞeySunucu Güvenliği Hakkında Her Şey içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 14